Rappelz (PL) parę pytań

Witam, mam parę pytań odnośnie owej gry.

1. Jak jest z populacją na polskiej wersji a jak na wersji ang

2. Czy pety można zdobyć za darmo czy tez jakieś są dostępne w IS

3. to samo co 2 pytanie ale odnośnie mountów

4. Jest to gra nastawiona na PvE czy PvP?

5. Czy da się w miarę normalnie grać jako darmowy gracz?

6. Jak wygląda endgame?

7. Jaki lvl cap

8. Jakie postacie polecacie dla 2 osób w teamie i dlaczego (na początku zanim sie ogarnie grę, gildie itp)

9. Czy są tam jakieś raidy/dungeony

10. Questownik czy grindownik?

Czy polecacie grę czy też niebardzo? Coś od siebie.

Na razie tyle, jak coś więcej będę chciał wiedzieć to napiszę.

Dzięki.

1. Jak jest z populacją na polskiej wersji a jak na wersji ang - i tu i tu dużo luda

2. Czy pety można zdobyć za darmo czy tez jakieś są dostępne w IS -Pety się oswaja w karty, nie ma petów w IS

3. to samo co 2 pytanie ale odnośnie mountów -Mounty z IS lub od kolesia w grze (NPC) lecz oczywiście słabsze. Czasami eventy są na mounty (Można też jeździć na petach jak smok, lydian czy jednorożec)

4. Jest to gra nastawiona na PvE czy PvP? PVE/PVP po równo

5. Czy da się w miarę normalnie grać jako darmowy gracz? Tak

6. Jak wygląda endgame? Bardzo przyjaźnie. Spamowanie z gildią rajdbossów, wojny i pvp

7. Jaki lvl cap -Maksymalny to chyba 200. W każdym razie nikt takiego nie wbił póki co

8. Jakie postacie polecacie dla 2 osób w teamie i dlaczego (na początku zanim sie ogarnie grę, gildie itp) - Opiekun zwierząt + skrytobójca. (Chętnie bym pograł z wami ;) ) Dlaczego? Opiekun ma najlepsze buffki dla petów + leczenie ich. Skrytobójca [sztyleciarz] ma jeden z największych dmg. Dodaje, że gra w całości opiera się na petach

9. Czy są tam jakieś raidy/dungeony -Cała gra opiera się na lochach ;) Raidy także są, w każdym lochu jest kilka mini bossów i jeden główny. Mobki respią się jak na normalnym expie

10. Questownik czy grindownik? Zdecydowanie grindownik

Polecam! Gra nie jest trudna, a przyjemna. Jedynym minusem może być grafika, ale na dłuższą metę można się przyzwyczaić

Co do punktu nr 8. Moja dziewczyna preferuje bardziej ofensywnych magów (jakiego polecacie?) i jaka klasa by z tą postacią dobrze współpracowała?

Ofc kolega wyżej napisał wszystko no może prawie okay ;)

Mam lekkie zastrzeżenia do pkt 8 i trochu do 10..

8. Nie wiem czy Sin to dobra klasa dla początkującego. (Oczywiscie możesz spróbować). Wymaga "ogarnięcia" i większego nakładu rupii. - Zbiera agro baaaaaardzo szybko co jest spowodowane jego najmocniejszym w grze dps'em ;). Gdy grałem jeszcze w rappka pety na Sina były takie : Wilk, Szkielet, Harpia, Tyran, które są dosyć drogie jak na kieszeń zaczynającego ;p [evo 3 z eq itd to wgl ;)].

10. Grindownik tak ale oczywiscie Questy wyrywają z rutyny i też potrafią podbić twój poziom bohatera. Są q na wiedźmę za która sie dostaje zdaje sie instant 20lvl'i więc jest ok. Kolejnym spoko questami są q w Rondo [głownym miescie] u kowala [pojawiają sie około 50 lvl'a nie pamiętam już] za które też wbijesz lvl zdaje się 3-5lvl'i ;) no i eliksir "expa".

Od siebie polecam tą gre choć długo w nią nie grałem ale było to spowodowane brakiem czasu. Oczywiscie MG dodają cały czas buffy, które umilą rozgrywkę ;). Przy dobrym towarzystwie jest to gra na naprawdę długi czas ^^ pozdrawiam...

Dodam, że co 2lvl'e [czy jakos tak.. Przepraszam za te fail'e ale naprawde dawno nie grałem] dostajesz eliksiry które po uzyciu dodają brak zużycia wytrzymałosci bohatera co za tym idzie dostaje sie wiekszy exp. [Wytrzymałosc poprawisz po pierwszych questach które dodają taki namiot wypoczynkowy. Kolejny sposob, który poprawia stan wypoczynku : postawienie postaci w wiosce/miescie. ;)]

Co do punktu nr 8. Moja dziewczyna preferuje bardziej ofensywnych magów (jakiego polecacie?) i jaka klasa by z tą postacią dobrze współpracowała?

To tak : Asura ---> są tam dwie klasy Mag i Mroczny czarodziej. Ten pierwszy opiera się na petach tzw "peciarz xD" który ma większą szansę na złapanie peta, daje buffy itp. Natomiast 2.-gi jest jednym z najlepszych DD [damage dealer] mówiąc prosciej ma wywalony DPS w kosmos jak Sin [skrytobójca]. Jest niesamowicie łatwy więc polecam go twojej dziewczynie..

Pozdrawiam FoXiasty ;)

Maksymalny DPS kosztem hp i defa jest Mroczny Czarodziej. Skoro lubuje się w takich to polecam, tylko będzie strasznie aggro ściągać

A jako 2 postać to kogo polecacie tak żeby ładnie pasowało? Zazwyczaj grywam supportem albo jakąś postacią która walczy w zwarciu, ale używając magii. I odnośnie tego opiekuna zwierząt to może rzucać bufy na pety innego gracza?

Tak może. Dla maga najlepiej jakiś tank lub healer. Więc Paladyn/Uzdrowiciel ewentualnie ten peciarz

Czy mógłybym się podpiąć do teamtu? Jak szybko zdobyć kasę na peta i od którego iść na ten pierwszy loch, bo jak szedłem do niego to widziałem tam baardzo wysokie lvl mobów które miały mnie praktycznie na hita... Mój pet jest bardzo słaby(ten początkowy) więc muszę zdobyć kasę na lepszego.

Kasę wbrew pozorom łatwo zdobyć, ale to zależy od szczęścia. Idziesz na mobki, którym dajesz radę i modlisz się o drop pustych kart bestii. Niektóre np Dżin chodzi po 1-5kk (zależy który serwer), zaś karta Białego smoka koło 100kk

Aha a co z lochami? Na jakie mam iść i od którego lvl?

Lochy Arid możesz stosunkowo wcześnie. Jakiego masz peta?

Tsubaki zapomniałeś wspomnieć, żeby uzbierać na peta, takiego z którym będą chcieli cie w party, musisz wydać ponad 1kkk. Rappelz (PL) nie jest nastawiony przyjaźnie dla nowych graczy coś o tym wiem, bo po kilku rocznym powrocie musiałem wydać na is ponad 100zł, a zyskałem tylko peta. (dokładnie dobrą żabę za ok. 2kkk(bez ekwipunku))

WIesz już długo nie grałem, ale zamierzam zacząć od początku skrytobójcą, napewno będe mieć peta z questa dobrego na skrytobójcę.(żółw, puma chyba i kogut). 1kkk? To ja już nie wiem czy wracać.

Z takim petem solo nie masz co się pchać do arid, tym bardziej, że paet ma niski lvl..

To co mam zrobić?

Wydać kasę na is, żeby mieć peta, lub bić zwykłe moobki licząc na dobry drop, co graniczy z cudem, ew. możesz znaleźć kogoś kto ma mocnego peta i niski lvl i będzie expił z tobą. Teoretycznie ja mógłbym poexić, bo myślałem żeby założyć nową postać, ale jeszcze muszę się nad tym zastanowić.

Kolega głupoty gada. Wystarczy trochę pogrindować, kupić panterę w okolicach 60lvl na aucji za jakieś 2-5kk i solujesz Arid do 40lvl. Później już z górki.

No to życzę wytrwałości w expieniu panterą do 40 lvla w arid, gdzie moobka będzię bił z minute lub dłużej.

Ok. Pogrindować rozumiem na mobach mojego lvl? I sprzedawać karty puste?