Rift zmierza ku P2W

Hej, jakiś czas temu oglądałem konferencję o przejściu Rifta z P2P na F2P. Wtedy też devsi obiecywali "no p2w IS. No BiS items etc."

Niestety zrobili ludzi w balona. Co mam na myśli?

Dodano do szopu:

-> Epic Raid Synergy crystals

-> Highest reputation level lesser essences form Lycini and Torvan (to zabije crafta i zbije większość cen na AH)

-> Swirling infinity particles

-> Token Tablets of all levels (to zabija grind)

-> 6-slot source machines (incl. BoP and BoA machines)

-> Planar focus runes (oj będzie inflacja)

-> Freelancer's lesser essences

-> 150% mounty

-> Najlepszy obecnie gear (66$ za całość. wystarczy tylko repę wbić. Niby t2 jest "trochę" lepsze, ale nie sądzę żeby te 5-10pkt w staty dawały aż taką różnicę, żeby je "grindować" miesiącami. Jak można zapłacić i mieć spokój.)

-> Najlepszy cape nie do zdobycia w grze (15$ Wymagana tylko repa)

-> 32 slotowe bagi (16$/sztuka)

-> Viale przyspieszające zdobywanie high lvl gearu i repy (teraz niby zmieniono to na perka dla "patronów". Ale żeby nabić patrona trzeba albo kupować rzeczy w IS/albo kupować walutę IS od innych graczy)

-> Viale do PvP (będzie narzucony cap na punkty... te viale go ograniczą)

-> Kasa w grze, będzie wymieniana na kasę do IS jak w Neverwinterze. Ale skalowanie jest jak na razie... kosmiczne. (przykładowo: jedna część setu kosztuje ok. 12,5tys kamieni ALBO 11$. Większość hardcorowych graczy nawet do 34tys nigdy nie dobiła po kilku miechach gry ;) )

-> W planach są rare recki za $$

-> Obecnie repę w SL zdobyć jest dość ciężko, no ale to już raczej wina dodatku i jego balansu (tak samo z markami). Zwykły gracz który poświęca ok. 3h dziennie na grę zdobędzie capa w 29 dni. Hardcorowy wyrobi się do 15 dni. A płacący na viale? W około 5-10dni... Co jest moim zdaniem ogromną przebitką.

Tych przykładów jest więcej, ale wymieniać już nie będę.

Większość topowych graczy ogłosiło, że jeśli szop wejdzie w podanej postaci to odejdą razem ze swoimi gildiami. Na forum wrze, ludzie nazywają devsów kłamcami, a Rifta nazywają drugim ROMem.

Jeden z tematów: http://forums.riftga...y-paytowin.html

Zapraszam do dyskusji ;)

Pożyjemy zobaczymy najprawdopodobniej tego nie zrobią gdyż zamiast uzyskać graczy to jeszcze ich stracą i to równa się koniec Rifta

Lol zara odinstaluje ta gre, sami oszusci jak sandworm... ;/

ehhh wielkie nadzieje mialem na ta gra a tu takie cos, pozamiatane swietnie

RIFT R.I.P

A moim zdaniem to jest najwieksze Pay to win ! Nawet w Runes of Magic (gra ktora uwazana jest najbardziej za pay to win) nie mozna bylo kupic itemow za kase. (bo kazdy czy to koks czy to noob musal farmic instancje by zdobyc eq). Jaki sens jest chodzenie na instancje skoro mozna kupic caly set w is ? Moze jeszcze niech bronie dadzą do is...

RIFT PAY TO WIN - TRION to wieksze złodzieje niż Frogster i Gameforge kto by pomyślał.

Większość topowych graczy ogłosiło, że jeśli szop wejdzie w podanej postaci to odejdą razem ze swoimi gildiami. Na forum wrze, ludzie nazywają devsów kłamcami, a Rifta nazywają drugim ROMem.

lol niech nie porównują tego do roma. W romie nie było ekwipunku, broni, bizuteri na sell, trzeba było latać na instancje. A nie ze jakis dzieciak wyskoczy z najlepszym eq, a instancji na oczy nie widzial.

@up tylko że i tak i tak, ten dzieciak będzie musiał grindować dungeony pod repe. Zajmie mu to z potami za $$ ok. 10-15 dni (na jedną repkę. a ich jest kilka) Ale fakt, potem już nie będzie musiał prawie nic grindować.

//Zresztą. Nie ma co na razie przewidywać. To są realia shopu z Public Test Servera. Zanim wejdzie to na oficjala może się coś zmienić (tak jak to z vialami zrobiono. Bo normalnie miały być za $$, a teraz są w perce)

Troche mi się odechcialo grać :/

A co żeście myśleli, że wszystko za darmo... wcześniej rift beee bo abonament, teraz info, że przechodzi na f2p i polskie biedaki sie rzucają, ja tam i tak co miesiąc bedę bulił, tak jak miałem abonament płacić, zanim poszło info o f2p, a wy płaczcie :) .... darmozjady jedne

Rift zajmuje u mnie zaszczytne miejsce na dysku jako gra, która od pierwszego lvl'a zainteresowała mnie całkowicie swoim contentem, systemem... Ogółem mógłbym określić ją jako bardzo solidny produkt, bez mała. I gdy już doszedłem do momentu 20lvl, gdzie gra z czasem powoli co raz bardziej się rozkręca( gildia, dynamic events, rifty, dungeony) dostaję od dev'a cios poniżej pasa.. Wielkie rozczarowanie.

Dopóki sytuacja nie będzie jasna i klarowna z oficjalnymi informacjami od strony wydawcy oraz jeśli nie rozwiąże się na korzyść graczy odkładam produkt na pułkę "a miało być tak pięknie..".

@up

Nie chodzi o sam fakt item shopu, przecież gdyby był on dobrze zbalansowany gra zarabiała by na samą siebie i nikt nie musiałby "płakać". Chodzi o to co w tym item shopie ma się znajdować. Granie w mmo gdzie pro elo end gejmowe itemy kupujesz za real money mija się z celem i ideą grania. Porównując aktualnie przedstawioną wizję item shopu z aktualnym abonamentem abonament jest o wiele lepszym rozwiązaniem. Rozumiem Twój post jednak that's not a point

No nie ma co płakać bo nie wiadomo czy to wyjdze. Dużo osob ich tam jedzie wiec moze to zmieina

A co żeście myśleli, że wszystko za darmo... wcześniej rift beee bo abonament, teraz info, że przechodzi na f2p i polskie biedaki sie rzucają, ja tam i tak co miesiąc bedę bulił, tak jak miałem abonament płacić, zanim poszło info o f2p, a wy płaczcie .... darmozjady jedne

Temat na oficjalnym forum ma ponad 15 stron wiec "biedakami" , "darmozjadami" mozesz nazwac wszystkie osoby ktore tam piszą.

@up ja bym wolał aby rift dalej był P2P

Ludzie ta frima dbała długi czas o ten tytuł nie strzeli sobie teraz przecież w kolano troche wiary :), trion to solidny support

eee tam nie ma co narzekać zawsze mogło być gorzej :P (chyba)

nom troszke szkoda że takich rzeczy sie dowiadujemy, ale poczekajmy, zobaczymy co się wykluje :)

Dobra, ale oni sobie kupią te itemy i co dalej? Nie będą mieli po co raidować. A my będziemy mieć fun z dostepu do contentu OGROMNEJ gry za free. Będziemy sobie farmić, raidować, bawić się. Oni wydadzą kasę i będą mieli to szybciej, ale nie będą mieli potem po co grać. Nie dostrzegacie tego? :D

Ponadto, dopóki da się zdobyć to samo w jakiś sensowny sposób- nie ma p2w.

Tutaj bardzo mądry cytat odnośnie p2w z głównego forum

I'd have to disagree. After scouting out the entire zone, npcs and vendors I'm pretty comfortable with the cash shop. The lazy players or those that don't have time to play the game can just buy their gear off the cash shop. This won't make them any better players, they also still have to complete the rep to be able to buy the things they want like the rest of us.Nearly everything in the cash shop is available ingame. Meaning if you completed anything like torven rep and bought all your essences with IS then it'll be just like before which is fine. The cash shop is pretty reasonable, and many of the bonus aren't even worth the price tag.I'm ok with this.

Dodam tylko, że dowodem na fakt, że Trion nie leci na kasę, jest to, że wrzucili kolejną DUŻĄ porcję kluczy na raptra, żeby każdy gracz ZA DARMO miał storm legion. Pomyślcie trochę. Chcą zarobić i to nie jest dziwne, w końcu pracowali nad tym długi czas.

Co Wam zmieni ten item shop, skoro możecie sobie raidować i farmić sety tak jak było na p2p? Bo nie rozumiem takiego podejścia, niech inni mają za kasę sety szybciej, ale mniej fanu z farmienia raidów. Chyba po to się gra w takie mmo, żeby łazić na insty/raidy i farmić, farmić, farmić, farmić.

ILN nie rozumiesz ze naprzyklad nie bedziesz mogl sobie farmic setu pvp bo bedziesz mial ograniczenie glory ? Np jak to jest teraz w wersji probnej do 20 lvl mozesz miec 2 k repy pvp i co dalej ? Wyl gre po 8 arenach ? i wracasz jutro ... to samo jest z pve . Pograsz 2-3 h i mozesz gre wyl bo masz ograniczona repoutacje i nic wiecej zroic sie nie da. To jest glowna bolaczka

Prawdopodobnie będę grał jak na p2p i miał to gdzieś.

Podali już konkretnie te ograniczenia glory? Do ilu raidów na dzień będzie można trzaskać?

No i jeszcze pytanie, gdzie jest to info o ograniczaniu farmienia raidów? Ja widzę tylko potkę, która przyspiesza tę farmę.

Jest info devsa na któryś z pierwszych stron, że takie ograniczenia będą. A Tablety + Potki będą ci te ograniczenia zdejmowały na "pewien czas". (Np. osoba z patronem będzie mogła na tą 1h czy więcej raz dziennie sobie zdjąć te ograniczenia)

Nie są podane jeszcze capy PvE i PvP, ale takowe będą. (chociaż rozważają przynajmniej zdjęcie ich z tych highlevelowych instancji)

Cóż, muszę wyrazić swoje poparcie dla ILN (tak samo w temacie na forum RIFT'a).

Co z tego, że ktoś będzie miał seta rajdowego, jak nie będzie znał żadnej taktyki? Co z tego, jak nie będzie miał żadnego doświadczenia?

Oh, faktycznie, ja, żeby natrzaskać dzienną repę potrzebuję 5 godzin, a ktoś inny z Vialem godzinę, jeżeli będą zdejmować ograniczenia, a jeżeli nie, to kwestia paru dni. Naprawdę, robi to aż tak dużą różnicę? (Tak z innej beczki, to Viale PvP nawet sam bym chętnie nabył...)

Boli fakt recek i cape'a, jeżeli będą niedostępne w inny sposób, ale raczej to przeboleję.

Jednak, jakkolwiek by na to nie spojrzeć, gra z całą pewnością podzieli się na dwa fronty - graczy P2P oraz F2P.

W The Secret World IS jest w miarę ogarnięty więc pójdą w stronę graczy i zmienią, tak samo jak było z SWTOR. Kwestia czasu, nie przekreślajcie na start już tej gry. Możliwe, że zrobili taki przegięty IS aby zobaczyć reakcję graczy, czy będą strajkować i w ogóle. Rift i tak nie będzie miał takiej dużej popularności jak reszta MMORPGÓW więc z czasem sami zobaczą, że im się nie opłaci.

@Edit. Pomyliło mi się. Myslałem, że TSW zrobiła ta sama firma co Rifta.

Naprawdę ? bez komentarza a miało być tak pięknie nie wiem co za idioci tworzą coś takiego, kup wszystko i ciesz się grą ? ahahah

Zacząłem grać ponownie i nie wiem czy warto ... ale znając życie to to zmienią...

ale skąd oni to super pomysły biorą i nie myślą co na to gracze