Sczerbiec - polski mmorpg

Mmm cóż jeżeli mamy cały dzień siać , doić itd to wg mnie lekkie jednak też przegięcie owszem jak by na sianie pzeznaczyć 10 min itd ale nie róbmy z tego drugiego życia ; p second life już jest ^^ Śmierć hmm w Tibi już ludzie boją sie zginąć i unikają szerokim łukiem PK'erów ; P a co będzie tutaj hmm kto wie premdeath nawet fajne to jest ale myśle żeby nie kasować konta tylko resetować konto tzw postać a to co sie zostawi w domu to by zostało oraz status bo jednak pracować na ten status duzo zajmie ... Pożyjemy zobaczymy ja tam szybko sie nie zniechęcę ani nei wystrasze sie premdeth'em (Czyżby gra dla wytrwałych ma to być?)

Peace and bless ^^

jeżeli nie będzie tak dokładnego odwzorowania czasu wykonywanej czynności w grze z tą w życiu normalnym to z pewnością dam szansę tej grze, siać pole max. przez 1 godzine da rade, gdyż już wyobrażam sobie znajomych pytających co ty cały dzień robisz przed kompem, a ja szybko i z powagą odpowiadam- pole sieję, nie przeszkadzać! :P

Cynista ; p No cóż głupie troche by było gdyby było trzeba cały dzień siać pole =// musi być wiele prac mnie najbardziej kręci budowanie ^^ ale nei chce by było takiego czegoś żę trzeba np. potrzebujesz drewna musisz kupić drewno od drwala (gracza) wg mniefajnie by było gdyby było już mówione jak w the elder of scroll żę to co robisz to nabierasz dośwaidcznia i np. ścinajać drzewa często to już zaczynasz z czasem rozróziać je taka umiejętność np. będzie pisało jakie to jest drzewo i napisane czy sie nadaje do obróbki czy nie np.

Drzewo: Lipa

Jakość: Bardzo dobra

i to by było fajne ale zastanawiam sie jak by wyglądała droga złodzieja ... by musiała być drzewo umiejętności i by były różne dziedziny np. Stolarz,złodziej,kowal itd tylko heh nei wiem co by te umiejętności dawały (ale nie takie jak np.w WoW'ie) myśle żę mogły to być umiejętności ogólnie bierne jak u kowala jak np. Odpowiednie Hartowanie i by to dawało +20% do wytrzymałości zbroji lub oręża rozumiecie no nie?

@edit

Jak by to wytłumaczyć o chcesz cośwybudować np.koryto i potrzebujesz szybko materiału więc nie bedziesz czekał na gracza który tym sie zajmuje tylko idzesz do lasu i ścinasz i pisze tak

Drzewo: nieznane

Jakość: Dobra

i z czasem jak będzie sie ścinać będzie coraz szersza wiedza na temat gatunku drzewa a rozpoznawanie jakości by rozsło wraz z wycinaniem drzew ; p

no i masz soie jakąś tam kłode zaciągasz ją do swej posesji kupujesz gdzieś dłuto młotek i lecimy pierw obrupka drewna czyli ściągamy kore potem robimy wgłebienie te na żarcie no i tak robiąc długo to robimy kaleczymy sie (bo nie doświadczony itd) i marnie nam to wychodzi ale dobra jest jakie jest i jest zdatne do użytku i leci nam skill na stolarstwo bo już coś tam robiliśmy i co ztej przygody wychodzi ? podnosi sie statystyki na stolarstwo i drwalstwo

A mnie jeszcze interesuje sprawa paska życia.Czy będzie coś takiego jak np.100hp, które zwiększa się wraz z rozwojem postaci, czy raczej, że zależy wszystko od tego w co przeciwnik cię trafi czyli np. jeżeli cię trafi w głowę giniesz na miejscu, zas jeżeli w nogę, będziesz miał problemy z chodzeniem itd.Jeżeli chodzi o realizm to to drugi wydaje się być lepsze, jednak czy nie za łatwo będzie w takim razie zginąć?

Chcecie sie czegos dowiedziec o grze "Szczerbiec" to po pierwsze zapomnijcie totalnie o dotychczasowych MMORPG bo to w wiekszosci singleplayery online.Po drugie poczytajcie troche historie XIII wieku(relacje spoleczne),bo w wiekszosci blade pojecie o tym macie.Po trzecie gra bedzie trudna i wymagajaca ciaglego myslenia a nie latania i naparzanie wszystkiego co sie rusza.Po czwarte i najwazniejsze to gra bedzie grywalna i o to sie nie martwcie ;) .

O i to mi sie podoba ma to być poziom hardcore gra tylko dla najlepszych,najwytrwalszych i najsprytniejszych. Nowatorska opcja która zrobi furore myśle że gdy wyjdzie pierwsza wersja na świat przyjądą inwestorzy ale cóż byle nie stało to sie komercyjną wersją że wszystko bedzie platne =/ Gdyby tak sie stało bym nie żałował jak np. na miesiąc by było 20 zł bo co tam ciekawa gra i takie premium by dawało mi możliwość budowania zwiększenia statusu itd. Ale mam nadzieje że komercyjną wersją nie będzie ^^ bo w tedy ten kto ma kase jest lepszy tak samo było w WarRock'u jak jeszcze grałem zanim stało sie komercyjną wersją każdy był sobie równy a tera ten kto ma gold premium wymiata ehhh

Wy mówicie że chłopów będzie mało ale każdy będzie na początku chłopem i będzie musiał zarabiać aby kupić rynsztunek i zostać wojem (gdy pan zamku chciał kogoś pasować na rycerza musiał kupić zbroje miecz i konia oraz wydać bal to wszystko kosztowało tyle co przeciętny szlachcic zarabiał na rok!!!) Więc trochę będzie trzeba zbierać na broń. I tak się to będzie kręcić nowi gracze będą chłopami a jak wiemy nowi zawsze są.

A co z eventami ? :D Domyslam sie ze niebedzie . PS: Kiedy bedzie mozna sie rejestrowac ? :D

A zrobicie cos ala szpital ?

Nie no może będą evenciki np polowanie na grubą zwierzyne albo łapanie i wieszanie łotrów (NPC nie graczy!)

no i może bitwa pod grunwaldem bo to w końcu te czasy chyba :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: ale za wcześnie żeby o eventach myśleć

Z pewnością zagraniczni inwestorzy się nie zainteresują tym, ponieważ gra nie dała by im większych zysków.Powód jest prosty, najważniejsze w płatnych mmo to ilość graczy mających konto, opłacających regularnie abonament, oraz kupujących rzeczy za realną kasę. Skoro śmierć w grze oznacza utratę konta, nie ma to dla nich większego sensu gdyż regularnie będzie zmniejszać się liczba graczy opłacających comiesięczny abonament. Do tego realna kasa na zakupy dodatkowego sprzętu jakoś nie pasuje do realizmu tej gry. Zresztą to i lepiej stracić konto w darmowej grze niż potem płakać, nad wydanymi pieniędzmi

Panowie, przestancie pisac bzdury o inwestorach, to nie jest temat o gdybaniu na ten temat. My mamy swoje zalozenia, swoje plany i nic tego nie zmieni. Nie martwcie sie o oplaty. Szczegolnie w momencie, gdy gra jest w trakcie tworzenia.

cyrial ma racje zaufajmy im ^^ przecież wiedzą co robią w każdym bądź razie popieram ich są odważni inni na ich miejscu by już sie szykowali na komercyjną wersje czyli płatke konta itd i napewno by nie było premdeathów.Jeżeli gra dostatecznie wciągnie utrata konta nie wpłynie na zaprzestaniu gry.Prawdziwy fan sie nie podda ; p.Oby tak dalej cyrial & ekipa widziałem na Waszym blogu fotki lasu naprawde na mnie zrobiło wrażenie ^^

Szkoda, że wiele zadanych pytań zignorowano...

Ciekawi mnie jak to będzie z tymi łotrami, kowalami itd. i ile będzie trzeba siać te pole by w końcu wyjść na ludzi.

No i jeszcze jak to będzie z czarownicami itp. bo wiadomo że ich nie było, ale w średniowieczu o takie rzeczy często posądzano.

I jeszcze czy macie jakies pomysly odnoscie religi itd. itp.?

Ignorujemy pytania bo sa zadawane z perspektywy komercyjnych gier MMORPG.Co do kosciola to w sredniowieczu odgrywalo olbrzymie znaczenie w Szczerbcu bedzie podobnie.Wiecej nie moge zdradzic.

Nawet czasami nie tyle co ignorujemy, ale sami sie nakrecacie jak gra bedzie wygladala, a tak naprawde my nic nie potwierdzilismy z tych informacji, wy macie swoja wersje i uwazacie, ze tak bedzie. No to uwazajcie dalej :)

Nie Cyrial, my tak jak już wcześniej wspomniałeś "gdybamy" ;)

Tylko sie w gdybaniu nie zapedzcie, bo wyjdzie na to, ze w szczerbcu tylko krowy sie bedzie doilo :)

Zamiast MMORPG wyjdzie symulacja rolnika online

Proponuje mala zabawe.Niech kady zainteresowany gra przedstawi jak wyobraza sobie swoja docelowa postac,czyli kim chcielibyscie grac,jak wyobrazacie sobie zycie takiej postaci w swiecie Szczerbca?Baza oczywiscie historia XIII w.,a nie WOW.OK?