Sczerbiec - polski mmorpg

Zanim napisze na czym gra polega odrazu mowie, ze tresc skopiowalem ze strony gry a dokladniej fabule..

oto ona :

""Pytani często o fabułę gry o to jak wyobrażamy sobie Szczerbca - postanowiliśmy napisać słów kilka na temat rozgrywki w polskiej MMO.

Przytocze dawno napisany opis, nic się nie zmienił:

"Nasze założenia to stworzyc średniowieczny, realny świat, bez elementów fantasy, gdzie gracz jest małą cząsteczką, malutkim trybikiem całości. Świat, który żyje bez ingerencji playerów, ale ci mają na niego największy wpływ. Świat, przedstawiający południową Polskę i Śląsk drugiej połowy XIV wieku, w trakcie jednoczenia po destruktywnym rozbiciu dzielnicowym, w atmosferze nieufności i chaosu. W pełnej wersji gry odwiedzicie całą masę wiosek, miasteczek, miast, a nawet średniowieczny Kraków. Wszystko postaramy się odwzorowac jak najbardziej realnie na podstawie wszelkich dostepnych materiałów/źródeł/informacji. Realizm ma również dotyczyc takich detali jak np. uzbrojenie, gdzie nie założymy zbroi płytowej bez przeszywanicy, gdzie można nosic kapalin z doczepianą kolczą osłoną na twarz, lub bez niej. W walce gracz nie będzie liczył tylko na umiejętności swojej postaci ale również na szczęście, które jak wiadomo jest bardzo ważne, które sprawi że postac o pięc poziomów doświadczenia niższa, niekoniecznie przegra z tym "lepszym" (aczkolwiek szans nie ma zbyt wielkich). Zahaczyłem tu o wątek RPG. Tak, gra ma byc MMORPG, jednak staramy się uniknąc "pięciu głównych umiejętności" od których wszystko zalezy, stawiamy raczej na doskonalenie postaci w dziedzinach zawodowych, szczegółów nie zdradzę.

Dobrze, "a co ja mam tam robic", możecie zapytac. Głównym celem gracza jest po prostu przeżyc, czyli nie umrzec z głodu i pragnienia, nie zostac zabitym przez pogańskich rozbójników (którymi będą mogli byc równiez gracze), w drodze do miasta, nie zostac ściętym ani powieszonym przez przestępstwa których się dopuścimy.

Jak tego dokonac? Wolny wybór: możesz zabijac za pieniądze, zostac rolnikiem, kraśc, pracowac w kopalni, żebrac, wykonywac rozmaite zadania, wszystko po to by dostac pieniądze, bez których naszym jedynym pożywieniem mogą byc jagody i grzyby. Reszta zależy od twoich ambicji, graczu. Możesz chciec zostac bogaczem, czy najgorszym rozbójnikiem w okolicy, najświętszym rycerzem lub najlepszym rolnikiem. Wszystko zalezy od CIEBIE."""

a tu macie jeszcze zachecajacy i naprawde solidny film :

A oto strona :

http://szczerbiec.net/

http://szczerbiec.net/forum/

Na koniec napisze, ze ludzie sa tam kulturalni i pomyslowi wiec nie chcialbym zeby komentowaly ta gre dzieci neo jak i pisaly na forum omawianej przeze mnie gry...

wiecej fotek pod tym linkiem :

http://szczerbiec.net/index.php?a=gallery

post-6044-1235079674_thumb.png

post-6044-1235079830_thumb.jpg

post-6044-1235079898_thumb.jpg

post-6044-1235079987_thumb.jpg

post-6044-1235080053_thumb.jpg

post-6044-1235080112_thumb.jpg

Woah, to to jeszcze żyje?! No ale tyle już lat... a efekty dosyć małe.

Woah, to to jeszcze żyje?! No ale tyle już lat... a efekty dosyć małe.

Projekt olali kiedys tam ale od miesiaca praktycznie zaczynaja od nowa. Stary projekt podobno byl zbyt "niedoskonaly" wiec postanowili robic Szczerbca od nowa. Fakt faktem, ale jak na tak zgrabna ekipe to fajnie to wyglada:)

No i ten podklad muzyczny wrecz swietny

Jedyny projekt mmorpg w ktorym tworcy sie nie obijaja daja czeste filmiki i nie robia z uzytkownikow tepych kretynow...

Poprostu profesjonalisci :)

Taki DarkFall po polsku.... ciekawe co z tego bedzie :D

Wygląda naprawdę zachęcająco :o

Kurczę, nie słyszałem nic o tym projekcie, natomiast muszę pochwalić filmik.

Spodobała mi się szczególnie muzyka i klimacik otoczenia, ale to tylko filmik :P

Z chęcią będę śledził poczynania nad tą grą ;)

mam nadzieje, ze wymagane bedzie odgrywanie postaci.

Taki DarkFall po polsku.... ciekawe co z tego bedzie

Yeah, z brzegu polecę założyć Katowice! :D

Dosyć mgliście to widzę... :P Jeszcze trochę brudnego śniegu i białe niedzwiedzie i będzie Polska! :rolleyes:

Wygląda lepiej niż Tibia i nawet przebija Runescape więc wróże im sukces. ;)

Wygląda ciekawie , może to będzie pierwszy udany polski MMO (cisza z Margonemem)

Hmm, podoba mi się. Trzymam kciuki za tą gierkę :)

Dodam jeszcze, ze bedzie mozna robic wlasne budowle typu domek :) Prawdopodobnie tez wlasny interes typu firma stolarska :)

Przewidywana data wydania, potrzebujecie kogoś?

Ja tylko reklamuje ta gre :)

Widzę, że to jest na OpenGL'u robione, więc mam pytanie: czy będzie ta gra rozpowszechniana też na platformy inne niż Windows (Linux, MacOS)?

Jak kolega wyżej napisał, on to tylko reklamuje, więc te pytanie pewnie musiał byś zadać na forum projektu.

Widzę, że to jest na OpenGL'u robione, więc mam pytanie: czy będzie ta gra rozpowszechniana też na platformy inne niż Windows (Linux, MacOS)?

Zarejestruj sie na forum : http://szczerbiec.net/forum/member.php?action=register

Wejdz w dzial "Pytania" napisz to co chcesz wiedziec. Admin w 95% Ci odpisze :)

Admin czesciej ON niz OFF :P

Kurcze no :) lokacje i muzyczka naprawdę niezłe. Rozmach widzę też spory. No i pomysł jeszcze lepszy - wreszcie Polska ;]

No i może podchodzę do gatunku MMORPG zbyt trywialnie, ale najważniejsze są imo jednak buildy, zbalansowanie i system walki - żeby gra po prostu wciągnęła. A po filmiku nic z tego nie widać. No ale to dopiero wczesna faza i na pewno twórcy o tym wiedzą :] Chociaż liczę na to, że przynajmniej po części ta gra odejdzie od tych standardów i pokaże to z innej strony, bo tak można interpretować opis "że trzeba przeżyć". Naprawdę trzymam kciuki i będę starał się śledzić projekt na bieżąco.

Kurcze no lokacje i muzyczka naprawdę niezłe. Rozmach widzę też spory. No i pomysł jeszcze lepszy - wreszcie Polska ;]No i może podchodzę do gatunku MMORPG zbyt trywialnie, ale najważniejsze są imo jednak buildy, zbalansowanie i system walki - żeby gra po prostu wciągnęła. A po filmiku nic z tego nie widać. No ale to dopiero wczesna faza i na pewno twórcy o tym wiedzą :] Naprawdę trzymam kciuki i będę starał się śledzić projekt na bieżąco.

Rejestrujcie sie na stronie glownej gry i zglaszajcie podania na testerow. Dowiedzialem sie od Admina, ze jutro robia czyszczenie i sprowadza kilku nowych testerow :)

Kilka lat temu uczestniczyłem w tym projekcie. Zajmowałem się grafiką 2D. Zaczynało się zachęcająco, lecz pabloez olał forum (brak chęci, czasu?) i się skończyło. Nie sądziłem, że wrócicie do tego....

baner_szczerbiec.gif

:) Kilka lat temu, nim się wszystko rozpadło.

Wie ktoś może co się dzieje z projektem ? Strona nie działa...(coś koło miesiąca) Oby gra nie upadła bo wyglądało, że coś z tego będzie. Czekam na jakieś ifno