Sczerbiec - polski mmorpg

O fajnie.

Krótka historia:

Urodziłem się w małej wiosce zwanej Olkusz (no teraz to miasto ale w XIII wieku to była mała wioska). pewnego razu w lesie napadli nas bandyci ojciec poświęcił się by ja i matka mogliśmy uciec. Niestety gdy miałem 13 lat moja mama zmarła na nieznaną chorobę a mną zaopiekował się znajomy chłop. Pomagałem mu w pracy do 16 lat.

Co chcę zrobić w grze:

Postanowiłem że założę własną farmę. Gdy uzbierałem wystarczającą sumę pieniędzy kupiłem pierwszy pancerz co prawda słabej jakości i używany ale zawsze coś i broń. Postanowiłem wstąpić do zakonu mnichów wojowników. Teraz wędruję z kupcami i bronię kupców przed bandytami oraz głoszę w okolicznych wioskach o łasce Pana.

lub:

Postanowiłem porzucić wioskę i wyruszyć do Krakowa. Długo błąkałem się ulicami miasta aż w końcu znalazłem rycerza, który potrzebował giermka. Zostałem nim i czekam aż sam zostanę pasowany.

A ja tylko dorzuce, ze postawilem wlasnie forum. forum.szczerbiec.net. Duzo osob sie domagalo, wiec jest :).

Co do wypiedzi Drako to kolego sie nie wysililes(short and sweet <_< ).Skad ty wziales tych mnichow wojownikow?Miales na mysli Krzyzakow?Pancerz w sredniowieczu...wiesz ile kosztowal i kto go posiadal?Wiesz,ze uposazenie rycerskie kosztowalo tyle co kilka wsi.....A przeciez jeszcze trzeba zyc,jesc itd itp.Nastepne wypowiedzi poprosze bardziej przemyslane.

Pozdrawiam

Ildias

Ildias sam powiedziałeś że to mała zabawa miałem powieść pisać tymbardziej że chyba jako jedyny to zrobiłem a ten pancerz to połyłka miało być zbroja taką jaką nosił byle wojak skórzana albo coś w tym stylu. A wiem że pancerz kosztował kupe kasy bo pisałem o tym wcześniej i mówiłem że tyle co zwykły pan zamku zarabiał na rok. To był tylko zarys historii a nie cały żywot

Nie zromum mnie zle i odbieraj tego jako atak na Twoja osobe.Nie chodzilo mi oto aby pisac zyciorys tylko przedstawic swoje zaloeznia co do postaci.Co dana osoba mialaby robic w swiecie Szczerbiec,kim byc itp.Mialem na mysli zalozenia,a nie o to jak zbroje sobie kupisz.Rozumiesz o co mi chodzi?Mnisi nie ochraniali karawanow i kupcow,bo mieli inne wazniejsze dla Panstwa zadania.Walczyli tylko w obronie wlasnego zycia.

Pozdrawiam

Ildias

Wiesz oni ci chca uswiadomic ze w grze tylko teoretycznie mozesz byc kim chcesz tzn rycerzem(co odpada) bo ta gra jest REALISTCZNA i jak pograsz kilkanascie lat to dorobisz sie malej chaty.Gra jest dla tych co lubia Simsy czyli "Rolnik Online"(odchudzona wersja)

Nawet nie mamy zamiaru was uswiadamiac, bo sie nie dowiecie co w tej grze sie znajduje jak na chwile obecna. Nie musicie dostawac wszystkich informacji i ich nie dostajecie. Reszte sobie dopowiadacie, ale to juz sprawa tych co tak robia.

Jeżeli chodzi o pytanie Ildias ja chciałbym być kowalem =} zawsze to lubiałem pierw bym robił proste rzeczy jak groty do strzał dla myśliwych oraz noże później jakieś lance czy halapardy dla straży a kto wie może później bym robił dla krzyżaków miecze lub zbroje lub być królewskim kowalem ^^ Będe sie starał mieć własną kuźnie i być bardzo dobrym kowalem w Szczerbcu nie jest o aż tak pasjonujące zajęcie jak być wojem czy rzezimieszkiem ale mi odpowiada taki spokojny tryb pracy choć był kowal i płatarz (jak dobrze pamiętam) kowal zajmował sie podkowami i narzędziami a płatarz uzbrojeniem nie wiem jak bedzie w Szczerbcu ale jak będzie kowal i płatarz to pierw będe kowalem a potem płatarzem =}

Pozdrawiam bless ^^

zaqqa za przeproszeniem pierdzielisz jak potluczony.Jak juz pomadrowales to teraz nakresl jak widzisz Siebie jako rycerza w grze i kim rycerz byc powinien.Pokaz co potrafisz bo jak na razie tylko negujesz.

zaqqa Ildias dobrze zrobił że uznał za śmieszne to że chce zarobić jako rolnik na pancerz. Dobrze że to był mój błąd i miało być zbroja. A tak wogóle to ten temat nie jest do kłucenia się już raz była kłutnia i było ostrzeżenie że jeszcze raz i będą warny.

Wiesz szczerze to dla mnie gra ma duze szanse na sukces.Podoba mi sie to ze mozna robic wniej wszysko tzn rolnik lowca krawiec rybak drwal itp ale dziwny jest premdeath bo czasem ktos moze zginac przez glupote(textury,bug lag itp) i mysle ze lepsze jst tak jak ktos wspomnial wczesniej utrata przytomnosci albo death na 24h czy wiecej ale to tylko moje zdanie i druga sprawa co mnie ciekawi to co bedzie mozna robic jak zarobi sie sporo kasy na swoim polu czy lowiectwie...?

O permdeath sie nie martw.Priorytetem jest realizm,ale grywalnosc jest numerem zero,najwazniejszym.Wiecej nie moge zdradzic ;)

A kiedy planujecie otwarte testy by ludzie mogli obczaic sobie tak mniejwiecej tydzien? miesiac?rok? ;) ?

Jak wejdziesz na forum Szczerbca to w dziale pytania jeden z developerow przyblizyl nieco termin wydania.Oczywiscie jak to w zyciu bywa wszystko sie moze pozmieniac.

Pozdrawiam

Ildias

Naprawdę nie życzę źle Szczerbcowi. Ale patrząc na politykę twórców i to co chcą z niego zrobić - myślę ze nawet jeżeli gra wyjdzie, to nie będzie miała pokaźnej puli graczy. Prawdopodobnie poniżej setki.

Dlaczego? Bo chcą zrobić tą grę maksymalnie realistyczną. A co za tym idzie - nudną,. Nudną jak życie chłopa na średniowiecznej wsi, bo przecież o tym będzie gra traktowała. Idziesz na pole i kosisz. I modlisz się żeby ktoś cię z nudów nie zabił, bo stracisz wszystko co miałeś. A gdy już to się stanie - szybko usuniesz ją z komputera i z pamięci. Bo właśnie straciłeś tydzień a może nawet miesiąc życia.

No tak! O my idioci! Smoki, runy, czary!!! Czemu tego nie dodalismy... I ciagla nawalanka i questy "idz przynies" i za to dostaniesz doswiadczenie. Totalnie sie sfrajerzylismy.

Realizm tak, ale nie do przesady, jeżeli to ma być główny atut tej gry to też uważam, że gra nie odniesie sukcesu, oczywiście to są tylko domysły i tak naprawdę nie wiem jak gra będzie dokładnie wyglądać, ale koszenie zboża z przerwami na dojenie krowy nie brzmi bardzo grywalnie, a osiągnąć coś ciężko, bo nawet na zwykłe uzbrojenie muszę zbierać kilka miesięcy(?), lat(?).Graczy zamiast więcej będzie coraz mniej bo będą ginąć z różnych głupich powodów.Jak dla mnie za dużo realizmu za mało przyjemności, bo w końcu to jest gra więc tego wymagam.Być może, jak zresztą mam nadzieję się mylę, jednak z dotychczasowych informacji nic innego wywnioskować nie moge

i tak naprawdę nie wiem jak gra będzie dokładnie wyglądać

Ale nie masz oporow, zeby komentowac to, czego nie ma.

ale koszenie zboża z przerwami na dojenie krowy nie brzmi bardzo grywalnie

Nakrecaj sie dalej i dalej i dalej.... tak jak inni

a osiągnąć coś ciężko, bo nawet na zwykłe uzbrojenie muszę zbierać kilka miesięcy(?), lat(?)

Stwierdzenie, na ktore nie ma potwierdzenia, bo nic nie napisalismy, ale zawsze jedno zdanie glupie do tematu wtraciles.

Jak dla mnie za dużo realizmu za mało przyjemności, bo w końcu to jest gra więc tego wymagam

Wymagasz? Nawet nie wiesz co oddamy w rece uzytkownikow, a juz stanowczo wymagasz?

jednak z dotychczasowych informacji nic innego wywnioskować nie moge

Bo zle czytasz, a sugerowanie sie wypowiedziami innych a nie naszymi, no nic, zycze powodzenia w dochodzeniu "jaki Szczerbiec bedzie". I polecam jeszcze kilka razy poruszyc watek dojenia krowy, dawno go nie bylo.

O ludu.Wy nadal myślicie że na wszystko trzeba będzie zarabiać zbieraniem malin.W średniowieczu nie było tylko farmerów i rycerzy.Nie chcecie siać pola.Ok to mam nadzieje że twórcy zrobią np. myśliwego i u niego zostanie się czeladnikiem,będzie się przynosić skóry zwierząt itd.Albo wstąpienie do straży miejskiej,za tym idzie patrolowanie miasta jako quest lub coś podobnego,rozpracowywanie szajki bandziorów.Nie musi być tylko chłop->miesiące siania pola->zbieranie->sprzedasz->zakupienie prostej broni->blabla po wielu trudach zostanie rycerzem.Jedni będą tymi chłopami inny zostanie myśliwym jeszcze inny kowalem.A jeśli ma być realistycznie to może być tak,że jakiś bogatszy rycerz "zainteresuje" się nowym graczem i przyjmie go na giermka.

System śmierci no cóż tu radziłbym odstąpić nieco od realizmu.Może zamiast tego hm ogłuszenie,utrata przytomności i obrabowanie gracza ze złota i jednego,dwóch czy iluś tam przedmiotów.Ktoś wspominał że będzie mało ludzi.Wolicie grac z kilkoma tysiącami graczy krzyczących 'daj coś!" czy z 100 graczy którzy utrzymują klimat gry?

Powiem jeszcze raz i ostatni.Nie bojcie sie perm-deatha..Wbrew pozorom mechanika gry bedzie tak opracowana aby perm-death byl grywalny ;) .Pozatym bez perm-death dojdzie do dysproporcji zawodow i glupizny w grze Szczerbiec.Z czasem przestaje sie dziwic Waszym argumentom i obawom bo wszystko przyrownujecie do komercyjnych tytulow,gdzie trzeba latac od NPC do NPC wykonywc zadania i expic aby rywalizowac z innymi graczami kupujac lepsza zbroje czy miecz.Jezeli tego ozekujecie po tej grze to dajcie sobie spokój i powroccie do poprzednich gier(jak dla mnie nie majcych nic wspolnego z RPG).My chcemy wpuscic troszeczke swiezosci w ten gatunek i nic tego nie zmieni.Czy nam sie uda czy nie czas pokaze.....

Pozdrawiam

Ildias