Rework w Mabinogi

Służe pomoca ale musisz sie okreslic co Ci sprawia problem.

No z tego co czytałem tam się jakoś skille maxuje czy tam expi? da się wszystkie tak wymaxować? I jak to z klasami tam wygląda?

Nie ma tam klas, tzn niby jest cos takiego, ze przy robieniu postaci wybierasz klase ale ta niby "klasa" poprostu zwieksza tepo trenowania skilli x2.

A tak to nie ma tam ustalonego drzewka skili. Mozesz robic co chcesz Wszystko zalezy od twojej weny tworczej i to jak Ci sie gra wygodniej.

Skile trenujesz rankami zaczynajac od Rank F koncząc na Rank 1. I to wyglada tak, ze naprzyklad by wytrenowac skil z rank F na rank E musimy uzyc skila pare razy lub jezeli jest to skill typu gotowanie to musimy naprzyklad ugotowac pare potraw z rangi F z sukcesem i oczywiscie zeby zlevelowac taki skil musimy tez posidac odpowiednia ilosc ability points, ktore dostajemy przy zdobywaniu lvli.

No więc po kolei:

- Expi się jak w każdym mmorpg z tym, że lvl się nie liczy (system rebirth, pogoogluj :P).

- Skille trenujesz niczym w Tibii, używając danego skilla, podnosisz jego pasek doświadczenia, kiedy się napełni, levelujesz skill. W tej grze wszystko opiera się na skillach, nawet uniki/kontry/obrony nie są zależne od "statu" jak w każdej istniejącej grze, w tej są to aktywne skille, których musisz używać w odpowiednich sekwencjach w odpowiednim czasie. Początki są cholernie trudne, z czasem idzie się przyzwyczaić (odkąd wprowadzili tutoriale, to i początki nie są trudne, kiedy ich nie było, nowi gracze tacy jak ja mieli całkowicie przesrane).

- Da się wszystkie wymaxować oczywiście, ale jest ich tak cholernie dużo, że życia by Ci nie starczyło.

- Nie ma w tej grze klas, są talenty (talent sprawia, że skille podchodzące pod dane talenty, trenuje się 2x szybciej), każdy może być wszystkim, chcesz być magic knightem używającym broni białej i strzelającej zaklęciami? Nie ma sprawy! A może łucznikiem nakładającym buffy sojusznikom? Spokojna głowa! Może jednak podchodzi Ci władca marionetek z wysokimi umiejętnościami alchemicznymi? (I nie chodzi o tworzenie potków, tylko alchemie na poziomie Full Metal Alchemist) Żaden problem! To wszystko sprawia, że ta gra jest tak wspaniała.

@Koima mnie uprzedził, nie odświeżałem strony. ^^

@Btw. ważny aspekt gry a propos talentów:

Są ukryte talenty, które sprawiają, że inne zestawy skilli trenuje się szybciej, można je zobaczyć na jakiejś wikipedii, ale ogólnie są to ukryte talenty i w grze o nich nie usłyszysz, dopóki ich nie zdobędziesz. W moim przypadku, po osiągnięciu wysokiej rangi Warriora i średniej rangi Maga, odblokował mi się specjalny talent "Magic Knight" czy coś w tym stylu, to jest niesamowite, dlatego fajnie kombinować z talentami i swoją własną "klasą"

Podstawowe informacje o walce:

Normal Attack

Charakterystyka:
Bez ikonki, po prostu klika się na przeciwniku.
Postać biegnie z normalną prędkością.

Działa na:
Smash
Stojący przeciwnik
Przeciwnik bez Heavy Stander'a

Przegrywa z:
Defense
Counter-Attack
Windmill
Przeciwnik z Heavy Standerem

=====================================
Defense

Charakterystyka:
Ikonka tarczy, postać chodzi wolno.

Działa na:
Normal Attack
Windmill

Przegrywa z:
Smash

======================================
Counter-Attack

Charakterystyka:
Ikonka złamanego miecza, postań nie rusza się w ogóle i czeka na ruch przeciwnika.

Działa na:
Normal Attack
Smash

Przegrywa z:
Windmill

======================================
Smash

Charakterystyka:
Ikonka pięści.
Postać ma normalną prędkość.

Działa na:
Defense
Stojący przeciwnik (początkujący często od niego rozpoczynaj walkę o ile przeciwnik stoi)

Przegrywa z:
Counter-Attack
Windmill

Windmill

Charakterystyka:
Postać się nie rusza. Ikonka takiego młynka.

Działa na:
Jak się uprzesz to tylko defense ledwo Cię zatrzyma icon_razz.gif

Przegrywa z:
Defense

Przeanalizuj wszystko i zapamiętaj, to podstawy w dziedzinie walki.
Przyjrzyj się charakterystyce i spróbuj walki z wrogami, przydaje się jeśli postać twoja nie rozpoznaje wrogiej umiejętności:
W chmurce nad głową przeciwnika jest krzyżyk lub pytajnik.

* Normal attack nie działa na przeciwników z umiejętnością Heavy Stander, ale to już rozszerzony materiał

* Kilka przeciwników ukrywa smasha przez chwilkę zwalniając prędkość chodzenia - tak jakby używali defense - to zmyłka. Ale tylko kilka mobów tak robi

bardzo ważna jest obserwacja przeciwnika, zwłaszcza gdy:

a) nie mamy rozwinietego sharp minda,
B) nie znamy skilla
c) akurat nie potrafimy go rozpoznać

więc wówczas:
1) krzyżyk - skill nam jest znany, ale nie potrafimy rozpoznać go
2) znak zapytania - skill nam zupełnie obcy

AD 1
przeciwnik porusza się powoli - def
przeciwnik stoi w miejscu - kontra, bądź windmill (określone bestie najczęściej korzystają z jednego skilla - np golem - WM, zombie - kontra)
przeciwnik biegnie na nas normalnie - smash

AD 2
nie znamy danego skilla,
odpowiem na zasadzie wojownika, którym jestem:
są to najczęściej magnum shot i zaklęcia magiczne - NAJCZĘŚCIEJ ATAK Z DYSTANSU
czyle te, którymi się nie posługujemy

to tyle gwoli wstępu.. lećmy dalej ^^

- ctrl - autonamierzenie - najczęściej najbliższego przeciwnika (PS działa też przy healingu)

Kurde ciekawie to wygląda :D ale kwestia najważniejsza to żeby było z kim pograć tam :D

Dzięki za info :), właśnie instaluję. Mam nadzieję, że tym razem zostanę na dłużej.

Ach i polecam grac na Alexinie.(taki server) :u

Latwiej jest tam dostac itemy w tanszej cenie ze wzgledu, ze server posiada najwieksza ilosc graczy.

Właśnie pobieram. Zostało mi jeszcze około 25 min. Nie mogę się doczekać żeby zobaczyć jak to wszystko wygląda. Mam nadzieje że mi się spodoba ^_^

Polecam obejrzeć, filmik jest bardzo stary ale ukazuje rozne style walki, ktore poczatkujacy gracz moze wykorzystac do walki.

https://www.youtube.com/watch?v=pftBBKiYdvk

Dzięki. Chętnie obejrzę ;) Pewnie grafika itp. może mnie zniechęcić no ale.. Może się do niej przekonam ~ pogram, zobaczę :3

Jakbyście mieli jakieś problemy, to zapraszam na PW, postaram się pomóc, ewentualnie skype. Może spróbuję coś nagrać z Mabinogi w najbliższym czasie, żebyście zobaczyli jak wygląda gra na "wyższych" poziomach.

To może jakis team speak czy coś?

Witam, jak ktoś zecyduje się grać to zapraszam na server Alexina,mam tam Europejska guild, i mój total lvl to prawie 6k ( tak troche przynolifiłam) :PP tak że moge pomoc jakby były z czyms problemy :) tu mam taki krótki filmik, z eventu jak był exp x10 a koniecznie chciałam wbic duzy lvl, spedzilam na tym całe 12 godzin :PP https://www.youtube.com/watch?v=cz3Nsm8TMMg

Gram od kilku godzin i muszę powiedzieć że gra mi naprawdę przypadła do gustu ^_^ Rzeczy jakie mi najbardziej spodobały to min. system skilli ( sama ich ilość, ulepszanie, combo itp. Wygląd itemków u co poniektórych graczy. Boskie *.* pety itd. ) Mam dopiero 11lvl, 1 Rebirth. Chodzę po świecie, zwiedzam, wykonuje questy. Powolutku się wczuwam ;)

serwer ~ Alexina

Nick ~ Miito

To ktoś zamierza zostać na dłużej przy grze? Poważnie się zastanawiam nad pograniem :D

Moje 5 lat to wystarczajaco dlugo i nie mam zamiaru przestawać ;)

5 LAT :o aż tyle rzeczy do roboty jest w tej grze? Nie znudziło Ci się jeszcze?

5 LAT aż tyle rzeczy do roboty jest w tej grze? Nie znudziło Ci się jeszcze?

W Mabinogi nie da sie nie miec czegos do roboty. Sam gram tez od 5 lat i nadal mam jeszcze mase rzeczy do robienia. Najtrudniejsze sa poczatki, potem jak sie juz wciagniesz to ciezko sie oderwac gdy zrozumiesz miechanike gry.

Rzeczy jest bardzo dużo do roboty, byś się zdziwił, mi nie raz wystarczało stanie "cały dzień" (tyle co grałem oczywiście) w miasteczku i rozmawianie z PRZYPADKOWYMI ludźmi, którzy zawsze są mili, otwarci i chętni do pomocy, community jest wspaniałe, jeżeli masz z kim grać, to zawsze coś się znajdzie do roboty, jak nie poważne expienie/skillowanie/przechodzenie dungeonów, to po prostu wspólne gry i zabawy. :D