RPG z ciekawą fabułą

Witam

Poszukuję RPG`a (single player) z ciekawą fabułą, dodam iż odpadają HnS`e, nie istotna dla mnie jest grafika, oraz to czy przez całą grę będę kierował jedną postacią czy też kilkuosobową drużyną, gry w które grałem, i które moim zdaniem mają świetną fabułę:

-Wiedźmin 1 (mam za słaby komp na kolejne części)

-Gothic 1, 2

-Fable 1, 2

-Fallout 1, 2

-KotOR 1, 2

-Icewind Dale 1, 2

-Seria BG

-Dragon Age 1, 2

-Risen 1 (kolejne części, to samo co Wiedźmin)

-Neverwinter Nights 1, 2

-South Park: Stick of Truth

Nie wiem czy o czymś nie zapomniałem, mam nadzieję że nie.

Specyfikacje kompa:

Windows 8 64-bit

Procesor 2-rdzeniowy 2.20 Ghz

4 Gb RAM

Grafa: AMD Radeon HD 7610M

Neverwinter Nights, Pillars of Eternity, Mass Effect, South Park: The Stick of Truth, Vampire the Masquerade, System Shock 2

Mass effect, całą trylogie najlepiej. W dark souls jak się zagłębisz to znajdziesz interesującą opowieść, ale tutaj nie masz długich dialogów z których dowiadujesz się o świecie, dowiadujesz się tego z opisu itemków, krótkich wypowiedzi postaci itd.

Najmocniej przepraszam za wprowadzenie w błąd, w Neverwinter Nights grałem w obie części, jak i South Park, już edytowałem pierwszy post, tak czy inaczej dziękuję za pomoc, zaciekawił mnie System Shock, oczywiście czekam jeszcze na inne propozycje ^^

Mass effect, całą trylogie najlepiej. W dark souls jak się zagłębisz to znajdziesz interesującą opowieść, ale tutaj nie masz długich dialogów z których dowiadujesz się o świecie, dowiadujesz się tego z opisu itemków, krótkich wypowiedzi postaci itd.

popieram go cała trylogia będzie tu jak znalazł

Sacred 1 i 2 - nie jest to ani calkowicie RPG ani HnS takie polaczenie ale mysle ze chyba wpasuje sie w kryteria

TWO WORLDS I i II

Trylogia Shadowrun - Returns, Dragonfall i Hong Kong

Valkyria Chronicles - bliżej gry taktycznej niż RPG, ale historia dobra.

TES: Morrowind (najlepsza cześć)

TES: Oblivion

TES: Skyrim (najgorsza cześć)

Mass Effect

Pillars of Eternity

Fallout 3

Vampire The Masquerade: Redemption

Vampire The Masquerade: Bloodlines

Arcanum Przypowieść o Maszynach i Magyi

Dungeon Lords

The Summoner

Bard's Tale

Mogą być jRPG? One mają wszystkie bardzo dobre, ciekawe i rozbudowane fabuły.

Na PC

Final Fantasy 7 i 8, 13, 13-2; ostatnio odnowili i przystosowali do PC części 3,4 i chyba 5

Breath of Fire 3 i 4

Last Remnant

Na PSX (emulator działa bezproblemowo)

Final Fantasy 9

Chrono Trigger

Chrono Cross

Star Ocean

Xenogears

Legend of Legaia

Valkyrie Profile

Na PS2 (emulator również działa bezproblemowo)

Final Fantasy 10, 10-2, 12

Emulator do konsoli PSX nazywa się ePSX, a do PS2 to PCSX 2.

Więcej nie pamiętam :)

Przeszedłem je wszystkie, więc zapewniam, że są dobre. (Skyrim jedynie jest słaby, nie polecam tego przereklamowanego szajsu)

Planescape: Torment

Imo najlepsza fabularnie gra RPG ever.

Jeśli nie grałeś w dodatek do NWN2 - Maskę Zdrajcy, to również polecam.

Popatrz na jego PC.

Planescape: TormentImo najlepsza fabularnie gra RPG ever.

Potwierdzam (oczywiscie najlepsza z tych, w ktore gralem, a pare tytulow ciagle na mnie czeka). Musisz w to zagrac. Musisz. To taki Baldur i IWD, ale z lepsza hisotria i ciekawszym swiatem.

SystemShock 2 tez dobry. Moze fabula nie jest wybitna, ale sam klimat juz tak. Historia jest jego dobrym dopelnieniem.

Widzę że ograłes Icewind Dale, BG I Neverwintera to może przypadnie Ci Dungeon Siege?

Planescape: TormentImo najlepsza fabularnie gra RPG ever.

Dokładnie tak, jak napisał ten użytkownik.

Fallout 1 i 2. Turowy RPG w postapokaliptycznym świecie. To mój Best RPG ever :). Jest też fallout 3 i 4 ale nie wiem czy będzie chodził na twoim sprzęcie.

TESy to bardziej RPG nastawione na eksploracje.

Vampire The Masquerade: Redemption świetny stary RPG.

Baldur's Gate 1 i 2.

TESy to bardziej RPG nastawione na eksploracje.

Ze świetną fabułą - Morrowind.

Z nieco gorszą fabułą - Oblivion.

Dno i kupa wodorostów - Skyrim.

Każdy cRPG jest nastawiony na eksplorację.

@up

Zanim napiszesz odpowiedź, to przeczytaj pierwszy post :D

Każdy cRPG jest nastawiony na eksplorację

Yyyy, nie?

Ze świetną fabułą - Morrowind.Z nieco gorszą fabułą - Oblivion.Dno i kupa wodorostów - Skyrim.

Dla mnie kazdy TES ma slaba fabule. A w Morrowindzie najbardziej przeszkadzal mi brak normalnych dialogow.

Popatrz na jego PC.
PC starczy do gry w 1 i 2 dopiero ME3 stanowi problem.
Yyyy, nie?

To jest pytanie? Przecież wyraźnie napisałem, że tak.

Jak nie masz nic do dodania, to nie rób offtopa.

Każdy RPG jest nastawiony na rozwój swojej postaci poprzez eksploracje, zabijanie i zbieranie ekwipunku. Każdy ma też fabułę i jakieś zadania poboczne.

Dla mnie kazdy TES ma slaba fabule. A w Morrowindzie najbardziej przeszkadzal mi brak normalnych dialogow.

To nie jest ani Twój temat i nie Tobie proponowałem te gry, ani ta wypowiedź nie odnosi się do Twojego posta.

Żółty znaczek pod awatarem daje przyzwolenie na takie rzeczy? 3800 postów, ciekawe ile z nich jest podobnych do tego :)

To jest pytanie? Przecież wyraźnie napisałem, że tak.Jak nie masz nic do dodania, to nie rób offtopa.Każdy RPG jest nastawiony na rozwój swojej postaci poprzez eksploracje, zabijanie i zbieranie ekwipunku. Każdy ma też fabułę i jakieś zadania poboczne.

Teraz napisales cos innego niz wczesniej, bo wczesniej napisales, ze KAZDY cRPG jest NASTAWIONY na eksploracje. A to zdanie znaczy tyle, ze eksploracja jest GLOWNYM elementem gier z gatunku cRPG. Dlatego sie nie zgadzam, bo tak nie jest. Slowo "nastawiony" jest tutaj kluczem.

To nie jest ani Twój temat i nie Tobie proponowałem te gry, ani ta wypowiedź nie odnosi się do Twojego posta. Żółty znaczek pod awatarem daje przyzwolenie na takie rzeczy? 3800 postów, ciekawe ile z nich jest podobnych do tego

To jest forum. To normalne, ze temat rodzi kolejne watki i tematy poboczne, a ze moj post nie jest wziety z kosmosu, a powstal w wyniku rozmowy, to prosze cie, abys przestal nosic w sobie jakies sztywne, praworzadne idee i pozwolil dyskusji plynac. Przeciez gdybysmy trzymali sie sztywno tych tematow, to kazdy wygladalby okropnie nudno. Pytanie, 6 odpowiedzi, zamykamy, zero wnioskow. Taki schemat przeczy dobrej rozmowie i wynikajacej z niej zabawie. Skonczmy te dygresje, albo odnosisz sie do mojej "zaczepki" odnosnie eksploracji swiata, albo nie robisz tego i rozmowa umiera. Tak to wyglada.

Do autors tematu:

nie wiem czy te gre mozna przypisac do gatunku cRPG, chyba jednaj nie, ale stwierdzilem, ze ma na tyle dobra fabule, ze jednak warto. A mowa o To the moon.

Dark Souls Ma ciekawą fabułę lecz problem dla w tym (nie dla mnie), że jest ona w grze częściowo ukryta ^^ i trzeba trochę czasu na grę poświęcić :D

większość z tytułów które wymienialiście grałem więc nie pragnę nic już dodać: )