"Skarga" i post z NDA

Chodzi mi tutaj o tekst, który jest obecnie HOT - O materiały z Gloria Victis. Wnoszę o ich usunięcie z głównej strony ze względu na obowiązujące NDA. Normalnie nie miał bym bólu d*py, ale niestety, wystarczy poczytać komentarze, i widać, że inteligencja 80% "ludzi" którzy piszą coś na głównej, jest na poziomie ujemnym. Nie wiem czy ludzie nie rozumieją, że ten materiał nawet nie jest z pre-alphy, to jest po prostu czysty silnik. Moim zdaniem, jako największy portal o MMO w polsce, powinniśmy wspierać naszych rodaków na tym podwórku, a wstawiając taki materiał, w którym 80% głupków nie przeczyta nawet słowa, a odpali tylko gameplay (NDA, przypominam) tylko i wyłącznie zaszkodzi produkcji. Taka głupia osoba pójdzie teraz na inne forum dyskusyjne, i będzie spamowała jaka ta gra jest gówniana, bo on sobie "obejrzał gameplay", i zainteresowanie, ale też ocena gry, spadnie.
Tak więc cały ten post, razem z NIELEGALNYMI materiałami musi zostać usunięty.

Popieram.

Popieram. Zgłośmy guru do odpowiednich organów za rozpowrzechnianie nielegalnych materiałów :rolleyes:

To zabawne, bo jak pojawiają się materiały z innych gier, a są objęte NDA, to wtedy hejt jest wskazany, bo to przecież nie jest polskie dzieło i nie przypomina Gothica, więc jest OK!

Popieram, ale to nie pierwszy już przypadek. Guru często promuje filmiki które są pod nda.

Tak samo jest z komentarzami. Ludzie od razu myślą że to finalny produkt i zalewają portal falą hejtu. Głównie mam na myśli DayZ Standalone (w końcu interesuję się tą grą), ale jak widać, Gloria też dostaje po głowie, a szkoda.

Zgłoś to na policje

To zabawne, bo jak pojawiają się materiały z innych gier, a są objęte NDA, to wtedy hejt jest wskazany, bo to przecież nie jest polskie dzieło i nie przypomina Gothica, więc jest OK!

Nie chodzi mi o to, żeby kłamać w newsach, i specjalnie wychwalać polskie produkty pod niebiosa, chodzi mi o to, BY SPECJALNIE nie pogrążać polskich dzieł. Nasz kraj od paru lat zaczyna wybijać się na rynku growym, mamy wiedźmina, bulletstorma, i wiele innych, światowych tytułów. Największy POLSKI serwis o grach MMO, specjalnie robi na złość POLSKIEMU MMO, które może być cholernie klimatycznym kawałkiem dobrego role playa na rynku MMO. Powiedział bym, że to typowo polskie ;).

No i pomijam już fakt, że za wstawianie materiałów z NDA, każdy redaktor z zagranicznych, poważnych serwisów,został by momentalnie zwolniony. Po coś ta klauzula obowiązuje, ale nie, lepiej utrudniać twórcą zadanie, a potem płakać, że nia ma "prawdziwych" MMO, i powstają same, niedopracowane shity.

Popieram. Zgłośmy guru do odpowiednich organów za rozpowrzechnianie nielegalnych materiałów

no to czekam na wezwanie

Nie chodzi mi o to, żeby kłamać w newsach, i specjalnie wychwalać polskie produkty pod niebiosa, chodzi mi o to, BY SPECJALNIE nie pogrążać polskich dzieł. Nasz kraj od paru lat zaczyna wybijać się na rynku growym, mamy wiedźmina, bulletstorma, i wiele innych, światowych tytułów. Największy POLSKI serwis o grach MMO, specjalnie robi na złość POLSKIEMU MMO, które może być cholernie klimatycznym kawałkiem dobrego role playa na rynku MMO. Powiedział bym, że to typowo polskie .No i pomijam już fakt, że za wstawianie materiałów z NDA, każdy redaktor z zagranicznych, poważnych serwisów,został by momentalnie zwolniony. Po coś ta klauzula obowiązuje, ale nie, lepiej utrudniać twórcą zadanie, a potem płakać, że nia ma "prawdziwych" MMO, i powstają same, niedopracowane shity.

czyli mam sztucznie zachwalac POLSKI produkt, mimo ze wyglada jak wyglada? nie, to niezgodne z moją natura, kazdy, kto mnie zna, wie, ze wale prosto z mostu i dla nikogo nie mam taryfy ulgowej, nawet dla rodaków

bo gdyby była to azjatycka produkcja, to 99,9% komentarzy brzmialaby "shit"

aha

Tak więc cały ten post, razem z NIELEGALNYMI materiałami musi zostać usunięty.

na szczescie nie Ty od tym decydujesz, a jedyne co "musisz" to dać sobie na wstrzymanie

Jak bym ja zawarł umowę poufności jaką jest NDA i spotkał się ze złamaniem jej chociaż by przez jedną osobe to automatycznie wyciągał bym z tego konsekwencje prawne i owocowało by to odszkodowaniem.

Takie NDA jakie jest zawarte w większości tanich gier mmo to tylko napis na który nie trzeba mieć zezwolenia, ale też trzeba się liczyć z tym, że nie upoważnia on do przestrzegania prawa jakie reprezentuje.

W uproszczeniu... to tak jak ludzie rysują sobie kopertę na parkingu przed domem i liczą, że jak ktoś na niej stanie samochodem to policja prawnie im pomorze...

By wgl taką kopertę narysować trzeba mieć pozwolenie od urzędu zajmującego się tym i możecie mi uwierzyć, że jest to kosztowne i czasochłonne.

Więc jak widzicie gdzieś kopertę na parkingu i nie ma nad nią znaku zakazu zatrzymywania się (słup z tablicą) to gwarantuje wam, że możecie tam parkować, gdyż to właśnie słup jest tym zakazem, a koperta tylko wskazówką która do niczego nie zobowiązuje.

Tak samo jest z tym całym NDA... na byle czym można napisać NDA i nie być za to ukaranym, ale trzeba się liczyć z tym, że ludzie często nie są głupsi i z takiego napisu robią sobie tyle co nic.

A co do tego przypadku to myślę, że właśnie jest tak jak pisze ;) bo inaczej guru miał by wizytę i następnie sprawę rozstrzygającą całe zajście.

Więc spokojnie rozpowszechniajcie co tam sobie checie bo właśnie to w 80% przypadków całę te NDA jest niezatwierdzone i najnormalniej w świecie warte tyle co czas poświęcony na napisanie tych trzech liter.

Pozdrawiam głupoli i pomyślcie lub zapytajcie nim coś zrobicie bo nie widzę sensu w robieniu zamieszania z niczego.

czyli mam sztucznie zachwalac POLSKI produkt, mimo ze wyglada jak wyglada? nie, to niezgodne z moją natura, kazdy, kto mnie zna, wie, ze wale prosto z mostu i dla nikogo nie mam taryfy ulgowej, nawet dla rodaków

"Nie chodzi mi o to, żeby kłamać w newsach, i specjalnie wychwalać polskie produkty pod niebiosa, chodzi mi o to, BY SPECJALNIE nie pogrążać polskich dzieł. Nasz kraj od paru lat zaczyna wybijać się na rynku growym, mamy wiedźmina, bulletstorma, i wiele innych, światowych tytułów. Największy POLSKI serwis o grach MMO, specjalnie robi na złość POLSKIEMU MMO, które może być cholernie klimatycznym kawałkiem dobrego role playa na rynku MMO. "

Nie jesteś głupi, więc czemu udajesz idiotę?

moim zdaniem skargi powinniście składać na tego kto wrzucił ten filmik na YT a nie na guru... bo to przecież nie On wrzucił filmik do sieci.

Myślę, że mój poprzedni post wszystko wyjaśnia, więc zakończcie wymyślanie i tyle... a jak macie takie ciśnienie na obrone polskich produktów to prosze bardzo, ale gwarantuje wam, że nie ich ilość nie ogranicza się do kilku gier i nie zaczynał bym od guru na portalu, tylko od spalenia 90% polityków.

moim zdaniem skargi powinniście składać na tego kto wrzucił ten filmik na YT a nie na guru... bo to przecież nie On wrzucił filmik do sieci.

Pośredniczenie w rozpowszechnianiu tego to nic innego jak bycie paserem. A jak wiemy paserstwo to też przesepstwo. Czyli patrząc analogicznie guru nie ma tutaj czystego sumienia.

Najbardziej podobają mi się teksty, w róznych miejsca na tym forum, typu "ten portal nie promuje piractwa" :D Ale takie coś jest ok ? I to jest jeszcze polska gra, jedna z niewielu. Instynkt samozachowawczy nakazuje, żeby nie robić jej koło d*py, a publiczne pokazywanie i to mimo obowiązującego NDA, materiałów z wersji pre-alpha, właśnie tym jest.

To, że filmik jest dostępny na YT, wcale nie znaczy, że w porządku jest kopiowanie go dalej. To, że ktoś jest kretynem i go tam wstawił, nie znaczy, że redaktor tego portalu tez musi robić z siebie kretyna i posyłać go dalej.

Ale hajs musi się zgadzać, a taki news pewno przyniesie sporo odsłon...

to nie 1 raz gdy na forum jest news z nielegalnym filmikiem... nie przypominam sobie żeby był wtedy taki szum.

bo to nie pierwszy przypadek

byly "nielegalne" filmiki z:

ESO

WildStara

FFXIV

Nosgoth

Black Gold Online

itp.

Nie było szumu, bo to nie były polskie MMORPG'i, teraz ból d*py, bo gra wyglada jak wyglada...

PS kilka miesiecy temu rowniez byl nielegalny filmik z GV i co? i nic

News pokazuje jak w danym momencie wygląda gra. To że ludzie nie rozumieją, czym jest produkt "alpha" jest ich sprawą. Guru nic złego nie zrobił, tak jak wyżej ludzie pisali, nie on opublikował filmik na YT.

"Nie chodzi mi o to, żeby kłamać w newsach, i specjalnie wychwalać polskie produkty pod niebiosa, chodzi mi o to, BY SPECJALNIE nie pogrążać polskich dzieł. Nasz kraj od paru lat zaczyna wybijać się na rynku growym, mamy wiedźmina, bulletstorma, i wiele innych, światowych tytułów. Największy POLSKI serwis o grach MMO, specjalnie robi na złość POLSKIEMU MMO, które może być cholernie klimatycznym kawałkiem dobrego role playa na rynku MMO. "Nie jesteś głupi, więc czemu udajesz idiotę?

Nie pogrążać? Nasz portal jak i inny nie powinien być stronniczy i zależny. guru nie pogrąża, lecz ocenia grę jak każdą inną. Rynek MMO to trudna branża i autorzy pewnie doskonale zdają sobie tego sprawę. Nikt nikomu nie chce robić na złość, każdy tytuł powinien być traktowany równo, bez przegródek. Jest materiał to niech wystawia, tak było tutaj zawsze i wcześniej bez żadnych pretensji, jak w prawdziwych mediach. Cholernie klimatyczny tytuł? Zdjęciami i filmami radzę się tak nie podniecać bo nie raz, nie jeden się na nich przejechał. Do tego proszę przyjąć do wiadomości, że gra jest w fazie "ALPHA".

Ciekaw jestem czy jak pojawił by się np.taki filmik z objetego NDA wow 2 i by wyglądał jak gra z ps1 to tez by byly krzyki by usunąć.

Jak bym ja zawarł umowę poufności jaką jest NDA i spotkał się ze złamaniem jej chociaż by przez jedną osobe to automatycznie wyciągał bym z tego konsekwencje prawne i owocowało by to odszkodowaniem.Takie NDA jakie jest zawarte w większości tanich gier mmo to tylko napis na który nie trzeba mieć zezwolenia, ale też trzeba się liczyć z tym, że nie upoważnia on do przestrzegania prawa jakie reprezentuje.W uproszczeniu... to tak jak ludzie rysują sobie kopertę na parkingu przed domem i liczą, że jak ktoś na niej stanie samochodem to policja prawnie im pomorze...By wgl taką kopertę narysować trzeba mieć pozwolenie od urzędu zajmującego się tym i możecie mi uwierzyć, że jest to kosztowne i czasochłonne.Więc jak widzicie gdzieś kopertę na parkingu i nie ma nad nią znaku zakazu zatrzymywania się (słup z tablicą) to gwarantuje wam, że możecie tam parkować, gdyż to właśnie słup jest tym zakazem, a koperta tylko wskazówką która do niczego nie zobowiązuje.Tak samo jest z tym całym NDA... na byle czym można napisać NDA i nie być za to ukaranym, ale trzeba się liczyć z tym, że ludzie często nie są głupsi i z takiego napisu robią sobie tyle co nic.A co do tego przypadku to myślę, że właśnie jest tak jak pisze bo inaczej guru miał by wizytę i następnie sprawę rozstrzygającą całe zajście.Więc spokojnie rozpowszechniajcie co tam sobie checie bo właśnie to w 80% przypadków całę te NDA jest niezatwierdzone i najnormalniej w świecie warte tyle co czas poświęcony na napisanie tych trzech liter.Pozdrawiam głupoli i pomyślcie lub zapytajcie nim coś zrobicie bo nie widzę sensu w robieniu zamieszania z niczego.

Ogarnij ten post i sam odpowiedz sobie na pytanie :)

Znając życie twórcy wow2 jak by dowiedzieli sie, ze gdzies jest taki filmik to mysle, ze zglosili by to gdzie trzeba i zrobili porządek.

Bo jak wiadomo ich NDA było by znając życie poparte prawem.

Przeczytalem kawalek wypowiedzi guru "czyli mam sztucznie zachwalac.." i cos tam dalej. raz guru hejci i potem zachwala ta sama gra lub na odwrotnie kilka przypadkow bylo To tak na off topa. A 3majac sie tematu nic nie zrobia guru, jak chce niech robi tematy z nda tylko aby uzytkownicy potem nie byli scigani.