Pewnie gdyby w rodzinie u mnie nikt nie wierzył to ja też bym nie wierzył
Rok 2012
Jak juz Spawn napisał nie da się w nic nie wierzyć.
wierze w Boga ale nie w kościół, zbyt dużo rzeczy se upieprzył kościół, np. browek, przeklenstwa itp.
Ja znam człowieka,który w nic nie wierzy np:jak go się spytam-Wg. ciebie jak powstał świat? on: h*j na to kładę.
Go poprostu nie obchodzą jakieś przesądy czy coś,żyje życiem
Ja znam człowieka,który w nic nie wierzy np:jak go się spytam-Wg. ciebie jak powstał świat? on: h*j na to kładę.Go poprostu nie obchodzą jakieś przesądy czy coś,żyje życiem
No to znasz i drugiego człowieka który w nic nie wierzy... Mnie
Jak juz Spawn napisał nie da się w nic nie wierzyć.
Bull Shit!
Ja znam człowieka,który w nic nie wierzy np:jak go się spytam-Wg. ciebie jak powstał świat? on: h*j na to kładę.Go poprostu nie obchodzą jakieś przesądy czy coś,żyje życiem
TY zabiles czlowieka
Chu* na to klade.
takie podejscie jest beznadziejne...
@Spawn
Ja opowiem coś o sobie (rozpisywać się nie będę... Zrobię taki skrócik)
Ja osobiście nie wierzę w żadną religię, i jak można bardzo łatwo wywnioskować - Nie przeszkadza mi to...
Ja nie potrzebuje żadnej wiary. Nie obchodzą te wszystkie wierzenia typu Reinkarnacja, Bóg, Latający Potwór Spaghetti, przeznaczenie [itp]... Po prostu jestem "człowiekiem żyjącym logiką"... I nie zwracając uwagi na religie ciesze się chwilą.
Czyli wierzysz że nie ma boga, duchów, i innych tego typu istot.
Cholera, zycie ateistow jest takie smutne i bezsensowne. Nie mowie tego, zeby kogos obrazic, bron Boze! No wiecie, skoro nie ma niczego po smierci, to po co zyc? wszytsko skonczy sie zapomnieniem. Smutne.
@SpawnJa opowiem coś o sobie (rozpisywać się nie będę... Zrobię taki skrócik)Ja osobiście nie wierzę w żadną religię, i jak można bardzo łatwo wywnioskować - Nie przeszkadza mi to...Ja nie potrzebuje żadnej wiary. Nie obchodzą te wszystkie wierzenia typu Reinkarnacja, Bóg, Latający Potwór Spaghetti, przeznaczenie [itp]... Po prostu jestem "człowiekiem żyjącym logiką"... I nie zwracając uwagi na religie ciesze się chwilą.
Ale ja wcale nie mowie o wiare religijna... ja mowie ogolnie. Kazdy czlowiek w cos wierzy... czy to w kase czy w rodzine nawet w rozgwiazdy. Faktem jest ze kazdy normalny czlowiek wierzy.
@Spawn
Czyli o taką wiarę ci chodzi... A to fakt... Nie da sie w nic wierzyć... Ja np wierze że w nic wierze
Cholera, zycie ateistow jest takie smutne i bezsensowne. Nie mowie tego, zeby kogos obrazic, bron Boze! No wiecie, skoro nie ma niczego po smierci, to po co zyc? wszytsko skonczy sie zapomnieniem. Smutne.
No to powiedz mi... Czy twoją wiarę ktoś zapamięta? Weźmy takiego sobie zwykłego człowieczka wiary.... Jeżeli nie zrobi coś wielkiego to ktoś go zapamięta prócz rodziny?
Czy ktoś zapamięta go za to w co wierzył?
Nie?
Więc nie widzę sensu mieszania wiary z "zapomnieniem" po śmierci.
A pytanie "To po co żyć?" bez odpowiedzi pozostawię.
A tak btw... TO się już w OFFTOP zamienia
Nie zrozumiales mnie. Nie zapomnienie na swiecie, a totalny koniec. the end. Wiesz o co chodzi? Smierc i juz niczego nie masz. Ani mysli itp. Smutne. Wierzac w Boga, nadajemyy zyciu sens.
wierze w Boga ale nie w kościół, zbyt dużo rzeczy se upieprzył kościół, np. browek, przeklenstwa itp.
Dokładnie,dla mnie grzech to kogoś krzywdzić a nie to że ktoś se lubi popić albo przeklina.
Kościół manipuluje ludźmi , oczywiście są wyjątki,ale większość księży jeździ BMW , biednym daje ochłapy a potem z ambony mówi że należy się dzielić z biedniejszymi,oczywiście są różni księża i zazwyczaj tym większe miasto w którym znajduje się kościół tym gorszy ksiądz bo tam ma najwięcej kasy.Po za tym kościół ma wiele bezsensownych przykazań np. nie używać prezerwatyw , niby czemu ? żeby było więcej nieszczęść na świecie ? Mój obraz Boga jest inny niż ten który przedstawia kościół.Oczywiście można chodzić do kościoła , a wręcz powinno się ale nie należy ślepo wierzyć we wszystko co ksiądz powie,należy mieć własne zdanie.
A co do tolerancji religijnej , toleruje większość wyznań , toleruje też ateistów jeżeli oczywiście nie obrażają mojej religii , natomiast nie toleruje głupich sekt i innych bzdur i zabobonów
oczywiście są różni księża i zazwyczaj tym większe miasto w którym znajduje się kościół tym gorszy ksiądz bo tam ma najwięcej kasy.
to zależy od człowieka,nie od miasta
Dokładnie,dla mnie grzech to kogoś krzywdzić a nie to że ktoś se lubi popić albo przeklina.Kościół manipuluje ludźmi , oczywiście są wyjątki,ale większość księży jeździ BMW , biednym daje ochłapy a potem z ambony mówi że należy się dzielić z biedniejszymi,oczywiście są różni księża i zazwyczaj tym większe miasto w którym znajduje się kościół tym gorszy ksiądz bo tam ma najwięcej kasy.Po za tym kościół ma wiele bezsensownych przykazań np. nie używać prezerwatyw , niby czemu ? żeby było więcej nieszczęść na świecie ? Mój obraz Boga jest inny niż ten który przedstawia kościół.Oczywiście można chodzić do kościoła , a wręcz powinno się ale nie należy ślepo wierzyć we wszystko co ksiądz powie,należy mieć własne zdanie.A co do tolerancji religijnej , toleruje większość wyznań , toleruje też ateistów jeżeli oczywiście nie obrażają mojej religii , natomiast nie toleruje głupich sekt i innych bzdur i zabobonów
po raz pierwszy się ktoś zgadza ze mną na tym forum juz cie lubie
SupermanDa to jakim księdzem ktoś jest, zależy od człowieka. Ksiądz jest tylko człowiekiem, więc idealny nie będzie. Ja osobiście nie mam nic do księży w mojej parafii. Za jednymi bardziej przepadam za innymi mniej, ale wszystkich szanuje. Co do innych religii to podpisuje się pod SupermanDa też toleruje większość religii muzułmanów, buddystów, nawet hinduistów i wielu innych. Ale nie znoszę sekt, które tylko korzyści majątkowe zyskują na naiwności i potrzebie wiary innych. Co do ateistów ich też szanuje, chociaż w ogóle ich nie rozumiem. Co się dzieje z człowiekiem po śmierci? Jak powstał świat? Ja mam a to odpowiedź, ateiści nie mają. Dzz mądrze powiedział to musi być smutne. Śmierć i koniec, nic więcej . Co do picia to szkodzisz nie innej osobie, ale sobie samemu. Co do BMW ja nie widziałem żeby jakikolwiek ksiądz z mojego regionu miał BMW albo bryke podobnej klasy. Także tutaj przesadziłeś trochę.
W tym mijescu chciałem pozdrowic mame i tate
Ale nie znoszę sekt, które tylko korzyści majątkowe zyskują na naiwności i potrzebie wiary innych.
Kościół w Polsce robi to samo, dodaj to tego ulgi podatkowe które dostał bodajże za Rakowskiego, nierozliczone sprawy związane z gruntem, dopłaty do produkcji rolnej z Unii Europejskiej (90 mln złotych!!! za 160tys. ha), dotacje samorządowe (np dotacja mazowieckiego Sejmiku Wojewódzkiego w 2006 r. na rzecz Świątyni Opatrzności Bożej w wysokości 20 mln zł), no i nie zapominajmy o tacy, oraz niezbyt moralnych opłatach za każdy chrzest/ślub/pogrzeb które bardziej przypominają mi okradanie własnej wspólnoty. O i jeszcze "kolęda", poza dwiema parafiami gdzie księża nie przyjmują za nią pieniędzy... ale tam już odbywa się tylko raz w ciągu dwóch lat.
Aha i na dodatek czy jesteś katolikiem, czy też nie, na kościół w Polsce i tak płacisz. Jak? Ot np. płace katechetów to około 600-700 mln zł rocznie, oczywiście wyjętych z budżetu, czyli również z Twojej kieszeni.
No i do tego szerzenie nietolerancji oraz bzdur. Sam słyszałem jak ksiądz z ambony powiedział, że Harry Potter i Pokemony są dziełem szatana... Co do nietolerancji, najlepszym przykładem jest antysemityzm w Polsce, który kościół toleruje (a w ekstremalnych przypadkach nawet szerzy).
Zresztą to nie tylko problem Polski, szybki przykład: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Kos...ml?ticaid=17a3a
Cree czy ty tez czytasz "Fakty i MIty"?
@cree
Wiesz co nie ruszają mnie twoje antykościelne wypowiedzi. Ale nie potrzebnie wszystkie sprawy uogólniasz. Szkoda tylko, że ja jakoś nie widzę w swoim regionie tego bogactwa duchownych. A z tym antysemityzmem to tylko stereotyp.
@Broda
Ale kogo mamę i tatę? Swoich czy kogoś innego?