RAF - Recruit a Friend

Witam

Od ponad dwóch miesięcy, blizzard usuwa RAF'y tzn. wiem o ludziach, którzy zakupili rafy na allegro. Wiem że to nie jest do końca uczciwe, ale polak musi sobie jakoś radzić, gdy u Nas abonament troszkę kosztuje... Kraj mam ustawiony na Wielką Brytanie, lecz i tak co wtorek, kolejnego tygodnia, mój czas gry, dzięki rafom, został usunięty. I tak przez 5 tygodni. Podobno, można to obejść, dzięki wykupieniu prepaida i później doładowywać konto RAF'ami tylko wtedy, gdy konto jest aktywne, a nie zamrożone.

Nawet ten problem widać po aukcjach na allegro, już nie ma RAF'ów z gwarancją.

Mam pytanie, ma ktoś problem z RAF'ami ?

Problem z rafem dotyczy wszystkich serwerow, od wyjscia MoP'a blizzard zaczol bardziej sie tym interesowac i usuwa rafy. Osobiscie postanowilem kupic prepaid. Po jakis 2 tygodniach od zakupu prepaida dostalem rafa bo kolega ktorego invnolem strasznie dawno temu do gry tez kupil prepaida co dalo mi miesiac gry, od okolo miesiaca mam i rafa od kolegi i prepaida wiec teoretycznie da sie ominac sprawdzanie rafow :P. Moim zdaniem nie oplaca sie juz bawic rafami i tracic niepotrzebnie pieniadze, najlepiej kup sobie prepaida, 38zl na miesiac to jeszcze nie tak drogo :).

Witam

Tak, tylko boli mnie to, że My musimy wybulić 80zł, a np. anglik 16 funtów.. Ile musimy pracować na te 80zł, a ile anglik na te 16funtów ?

A mnie boli ,z e chinczycy zapierdzielaja za miske ryzu , dzieci w etiopi nie maja co jesc itd... moze zamien sie z nimi , skoro az tak cie to boli ( ze ty musisz zarabiac na przyjemnosci dluzej ) ... ciesz sie z tego co masz... pozatym nikt ci nie kaze tu mieszkac , wyjedz sobie do Angli ... masz przynajmniej wybor . Typowa mentalnosc polaka tylko narzekac .

No i po co naskakujesz na mnie? Chodzi mi tylko o to że powinni troszkę obniżyć ceny PP dla polaków. A Ty mi tu wyskakujesz z chinczykami, dziećmi z etiopi, wyluzuj. Pójdziesz do pracy, zaczniesz zarabiać na swoje przyjemności, to będziesz wiedział o co chodzi.

Rzeczywiscie dla niektorych moze to byc za drogo zeby mogli sobie pozwolic na gre na globalu. Mi ta cena odpowiada chociaz mogli by ja obnizyc chociaz do 60zl :P.

Trochę to niesprawiedliwie wygląda, bo niby czemu polacy mają płacić 80zł, a taki anglik 16 funtów ?

ale kiedy przecież tak na prawdę taki miesięczny prepaid kosztuje 35 zł na keye.pl , a we wszystkich slepach typu : media markt, Empik , Medie Expert kupisz za : 60zł miesiąc, albo 120zł 2 miesiące i jeszcze bonusy do tego.. .skąd jakaś kosmiczna cena 80 zł ? Mój brat ma konto na WoW'ie od paru lat, i mówi ,że z rafów najlepiej rezygnować na miesiąc przed i po wyjściu dodatku... wtedy wchodzi na Keye, buli 70 zł i bum ma 2 miechy i tak raz na 1-2 lata... potem rafuje za 20 zł miesięcznie, a jak są jakieś podejrzane sprawy czy coś to znowu przestaje :D Tak jest chyba najlepiej... ja też za niedługo kupuję WoW'a sobie, ale ja chyba tylko z keye będę korzystał, bo nie chcę mieć problemów..

Ponoć za raf'y można bana złapać.

Nie wiem czy wiecie ale 16 funtów to jakieś 80zł, a PP jest za 77zł na allegro (pierwsza lepsza aukcja) w dodatku koszty życia w Angli są wyższe o/

no tak.. ale w sklepach i na ogół normalnie chodzą po 60 zł, a na keye.pl po 30 zł...

@up, Proszę, pokaż mi gdzie są prepaidy za 30zł :)

Tak, wiem że 16 funtów, to około 80zł, ale zakładając, że ktoś w anglii zarabia nawet 4 funty na godzinę, to w 4 godziny pracy ma już prepaida, u Nas człowiek zarabiający 10zł dopiero po 8 godzinach pracy ma prepaida :) Tadaaaam !...

Czy mówiłem już że KOSZTY ŻYCIA W ANGLII SĄ WYŻSZE? PP chyba nie zjesz i chyba w nim nie mieszkasz. 10zł po 8 godzinach? Na rozdawaniu ulotek więcej się zarabia... 4 funty na godzinę to też raczej nie.

@Barbs tak, tylko że anglicy zarabiają tyle kasy co mu, np u nas zarobisz 8zł/h a u nich 8 funtów/h, a tak poza tym to mój wujek mieszka w anglii i powiedzmy, że koszty nie są wcale większe.

@magius po 30 zł nie ma pre-paidów

Moim zdaniem, podkreślam MOIM jest nie opłacalne płacenie abonamentu za jakąkolwiek grę ponieważ no szkoda tej kasy (ok zrozumiem do 15-20zł miesięczne jest git, ale 35-40zł/miech to przesada, pomyślcie ile wtedy kasy rocznie tracicie).Lepiej już uprawiać jakiś sport, albo odkładać na coś sensowniejszego.Ja jakbym miał tyle płacić za grę to szkoda by mi było tej kasy co na nią przeznaczam, więc nie miałbym życia towarzyskiego.Sam kiedyś wydałem dosyć sporo hajsu na grę i teraz tego żałuję.......

Co innego jeżeli ktoś zarabia dużo kasy, a co innego jeżeli ktoś mało kasy :), ja np. kasę którą dostaję od starszych przeznaczam na sport.

Gruca 30-40 zl dla pracujacego czlowieka to nie taki duzy wydatek ( nawet od najnizszej krajowej 1150 zl co to jest te 30 - 2-3 %?) ... Jak sam piszesz jednych pasaj jest sport , drugich gry . Ja jestem o wiele bardziej zadowolony z wydania kasy na pixele niz paru moich kumpli ktorzy przechleja to pod sklepem.

A tam nie przesadzaj :) Jak gra daje mi satysfakcje i przyjemność to te 38 zł to nie jest tak źle.

A co do zarobków to jest trochę gorzej, bo zwykła praca to 7zł/h i to jeszcze na umowie o zlecenie więc tutaj nie mówcie jak to źle jest w Anglii.

Taaa, ale mimo, że to jest te 3% dajmy, to jeszcze masz inne wydatki, niektóre wynoszą 40%, a inne zaś po 5-6%, nie chcę się z tobą kłócić (o ile mówisz prawdę) to jesteś już człowiekiem który pracuje, ale mimo to uważam, że człowiekowi który zarabia 1150 zł nie starczy na takie coś (mnie na szczęście stać, ale i tak uważam, że jest to marnowanie kasy), bo wkońcu musi płacić za dom, prąd, wode, gaz no i najważniejsze rodzina.Te 1150 zł to jest naprawdę mało i z taką ilością pieniędzy nie wiem czy sobie na coś mógłbyś pozwolić.Widzisz dla mnie ważniejszy jest kontakt z ludźmi i wolę iść i przechlać całą kasę z kumplami (oczywiście nie pod sklepem :P), niż siedzieć przed kompem od godziny z której przyjde ze szkoły po godzinę 24:00, po czym pójsć spać i tak w koło......Tak moją pasją jest sport, ale także gry mimo to potrafię oddzielić świat realny od wirtualnego, no bo co mi przyjdzie po tym, że będę najbardziej wykoksanym warriorem na servie i będę płacił za to 40 zł miesięcznie-NIC, a co mi da to że trenuję sztuki walki oraz chodzę na siłownię-Możliwe, że w przyszłości zostanę zawodnikiem oraz będę miał seksi ciałko :P.

Ale weź teraz sam powiedz, nie przesadzają z tym abonamentem 80zł miesięcznie, za te 15-20 zł to rozumiem, ale 80 to chyba lekka przesada, już niektóre smartfony mają niższy abonament, a przyda ci się on bardziej ;o.

A no tak i nie pomijając tego faktu, że anglia może korzystać z rafów a polska nie ;(

Gruca jakie 80 .... abonament kosztuje 35 zl a nie 80 .

Ja mówię o cenie na 2 miesiące :)

T4l4r wyślij mi proszę link do strony gdzie sprzedawane są pre paidy na 30dni za 35 zł, bo coś nie wierze.

"...nie przesadzają z tym abonamentem 80zł miesięcznie ..." >>> pisales miesiecznie :)

Alfre

Ehh kupujac na 2 miesiace placisz 77,50 zl podziel sobie na 2 = 38,75 ...