R9 fury

Witam zastanawiam się nad kupnem karty r9fury bez x i tu nachodzi pytanie czy mój zasilacz uciagnie taki zestaw :

I5 2500k planuje oc do 4,5 z dobrym chłodzeniem

Asrock p67 pro3

Crosair dominator 4gb 1600/dokupie jeszcze 4gb

Dysk wd 1tb

No i ten zasilacz 560w chieftec cft-560-a12s

Dodam że karta jest zasilana 2x8 pin a zasilacz ma jedynie 2x6 alee z tego co mi wiadomo można dokupić przejściówki

Forumowicze czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję :)

Za ile chcesz tę grafikę kupić.

Odpowiedz nie na temat ale ok ;) za 1399zl

Odpowiedz nie na temat ale ok  za 1399zl

na temat. i to bardzo. poczekaj do końca następnego tygodnia bo Nvidia szykuje obniżkę 1070. i może będzie tylko kilka (2-4) stówki więcej niż 1400zł. a wydajność niekiedy 2 razy taka. co do zasilacza może braknąć. przy 1070 powinno starczyć.

Aha no ok dzięki za radę ale na ten moment nie mam karty graficznej a płyta asrocka nie ma integry więc komp stoi i nic nie robi :(

I niech stoi, jak kupisz tego furk-a będziesz żałował.

Poza tym twój zasilacz jak trafnie zauważyłeś ma 2x6pin więc nie uciągnie a z przejściówkami.. proszę Cię ja bym się bał na tym włączać komputer wgl, a Ty chcesz jeszcze cpu kręcić...

Masz zasilacz bez certyfikatów.

GTX 1060 - tańsza i w grach lepiej się sprawdza od furka

Ja sam posiadam R9 390X i płaczę że jak kupowałem nie dopłaciłem do GTX-a 980 ti / bez ti.

Naprawdę, nie chcę obrażać amd nie jestem fanboyem ale szczerze Ci odradzam kupno tej karty graficznej.

Upoluj sobie GTX-a 1070 w wersji od ASUS STRIX jest piękna i wydajna, albo od gigabyte. Już nawet kupno starego gtx-a 980 Ti będzie lepsze od furk-a.

Rozumiem że HBM to fajna technologia ale co z tego jak te furki żrą prądu więcej, klatek wcale więcej nie ma i jeszcze brzydkie, meh.

DO TEMATU: Nie uciągnie Ci zasilacz tej karty :)

Szukaj takiej która przyjmuje prąd z 2x6pin albo 1x6pin ;) albo zapłać za porządny zasilacz z 200-300zł.

No więc zasilacz do wymiany a o radeonach myślałem ponieważ mają niezły skok wydajności przy dx12 taki r9 fury bije na lep gtx 980 a wydaje mi się że gry będą robić już pod nowszego dx 12

I niech stoi, jak kupisz tego furk-a będziesz żałował.

Poza tym twój zasilacz jak trafnie zauważyłeś ma 2x6pin więc nie uciągnie a z przejściówkami.. proszę Cię ja bym się bał na tym włączać komputer wgl, a Ty chcesz jeszcze cpu kręcić...

Masz zasilacz bez certyfikatów.

Ja sam posiadam R9 390X i płaczę że jak kupowałem nie dopłaciłem do GTX-a 980 ti / bez ti.

Naprawdę, nie chcę obrażać amd nie jestem fanboyem ale szczerze Ci odradzam kupno tej karty graficznej.

Upoluj sobie GTX-a 1070 w wersji od ASUS STRIX jest piękna i wydajna, albo od gigabyte. Już nawet kupno starego gtx-a 980 Ti będzie lepsze od furk-a.

Rozumiem że HBM to fajna technologia ale co z tego jak te furki żrą prądu więcej, klatek wcale więcej nie ma i jeszcze brzydkie, meh.

DO TEMATU: Nie uciągnie Ci zasilacz tej karty 

Szukaj takiej która przyjmuje prąd z 2x6pin albo 1x6pin  albo zapłać za porządny zasilacz z 200-300zł.

To jakiś fetysz ze nie kupuj kart AMD bo są brzydkie? Gdybym był kobietą to być może tez myslalbym tym tokiem. Komputer ma byc stabilny i ekonomiczny, a nie ma wygladać. Takie moje zdanie. A do tematu. Nie warto pakowac sie w karte ktora nie nalezy do najnowszych. Fakt karta ma potezna moc, ale juz o wiele tansze karty maja zblizona moc i nie trzeba konbinowac z przejsciowkami. Hmm moze faktycznie kup sobie zasilacz be quiet lub silentiuma z certyfikatem 600w i postaw na gtx 1060 6gb wersje i nie pozalujesz. Karty AMD maja za duzy narzut na procesor i autoamtycznie zyskasz mniej fpsow niz z GTXami.

To jakiś fetysz ze nie kupuj kart AMD bo są brzydkie? Gdybym był kobietą to być może tez myslalbym tym tokiem. Komputer ma byc stabilny i ekonomiczny, a nie ma wygladać. Takie moje zdanie. A do tematu. Nie warto pakowac sie w karte ktora nie nalezy do najnowszych. Fakt karta ma potezna moc, ale juz o wiele tansze karty maja zblizona moc i nie trzeba konbinowac z przejsciowkami. Hmm moze faktycznie kup sobie zasilacz be quiet lub silentiuma z certyfikatem 600w i postaw na gtx 1060 6gb wersje i nie pozalujesz. Karty AMD maja za duzy narzut na procesor i autoamtycznie zyskasz mniej fpsow niz z GTXami.

Umiesz pan czytać? Tak serio sobie komentujesz czy po prostu trollujesz?

Napisałem że Furki są brzydkie, nie wszystkie karty amd.

Czepiasz się po czym piszesz dokładnie to samo co ja.

Poza tym do niektórych edycji gtx-a 1060 autor nie musi zmieniać zasilacza, np:

-Gigabyte GeForce® GTX 1060

Ok więc będzie gtx 1060 jak wyżej:) wracając do procesora naprawdę lepiej na tym zasilaczu nie kręcić ? Chodzi mi o podkręcanie bez zwiększania napięcia i nie musi to być 4,5 może na 4,2 styknie ?

To już zrobisz na własną odpowiedzialność, my odradzamy ale możesz spróbować. W końcu mimo wszystko to Chieftec :)

to jaa chyba inne testy widzialem

kultura pracy tak ale wydajnosc nie...

Ale kultura pracy nie ma nic wspolnego z wydajnoscia w grach , wiec jak cos mowisz ze sie lepiej sprawdza.... to najpierw nalezy zapoznac z wynikami testow ...

fury nitro leciwa karta a zjada gtx 1060 i r480 na sniadanie ...

jezeli ktos szuka karty i zero kompromisu wydajnosciowego w grach doo kwoty 1500 fury nitro bedzie jak ulal na tee czasy karta pomimo lat zyskuje ciagle na wydajnosc .... nie mozna tego powiedziec o konkurencji ...

Zalety Fury nitro

- wydajnosc

Minusy

too duze TDP

to jaa chyba inne testy widzialem

kultura pracy tak ale wydajnosc nie...

Ale kultura pracy nie ma nic do wydajnosc w grach

Co gra to obyczaj.

Zmień zasilacz na lepszy żeby miał 2x6+2 pin o mocy 550-600W polecam np. Thermaltake.

Do tego będziesz mógł wtedy wrąbać furk-a.

Tych przejściówek nigdy na oczy nie widziałem ale sama logika mówi mi "nie używać".

A ja wyjątkowo bym szedł w gtx 1060 z wzgledu na legendarne miejsca procesorowe. Juz tłumaczę czemu. Chodzi o sam leciwy procesor, byłem naocznym swiadkiem testów R9 fury z i7 2600k oc 4,4Ghz w grze GTA V. O ile normalnie grając nie było problemów to jak zaczynało się dużo dziać gra po prostu freezowala na chwilę testy zostały powtórzone przy karcie gtx 760ti i problemów nie było.

Co do oc nie wydaje mi się byś na tej MOBO osiągnął taki wynik jaki pragniesz. Ja mialem problem z osiagnieciem 4,5Ghz bez ostrego podbicia napięć na Asrock Z77 extreme 6. Zasilacz byl mocny bo Chifteka 700W bardzo dobrze wetylowana buda u naprawde spoko chlodzeniem Zelmana na procku.

Jak na razie nie krece procka bo nie wiem jak poradniki są tylko do oc na biosie 2,1 2,3 a ja mam 3,1 i nie mam takich opcji jak w poradnikach do tego ramy chodzą mi na 1066 zamiast 1600 a jestem laikiem i nie potrafię tego zrobić :(

Coś dziwne rzeczy się tutaj dzieją.

Zasilacz ma certyfikat 80+, WYSTARCZY do tego sprzętu. Przejściówka na molexa i jedziesz. W najgorszym wypadku jak za dużo podkręcisz to Ci się zresetuje komputer. Nie przesadzajmy, że zasilacz nagle padnie i zabierze ze sobą cały sprzęt, Chieftec jest przecież niezły. Przejściówki były kiedyś dorzucane nawet przez producentów grafików i nie ma w tym nic podejrzanego, to po prostu kabel. Tutaj masz poradnik do podkręcania, gdzie na podobnej platformie i zasilaczu wyciągnięto właśnie 4.5 GHz http://gracz.org/overclocking-sandy-bridge-na-przykladzie-core-i5-2500k/

Są przecież przedłużacze do kabli i inne bajery i nikt nie ma z tym problemu, nie wydawaj 300 zł, żeby mieć 40W więcej.

Co do karty to tutaj już macie rację - najbardziej opłacalny będzie GTX 1060, najlepiej 6GB jeśli grasz na 1920x1080. Jeżeli już chcesz lepszą to dopłać do 1070. Sorry, ale aktualnie Nvidia radzi sobie lepiej w 95% gier. Ktoś wspominał, że gtx 1060 nie jest lepszy wydajnościowo, wrzucam testy https://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_1060_vs_radeon_rx_480_test_kart_graficznych Generalnie bywa różnie, ale w większości wygrywa 1060. Jak dla mnie to lepszy zakup zwłaszcza, że jest w ciul tańszy.

Dzięki za radę ale jest taki problem że nie mam nie których opcji np "INTERNALL PLL OVERVOLTAGE" max na ile mogę ustawić ram to 1333 czy jakoś tak a kości są 1600 nie mam pojęcia co się dzieje :( poza tym nie mogę ustawić więcej jak 37 kiedy wpisuje 44 samo przeskakuje na 37 tak samo jest z power limitami ustawiamy na 250 przeskakuje na 120

po pierwsze tj do podbijania vcore ponad intelowską granice (safe zone) i nie ruszasz tego do momentu aż nie napierniczasz ponad 4,8 ghz na cepie....

co do tematu jak ma cziftek certyf. 80+ będzie ok sam miałem taką 500-tkę i pomimo, że zabiłem już 2 wiatraki to do tej pory działa i ma się dobrze (bolączką jedyną czifa są słabe lub bardzo słabe wiatraki) i jak brak Ci wtyki 8pin przejściówka i jazda z koxem

ale można również wziąć pod uwagę inne karty z tego przedziału cenowego jak i czerwonych jak również zielonych jaką byś nie wrzucił kartę niestety może leciutko procek Ci łapać zadyszkę lub czkawkę

częstotliwości pracy pamięci [MHz]: 1333, 1066, 1600, 1866, 2133 więc musisz zaszeleść sobie poradniki do płyt asroka i tam szukać bo wielce prawdopodobne po przestawieniu 1-2 opcji pojawą się nowe "zablokowane" opcje w tym ustawienia mnożników, voltarze i różne inne duperele

Sorry, ale aktualnie Nvidia radzi sobie lepiej w 95% gier. Ktoś wspominał, że gtx 1060 nie jest lepszy wydajnościowo, wrzucam testy https://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_1060_vs_radeon_rx_480_test_kart_graficznych Generalnie bywa różnie, ale w większości wygrywa 1060. Jak dla mnie to lepszy zakup zwłaszcza, że jest w ciul tańszy.

Sorka ale twoje info jest lekko przeterminowane :) proponuje poszukac testow wydajnościowych dzisiejszych gier a nie z lipca zeszłego roku :). Wiem na bank ze nowy Ghost Recon bedzie ostro dominowac Nvidia(technologie GamesNotWork :) itp od Nvidia) ale popatrz sobie na testy Battlefield 1, Titanfall 2, Resident Evil, For Honor itd. Takich wiesz... nowszych gier nawet z tego roku :). Co nie zmienia faktu ze pod jego procka lepiej wlasnie bedzie wybrac GTX 1060.

Aaa nawet nie zauważyłem, że to już ponad pół roku od premiery, wrzuć coś fajnego sam bym popatrzył jak to wygląda, a dobrze by było mieć w jednym miejscu to. Widzę, że w For honor 10 klatek na rzecz Fury (1080p ultra), chociaż najtańszy 1060 na morelach za 880 zł, a Fury po 1400 :C