Retrospekcja mnie zachecila :)

D&D - Ktos mnie zacheci jeszcze bardziej? Szukam odskoczni od diabolo 3.

Jakie plusy, a jakie minusy posiada owa gra? Jak z populacja? Warto?

Weterani czekam na wasze wypociny ^^

Plusy:

-trudna

-rozbudowana

-masa klas i multiklasowość

-w porządku community

Minusy:

-średnio z populacją

-trzeba wydać pieniądze (oba dodatki + 2k punktów minimum)

-mało nowych graczy (party typu: EBB, TR).

Ogólnie polecam.

Heh, ja właśnie też sobie gierkę na steamie pobierał, bo mnie ta retrospekcja zachęciła. Popykam sobie jakiś czas, zobaczymy czy dobre. Jak cos, mozemy pograć razem.

Z checia. Akurat w pracy jestem ale o 16 bd w domu. Ile wazy klient? Dalej 7gb?

@ Might; dziekuje :)

A jaka jest roznica miedzy Neverwinterem : D&D a tematowym D&D?

Warto zagrać, bo to kawał dobrze zrobionej produkcji. Świetnie przygotowane questy i linie fabularne, przemyślany rozwój postaci, bardzo przyjemny system walki i wymagające dungeony, jakich nie znajdziesz w innych grach. To dobrze zrobiona gra, ale trzeba pamiętać, że nie jest f2p. Jeśli ktoś chce trochę dłużej pograć to trzeba coś wydać.

Jak pomiędzy WoW'em a Aionem. To dwie zupełnie różne gry.

Dzieki Panowie. Zdecydowalem !:)

A z kasa za content to nie problem. Wystarczy ze bedzie zgrana ekipa to moge placic.

Trochę się spóźniłeś (wiń siemiena), bo w zeszłym tygodniu były podwójne punkty i wszystkie packi -20%. Następna promocja pewnie w listopadzie.

Musisz zakupić pierwszy dodatek, czyli Meneace of the Underdark, bo daje Ci dostęp do Epic Levels i Epic Destinies. Do tego warto dokupić drugi, bo jest masa questów. Poza tym:

-Vault of Night

-Ruins of Gianthold

-Vale of Twilight

-Devil Assault

Dla pierwszego życia wystarczą. Jak nabijesz 20lvl farmisz Devil Assault na Epic po tokeny (min. 1 na run), wymieniasz na Hearth of Wood i reinkarnujesz się (powrót do 1szego levela, bonusowe traity, wymagane 50%więcej expa na level). I tak dalej i tak dalej.

uuu DZIEKI za wskazowki bo nigdy w zyciu na to bym nie wpadl. A jak z cenami dodatkow? Jedynie mozna z oficiala kupic czy tez sa inne zrodla?

Siemienia mam na gadugadu wiec dostanie zrypki huehue ^^

Nie widziałem nigdzie, tylko na stronie głównej. MotU 20$, Shadowfell 30$. Na Black Friday/Cyber Monday są zniżki -75%.

Jak się kupuje oba, to chyba na MotU jest -50%, ale nie jestem teraz pewien.

Przy zakupie Shadowfell jest bonusowe 1000TP do IS.

Teraz kwestia serwera. Ktory wybrac?

Nwm ale tez bym mogl pograc :D. Mialem tam gdzies swojego druidka ktory byl prawdziwym druidem a nie ochłapem z wowa :D. Generalnie klasy tu sa o tyle zroznicowane ze fajnie sie gra - ot chocby bard - ma dostep do paru czarow (glownie z zakresu iluzji i wzmacniania) plus pare klasowych zdolnosci (granie muzyczki co ma okreslone efekty) :D. Wlasnie, tak propo czarow - odzwyczaj sie od wowowych gier, jak jakis mag nie uzywa czarow to znaczy ze nic by nie zrobily danemu celowi bo ma np resisty na to wiec nie warto marnowac spell pointow bo ma sie okreslona ilosc tylko wiec nie polecam flejmic :D. A pierwsze wejscie w kraine cienia robi wrazenie :D

Ja też bym z chęcią pograł, jeśli będzie jakaś ekipa ;p

Co do postaci to ciekawy jest wizard pod pale mastera - zamiany w nieumarlych, wskrzeszanie graczy jako zombie, przyzywanie slugusow itd :D

Druid to bardziej buffer/support.

Wlasnie, ktos sie chyba pytal o roznice miedzy tym dnd a neverwinter online - tam kleryk to wymuskany klecha co jest bez sensu. Bo klerycy moga tez byc zli i mroczni jesli sluza takiemu bogu. I tutaj to widac - jeden z lepszych i ciekawszych spelli wgle - bariera mrocznych ostrzy krecacych sie z duza predkoscia wokol celu lub miejsca ^^

Lotrzyk nie jest bezuzyteczny bo moze otwierac skrzynie/drzwi/rozbrajac pulapki

Z kolei np taki berserker ma sciezke (nie pamietam jaka) ktora opiera sie na wiezi z dana bronia ktora pozniej staje sie wrecz magiczna - leczy posiadacza, zadaje magiczny dmg, a nawet strzela a na dystans :D

Generalnie tutaj sa standardowe klasy z niestandardowym podejsciem do nich :)

EDIT:\\\ Co do serwera to bym polecal thelanis - wedlug statystyk najbardziej zaludniony serwer ;)

Podpowiem, że obecnie zbierałem ekipę do DDO. Jeżeli ktoś chciał to wszedł do "Szukam graczy" i odkrył wątek, który nadal jest aktualny. Pozdrawiam :)

Czy ta gra jest ciężka do ogarnięcia? Jestem dosyć zielony jeśli chodzi o takie mmorpg, w lotro jakoś nie mogłem się odnaleźć, ale może to dlatego, że grałem sam. Z chęcią bym pograł, gdybyście mi trochę pomogli ogarnąć te gierkę.

Powiem tak : jestem fanem systemu DnD wiec moge pomoc odrobinke przy buildach podajac x opcji z ktorych sb wybierasz pod swoj styl gry (nie polecam brac tych sugerowanych przez gre - zero zabawy bo wszystko masz gotowe) ;)

Natomiast pytanie czy gra jest ciezka ... wymaga myslenia. To na pewno. Tak samo spostrzegawczosci i znajomosci ang w stopniu podstawowym (ot chocby pulapki czy zadania polegajace na pozostaniu niewykrytym). Ale jesli pytasz czy wymaga nadludzkiego refleksu i niewiadomo jakiej wiedzy to nie. Za wyjatkiem najtrudniejszych raidow w grze ^^.

Aha, no i trzeba zapomniec o tym co sie "wie" z innych mmorpg - tu masz dobor do 3 klas postaci, 2 to wrecz minimum, tak samo jak nie rozwija sie do maxa danych klas (bo sie w 99% po prostu bardziej oplaca dobrac inna klase z wiekszymi bonusami).

Polecam wejsc na strone http://www.ddo.com/en/game/classes i wybrac sb jakies pare interesujacych klas a potem na http://ddowiki.com/page/Classes i obejrzec np spelle czy talenty czy odpowiada ;). Monk, Artificer, Favored Soul (wybraniec bogow wedlug podrecznika dnd - dop.) i druid sa platni i do odblokowania pozniej w grze jednak nie sa wcale lepsi, wrecz bym powiedzial ze trudniejsi ;).

Jbc to macie wsparcie i blogoslawienstwo mojego druida :D, ja sie dostosuje do teamu - moge robic za fizyczny dmg, za delikatne wsparcie magiczne jak i za uzdro, wiec nie ma problemu ;). Ba, nawet za tanka w moim buildzie przy dwoch "core" itemkach ^^

Gra staje się ciężka od 20poziomu, kiedy wchodzisz na poziom Epic. Bez teamu przynajmniej trzyosobowego (lub dwu, solo jeszcze nie widziałem aby ktoś robił Epic Elite) nawet nie wchodzisz na dunga. Przed są raptem 3/4 misje które są ciężkie (nie mówię o myśleniu - to niemal zawsze).

Buildy sugerowane przez grę są do bani ;] Ale to tak na marginesie

Czy mieszanie klas takie ultra potrzebne - nie zawsze. Na drugim życiu miałem czyste 20 w Rogue (Trapper), bo żadnej innej nie potrzebowałem i dawałem sobie radę. Na 22lvl EE VoN dzięki temu mogłem rozbrajać pułapki. Natomiast co do płatnych klas: Favored Soul odblokowujesz za Favor, ale taka ilość jest kosmiczna, zajmuje dłuższą chwilę i jest niewykonywalna bez zakupu paczek, a Artificier jest do odblokowania za reputację u House Cannith (do zrobienia dla F2P). Monk jest kinda OP i zawsze melle biorą 1 level, głównie dla bonusów z Ki.

Jak gracie na Cannith to za chwilę mogę się włączyć, kończę tylko Legendary Drednought i robię TR.

Jaki jest w ogóle max lvl ? Bo nie ogarniam. 20 lvl i 8 czegoś tam ?

Pojęcie max. levelu jest względne.

Pierwsze 20poziomów to poziomy heroiczne, podczas których wybierasz, jakie klasy ma mieć twoja postać (np. 6rogue/6bard/8ranger). Po osiągnięciu 20poziomu nie dostajesz już expa za zadania heroiczne, tylko musisz robić te epickie. Epickie poziomy działają inaczej - jest ich 8 i są to po prostu poziomy (np. 6rogue/6bard/8ranger/8epic). Najważniejsze w poziomach epickich są tzw. Epic Destinies. Są to bonusowe drzewka, które masz odblokowane w ramach swoich heroic levels. ED jest 12 (3drzewka w czterech sferach) i mają maksymalnie 5lvl'i. W momencie wbicia 20lvl'a wybierasz jedno z dostępnych (w zależności od poziomów heroic możesz mieć 3/6/9) i levelujesz. Jak zdobędziesz 3lvl ED możesz je zmienić na inne z tej samej sfery, a jak zdobędziesz 4 to te, które jest połączone z twoim z innej sfery. Do tego masz Twist of Fate - specjalne 3 sloty (4jak zrobisz Epic Completionist) w które możesz dać skille z innych drzewek, których aktualnie nie używasz.

Same epic levels są używane jako taki "wyznacznik" do wykonania Epic True Reincarnation oraz dostępu do contentu na poziom 30.