Seria pytań

Hejka, jestem nowy w grze, wbiłem 20 lvl i zastanawiam się jak dobrnąć do endgame'u. Gram maehwa. Mam kilka pytań:

1. Jak expić, iść trzaskać same moby do 50 lvl, czy na questach, czy mieszać, czy coś innego? Ile zajmie mniej więcej wbicie max lvl, bez boostów, bo raczej nie mam żadnych ;d

2. Co z bronią, czy ekwipunkiem skąd go wziąc? Powinienem się tym martwić teraz, czy dopiero na którymś lvl? Jeśli tak to na którym mniej więcej? Aktualnie mam jakiś zielony mieczyk 14-22 dmg XD

3. Jak zarabiać silverki? Powinienem zostawiać je od samego początku na coś konkretnego, czy jak?

4. Czy jakieś konkretne itemki powinienem odkładać na endgame, czy te całe black stone zużywać na aktualny ekwipunek? Co z krysztalkami?

5. Czy zielone itemki sprzedawać na aukcjach? Niektóre mam wrażenie, że są strasznie takie.. pospolite? Na przykład jakieś trawki z łatwych mobów, które podczas sprzedaży u npc wyświetla mi się, że moge więcej z auctiona zarobić. Wszystko sprzedawać na aukcjach?

6. O co chodzi z tym całym awakeningiem?

7. Odnośnie outfitów, czy da się zdobyć jakieś nowe kostiumy czy coś w tym stylu podczas levelowania? Nie lubię patrzeć na postać cały czas tak samo ubraną, bo odnoszę wrażenie wtedy, że stoje w miejscu, nie rozwijam się :D

8. Jakieś porady do maehwy? Build skilli, czy coś w tym stylu? Uwagi odnośnie walki?

9. Co to skill pointy, jak je zdobywać?

10. Do czego służy energia? Jak ją zdobywać?

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi i z góry dziękuję. Zapewne jeszcze mi się przypomni kilka pytań to będę pisał dalej :)

Siemasz!

Postaram sie odpowiedziec na niektore z pytan.

1. Do 50 lvla i tak naprawde 50+ najlepiej sprawdza sie grind, questy daja inny typ nagrody, typu Inventory Slot lub Contribution EXP. Max lvl nie wbijesz bo go teoretycznie nie ma. Teoretycznie, poniewaz sciana pojawia sie juz przy 60 lvlu, czy to bedzie dla Ciebie koniec czy nie, juz od Ciebie zalezy. Do 56 lvla mozesz dobic w jeden dzien. Kazdy kolejny poziom to wieksze wyzwanie.

2. O Ekwipunek sie za bardzo nie martw. Dobij do 50, kup jakas Yurie i spokojnie Ci wystarczy do 56lvla.

3. Dam Ci bardzo dobra wskazowke na start. Dzialaj w party, Jak dobijesz do 52 lvla idz na Sausany. Znadz jakas grupe i spytaj sie jaki maja ''Nod level'' i jesli bedzie 6+ to mozesz byc pewny ze troche Ci do kieszeni wpadnie. Poza tym mozesz sobie AFKowac i lowic rybki, z tego co wiem to przy Fishing lvl 5 jest szansa chyba 4-5 % na dropniecie Relict Sharda ( One chodza po 780k ) Oczywiscie nie mozesz lowic przy brzegu bo wiecej smieci wpada. Pamietaj o tym ze Value Pack robi wielka roznice przy zarabianiu.

4. W BDO jest akurat tak ze praktycznie nic z tego co teraz wydropisz bedziesz uzywac w End Game ( Chyba ze juz chodzisz na bossy albo jakims cudem wydropiles rzadki item pokroju Ogre Ring'a ), kamienie sobie zostaw przydadza Ci sie potem do nabijania fail stackow.

5. Zawsze patrz na ''Market Value '' itemkow, sporo armorow mozesz spokojnie sprzedac za 100k, jesli dopiero zaczynasz kazda gotowka Ci sie przyda.

6. Awakening to jest tak zwane Obudzenie Twojej klasy. Dostajesz zupelnie nowe skille i rowniez nowa bron.

7. Kostiumy czasami pojawiaja sie w AH ich max cena to okolo 20 mln, w pozniejszym etapie gry nie bedzie to dla Ciebie zaden wydatek. Jest kilka armorow do wyboru ale uzytecznych setow dla danej klasy juz mniej.

8. Tu Ci duzo powiedziec nie moge, natomiast jesli dopiero co zaczales to szczerze polecilbym Ci zmiane na Wizarda. Postac nie wymaga potionow ( Zero dodatkowych kosztow ) i w porownaniu do innych klas ma mniejsze '' wymagania'' jesli chodzi o gear. Jedyny minus to brak mobilnosci ( Procz teleportu )

9. Skill pointy dostajesz podczas expienia, z czasem tak wydluzy Ci sie wbijanie nastepnego lvlu ze w miedzy czasie dostaniesz wiecej skill pointow niz bedziesz w stanie uzyc.

10. Energia sluzy do Wieeeeelu rzeczy. Od inwestowania w nody do rozmawiania z Night vendorem, tutaj jest tyle do opowiadania ze polecilbym Ci poszukac jakiegos porzadnego Guide do tego.

Jesli bedziesz mial wiecej pytan, lub bedziesz chcial zeby ktos Cie troszeczke podexpil to dodaj mnie w bdo. Family name : WoodyEX

W skrócie i konkretniej - według mnie xD

1 - Exp do 50lvl, questy możesz zostawić ale i tak będziesz musiał do nich wrócić jak chcesz robić coś poza grindem.

2 - Broń możesz kupić Yurie i wbic do +7 - nie pali/ eq set Grunila powszechny i dobry na początek do +5 nie pali.. później możesz ulepszać ale trza wpierw ogarnąć metodę itd.. Ewentualnie kupić iż będziesz miał kasy trochę za logowanie dla nowego gracza ale to później. Eq to starczy do 50 - później trza kupić /zrobić lepsze ;)

3 - Kasę zbieraj, z grindu na początku, później jak ogarniesz grę porobisz misje itd.. będziesz mógł myśleć nad gatheringiem itd..

4 - Odkładaj black stone/memory fragment/concentrated stone..

5 - Itemki możesz sprzedawać na aukcji, zawsze to coś więcej ;)

6 - Przebudzenie, nowe skille i broń - oczywiście starych nadal możesz urzywać ;P

7 - Outfit raczej kupic z IS ewentualnie market ale tak łatwe to nie jest ;P

8 - Do 55 lvl mozesz dodawać jak chcesz(Do 55lvl możesz cofać skille) - potem build na necie możesz obczaić ;)

9 - SKILL pointy dostajesz gdy walczysz/expisz (nawet jak lejesz moba któremu nic nie robisz xD) do rozdawania skilli.

10 - Energię zdobywasz gadając z każdym npc/poznawaniu wroga - gdy zabijasz to czasem ci ranga wskoczy/odkrywaniu mapy itd.. Służy do gatheringu głównie ;)

Po więcej info radzę dojść do Gildii i pytać się ludzi tam ;)

Okej, dzięki za odpowiedzi, sporo pomogły, tak jak pisałem wyżej, może powstać więcej nowych pytań :P tak więc:

1. Co to contribution pointsy, po co są i jak je zdobyć?

2. Czy jest w grze coś w stylu magazynu konta, że mogę przekładać itemy lub pomiędzy postaciami?

3. Mam questa od duszka i każe mi się dowiedzieć czegoś, ale gdy podchodzę do npc i chce włączyć cutscenkę z tym, to wyświetla mi się okienko "This is too heavy". Co z tym zrobić?

Contributions zdobywasz wykonując questy, raczej używa się ich do łączenia node inwestowania Energi, wysyłania tam workerów itd.. Tak więc... ;)

Tak,jest warehouse w każdym mieście, na górze po prawej masz lupe - naciśnij a wyświetli ci drogę do najbliższego i tak możesz dać itemki na inną postać.

Ymm.. Może przeciążenie - spróbuj wyczyścić eq - sprzedaj śmieci ;P

Okej, a da się nałożyć na jedną klatę wygląd z innej? Poza tym na jakim secie skupić się powyżej 50 lvl? Mam na poczcie 24kk i chyba mogę coś zakupić lub skupić się na dalszym dozbieraniu, więc który set na endgame jest odpowiedni?

Kup Grunil najlepiej/ewentualnie jakaś mieszanka ale nie z tym do mnie ;P

Nie,tylko outfit lub kolorowanie jak masz value pack za darmo lub farbami ;)

Na 50lvl zalecam kupic lub zrobić eq na +15 ale do ulepszania wpierw zalecam poradnik ;)

A set na endgame to tylko bossowy ale on kosztuje z 98kk+0 i trudno go kupić/wydropić z bossa więc na razie zostaw :D

Okej, a da się nałożyć na jedną klatę wygląd z innej? Poza tym na jakim secie skupić się powyżej 50 lvl? Mam na poczcie 24kk i chyba mogę coś zakupić lub skupić się na dalszym dozbieraniu, więc który set na endgame jest odpowiedni?

Aaa i w warehause możesz trzymać kasę nie na poczcie ;P

Kupujesz u gościa sztabki i później sprzedajesz i tak będziesz miał kasę w mieście(na markecie będziesz mógł kasę wydawać) - to przysługuje tylko jednemu miastu

Czy w grze występuje "tròjca"(healer,tank) oraz dungeony?

Nie spotkałem się jeszcze z dungami, może na endgame są, mam też parę pytań:

1. Jak zużywać pkt kontrybucji, energię i skill pointsy? Jak je zdobywać i do czego najbardziej opłaca się je przeznaczyć?

2. Na czym dokładnie polega awakening, co jest potrzebne i jak to zrobić?

3. Co robić na 50 lvl? Za co się zabrać? Miło by było jakby ktoś ładnie mi wypunktował po kolei :P

Nie spotkałem się jeszcze z dungami, może na endgame są, mam też parę pytań:

1. Jak zużywać pkt kontrybucji, energię i skill pointsy? Jak je zdobywać i do czego najbardziej opłaca się je przeznaczyć?

2. Na czym dokładnie polega awakening, co jest potrzebne i jak to zrobić?

3. Co robić na 50 lvl? Za co się zabrać? Miło by było jakby ktoś ładnie mi wypunktował po kolei 

1. Kontrybucję rezerwujesz w nody i wysyłasz tam pracowników, aby zbierali ci surowce. Co ci będzie potrzebne, to sobie będziesz wydobywał z czasem musisz do tego dojść. Na początek polecam mining nody platinum/gold/black crystal nieopodal altinovy.

2. Awakening to dodatkowa broń i 2 zestaw skilli, które zdobywasz na 56 poziomie. Możesz swobodnie korzystać z 2 różnych broni i zmieniać je podczas walki.

3. Dobij 56 to przede wszystkim. Później masz 2 drogi, albo chcesz być dzikiem w pvp, albo chcesz bawić się ogromem możliwości w grze.

Możesz expić dniami i nocami i dobić 60-61, zarobisz przy tym majątek. Możesz łapać konie i starać się wyhodować tier 8, możesz zająć się gatheringiem, processingiem i craftingiem np. grunil setów, łódek, wędek itp. Możesz pływać po oceanie, łowić rybki i też ładnie zarabiać. Możesz robić questy, zdobywać wiedzę, tytuły, aby zobaczyć jak najwięcej kontentu. Zawsze też polecam poszukać gildii, nawet jeśli nie masz zamiaru brać udział w pvp, to gildia daje ci całkiem przydatne bonusy do statystyk + znajdziesz ludzi do robienia daily scrolli.

Wybacz te multum pytań, ale forum bardzo pomocne :D

1. Skąd brać pracowników, jak ich zatrudniać i jak rezerwować te nody?

2. Ten awakening dostaje po prostu po wbiciu levela? Czy muszę coś zrobić?

3. Gdzie dobić ten 56? Póki co od 20 lvl lecę na samym grindzie, żadnych questów nie robiłem.

4. Mam 49 teraz i wyskoczyło mi na czacie, że żeby wbić 50 musze zaliczyć questa "Giant Catfishman Qoobee". Da się go wziąc osobno, czy musze nadrobić wszytkie questy z black spirita?

Cześć jeżeli chcesz szybkich odpowiedzi to polecam Ci discorda polskiej społeczności BDO, należy do niej sporo osób i masz różne gildie na nim.

https://discord.gg/QwTapgd

Wybacz te multum pytań, ale forum bardzo pomocne 

1. Skąd brać pracowników, jak ich zatrudniać i jak rezerwować te nody?

2. Ten awakening dostaje po prostu po wbiciu levela? Czy muszę coś zrobić?

3. Gdzie dobić ten 56? Póki co od 20 lvl lecę na samym grindzie, żadnych questów nie robiłem.

4. Mam 49 teraz i wyskoczyło mi na czacie, że żeby wbić 50 musze zaliczyć questa "Giant Catfishman Qoobee". Da się go wziąc osobno, czy musze nadrobić wszytkie questy z black spirita?

1. https://www.youtube.com/watch?v=8iZ46qIVqoA

2. Chain quest na 56, podstawową broń dostaje za darmo.

3. http://orig13.deviantart.net/16c3/f/2016/267/6/b/mediah__spots_guide_by_inochisidarta-daidhhk.jpg
http://orig07.deviantart.net/7c25/f/2016/271/5/6/valencia_spots_guide_by_inochisidarta-daic3gq.jpg

4. Wystarczy ten jeden.

Jaki ekwipunek najlepiej mieć, żeby iść tam expić? Bo póki co to mam 50lvl i tak patrze, to AP 47 i DP 70 XD, enchantować do +15 to wszystko co mam teraz? 2 grunile, 2 taritasy i yuria. Poza tym, co z biżuterią, jaka najlepsza na mój lvl?

Jaki ekwipunek najlepiej mieć, żeby iść tam expić? Bo póki co to mam 50lvl i tak patrze, to AP 47 i DP 70 XD, enchantować do +15 to wszystko co mam teraz? 2 grunile, 2 taritasy i yuria. Poza tym, co z biżuterią, jaka najlepsza na mój lvl?

Set bonusy są mało znaczące. Jeśli masz mało kasy i dopiero zaczynasz, to nie pakuj się w grunila. Set postaraj się na 12-13, na medie starczy. Broń tylko Rosar/Krea, później liverto i docelowo kzarka. Yuria to crap. Biżuteria AP, najlepsza na jaką cię stać. Przejściowo może być bares neck duo, lub tri, blue coral ringi pri/duo.

A kolor broni ma znaczenie? Zielony, czy niebieski? Ta broń rosar lub krea niebieska, czy zielona?

A kolor broni ma znaczenie? Zielony, czy niebieski? Ta broń rosar lub krea niebieska, czy zielona? 

Ta, ma znaczenie. Jakieś bonusy będą może lekko ap więcej. Jest jeszcze złota. Ale zielona czy niebieska to bez różnicy tak naprawdę.;)

Kolor możesz zmienić/ulepszyć jak masz odpowiedni kamyk.

Czy w grze występuje "tròjca"(healer,tank) oraz dungeony?

Niby jest tank ala valkyrja i mag który ma 1 hela na 8 sec?

Ale nie, nie ma trójcy jak i dungeonow

Wiadomo, że to bardziej zależy od szczęścia, ale... Z perspektywy doświadczonego gracza, bardziej opłaca się samemu próbować ulepszać sobie gear czy lepiej po prostu kupić na Marketplace? Jak duża jest mniej więcej różnica w kosztach między "zrobieniem sobie" np. Liverto Blade na TET a kupieniem tego samego (aktualnie 672kk) ?