RaiderZ jest Pay to win

Na początku gra wydawała się przystępna, każda klasa dawała sobie radę bez problemu na wszystkim.

Dokładnie po 25lvlu (mam 32) wyszło na jaw, że to kolejny produkt pay to win (płać w item shopie żeby być koksem).

Gram 100% healerem i okazuje się, że bez sprzętu wyenchantowanego przynajmniej na +6 możemy pomarzyć o jakiejkolwiek grze solo jak i party.

Solo moby już od 20 lvla na mapie Mt. Eda zaczynają zadawac nam ogromne obrażenia nawet jeśli mamy na sobie świeżo zkrafconą najlepszą zbroję.

W party widać to dopiero od 23-25 poziomu kiedy to mimo buildu 100% healer full magic attack nasz heal jest tak słaby, że ludzie padają.

Być może jest to też ich wina, że nie mają topowego sprzętu na dany level, albo być może problemu który właśnie omawiam - brak wenchantowanego na minimum +6 sprzętu.

Ale tak czy inaczej coś jest nie tak, skoro moje maksymalne możliwości pozwalają na heal w wysokości 500-600 podczas gdy ja sam jak i moje party obrywa po 600-700.

Wątpię żeby gra była zaprojektowana na 2 healerów bo party jest zaledwie 5 osobowe.

Podobny problem jak healera dotyka tanka i sorca.

Pierwszy (defender) zadaje 0 obrażeń i przy okazji wcale nie jest taki twardy, bez porządnej inwestycji w enchant każdy boss przebije nam blokadę tarczą.

Drugi (sorcerer) zadaje dobre obrażenia ale równie dobre otrzymuje, dochodzi do takich momentów, że potrafi paść na 4 hity od moba a od bossa na 2.

Wychodzi na to że jedyną postacią, która pogra bez problemów jest Berserker. Tylko on jest na tyle zbalansowany by dać sobie radę na zwykłych mobach

Musze przyznać, że sprytnie developerzy ukryli swój niecny plan wyłudzenia kasy z graczy. Do tej pory nie spotykałem w grach aż tak istotnego faktu posiadania sprzętu wyenchantowanego na maxa, żeby cokolwiek zrobić. Ale sam zauważyłem w innych podobnych grach typu non-target, że sprzęt odgrywa tam BARDZO dużą rolę. Umiejętność celowania i uników to sprawa drugiego planu, nawet bardzo odległego gdyż koleś w sprzęcie +++ bity przez 3 osoby bez sprzętu z "plusikami" może stać w miejscu przez dobre 5 minut zanim cokolwiek odczuje.

Teraz kwestia dla niedowiarków:

Wiadomo, że na +6 wyenchantujecie spokojnie i w miarę bezpiecznie gdyż do tego stopnia broń i zbroja nie ulega zniszczeniu. Natomiast powyżej jest ogromna szansa na to, że sprzęt zniknie raz na zawsze. Warto dodać, że późniejsze bronie nie składa się już tak łatwo jak teraz, trzeba farmić po 40-70 materiałów danego typu. Wracając do plusowania, żeby być koksem trzeba kupić "zabezpieczenia" i podnoszenie szczęścia z item shopu. Powiecie, że to kupię od graczy za golda. Oczywiście możecie ale nie będzie to kilka kamyczków a setki wiec po pierwsze gracze płacący muszą wam taką liczbę odstąpić, a po drugie musicie mieć tyle golda.

Reasumując, zastanówcie się dobrze kim chcecie grać, bo na endgame okaże się, że nie dostaniecie party nawet jako healer bo za słabo healujecie w sprzęcie TYLKO +6, musi być +10 albo spadówa lub męcz się z innymi.

Brawo odkryłeś sekret firmy PWE. :D W każdej grze u tego wydawcy tak jest, czy to PWI, czy to FW, czy to JD. Dzieci jak płakały, płaczą nadal że jest trudno. Każdy wiedział w co się pcha grając w cokolwiek od PWE, a nie przepraszam - Ty nie wiedziałeś. :)

Zapamiętaj raz na zawsze, jeśli IS nie jest p2w to gra upada po max roku. Jeśli gra upada po roku to prawdopodobne, że nie zarobiła za dużo dlatego ją zamykają. Jak pisałem, że RaiderZ jest syfem, wszyscy się śmiali. Niedługo nadejdzie masowe odchodzenie z gry. Zostaną tylko ci którym zależy na grze lub wydają $$.

Tak to prawda niestety, sam nabiłem healerem 27 lvl i już widzę to co Ty zaobserwowałeś ludzie dostaja ogromne hity, ja sam na początku myślałem że jak będe grał healerem to będe mógł sobie pobiegać w gorszym secie, ale niestety bardzo się przeliczyłem, mój heal leczy po mniej niż biją moby, co delikatnie mówiąc denerwuje ludzi którzy padaja mi w pt, po dniu takiej gry wyłączyłem ją i odinstalowałem. Nie warto się męczyć, ale można było się tego spodziewać po pwe, grałem w pwi lecz tam nabiłem 100 lvl bez isa, używałem tylko wspomagaczy expa.

Pozdrawiam wszystkich hejterów którzy zaraz pewnie zaczną nas wyzywać, że nie umiemy grać.

@QQi True that.

Wiedziałem od samego początku. RaiderZ to po prostu gorsza TERA z przesadzonym ISem, i niedopracowanym gameplay'em.

A najlepsze jest to, że ludzie nadal jarają się takimi tanimi non-targetami.

Najpierw był Vindictus, początkowo - super mogę coś podnieść i zajumać tym w potworka! A kilka miesięcy po premierze? Cisza!

Później ten sam problem spotkał i C9 i Rusty Hearts. Non-target gry nie utrzyma - proste i logiczne. A twórcy nadal myślą, że zbiją kokosy na dawno już przejedzonym systemie, nie dodając nic nowego.

W TERĘ też grałem i było tak samo, że bardzo ale i tylko liczył się sprzęt. Ale tam było plusem to, że nie musieliśmy wydawać kasy na wspomagacze czy coś bo w systemie p2p nie ma takich pierdół. Po prostu mamy golda, enchantujemy do fulla, jak nie wyjdzie to innym razem bo broń się nie niszczy tylko cofnie.

Mówicie że PWE już takie jest, ale Gameforge ma identycznie i to nie ich wina bo to tylko wydawcy.

To główny developer tak zaprojektował grę, nie dość że mega niedopracowana to jeszcze przesadnie zależna od item shopa.

Jak napisałem na poratlu, że RiderZ to kupa to spadła na mnie fala hejtu i krytyki, a teraz z uśmiechem będę patrzył jak masa ludzi przestaje w to grać! Muhahaha

Nie wiem jak u GF, ale dlatego nie gram w nic od PWE. Oni świetnie montują P2W. Grałem w FW od razu jak się pojawił i i już wtedy było widać, że by cokolwiek wyrobić to trzeba bulić

A tak wszyscy narzekali na Gameforge, jakie tam Pay2Win jest, a z tego co widzę to na wersji PWE jest Pay2Win a nie na GF. PWE - itemki zwiększające szanse na "plusowanie" broni, a na GF masa itemków kosmetycznych, kryształki respiące w miejscu śmierci (pełno tego z questów) i książki na reset skillów (które nie są potrzebne jeżeli wie się jak dodawać skille).

A tak wszyscy narzekali na Gameforge, jakie tam Pay2Win jest, a z tego co widzę to na wersji PWE jest Pay2Win a nie na GF. PWE - itemki zwiększające szanse na "plusowanie" broni, a na GF masa itemków kosmetycznych, kryształki respiące w miejscu śmierci (pełno tego z questów) i książki na reset skillów (które nie są potrzebne jeżeli wie się jak dodawać skille).

To co piszesz jest nieprawdą, bo takie przedmioty na zwiększenie szansy enchantu i zabezpieczenie przed zniszczeniem MUSZĄ się pojawić, z dropa ich nie dostaniesz.

Widocznie Gameforge jest tak opóźnione już, że nawet Item shopa nie potrafią wyposażyć na czas a co dopiero jak będzie aktualizacja.

Ciekawe, ale z tego co wiem to IS jest narzucony przez twórców gry. Wydawca ma prawo tylko do wydania w danym regionie i tyle z decyzji. Ehh, wspaniałość licencji.

placzesz i to mnie ciesz :D mam clera 28 a na Mt Eda brałem po 2-4 moby na klate i tluklem je spokojnie pierwszy enchant na 28 zrobilem bron na +4

po 2gie wszystko co jest w ISie mozna kupic na aukcji

po 3cie nie ma gry f2p bez enchant protektu

po 4te odinstaluj gre jak ci sie nie podoba

mozna wszystko! kipilem premke na 30 dni za 25 golda

enchant stone mam ponad 60 zbierajac od 1 do 28 a i najlepesze na becie zrobilem 2 bronie +10 ! i tylko 3-4 spalilem

ale nie lepiej plakac :D pozdro

@EDIT a co do tego "kolega na sprzecie + nie odczowa nic przez 5 min" jak ma unbreakable will II (czyli +6k hp) to norma... nie wiedza + brak skilla... w gzre gdzie masz szybki evade i walisz prawie kazdym atakiem AoE masz problem z mobami ;p

...w sumie 1 wyjatek to zielona harpia bo wali magia za 600 to takich wiecej niz 2 to smierc

"setki kamyczkow" uzywales ze mowisz o tym? nie stac cie na ZEN masz fakt ze mozna odkupic od gracza w innych MMO masz itemy z ISu Untradable wtedy placz ze P2W

a materialy na sety kazdy zbiera tak samo

Brawo odkryłeś sekret firmy PWE. W każdej grze u tego wydawcy tak jest, czy to PWI, czy to FW, czy to JD. Dzieci jak płakały, płaczą nadal że jest trudno. Każdy wiedział w co się pcha grając w cokolwiek od PWE, a nie przepraszam - Ty nie wiedziałeś. Zapamiętaj raz na zawsze, jeśli IS nie jest p2w to gra upada po max roku. Jeśli gra upada po roku to prawdopodobne, że nie zarobiła za dużo dlatego ją zamykają. Jak pisałem, że RaiderZ jest syfem, wszyscy się śmiali. Niedługo nadejdzie masowe odchodzenie z gry. Zostaną tylko ci którym zależy na grze lub wydają $$.

LoL - faktycznie pada ;)

Na początku gra wydawała się przystępna, każda klasa dawała sobie radę bez problemu na wszystkim.Dokładnie po 25lvlu (mam 32) wyszło na jaw, że to kolejny produkt pay to win (płać w item shopie żeby być koksem).Gram 100% healerem i okazuje się, że bez sprzętu wyenchantowanego przynajmniej na +6 możemy pomarzyć o jakiejkolwiek grze solo jak i party.Solo moby już od 20 lvla na mapie Mt. Eda zaczynają zadawac nam ogromne obrażenia nawet jeśli mamy na sobie świeżo zkrafconą najlepszą zbroję.W party widać to dopiero od 23-25 poziomu kiedy to mimo buildu 100% healer full magic attack nasz heal jest tak słaby, że ludzie padają.Być może jest to też ich wina, że nie mają topowego sprzętu na dany level, albo być może problemu który właśnie omawiam - brak wenchantowanego na minimum +6 sprzętu.Ale tak czy inaczej coś jest nie tak, skoro moje maksymalne możliwości pozwalają na heal w wysokości 500-600 podczas gdy ja sam jak i moje party obrywa po 600-700.Wątpię żeby gra była zaprojektowana na 2 healerów bo party jest zaledwie 5 osobowe.Podobny problem jak healera dotyka tanka i sorca.Pierwszy (defender) zadaje 0 obrażeń i przy okazji wcale nie jest taki twardy, bez porządnej inwestycji w enchant każdy boss przebije nam blokadę tarczą.Drugi (sorcerer) zadaje dobre obrażenia ale równie dobre otrzymuje, dochodzi do takich momentów, że potrafi paść na 4 hity od moba a od bossa na 2.Wychodzi na to że jedyną postacią, która pogra bez problemów jest Berserker. Tylko on jest na tyle zbalansowany by dać sobie radę na zwykłych mobachMusze przyznać, że sprytnie developerzy ukryli swój niecny plan wyłudzenia kasy z graczy. Do tej pory nie spotykałem w grach aż tak istotnego faktu posiadania sprzętu wyenchantowanego na maxa, żeby cokolwiek zrobić. Ale sam zauważyłem w innych podobnych grach typu non-target, że sprzęt odgrywa tam BARDZO dużą rolę. Umiejętność celowania i uników to sprawa drugiego planu, nawet bardzo odległego gdyż koleś w sprzęcie +++ bity przez 3 osoby bez sprzętu z "plusikami" może stać w miejscu przez dobre 5 minut zanim cokolwiek odczuje.Teraz kwestia dla niedowiarków:Wiadomo, że na +6 wyenchantujecie spokojnie i w miarę bezpiecznie gdyż do tego stopnia broń i zbroja nie ulega zniszczeniu. Natomiast powyżej jest ogromna szansa na to, że sprzęt zniknie raz na zawsze. Warto dodać, że późniejsze bronie nie składa się już tak łatwo jak teraz, trzeba farmić po 40-70 materiałów danego typu. Wracając do plusowania, żeby być koksem trzeba kupić "zabezpieczenia" i podnoszenie szczęścia z item shopu. Powiecie, że to kupię od graczy za golda. Oczywiście możecie ale nie będzie to kilka kamyczków a setki wiec po pierwsze gracze płacący muszą wam taką liczbę odstąpić, a po drugie musicie mieć tyle golda.Reasumując, zastanówcie się dobrze kim chcecie grać, bo na endgame okaże się, że nie dostaniecie party nawet jako healer bo za słabo healujecie w sprzęcie TYLKO +6, musi być +10 albo spadówa lub męcz się z innymi.

A potem puacz i zgrzytanie zębów. Bo przecież gry łatwe, moby padają jak się na mapkę wchodzi.

Może państwo się wreszcie zdecyduje, że chce mieć gry łatwe, czy ciekawe goddamnit?

PvP zrozumiem, przewaga może być, ale PvE?

Plażo proszę...

Unikać ciosów, dziewczynki, a nie stać pod skillam, nothing is impossible.

Awww... a potem tylko czytać komentarze o tym, jak to te gry nudne i banalne, skilla nie trzeba.

Shoo! Back to your caves.

placzesz i to mnie ciesz mam clera 28 a na Mt Eda brałem po 2-4 moby na klate i tluklem je spokojnie pierwszy enchant na 28 zrobilem bron na +4po 2gie wszystko co jest w ISie mozna kupic na aukcjipo 3cie nie ma gry f2p bez enchant protektupo 4te odinstaluj gre jak ci sie nie podobamozna wszystko! kipilem premke na 30 dni za 25 goldaenchant stone mam ponad 60 zbierajac od 1 do 28 a i najlepesze na becie zrobilem 2 bronie +10 ! i tylko 3-4 spalilemale nie lepiej plakac pozdro

fajna bajka bracie, jak się obudzisz to napisz

no nie wiem jestem w guildi polskiej i z tego co słyszę u mnie na ts ludzie na 30 lvl w party ładnie dają rade...co do wyekwipowania w końcu się okazuje ze jest on także ważny a nie ze grasz w gry gdzie masz około 50 lvl i zasuwasz z bronią czy z armorem z 10-15lvl i lejesz wszystkie mobki bez problemu...i tak jak ktoś zauważył powyżej ze jest AH to i pewnie te itemki tez się na nim znajda...druga sprawa jest to jeszcze beta wiec pewnie się coś jeszcze pozmienia...a co do enchatnowania to sorry ale zawsze jest ten problem przy czymś takim było to w l2 i jest tutaj jak ci kasy zal to zawsze możesz wydropować matsy wiec jedynie co to twój czas na granie i na dropienie sie przedłuży nic więcej...dla mnie p2w jest tylko w takim wypadku jakbys kupowal juz za***isty ekwipunek za kase anie tutaj mi o głupich boosterach szczęścia stękacie...wiec jak chcecie płakać to tak jak MagarPl poradził odinstalujcie grę i po sprawie.

Hm.

5 osobowe party

2 cleric (jeden full cler, 2gi hybryda albo po prostu DPS cler)

1 sorc

1 def

1 berz

Co w tym złego?

Po drugie Ty healujesz po 500-600?

Ja na 16 mam 400-500 :P

według mnie osoba która zakładała ten temat jest bardzo słabym graczem albo bardzo przyzwyczaja jest do walki typu stoisz i bijesz albo stoisz i healujesz a jeśli tak to raczej nie jest to gra dla niego.,,wiec jak nie poprzesz czymś mocniejszym niż argument "bo inny gracz może sobie wyenchantowac bron bo kupił booster do tego a ty to także możesz zrobić ale nie nie chcesz bo jak zepsujesz będziesz musiał na nowo dropic itemki" bo w każdej grze gdzie jest is znajdziesz jakieś boosterki

To naprawdę wróć lepiej do starej gry albo szukaj taki które nie maja non-target system bo to chyba ciebie i niektórych tutaj przerasta...

ale serio. na 16lvlu, z bronią na +3 i kamieniami do inta w eq lecze po 440-480. Jakim cudem on na 32 leczy po 500!?

prosta rzecz by się tego dowiedz trzeba byłoby poznać jego ekwipunek...czy na przykład jako healer chodzi w clothach, chain czy letherach, czy używa stuff, mace + shield czy coś innego...jak ustawił sobie skill itp...jest tyle rzeczy które wpływają na healowanie, dmg czy defence a nie tylko lvl enchantu na broni jak to tutaj osoba uważa za największy problem

ja mam tylko 2 heale 1 na 1 poziomie (zwykly) i taki fajniejszy na 25 ze zwyklego od 500 do 800 a z lepszego od 600 do 900 i jest za***iscie

fajna bajka bracie, jak się obudzisz to napisz

pisze do ciebie w wcale nie spie ! a takich placzacych no skilli jak ty przerabialem tysiace rezy! BA! sam kiedys zalilem sie ze w pwi mozna zrobic item +12 bez problemu za kase tylko ze w raiderz itemy pomagaja chronic ale nie chronia w 100% wiec nie widze powodu do placzu 1 taki item kosztuje 80 Zen a to sa 2 ankiety jak ci zal 35 zl na 1000 pts wydac bo pewnie nie masz kasy (fajki kosztuja 10 a pewnie kupujesz je albo UJ wie co jeszcze co pare dni) to twoja sprawa ja nie pracowalem a uzbieranie 35 zl to nie byl jakis wyczyn raz co 2-4 miechy

Jak wcześniej inni pisali, sam zacząłem grać Clerem, mam 14 lvl, a mój Heal to minimum 350, i dochodzi do 500, i to z EQ na 6 lvl, bo dopiero co wycraftowałem EQ na 14, jakim cudem na 32 lvlu masz tak mały cheal, moge tylko gdybać, ale u nas w gildi mamy głównego healera, i jak są zbierane PT na insty, to jest on jedynym clerem w PT, i nikt ne narzeka na jego Hele, co prawda dedają inni, ale sami się przyznają że z własnej głupoty... =/