S4 - który z junglerów ma najlepszy late game?

Elise ma o tyle lepiej, że jest champem z % dmg i fajnymi dive w early dzięki Rappel. No i stunowi. No i jak pokazuje przykład LCSów można wziąć np. Pantha na jungle i roznieść wroga, ale to jest raczej kwestia zgrania i meczu na wysokim poziomie. Zresztą, pytanie w temacie jest najważniejsze - który z junglerów ma najlepszy late game. Te champy mają late albo słaby, albo bardzo zależny od poprzednich faz meczu. Taki Mundo albo Shyv prawie zawsze będą mieć mocne late, podczas gdy Pantheon...

Jak ktoś jeszcze ma problemy z tym jaki jungler w late game jest najlepszy teraz to:

-elise

-kha zix

-lee sin

-vi

-olaf

-gragas

Jak chcecie zwiększyć swoją szansę na wygraną to grajcie tylko nimi... a nie jakieś hecarimy bierzecie który jest kompletnie useless, a grany był w 2 sezonie.

Kto się wypowie na temat junglerów/tanków takich jak np. Rammus, Voli. jak oni spisują się podczas S4?

Rammus jak zawsze "ok". Jego głównym atutem był 3s cc, aktualnie znerfiony. Jest w miarę bezpiecznym pickiem, ale brakuje mu zdecydowanie dmg. Jeżeli chodzi o Volibeara to w większości sytuacji 1v1 daje sobie radę dzięki W, ganki też nie są najgorsze, aczkolwiek d*py nie urywają. Grać można praktycznie wszystkim w dżungli dzięki sustainowi z przedmiotów, ale po co skoro są postaci, które wypełnią ich rolę znacznie lepiej patrz: elise, lee, vi, kha.

Zależy jak kto gra i na kogo się gra.. ale dla mnie najlepszy late ma Jax.

Moim zdaniem Elise spełnia wymagania co do najlepszego Junglera.
Stun jest? jest
Szybki doskok jest? jest

%hp jest ? jest . Cholernie ważne na początku
Gram elisą na jungli od kiedy tylko ją stworzyli i do tej pory nią gram jak wiem że mam wygrać grę.
Raczę się też innymi postaciami Ale dominującą królową jest oczywiście Elise :)

Moim zdaniem niepodzielnie w S4 króluje Elise i Kha'zix. Zawsze mocny Lee sin i Vi, to na podstawie pachów. Ramus mocny jako pick sytuacyjny, wszystko zależy od poziomu wymasterowania. Osobiście lubie old schoolowgo maokaia czy ponoć wracającego do łask jungle Panteona. Oczywiście zapomnialem o WuKongu, aktualnie jungle>top. Reasumując najlepiej grać tym co się umie, niż skakać co patch między postaciami bez efektu :)

Według mnie zdecydowanie Vi oraz Evelynn, ostatnio często się z nimi zmagałem i musze powiedzieć, że za każdym razem była niezła męka.

IMO teraz nie ma sensu grania tankiem w jungli, bo wielu junglerów s4 skierowanych na DMG jest OP w tym sezonie, więc jak przegrasz early to ciężko wgl będzie dojść do late bo będziesz useless ;d. A jeżeli chodzi o niedawny patch, to po wejściu Feral Flair (tej rozbudowanej wersji Latarni ;p) junglerzy typu Warwick czy Xin wracają do łask

UP tak tak w jung trzeba mieć dmg tak tak,powiedz mi dlaczego ????

DMG ma robić adc,midder i może top zależy,

Zależnie jungla,supp to są tanki ponieważ oni nie robią potem tak dużo pod dmg ale robią dużo pod tanka.

Jungla powinna mieć dużo cc a nie dmg ....

Takie postaci jak Kha,on tylko potrafi wpaść na linie i tylko killa zabrać,

Według mnie dobrymy junglerami są

-Vi

-Rammus

-Zac

Po wprowadzeniu feral flare to jungle mid/late kara nox xin yi jax.

@KaBoomFinnek1 Zagraj sobie jakimś junglerem bez obrażeń od czasu jak zwiększyli możliwości głównych mobków w jungli, jazda. nautilius, sejuani etc. i porównaj sobie czas, w jakim wbijesz szósty lvl, a kiedy wbijałeś go tymi samymi postaciami przed "utrudnieniem jungli dla postaci z aoe". Nautilius aż 4 cc, nie widziałem go od dawien dawna w jungli, czy to normal, czy to ranked, bez powodu niby tak się stało?

Zmiany w związku z FF są tymczasowe, item powinien dostać nerfa w kolejnym patchu - sam Riot przyznał że jest nieco za mocny na chwilę obecną. Inna sprawa że obecnie postacie korzystające z niego są faktycznie mocne.

Jarvan, rammus, Zac i amumu. Nie polecam grać Lee ponieważ już dostał w d*pę...

+ dla Andi

Teraz full tank junglerem ciężko coś ugrać z racji tego, że wolno czyszczą jungle i są bardzo podatni na counter jungle. Wystarczy np: Lee, Elise albo Wu Kong aby być w plecy z mobami i lvl. Amumu i Volibear dają rade jeszcze. Co do Zaca to się nie wypowiem gdyż go nie mam i nim nie gram i go nie widuję w grach.

Rammus po nerfie Taunta jest dużo słabszy, a bez flesha nie dojdzie do ADC/APC. Wystarczy na supp taki Tresh/Janna/Lulu aby skutecznie odepchnąć takiego rammusa.

Jarvan po nerfie zasięgu podrzutu, też jest ciężki do ugrania. Ewentualnie jeżeli przeciwnik nie ma mobilnych postaci to można go wziąć. Wtedy idzie dosyć łatwo.

Jeżeli chodzi o dobrych ( może najlepszych, może nie ) junglerów w S4:

- Elise

- Kha' Zix

- Wu Kong

- Vi

- Lee Sin ( Ten w dobrych rękach zawsze będzie niszczył. Ostatni nerf nie był jakiś mocny

- Pantheon ( Lvl 6 ult bot lane + feed ADC = Easy game )

- Evelynn

- Master Yi, Xin Zhao, Nocturne ( Przynajmniej aż nie znerfią Feral Flare )

- Fiddlestick

Oczywiście można grać innymi junglerami ale ci mają największy potencjał do wygrania gry

Tak jak @UP. Kolejność mniejwiecej ta sama. Chociaz nie jestem zwolennikiem yi/fidd, a lee w late nie jest az taki op

Wukong, Vi i Elise sa bardzo slabymi junglerami po nerfach i juz nimi nikt nie gra :) Tak jak juz pisalem,obecnie gra sie tylko postaciami z feralem.

Teraz najbardziej grani są; Kha, Xin, Evka, Lee, Panth, rzadziej Vi, Elise, Wu, co nie znaczy, że inne postacie są słabe. Jest wiele współczynników wpływających na to, czy dana postać jest dobra do jungli, moim zdaniem, najlepiej jest tak dobierać junglera, żeby a ) dopasować się do teamu b ) zdominować przeciwnego junglera, daje to dużo większe szanse na wygraną, niż pickowanie ' na ślepo' mete.

Moim zdaniem munnndos i shaco(ap) ;D

Cóż jeśli chodzi aktualnie o late to bardzo dobrze radzi sobie shyv, ale trzeba pamiętać, że nie jest to jungler nastawiony typowo na ganki - raczej counterjungle, farmienie campów i teamfighty - wygrawa większość 1vs1 w lesie dzięki pasywce i %dmg na e, nie ma również problemów z solo baronem/dragonem zwłaszcza, że Feral Flare jest teraz mocne - dodatkowo jej E no i jeśli ma BoTRK to baron pada niesamowicie szybko.
Wukong też jest aktualnie silny jego ult potrafi namieszać w teamfightach no i po 6 niesamowicie dobre ganki, ale przed 6 to raczej farmienie ewentualnie wpadanie na jakieś linie bez dobrego escape mechanizmu. Nie radzę budować full dmg - padniemy w tf szybciej niż policzymy do 2 - zwłaszcza, że to na nas najczęściej spada ciężar inicjacji.
Shaco - mój ulubiony jungler również wraca do łask. Bardzo dobry split push, po 6 easy solo dragon (klon również zadaje obrażenia od madreda/Feral Flare), w late jako, że najczęściej buduje się go jako assassina jest nie wiele postaci potrafiących wygrać z nim 1vs1 (zwłaszcza dzięki ultowi), ale wymaga specyficznego team compu (dobrze mieć tanka na topie i mida/adc z dobrym weave clearem) i raczej gry opartej na split pushu - do teamfightów nie wnosi za wiele.
Vi - niesmowicie silny jungler w 1vs1, teamfightach i gankach - dobry we wszystkim, dzięki ultowi możemy wyłączyć jednego z enemy carry z walki, silne 1vs1 (%dmg + attack speed i armor reduction na w) easy dragon/baron, ganki silne przed 6 ale po 6 to miód. Niestety baaardzo często banowana (ponad 61% ban rate).
Pantheon - po nerfach widuję go coraz rzadziej, ale nadal jest grany, baardzo duży minus - Pantheon zależy od early - jeśli tutaj nie namieszasz potem będzie coraz trudniej.
Co do grania tanków w jungli zaczyna mijać się to z celem - tankowie przeszli teraz na top'a. W jungli gra się najczęściej jakichś assasynów/bruiserów.
To by było na tyle ode mnie.