Zanim napisze na czym gra polega odrazu mowie, ze tresc skopiowalem ze strony gry a dokladniej fabule..
oto ona :
""Pytani często o fabułę gry o to jak wyobrażamy sobie Szczerbca - postanowiliśmy napisać słów kilka na temat rozgrywki w polskiej MMO.
Przytocze dawno napisany opis, nic się nie zmienił:
"Nasze założenia to stworzyc średniowieczny, realny świat, bez elementów fantasy, gdzie gracz jest małą cząsteczką, malutkim trybikiem całości. Świat, który żyje bez ingerencji playerów, ale ci mają na niego największy wpływ. Świat, przedstawiający południową Polskę i Śląsk drugiej połowy XIV wieku, w trakcie jednoczenia po destruktywnym rozbiciu dzielnicowym, w atmosferze nieufności i chaosu. W pełnej wersji gry odwiedzicie całą masę wiosek, miasteczek, miast, a nawet średniowieczny Kraków. Wszystko postaramy się odwzorowac jak najbardziej realnie na podstawie wszelkich dostepnych materiałów/źródeł/informacji. Realizm ma również dotyczyc takich detali jak np. uzbrojenie, gdzie nie założymy zbroi płytowej bez przeszywanicy, gdzie można nosic kapalin z doczepianą kolczą osłoną na twarz, lub bez niej. W walce gracz nie będzie liczył tylko na umiejętności swojej postaci ale również na szczęście, które jak wiadomo jest bardzo ważne, które sprawi że postac o pięc poziomów doświadczenia niższa, niekoniecznie przegra z tym "lepszym" (aczkolwiek szans nie ma zbyt wielkich). Zahaczyłem tu o wątek RPG. Tak, gra ma byc MMORPG, jednak staramy się uniknąc "pięciu głównych umiejętności" od których wszystko zalezy, stawiamy raczej na doskonalenie postaci w dziedzinach zawodowych, szczegółów nie zdradzę.
Dobrze, "a co ja mam tam robic", możecie zapytac. Głównym celem gracza jest po prostu przeżyc, czyli nie umrzec z głodu i pragnienia, nie zostac zabitym przez pogańskich rozbójników (którymi będą mogli byc równiez gracze), w drodze do miasta, nie zostac ściętym ani powieszonym przez przestępstwa których się dopuścimy.
Jak tego dokonac? Wolny wybór: możesz zabijac za pieniądze, zostac rolnikiem, kraśc, pracowac w kopalni, żebrac, wykonywac rozmaite zadania, wszystko po to by dostac pieniądze, bez których naszym jedynym pożywieniem mogą byc jagody i grzyby. Reszta zależy od twoich ambicji, graczu. Możesz chciec zostac bogaczem, czy najgorszym rozbójnikiem w okolicy, najświętszym rycerzem lub najlepszym rolnikiem. Wszystko zalezy od CIEBIE."""
a tu macie jeszcze zachecajacy i naprawde solidny film :
A oto strona :
Na koniec napisze, ze ludzie sa tam kulturalni i pomyslowi wiec nie chcialbym zeby komentowaly ta gre dzieci neo jak i pisaly na forum omawianej przeze mnie gry...
wiecej fotek pod tym linkiem :