Shaiya- zasady/tworzenie klanu

Pierwsza sprawa zasadniczo już wyszło ze gramy po jasnej stronie, wiec uważam ze wybierzmy gm-a w ciągu jednego dnia ,a najpóźniej w sobotę stwórzmy klan.

Moje typy na gm-a:

- R3m4ke

- Kebra

- Spawn

- Geralt

Kolejność dowolna

Co do zasad gildii oto moja propozycja (wiem trochę długa) ale prowadziłem 2 klany w/g zbliżonych zasad i działały świetnie, wiec jeśli nowy gm chciałby z tego skorzystać to pisze regulamin.

Zasady Ogólne

1. W klanie niema demokracji,demokracja spowalnia proces decyzyjny. Jesli ci się nie podoba idź gdzie indziej

O sprawach ważnych (polityka,wojny. gildiowe wypady klanowe itd) decyduje rada gildii

Rangi w Gildii:

a) Mistrz Gildii - naczelny wódz sojuszu pełniący też funkcje reprezentacyjne, posiada 2 głosy w radzie gildii.

B) Stały Członek Rady - wybierany spośród założycieli sojuszu funkcja dożywotnia. Możliwy do odwołania tylko poprzez jednomyślne głosowanie rady bądź po samodzielnej rezygnacji ze stanowiska(liczba stałych członków=2)

c) Tymczasowy Członek Rady - wybierany na 1msc kadencje spośród członków założycieli lub weteranów klanu. Członkowie rady ,jak i GM nie mają prawa głosu w sprawie jego wyboru

(1 głos w radzie). Może być wybierany wielokrotnie.

d) Członek Założyciel - tego tłumaczyć nie muszę, ma wszystkie prawa członka gildii + możliwość kandydowania na stanowisko członka rady( w razie rezygnacji jednego członków stałych może ubiegać się o stałe członkostwo w radzie)

e) Weteran - postać będąca w gildii nie krócej niż 1msc i mająca znaczące zasługi dla jej rozwoju(w/g uznania rady gildii)

f) Członek Gildii - postać która dostała się do gildii po okresie próbnym, ciesząca sie pełnymi prawami członka gildii( z pewnym wyjątkiem patrz rozdział prawa i obowiązki)

g) Rekrut - członek którego nie obowiązują zarówno prawa jak i obowiązki gildii, jednak stosowanie się do nich może pomóc w przyszłym,pozytywnym rozpatrzeniu członkostwa

Prawa i Obowiązki członka gildii:

- członek gildii ma [prawo odejść w dowolnym momencie bez podania przyczyny, jednak musi przed odejściem zwrócić eq uzyskane od gildii

- członek gildii ma prawo prosić o pomoc i w miare możliwości pesonalno -materiałowych musi ją uzyskać.Uwaga pomoc sprzętowa przysługuje najwczesniej w 3 tygodnie od stania sie pełnoprawnym członkiem gildii

- członek gildii ma obowiązek udzielić pomocy, jeśli zostanie o to poproszony chyba że nie pozwalają mu na to obiektywne przeciwności (np. wypad klanowy, wypad na bossa z ekipą spoza klanu, czy party w bardzo trudnym quescie)

- członek gildii jest zobowiązany do udziału we wcześniej ustalonych wypadach klanowych chyba że poda obiektywne powody dla których nie może w nim wziąść udziału

- członek gildii ma obowiązek godnie ją reprezentować

- gracz po zaprzestaniu używania itemu uzyskanego od gildii jest zobowiązany do oddania go GM-owi bądź członkowi rady

- gracz posiada dalej swoją pozycje przy zmianie postaci związanej ze zmianą poziomu trudności

- w sprawach nie ujętych w regulaminie decyduje rada gildii

- członek gildii jest zobowiązany do co tygodniowej składki członkowskiej(wysokość do ustalenia)która będzie przeznaczona na wspomaganie członków gildii

Dropy

- Dropy z wypadów klanowych idą w całości na gildie w następującej kolejności:osoby idące na wypad, jeśli one nie potrzebują, na członków gildii(w/g potrzeb)jeśli nikt w gildii nie potrzebuje na sprzedaż przy czym kasa zasila fundusz gildiowy

- wydropienie poza party gidiowym itemu żądko spotykanego(noblessy30+ hełmy, kamienie do upa ,biżuteria, legendarny item itd)musi być ogłoszona na czacie gildiowym. Jesli ktoś z gildii będzie nią zainteresowany należy mu sprzedać ten item po cenie niższej niż wolno-rynkowa(proponuje 50-75% ceny)

Rekrutacja

Lvl nie ma znaczenia,liczy się umiejętność współpracy, znajomość tematyki mmo, doświadczenie w tego typu grach i wiek.18+ w wyjątkowych wypadkach 15+(musi być dobre uzasadnienie dla przyjęcia).Osoby rekomendowane przez jednego z członków założycieli nie muszą przechodzić przez etap rekruta(pamiętajcie jak coś zawinią odpowiedzialność spadnie także na was).Pozostali po 7 dniowym okresie próbnym mogą ubiegać się o członkostwo. Jeśli choćby 2 osoby od rangi weterana w górę będą przeciwne, dana postać nie zostanie przyjęta do gildii. Ponownie może ubiegać się o członkostwo min. miesiąc od odrzucenia podania.

Problemy Wewnętrzne Gildii:

o problemach wewnątrz gildii nie informujemy na zewnątrz. Postacie o tej samej randze rozwiązują swoje problemy poprzez serie dueli do 3 zwycięstw(jesteś słabszy? Pokoksisz, kiedyś racja będzie po twojej stronie). Jeśli rangi postaci sie różnią problem rozwiązuje GM lub członek rady

Łamanie Regulaminu:

O karach za łamanie regulaminu decyduje rada.

Przykładowe kary:

- opłata w złocie(zależna od lvl-u i przewinienia)

- czasowa utrata praw członka

- stała/czasowa utrata rangi

- wyrzucenie z gildii

Stworzony przez broda81

Edytowany przez R3m4ke

Remake, MIlan,Kebra,Spawn,Geralt.

Mnie skreślcie. Nie mam czasu to primo, a secundo mam do końca września dużoo na głowie[w Październiku też :P]. Objąłbym natomiast range drugą [Rada] A na Gma proponowałbym Remake lub Spawna.

Lvl nie ma znaczenia,liczy się umiejętność współpracy, znajomość tematyki mmo, doświadczenie w tego typu grach i wiek.18+ w wyjątkowych wypadkach 15+(musi być dobre uzasadnienie dla przyjęcia).

Ja jeszcze nie skończyłem 15 lat bo w listopadzie skończe, więc jak mam uzasadnić że chcę w tej gildii być??

Głos oddałem na Spawna, ponieważ R3m4ke w poście "koniec warty" wspomniał, że ma dziewczynę i ma mniej czasu a GM musi być jak najmożliwiej często w grze, nie mówie że się nie nadaje, bo nadaje śie najbardziej, ale nie w chwili obecnej. Spawn natomiast z tego co go znam nie jest jakimś denerwującym człowiekiem (wybacz jeśli Cię w jakiś sposób uraziłem), wię w obecnej sytuacji wg mnie najlepiej się nadaje na to stanowisko.

//R3m4ke

Spawn ty trudny ludziu - pozbawiłeś mnie jednego głosa :P

A tak na poważnie - dobrze, że zobaczyłeś tą sprawe bo faktycznie - ja sie berbeć urodzi to będę siedział na kompie tyle co na lekarstwo ;P

Lvl nie ma znaczenia,liczy się umiejętność współpracy, znajomość tematyki mmo, doświadczenie w tego typu grach i wiek.18+ w wyjątkowych wypadkach 15+(musi być dobre uzasadnienie dla przyjęcia). Ja jeszcze nie skończyłem 15 lat bo w listopadzie skończe, więc jak mam uzasadnić że chcę w tej gildii być??Głos oddałem na Spawna, ponieważ R3m4ke w poście "koniec warty" wspomniał, że ma dziewczynę i ma mniej czasu a GM musi być jak najmożliwiej często w grze, nie mówie że się nie nadaje, bo nadaje śie najbardziej, ale nie w chwili obecnej. Spawn natomiast z tego co go znam nie jest jakimś denerwującym człowiekiem (wybacz jeśli Cię w jakiś sposób uraziłem), wię w obecnej sytuacji wg mnie najlepiej się nadaje na to stanowisko.//R3m4keSpawn ty trudny ludziu - pozbawiłeś mnie jednego głosa A tak na poważnie - dobrze, że zobaczyłeś tą sprawe bo faktycznie - ja sie berbeć urodzi to będę siedział na kompie tyle co na lekarstwo ;P

Hmmm to jest elastyczna zasada ;) Sugeruję, że Brodzie chodziło o to by ten kogo przyjmujemy nie był noobem i "pasożytem". Jeśli nie jesteś nobkiem [hmmm jako, że niektórzy różnie rozumieją pojęcie "noob" to powiem, że chodzi by primo wypowiadać się na poziomie i w miarę...zrozumiale dla społeczeństwa [siemqa! Szuqam k0wala, wiesz gdźe moe go znalesc?!] ;), do tego bym dołożył podst. znajomość J.Ang, ze względu, że gra jest w takim języku - nie chce odpowiadać po raz X jak rozwiązać jakiś banalny quest. Secundo - osoby które są odpowiedzialne. Nie widzę tu osób które po tygodniu zmieniają postać i mówią by dodać nową postać do gildii, gdyż tamta jest beee, a następnie ta nowa już też jest bee i w ogóle chciałby dodać 3 postać do gildi :P

Broda mogl to przedyskutowac zanim zalozyl ten temat :D. Co do mnie.... No wlasnie... :D odrazu mowie jak bede mial czas to wieczorami. BO tak to robota, kobieta, praca licencjacka. Hmmm w sumie to tez nie wplywa dobrze na moj wizerunek :D Osobiscie proponowalbym kogos kto jest ogarniety w temacie tej gry :D

Nikt nie jest zbytnio ogarnięty. Każdy zaczął grać albo wczoraj, albo przed wczoraj.

Do guild potrzeba siedmiu 11 lvl-owych postaci. W grze jestem ja (Vilgefotz) R3m4ke(R3m4ke)Milan(MaverisPL)oraz Luqe(Xilana).Jakbuscie mogli logujcie sie i wbijcie ten 11lvl:)

TUtejsze dyskusje przeniesiemy na: http://www.shaiya.za.pl

Własnie zasysam gierke. Da rade jakos się wkręcic do Waszej gildii?

P.S Na forum podanym wyżej się zarejestrowałem, lecz wskoczył błąd z wysyłaniem klucza aktywującego konto więc piszę tutaj.

kurde mam taką ogromną chęć z Wami zagrac ...

ale starzy wycięli mi numer...założyli mi hasło na konto... więc moge się włąmać tylko w godzinach od 9-16,kiedy przewaznie jestem w szkole..

kompa włączają mi tylko do nauki...

NORMALNIE TERAZ POLECIAłąBY WIąZANKA ale regulamin mamy xD

cholera jasna!!! przeciez oni sa nienormalini!!

nie dosyć,ze siedze w kasiazkach 3-4 godziny dziennie, oni jeszcze mi wmawiają,ze przez komputer zanize sobie srednia...!!!!! f*ck!!!!!!

jak na profilu informatycznym mam się obyć bez kompa!!!

zero kontaktu ze znajomymi,bo na dwor za czesto nie mam czasu wychodzic...

kur*a!!!! mówilem im ,ze bede sie uczyl w dzien a w nocy sobie posiedze na kompie...

a oni swoje!! to jest jakis obóz koncentracyjny!!

mam taką ochotę pograć w shaiye!!

z Wami!

i jak tu nie bić rodziców krzesłęm???!?!?!??!?!?!?

aaaaaaaa!!

Hehehe, czemu tam je mój nick ?:D

A więć moge zacząc z Wami grać?:) Jak co zacznę ściąganie :D

PS: Przemcio dasz radę :D !~!

Dałem głos na R3m4ke, bowiem Spawn nima czasu a Brody niema w wyborze co mnie dziwi bo zna się na mmo jak mało kto... Dziękuję za głos na mnieeee:) kim kolwiek żeś jest:D

Zassałem i juz zaczynam pykać

To działąjcie trzeba 7 osób żeby założyć guild ,jest nas 4 +chyba Geralt gra ale niemamy kontaktu. Na spawna trzeba poczekać, a gildia czeka na założenie.

PS.Miło mi donieść że juz podpywają sie party z luzmi ze stronki:)

Myślę, że jutro do Was dołącze zacząłem ściągać, a więc jutro wkraczam jak co dajcie mi swoje nicki, żebym po omacku Wos nie szukoł :)

CO do tego 11 lvl mi to zajmuje około 30 min więc będę mógł już dołączyć po paru minutach

Ze stworzeniem Gildi wstrzymamy się do jutra południa - po czym (o ile będzie taka możłiwość) po wybraniu GLM'a zostanie utworzona Gildia. Tymczasem zapraszam na forum http://www.shaiya.za.pl - Problemy z rejestracją usunięte - osoby które miały problem z aktywacją konta mogą już się zalogować. ;-)

Ok ludzie ja dolacze w srode najwczesniej bo narazie wybywam na wesele do wtorku... Mam nadzieje ze do tej pory wasz pomysl sie nie rozpadnie a tym czasem pozdro :)

Czemu nie ma mnie na liście... Przecież wyraźnie mówiłem że chcę być w Gildii. Daję głos na Spawna, 34 myślę że admin na shaiya.za.pl i moderator tutaj ci wystarczy, moim zdaniem ktoś wolny jak Spawn ( :mrgreen: ) powinien być GM.

@Edit: chodzi mi o to że R3m4ke miałby dużo zajęć będąc jednym i wszystkim w gildii. Najlepiej te zajęcia podzielić na kilka osób tak jak w klanach CS: CL(clan lider) i VCL(vice clan lider)

No ja dla przykładu nie komentuje nic w związku z moją kandydaturąna GLM - ja i tak mam odd groma obowiązków.

Dico, a nick z gry mozesz podac :D?Setver drugi,jkasna strona jakbys nie wiedzial:D

Co d 30 minut, faktycznie mzona zrobic to szyubko,ale ja najpierw zwiedzam mapy, a teraz mi sie nie chce ze strefy granicznej wychodzic(kill them all:D)

//Pojechałeś po krawędzi z tymi literówkami ^_^ - Mr. Hania