Pytanie do tych co sie znają

Cześć. Nigdy wczesniej nie grałem w żadne gry typu MOBA. Kiedyś widziałem tylko filmik z Leage of Legends i to tyle.

Na chwile obecną mamy 4 gry z tego gatunku w które warto grać, tak?

DOTA, LOL, SMITE i HOTS

Wczoraj włączyłem HOTS. Tak na chwile. Chcialem zobaczyc o co w tym w ogóle chodzi.
Powiem wam, ze gra fajna. Ładnie wygląda. Dość przyejmnie sie gra.

Powiedzcie mi, która z tych czterech wyżej wymienionych gier sprawdzi się najlepiej do grania jako casual?
Nie gram za dużo ostatnio i szukam czegoś na nudne wieczory. Możecie mi jeszcze powiedzieć jakie są główne różnice między tymi grami?

Dzięki,

HotS lub SMITE jeśli zależy Ci tylko i wyłącznie na chwilowej rozrywce po południami. DotA za dużo może wymagać od casuala, a od community w LoLu to Ty byś za dużo wymagał :> Sam gram w SMITE'a i polecam, obecnie 1-2 meczyki dziennie for fun odpalam.

Dzięki tym grą zmienisz nastawienie i staniesz sie maniakiem :P

A tak wgl to masz jeszcze Wota w podobnym stylu z tego co wiem.

Zdecydowanie polecam HOTS. Najlepsza gra moba z tych dostępnych na rynku.

Zdecydowanie HoTS.

W HoTS:

-nie masz przedmiotów, tylko talenty,

-nie zdobywasz expa dla siebie, tylko dla całe swojej drużyny (słaby gracz nie będzie was przez ciągnął na dno)

-masz więcej niż jedną mapę Obecnie jest ich 7, a ósma niedługo ma wejść. Każda mapa ma inne zadania do wykonania, aby wygrać.

-zdecydowanie najlepsza grafikę i animacja

-walki trwają dłużej niż dwie sekundy i nie liczy się kto nacisnął guzik o 0,001s wcześniej, jak to ma miejsce w LoLu

-mecz kończy się dopiero gdy jedna z baz zostanie zniszczona, a nie po 10 minutach słabego grania przez jedną drużynę. Powrót i zwycięstwo jest możliwe aż do ostatniej sekundy gry.

Zdecydowanie HoTS.W HoTS:-nie masz przedmiotów, tylko talenty,-nie zdobywasz expa dla siebie, tylko dla całe swojej drużyny (słaby gracz nie będzie was przez ciągnął na dno)-masz więcej niż jedną mapę Obecnie jest ich 7, a ósma niedługo ma wejść. Każda mapa ma inne zadania do wykonania, aby wygrać.-zdecydowanie najlepsza grafikę i animacja-walki trwają dłużej niż dwie sekundy i nie liczy się kto nacisnął guzik o 0,001s wcześniej, jak to ma miejsce w LoLu-mecz kończy się dopiero gdy jedna z baz zostanie zniszczona, a nie po 10 minutach słabego grania przez jedną drużynę. Powrót i zwycięstwo jest możliwe aż do ostatniej sekundy gry.

Dzięki za opis. No akurat gram w HOTS. Gram z ludzmi vs SI. Gra jest przyjemna. Dubbing też fajny.

Dzięki tym grą zmienisz nastawienie i staniesz sie maniakiem A tak wgl to masz jeszcze Wota w podobnym stylu z tego co wiem.

World of Tanks? Nie dzięki :) To nie moje czasy. Wole magie, smoki i takie tam bajery:)

edit.

Powiedzie mi jeszcze. Czy w grze typu MOBA. Można przycisnąć np. jak mam weekend wolny. To tak grać wiecej, a w tygodniu mniej?

Chodzi mi o to czy jest potrzebna ogromna ilość czasu na gre żeby farmić, farmić i farmić? Tak jak to jest w typowych mmorpg.

Lineage2, Aion itp.

Dzięki za opis. No akurat gram w HOTS. Gram z ludzmi vs SI. Gra jest przyjemna. Dubbing też fajny.

Graj od razu Szybkie mecze. Granie na boty, do niczego nie prowadzi.

Mając niski poziom, będziesz losowany z innymi graczami na podobnych poziomach. Grając, będziesz się uczył wraz z zyskiwaniem poziomu, przez co na poziomie 40 będziesz grał tak jak należy. A jak będziesz grał do 40 na boty i potem zagrasz na ludzi, to będziesz grał tak jakbyś dopiero co grę włączył, a Twoimi przeciwnikami i sojusznikami nie będą nowi gracze, tylko weterani, którzy zrobią z Ciebie szarlotkę na ciepło.

Dopisze jeszcze jeden punkt do poprzedniego.

W HoTS:

-mecze trwają ~20 minut, a nie 40+ jak w LoLu. W SMITE juz nie pamiętam, bo dawno nie grałem.

Od SMITE odepchnęli mnie nowi bogowie. Każdy kto wyszedł po Apollo, był nudny i absolutnie nie zachęcał mnie aby nim grać. Jacyś tacy bezpłciowi się zrobili. Nie wiem, może tylko ja tak to czuję.

(Nemezis była całkiem znośna)

Powiedzie mi jeszcze. Czy w grze typu MOBA. Można przycisnąć np. jak mam weekend wolny. To tak grać wiecej, a w tygodniu mniej? Chodzi mi o to czy jest potrzebna ogromna ilość czasu na gre żeby farmić, farmić i farmić? Tak jak to jest w typowych mmorpg.

Nie. W MOBA "farmisz" tylko swoje umiejętności, nic poza tym.

Inne rzeczy jakie możesz farmić, to gold na nowych bohaterów, nowe skiny i nowe wierzchowce (które swoją drogą, są tylko w HoTS), które absolutnie nie uczynią Cię silniejszym.

Graj ile możesz i ile chcesz. System (teoretycznie, bo narazie trochę źle działa) będzie Ci dobierał graczy na podobnym poziomie do Twojego.

Rozumiem. Powiedz mi jeszcze jak możesz. Jakiego bohatera kupić? Może być płatny.
Dodatkowo widzialem, że jest miesięczny boost za 4.99 euro. Warto?

Może być płatny.

Każdy bohater może być kupiony za golda, czyli za darmo.

Jak wbijesz 10 poziom konta (co nie zajmuje dużo czasu), to dostaniesz darmowy Stymulator na 7 dni. Wiec póki co nie kupuj, bo nie ma po co.

Stymulator daje 100% więcej doświadczenia i 150% więcej złota. Z EXPem nie ma problemów, ale złoto się zarabia dość wolno. Jeśli chcesz wydać pieniądze, to czemu nie. Będziesz zarabiał więcej kasy na nowych bohaterów i na Mistrzowskie skórki do nich (po osiągnięciu 10 poziomu na danym bohaterze). Nie jest to jednak konieczne.

Z goldem też nie ma problemu na początku. Za nabijanie kolejnych poziomów konta będziesz dostawał mnóstwo złota. 16.000 w sumie za wbicie maksymalnego poziomu, tj 40.

Dodatkowo za wbicie każdemu bohaterowi 5 poziomu, będziesz dostawał po 500 golda. To kupa kasy na początek.

Ważne!

Nie kupuj bohaterów dopóki nimi nie pograsz, bo nie można ich odsprzedać i możesz żałować. Co tydzień w darmowej rotacji jest 7 bohaterów. Graj sobie nimi do przynajmniej 5 poziomu i jeśli któryś Ci się spodoba, to wtedy dopiero rozważ jego zakup. Polecam wbić każdego bohatera na poziom 5, nie ważne, czy kogoś lubisz czy nie - kasa to kasa ;)

W sklepie można przetestować każdego bohatera w takim trybie testowym, ale tak na prawdę, to nic Ci to o nim nie powie. WIęc tym bym się nie sugerował.

Przykładowo ja kupiłem Novę, bo grało mi się nią fajnie. Wbiłem jej poziom 10, kupiłem master skina i... przestałem nią grać. Bo na wyższych poziomach gra się nią inaczej niż z noobkami i wtedy po prostu nie gra mi sie nią tak fajnie, jak bym tego chciał - nie pasuje mi już. To samo z Sierż.Petardą. Kupiłem, pograłem do 8 poziomu i przestałem nią grać, bo z randomami się nie da. Ta postać wymaga, żeby drużyna ją chroniła, a randomy mają to gdzieś, albo o tym nie widzą i granie czołgiem jest pasmem śmierci i frustracji.

Widzę, że ludzie tutaj tak bardzo Ci tutaj doradzili, że aż wcale...

*każda moba jest równie casualowa...*

League of legends - czas meczów 5v5 ok. 45min, 3v3 ok. 30min, ogromna liczba bohaterów, skórek, dobrze rozwinięty esport, najwięcej graczy ze wszystkich gier moba, bardzo nieprzyjazne i toksyczne community. Gra stosunkowo łatwa.

Dota 2 - gra znajduje się na platformie steam, co dla jednych jest plusem, a innych minusem. Mecze po ok. 50min, dużo bohaterów(wszyscy darmowi), skórki można łączyć, kupować, sprzedawać, wymieniać się. Dobrze rozwinięty esport, eventy robione z pompą, dużo graczy, lecz wiele z nich to toksyczni ruscy. Gra ma wbudowany mikrofon, co może być plusem. Najtrudniejsza z gier moba.

SMITE - całkiem inna od wszystkich gier moba. Średnia liczba bohaterów, dużo ładnych skórek(niektóre można kupić na walutę, która dostaje się za wygrane). Najwięcej trybów gry ze wszystkich moba. Gra mało popularna(najmniej graczy z tych czterech moba), słabo rozwinięty esport, community zazwyczaj przyjazne. Dobrze współpracuje z cursevoicem.

HoTs - wydaje blizzard, co dla jednych jest minusem, a dla innych plusem. Szybkie mecze, zazwyczaj nie dłuższe niż 25min. Mało bohaterów, ładne skórki. Item shop bardzo drogi. Gra jest świeżakiem, więc esport rozwinięty słabo, ale blizzard na pewno nad tym popracuje. Brak typowego farmienia złota, brak przedmiotów, siła bohatera opiera się na poziomie i wybranych talentach(przez co niektórym szybko się nudzi)... Community w alfie i becie było spoko, teraz jest nieco gorzej, ale ogólnie nie jest źle(db). Mocne nastawienie na współpracę z drużyną. Dużo map(trybów gry), lecz dobierane są losowo. Rozgrywka nie wymaga większych umiejętności od gracza.

~wszystko tu zawarte jest moim subiektywnym zdaniem...

Polecam SMITE, HOTS.

W LoLu chodzi głównie o rankedy, często szpan skinami, smite to taki "lol 3d" mamy widok zza pleców postaci zamiast "z góry". Kolejną różnicą między lolem a smite jest to że w Smite gramy bogami, a w LoL'u championami/ bohaterami. Farmić możesz np. IP w LoL'u- za to zdobędziesz nowe championy.

Dodatkowo w Smite nabyć można recolory- skiny jedynie ze zmienionym kolorem postaci- mogą zostać zakupione za odpowiednią ilość favoru- ten z kolei "farmimy" w grze.

Jeśli masz z kim grać- śmiało możesz pograć w LoL'a- wtedy będziesz wiedział, do czego zdolna jest Twoja drużyna.

W Smite nie istnieje chat ogólny- możesz pisać tylko ze swoim teamem, a to czy inni z drużyny przeciwnej próbują zwyzywać Cię na chat'cie bo ich wgniatasz w ziemię, np, zabijasz takich z 5 razy pod rząd, a oni i tak nie mogą sobie poradzić, to już ich problem, bo i tak tego nie zobaczysz ;]

HOTS nie trafisz na smurfów ;), którzy w wielu grach psują rozgrywkę.

Jest ich trochę więcej niż 4.

Widziałem nawet taki niszowy produkt jak LOL z postaciami z bajek takimi jak Shrek.

Jak dla kogoś kto gra vs SI nie polecam LoL'a tam boty to boty.

To tak jakby grać w Gothica na cheatach xD

Biorąc pod uwagę, że gra jest świeżakiem, to esport rozwinięty słabo, ale blizzard na pewno nad tym popracuje

Ta gra miała turnieje jeszcze zanim miała premierę. Mistrzostwa świata już chyba są zapowiedziane. To jest słabo rozwinięty esprot ? Nie sądzę.

brak przedmiotów, siła bohatera opiera się na poziomie i wybranych talentach(przez co niektórym szybko się nudzi)

Talenty nie różnią się niczym od przedmiotów. Tam wybierasz kilka przedmiotów z puli tych sensownych dla danej postaci i robisz build, a w HoTS wybierasz talenty z puli dostępnych dla danej postaci i tak robisz build.

Community w alfie i becie było spoko, teraz jest nieco gorzej, ale ogólnie nie jest źle(db). Mocne nastawienie na współpracę z drużyną.

Comunity jest na wysokim poziomie. A porównując do LoLa, to na super wysokim. Blizzard banuje nawet za teksty typu "noob l2p". Są dowody od użytkowników na forach.

Tak że jeśli spotkacie tam typowego gimbusa z LoL'a, to wystarczy go zaraportować, a on niedługo będzie mógł wrócić tam skąd przyszedł.

Fakt, po premierze przybyło bydła, ale to normalne.

Najwięcej trybów gry ze wszystkich moba.

Nie prawda.

HoTS już ma więcej, a będzie jeszcze więcej. Co tam masz ? Arena, 1vs1, 3vs3, Assault i Conquest = 5. Kiedyś był jeszcze Domination, ale z jakiegoś powodu go wywalili.. HoTS ma 7 map z całkowicie różnymi "objectivami" i z całkowicie innym wyglądem.

Ogólnie pierwszy mecz z normalnymi graczami rozegrany. Trwał 21minut. Wygraliśmy :)

Powiem wam, ze dla mnie to duży plus, że mecze sa krótkie. 20-25minut to w sam raz. 50min dla kogoś kto z MOBA nie mial stycznosci może być za długo. Może się nudzić.
HOTS jest swieży tak? To chyba dobrze dla mnie bo dopiero zaczynam.

Najlepiej by było mieć znajomych do grania tak? Ale do pewnego lvl można pewnie grać z randomami. Póżniej dopiero zaczynają się schody?

Talenty nie różnią się niczym od przedmiotów. Tam wybierasz kilka przedmiotów z puli tych sensownych dla danej postaci i robisz build, a w HoTS wybierasz talenty z puli dostępnych dla danej postaci i tak robisz build.Nie prawda.HoTS już ma więcej, a będzie jeszcze więcej. Co tam masz ? Arena, 1vs1, 3vs3, Assault i Conquest = 5. Kiedyś był jeszcze Domination, ale z jakiegoś powodu go wywalili.. HoTS ma 7 map z całkowicie różnymi "objectivami" i z całkowicie innym wyglądem.

*kaszle*

Co do pierwszego stwierdzenia się zgadzam to co do drugiego już nie.

Narazie jest trochę inaczej jeśli doliczamy zwykłe tryby(non-ranked) oraz rankedy. I wychodzi na to,że jest raczej odwrotnie i Hots przegrywa(ale Hots BĘDZIE miał więcej).

Dowód?? Smite ma:1 vs 1(Ranked Joust),3 vs 3(Joust),Arena,Assault,Siege(4 vs 4),Conquest,Conquest Ranked,Conquest Pre-made oraz MotD(jeśli podliczamy wszystkie).

HOTS jest swieży tak?

Tak. Ga miała premierę tydzień temu. 02.06.

Najlepiej by było mieć znajomych do grania tak? Ale do pewnego lvl można pewnie grać z randomami. Póżniej dopiero zaczynają się schody?

Nie. Możesz grać z randomami do końca życia. Nawet rank 1 wbijesz z randomami. Gra z przyjaciółmi, jest lepsza, ale wcale nie jest do niczego wymagana. Możesz, nie musisz.

Mam 900 meczów rozegranych z czego jakieś 880 jest solo z randomami i cały czas dobrze się bawię. Nie widzę potrzeby szukania znajomych do gry.

Fleshpound

Rankedów nie liczę, bo to ten sam tryb gry jest - mapa ta sama.

O Siege zapomniałem, bo on wszedł gdy ja już przestałem grać.

MoTD to Arena lub Assault, tylko, że bohaterowie są różni dopuszczeni do gry - tryb jest ten sam i mapa taka sama, więc tego nie liczę.

To SMITE ma 6, a HoTS 7. Wciąż wygrywa. Warto też przypomnieć kedy SMITE miał premierę, a kiedy HOTS.

@ Fleshpund. idąc tym tokiem rozumowania, pomnóżmy każdą mapę w HotSie po 3x (nie licząc SI), bo przecież masz wersję QM, HL i TL. Zasady pickowania w każdym trybie są odmienne.

Co do autora tematu, to naturalnie na początek polecam nabijanie każdego Hero w rotacji do min. 5 poziomu oraz wykonywanie zadań dziennych.

Wielkie dzieki za przyblizenie tematu. Teraz może jakies wskazówki co do samej gry?
Jakieś rzeczy o których warto pamiętać? A może znacie jakiś dobry filmik instruktażowy co do tego gatunku gier?

Dzieki. Plusy rozdane.

Wskazówki?

Na początku staraj się wbić każda postacią 5 lvl bo za każdą postać masz wtedy 500 golda. Kiedy już ogarniesz sobie jakie postacie Ci się podobają możesz zacząć coś kupować.

Czy golda jest tak mało jak wszyscy piszą?

Tu bym się spieral. Moim zdaniem jest całkiem spoko. Mogło by być troszeczkę więcej za mecze. Gram od początku marca, mam kupione 10 albo 11 postaci i na koncie mam już uzbierane 63k golda.

Z innych wskazówek to:

-nie trać expa z linii

- nie ignoruj campow

-możesz sobie popatrzeć na stronach jakieś buildy do postaci

-w późniejszych fazach gry staraj się wcale nie ginąć (kiedy czas odrodzenia wynosi minute może to przesądzić o twojej wygranej bądź przegranej)

-nie trać expa z linii- nie ignoruj campow

Co to znaczy? :)