Rx 480 8gb

I tak to lepiej wypadnie, niż brać niereferenta od amd :), ja tylko czekam na premierę i pierwsze testy Nvidia Vs Amd

Trzeba poczekać na pierwsze testy. Wydaje mi się, że gtx 1060 będzie wydajniejszy od 480, ale też droższy. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby NV wypuściła kartę wydajniejszą i jednocześnie tańszą niż odpowiednik od AMD:blink:

Trzeba poczekać na pierwsze testy. Wydaje mi się, że gtx 1060 będzie wydajniejszy od 480, ale też droższy. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby NV wypuściła kartę wydajniejszą i jednocześnie tańszą niż odpowiednik od AMD

Taaa a swistak zawija je w sreberka

Kastrat za cene 1279 zl i po 2 too jest cena sugerowana w POLSCE ... amd podawalo 1170 zl a rzeczywistosc byla brutalniejsza... too samo moze sie stanac z NVIDIA

Po 2 karta jest bedzie wyposazona w 6 GB starego VRamu gdzie konkurencja juz korzysta i stosuje nowe i wydajniejsze HBM i too w rozmiarze 8 GB..

Po 3 wszystko coo wiemy o GTX 1060 narazie jest i pochodzi od producenta

niby 80% wydajniesza od GTX 960 w grze w overwatch nie wiadomo w jakich warunkach tee testy byly robione .. na jakich ustawieniach ...

Ale GTx 960 nie byl szczytem mozliwosc tamtych czasow ... wiec nawet jak nie podaja porownani z GTX 970 too prawdopodobnie 1060 bedzie generowac podobna moc ...

Przecież wy to samo pisaliście o rx zanim wyszedł (wystarczy zobaczyć pierwsze posty z tym temacie) i nic się nie sprawdziło :), poczekamy na premierę i porównanie, jednak wszystko wskazuje, że będzie jak zawsze z tymi rewolucjami od amd.

Przecież wy to samo pisaliście o rx zanim wyszedł (wystarczy zobaczyć pierwsze posty z tym temacie) i nic się nie sprawdziło :), poczekamy na premierę i porównanie, jednak wszystko wskazuje, że będzie jak zawsze z tymi rewolucjami od amd.

kto coo pisal ??

nikt nic nie pisal na temat GTX 1060

Karta bedzie osiagac moc podobna do GTX 970 i taki pulap chca ustawic ... wyzej tylko beda stratni ... boo nikt nie bedzie chcial kupic GTX 1070 lub GTX 1080 .. nie moga dac karty o wydajnosc GTX 980 w cenie w 1500 zl ...

Beda, beda bo tak naprawde teraz zaczyna sie bum na 4K i VR... Tak jak jakis czas temu byl bym na monitory 120Hz i 144Hz.

Po 2 karta jest bedzie wyposazona w 6 GB starego VRamu gdzie konkurencja juz korzysta i stosuje nowe i wydajniejsze HBM i too w rozmiarze 8 GB..

Gdzie Ty chłopie w RX 480 masz HBM :D Dalej to DDR 5..

Co ty jeszcze wymyślisz @majster008 fanboju :D

Też się nad tym zastanawiałam, ale uznałam że chodzi mu o radeona Pro Duo, który rzeczywiście ma 8 gb HBM. Tylko co wtedy ma piernik do wiatraka.

Gdzie Ty chłopie w RX 480 masz HBM  Dalej to DDR 5.. 

Co ty jeszcze wymyślisz @majster008  fanboju  

a gdzie ja napisalem ze RX 480 ma HBM moze mi pokazesz ??

wiec nie wciskaj mi tuu jak Andrzej duda Swoich glupot ... nividowska prostytutko ...

Napisalem ze Stosuja HBM kiedy too konkurencja siedzi i spi i uzywa starych GDDR 5 nawet w topowych modelach ...

HBM beda mozliwie w RX 490x i w innych topowych modelach

@majster008 na co porównujesz wobec tego gtx 1060 do jakiejś innej karty od AMD. 1060 to odpowiedz na RX480. Porownujesz budzetowe karty do furyx? :D

Jak już brakuje Ci argumentów to zaczynasz wymyślać :D AMD nie potrafi wykorzystać potencjału HBM. Ich karty są za przeproszeniem ch*owe:)

a teraz majster nie kompromituj się jeszcze bardziej :)

z-idiota-nie-wygrasz-xd.gif

Poza tym Nv nie śpi, bo stosuje ulepszoną pamięć GDDR5X w swoim topowym modelu. Majster008 musisz uaktualnić swoją wiedzę zanim zaczniesz się wykłócać.

nie moga dac karty o wydajnosc GTX 980 w cenie w 1500 zl ...

Pożyjemy zobaczymy... Ja myślałem, że ten RX 480 to rzeczywiście będzie hit, ale wyszło dość miernie. Karty oczywiście jeszcze nie skreślam, bo czekam na modele niereferencyjne i ciekawi mnie potencjał OC.

AMD dla mnie ma strasznie złą sytuacje. Nawet jakby ich karta w Hitmanie pod DX 12 była wydajniejsza o 5% niż GTX 1060, to i tak wolałbym kupić kartę Nvidii, dlaczego? Nvidia ma ponad 80% rynku, większość gier jest optymalizowana pod zielonych, więc to, że w 1 grze czerwoni lepiej sobie radzą o niczym nie świadczy,

Też mi się wydaje że słabo to wygląda dla AMD. RX 480 żadnej rzekomej rebelii nie przyniósł, wypadł miernie, cena w Polsce i z resztą nie tylko jest daleeeeekoooo od sugerowanej i daleko od poziomu przy którym ta karta mogłaby być konkurencyjna i miała nawet jakikolwiek sens, bo na co komu karta która nie wnosi nic nowego na rynek i pod względem wydajności i stosunku wydajność/cena przedstawia poziom 2-letnich kart. Jedyna ogromna przewaga AMD to FreeSync, ceny tych monitorów są bardzo dobre, monitory są różnorodne, od różnych producentów, podczas gdy monitory z G-sync są fatalnie drogie i pochodzą od fatalnych producentów dla gimbusów jak Asus czy Acer, no ale umówmy się, jaki procent konsumentów obchodzi FreeSync/G-sync i jaki procent robi przemyślane zakupy łącząc GPU z odpowiednim monitorem tak aby uzyskać jak najlepszy efekt. Zdecydowana większość ma jakiś tam monitor i kupuje do tego GPU, tyle. I nie bardzo jest dla niego powód żeby wybrać AMD zamiast Nvidii, po prostu poleci za tłumem, a tłum kupuje Nvidię, jak widać po udziałach w rynku. AMD potrzebowało czegoś bardzo mocnego i agresywnego cenowo żeby coś zmienić, bo jak już raz pozwoli na tak ogromną stratę w udziale w rynku to już nie wystarczy tylko trzymać się na poziomie konkurencji, potrzeba czegoś nadzwyczajnego żeby odzyskiwać udział i odwrócić trend. A AMD wydało kartę o wydajności 970/390 w takiej samej cenie, wiec nic tu się nie dzieje, ta karta mogłaby nie istnieć. Odpowiedzi w wyższym segmencie brak, RX 480 zostanie skontrowany przez 1060 jeszcze zanim wyjdą niereferenty 480, też kij wie czemu tyle to trwa i na co czekają, chyba właśnie aż 1060 ich skutecznie skontruje. Jedyna nadzieja w 470 i niżej, tam się chyba Nvidia na razie nie zapuści.

Szkoda, wolałbym żeby AMD odzyskiwało pozycję, to by było najlepsze dla wszystkich, szczególnie dla konsumenta, no ale wygląda na to że co najwyżej utrzyma pozycję, ew. zyska tam gdzie są normalne ceny, czyli praktycznie tylko w USA. Mają dobre idee, open source, znacznie lepsze wsparcie dla przyszłościowych API, właśnie ten FreeSync, ale to jest wszystko adresowane do świadomych konsumentów patrzących całościowo i przyszłościowo, czyli do marginalnej części rynku, mainstreamu to nie przekona, potrzeba do tego dobrych kart, a nie tylko przeciętnych.

Co do cen 1060 to wiadomo, 1279 chyba w snach, na pewno nie w Polsce.

Poza tym Nv nie śpi, bo stosuje ulepszoną pamięć GDDR5X w swoim topowym modelu. Majster008 musisz uaktualnić swoją wiedzę zanim zaczniesz się wykłócać.

ja sie nie wyklucam poprostu nie napisalem wprost ze Rx 480 ma HBM ... tylko ze Radeon stosuje je juz ...i bedzie je stosowal w swoich topowych modelach ... gdzie Nvidia stosuje GDDR5 do ktorych dodali przedrostek X ze niby nowe...

Pozyjemy zobaczym coo z tego bedzie wynikac .. watpie w ta super wydajnosc GTx 1060 za 1279 zl i taa cena .. nie pasuje doo tej firmy ... ktora wyssysa z ludzi soki .. strzelam ze too kolejny chwyt marketingowy tak zeby trzymac potencjalnych nabywcow .. doo premiery ... a jak premiera wyjdzie bahh cena 1599 zl minimu

To jak majster ? RX 480 dead po premierze 1060 :D

Raczej żyje nadal.
Ogólnie Nvidia z 1060 też nic ciekawego nie pokazała. 1060 ma wydajność podkręconego 970, a karty niereferencyjne kosztują nawet po 1600 zł :P To co się wyprawia, to jakiś żart. Za rok seria xx50 będzie kosztowac 2k zł.

zd3lpfp.jpg

Używka 970 na gwarancji kosztuje 900 zł, nówka 1060 od MSI czy od Asusa ponad 1500 zł. Różnica w grach? 2 fps. Jak ktoś 2 lata temu kupił 970 za 1300 zł, to może spać spokojnie przez następne 2 lata. Do full hd, ta gra spokojnie wystarcza.

W ogóle zastanawiam się czy kiedyś jeszcze wyjdzie taka karta jak 970, że za cenę 1300 zł ciągnęła 95% gier na na v.high przy 60 fps.

Nic nie pokazała ? Większa wydajność, mniejsze zużycie prądu. Czego chcesz więcej ? 1600 to cena za topowego niereferenta. Można 1060tke dostać za 12xx zł.

Tak, tylko nie sugeruj się testami referencyjnego 970, a niereferencyjnej 1060.

970 jak, to Maxwelle mają, to do siebie, że mają nisko ustawione zegary i robić OC na tych kartach, to rzecz niezbędna, bo możemy w łatwy sposób zwiększyć wydajność nawet o 20% - dość dużo 970 przekracza 1500 Mhz po OC.

Zobacz sobie testy 970 OC vs niereferencyjna 1060 od MSI czy Asusa, róznica w grach? 4-5 fps, a 970 premierę miał prawie 2 lata temu... Ogólnie 1060 ratuje tylko 6GB VRAM, ale moim zdaniem 4GB (3,5) z 970 do full hd starcza.

Nie rozumiem tej polemiki, wiem, że 970 to najlepsza karta ostatnich lat, nie przeczę temu, zgadzam się w pełni. Mowa tu o nowych kartach dla średniaków od AMD i NVIDIi, gdzie AMD po prostu wypadło słabiej, a zapowiadali 480tke jako super duper ub3r króla kart graficznych średniego segmentu.

No właśnie z RX480 jest problem, że referencyjne w PL miały kosztować 1170 zł, a kosztują +1300 zł. Na dodatek są głośne, temperatura w grach przekracza 80 stopni, mają praktycznie zerowe OC, a na dodatek wydajność jest dość średnia. Już nie wspominając o poborze energii... 970 w 28nm bierze mniej prądu niż rx 480 w 14nm,

RX 480 jeszcze nie skreślam.
Trzeba czekać na testy niereferencyjnych RX480, wtedy się porówna.