Risen vs. Oblivion

Sprawa prosta , Risen ( jak i cala seria Gothic ) dla hardkorów , Oblivion dla graczy niedzielnych ( wszystko proste , questy prowadzą za rączke , gdzie tu RPG ? )

A jakie rpg jest teraz wiarygodne ? Fallout, Icewind Dale, Baldurs Gate, Aracanum, Neverwinter Nights, Planescape: Torment. Takich gier już nie ma, więc nie liczmy na super rpg.

Grałem ostatnio dłuuuugo w Dragon Age, suuuper gra i chyba tylko ona zasługuję na miano dobrego ówczesnego rpg.

Gothic mi się podoba ale Risena nie stawiłem dobrze że nie kupiłem ale po co się rospisywać dwa słowa "oblivion lepszy" sam się nie dawno skusiłem za 30zł

Grałem tylko w Oblivion co mogę o nim powiedzieć? Gra fajna, lecz jakieś drętwe te poruszanie postaci, dość mało mobków na mapie. Za to dużo umiejętności co mi się bardzo podoba.

Grałem tylko w Oblivion co mogę o nim powiedzieć? Gra fajna, lecz jakieś drętwe te poruszanie postaci, dość mało mobków na mapie. Za to dużo umiejętności co mi się bardzo podoba.

Czytalem ze z tymi znakami zodiaku i innymi bajerami... jest prawie 4k mozliwosci robienia postaci na rozne sposoby.... suuper... teraz pytanie.... na chu* to komu? :D

Czytalem ze z tymi znakami zodiaku i innymi bajerami... jest prawie 4k mozliwosci robienia postaci na rozne sposoby.... suuper... teraz pytanie.... na chu* to komu?

to tak samo jak w rowerze jest 21 przerzutek :P (3x7) albo więcej, a używasz tylko paru.

Być może ty używasz tylko kilku :)

Być może ty używasz tylko kilku

hmm, chodziło mi o sens używania np przerzutki 3/7

Na 3x7 jeżdżę zawsze, gdy jest prosta, długa droga. Tak naprawdę, to każdej przerzutki się używa. No, może oprócz 1x1.

Na 3x7 jeżdżę zawsze, gdy jest prosta, długa droga. Tak naprawdę, to każdej przerzutki się używa. No, może oprócz 1x1.

czekaj, czekaj :P

bo nie wiem czy dobrze napisałem

3 (największa z pszodu) i 7 (największa z tyłu).

z tego co sie orientuje to mi kiedyś brat gadał że tak sie nie powinno robić, no ale jako tako można niby :P

dobra koniec spamu, wole risena.

doj*b jeszcze to :

Oblivion - 2006

Risen- 2009

Risen mi sie kojarzy z taka gra typu doom 3, zamkniete lokacje i tylko podarzac jedna sciezka. Oblivion zas ma w ch** otwarty swiat, dlatego jest lepszy. I do tego do obliviona jest tyle modow ze moze z nich powstac samodzielna gra. xD

doj*b jeszcze to :Oblivion - 2006Risen- 2009Risen mi sie kojarzy z taka gra typu doom 3, zamkniete lokacje i tylko podarzac jedna sciezka. Oblivion zas ma w ch** otwarty swiat, dlatego jest lepszy. I do tego do obliviona jest tyle modow ze moze z nich powstac samodzielna gra. xD

ahahahhahhhahahaahahaa

w oblivionie jest otwarty świat?

idziesz, patrzysz, drzwi. spacja i ładuje sie.

w risen idziesz patrzysz drzwi, otwierasz, wchodzisz.

ahahahhahhhahahaahahaaw oblivionie jest otwarty świat? idziesz, patrzysz, drzwi. spacja i ładuje sie.w risen idziesz patrzysz drzwi, otwierasz, wchodzisz.

Chyba nie o takie znaczenie "otwartego świata" mu chodziło...

Obliviona gram do teraz juz z miesiąc i jeszcze mi sie nie znudził jak dla mnie bardzo dobra gra wręcz świetna, a Risen to porażka. Ciesze sie bardzo że gre ściągnełem z neta.

@up

Ty, wlasnie tez zaczalem w obliviona 2 dni temu pykac : )

ahahahhahhhahahaahahaaw oblivionie jest otwarty świat? idziesz, patrzysz, drzwi. spacja i ładuje sie.w risen idziesz patrzysz drzwi, otwierasz, wchodzisz.

Chodzilo mi o to ze swiat jest gigantyczny, jest kilkanascie miast do ktorych mozemy swobodnie wchodzic , mozemy eksplorowac rozneee lokacje lokacje itp. w risenie tego ni ma

Ale co z tego, ze jest otwarty i duzy, skoro jest przy tym strasznie monotonnym, nudny, nieciekawy i pozbawiony klimatu...

Pytanie do osob grajacyh w Risen:

Jak tam optymalizacja gry? Slyszalem, ze G3 ostro przycinal, a Risen? Daje rade?

Optymalizacja jest bardzo słaba (na maksymalnych detalach na doskonałym sprzęcie chodzi z prędkością 15-20 klatek), a co do klimatu- mi się właśnie w Oblivionie podoba, bo w Risenie czasami klimat i tempo jest takie, że chce się zasnąć albo przynajmniej zrobić coś, aby postać automatycznie gdzieś poszła, a my w tym czasie moglibyśmy zrobić cokolwiek innego. W Oblivionie takie coś jest niemożliwe. Wielki świat jest, klimatyczny i oczywiście niesamowicie rozbudowany (porównuję go do wielkości, różnorodności i rozmachu Śródziemia).

Ale co z tego, ze jest otwarty i duzy, skoro jest przy tym strasznie monotonnym, nudny, nieciekawy i pozbawiony klimatu...Pytanie do osob grajacyh w Risen:Jak tam optymalizacja gry? Slyszalem, ze G3 ostro przycinal, a Risen? Daje rade?

zależy od sprzętu, ale tragicznie nigdy nie było, ja gram na max i ścina, ale już się przyzwyczaiłem xd

Optymalizacja jest bardzo słaba (na maksymalnych detalach na doskonałym sprzęcie chodzi z prędkością 15-20 klatek), a co do klimatu- mi się właśnie w Oblivionie podoba, bo w Risenie czasami klimat i tempo jest takie, że chce się zasnąć albo przynajmniej zrobić coś, aby postać automatycznie gdzieś poszła, a my w tym czasie moglibyśmy zrobić cokolwiek innego. W Oblivionie takie coś jest niemożliwe. Wielki świat jest, klimatyczny i oczywiście niesamowicie rozbudowany (porównuję go do wielkości, różnorodności i rozmachu Śródziemia).

Co do klimatu w Oblivionie nawet sie nie wypowiadam ( gz jak ty tam masz jakiś klimat ) , ale nie ściemniaj z optymalizacją Risena . Na moim złomie z full detalami i wrozdzielczosci 1680x1050 gra bez problemu w najgorszych momentach robi 35-40 klatek . Jak chcesz wypowie ci sie gościu który gra na sprzęcie zdecydowanie poniżej rekomenfowanego i jakoś też tego problemu nie ma .

...widac kwestia gustu bo dla mnie oblivion to najlepsza gra rpg.

risen u mnie w 1920 x 1080p (full hd) na max w najgorszych momentach 50 klatek ;p

Przepraszam, ale swiat Obliviona do Srodziemia porownac jest kpina! Srodziemie jest tak roznorodne... Kazda kraina rozni sie od innej. A wszystko tak ladnie i dokladnie opisane, ze oczami wyobrazni, widzi wszystko bardzo dokladnie.. Kto nie wierzy, niech przeczyta jakies ksiazki Tolkiena. A Oblivion? Wiem, ze pisalem to juz 100 razy, ale teraz pisze to samo w kontekscie tego porownania do Srodziemia. Oblivion jets monotonny! Te lasy sa nudne, takie same. Z podziemiami jest podobnie. Caly swiat jest tak pozbawiony duszy, jakby byl generowany losowo.

...widac kwestia gustu bo dla mnie oblivion to najlepsza gra rpg.

Dokladnie tak. Az dziw, ze ludzie moga miec takie odmienne zdania, bo dla mnie taki Oblivion jest jedna z gorszych gier cRPG.