Skręcamy Potwora!

No i witam wszystkich!

Jako że w sierpniu będę miał mocny zastrzyk gotówki za moją ciężka pracę :) Będę wymieniał swoją budę na całkiem nową.

Zdecydowałem się na procesor Skylake i7, ponieważ nie znam jeszcze cen dokładnych zaprezentuje wam co mniej więcej będę chciał złożyć:

Płyta Główna: Gigabyte GA-Z170X-Gaming G1
gigabyte-ga-z170x-gaming-g1-plyta-glowna

Procesor: i7-6700K

procesor_intel_skylake.jpg

RAM: Jeszcze nie zdecydowałem jakie DDR4 wybiorę, aktualnie sam szit jest na rynku :/

Grafika: Tutaj wybór jest tylko jeden, GTX980Ti (model wybiorę później, ale prawdopodobnie będzie do MSI)

Chłodzenie na CPU: Z racji iż i7 6700k niesamowicie się dobrze kręci, tutaj zdecydowałem się na zastosowanie chłodzenia:

Corsair Hydro Series H105 CW-9060016-WW

H105_hero_fans.png

Obudowa: Obudowa Nzxt H440
NZXT%20H440%20Black.jpg

Zasilacz: Corsair CX Series 750W ATX, Modular, 80 Plus Bronze

Dysk SSD i HDD wybiorę po premierze nowych płyt, być może coś fajnego się pojawi. na 100% będą 2 dyski, jeden SSD i HDD

Co myślicie o takim czymś? Budżet mam w granicach 8000 zł więc na 100% się zmieszczę i jeszcze zostanie :)

Nie znam się za bardzo na komputerach, ale obudowa wygląda ładnie :wub:

CommentPhotos.com_1392062612.jpg

Ps4 i tak lepsze! :D a tak na serio to co mamy ci powiedzieć? Ładny komputer? Procesor mega, grafika potwór wiec zestaw spoko :)

Wszystko spoko tylko przy pewnym budżecie wzrost wydajności jest nieproporcjonalny do ceny. Ale jak masz pieniądze i nie stanowi to dla Ciebie żadnego problemu to kto bogatemu zabroni :).

Wszystko spoko tylko przy pewnym budżecie wzrost wydajności jest nieproporcjonalny do ceny. Ale jak masz pieniądze i nie stanowi to dla Ciebie żadnego problemu to kto bogatemu zabroni .

Po prostu składam kompa na minimum 4/5 lat, po tym czasie pewnie już nie będę grał bo inne obowiązki mnie przytłoczą :P

Chodzi mi też o to czy taki zestaw składać teraz czy zostać przy swojej GTX970 i wymienić ją dopiero jak wyjdą nowe Gafiki w przyszłym roku.

Poooootwór ;D Aż dodał bym gifa ale na fonie jestem więc jest to problematyczne... Co do wczoraj, burza była i mi neta wywaliło...

zacznijmy od tego 2-3 tygodnie temu pisales ze kupiles nowa karte graficzna za 1500 zl a teraz piszesz o kupnie calkowicie nowego komputer synku albo ja mam metlik w glowie albo ty bujna fantazje zejdz na ziemie ... bo nie wiem jak inni ale mam watpliwosc w twoja szczerosc i prawdomownosc.

Jaki normalny czlowiek kupuje karte graficzna za 1500 zl na 1 miesiac uzytkowania ...

@majster008 a możesz mi powiedzieć co ciebie to interesuje? My mamy tylko doradzić a czy on go kupuje czy nie to już nie twoja ani nasza sprawa. Widzę że szukasz dziury w całym, i pewnie napisałeś te wypociny tylko po to by nabić sobie posta... gratuluję mózgu!.

Co do tematu - Zestaw to naprawdę potwór i nie mamy ci tu co doradzać bo to praktycznie najlepsze części na rynku. Ja ze swojej strony tylko dodam że raczej nie dałbym tyle za komputer :D

zacznijmy od tego 2-3 tygodnie temu pisales ze kupiles nowa karte graficzna za 1500 zl a teraz piszesz o kupnie calkowicie nowego komputer synku albo ja mam metlik w glowie albo ty bujna fantazje zejdz na ziemie ... bo nie wiem jak inni ale mam watpliwosc w twoja szczerosc i prawdomownosc

Nikt Cie nie prosił o zdanie i nie jesteś w tym temacie mile widziany więc spadaj z tego tematu. A co do prawdomówności, dodałem w moim temacie odpowiednie zdjęcia, z procesu składania.

Jednak posiadam słabą płytę i procek, dlatego chce to wymienić żeby mieć spokój na dłuższy czas. Jednak zastanawiam się czy wymienić teraz grafikę czy dopiero za rok jak wyjdą nowe grafiki.

Pan już niech się nie wypowiada, bo działasz mi na nerwy. A jak dalej chcesz się wtrącać to przeczytaj co napisałem wyżej.

Polecam dodać mnie do ignorowanych i nie wypowiadania się w moich tematach, ponieważ nie potrzebuje twoich wypocin, szkoda czasu.

No jak masz możliwość odlozenia pieniędzy na potem to może warto zostać przy tej grafice która i tak jest więcej niż dobra i poczekać na nowe? W sumie to by nie było głupie :)

Moge powiedziec jedno to jest forum publiczne i kazda ma prawo doo wyrazania swoich opinii...

A moja opinia jest zejdz na ziemie ... boo dla mnie tworzysz fantazje.

Malo ktorego polaka stac na wydawanie kilkatysiecy zlotych w miesiac w miesiac ... najwyrazniej zalozysz temat zeby sie chwalic , i dowartosciowac swoje ego ...

warn_ico.png
Offtop ~ blaumro

A nasza opinia (mówię też w imieniu DeSkI bo pewnie ma na myśli to samo) jest taka, napisałeś swoje, do widzenia. Że ciebie nie stać na wydawanie nie znaczy że jego nie stać. Może ma dobrze płatną robotę, może wygrał w totka albo dostał spadek. JEGO PIENIĄDZE JEGO SPRAWA. To że ty nie masz nie znaczy że jest to fantazja. Widać niektórym żal d*pę ściska i muszą jechać po innych...

@majster008

Nie mierz każdego swoją miarą :)

@Deska

Jeśli masz już te gotówkę to moim zdaniem nie warto czekać na nowe karty graficzne tylko lepiej kupić 980Ti. Teraz masz jeszcze możliwość sprzedania twojej obecnej grafy za całkiem dobre pieniądze.

Kwestie oplacalnosci pomine, chlodzenie do zmiany.

Jak chcesz semi wode to Alphacool Eisberg 240 albo FD Kelvin S24, ten corsar to slaby pomysl. Swoja droga chyba nie musze mówić że na klejonym procku nieodczujesz znaczących różnic względem coolera powietrznego za 200/250zl?

Kolejena kwestia to zasilacz, który jest przeciętny... osobiscie zaopatrzyl bym sie w zdecydowanie lepszą konstrukce pod względem trzymania napięc oraz tętnienia napięc (550/650/750W względem uznania).

No i nad obudową bym się zastanowił, bo nie jest to najlepsza konstrukcja pod względem temperatur na podzespołach, ale zgaduje że pasuje tobie ze wzgledu na wygląd.

No ładny budżet, będzie niezła zabawa ze składaniem i kupowaniem. Też gdzieś tyle wydałem, ale chyba licząc z monitorem. Chciałbym się tego wszystkiego teraz pozbyć i mieć to 8000 zł w ręku na zupełnie nowy sprzęt tak jak Ty, a nie taki "dokładany", z mało przyszłościową płytą główną i zasilaczem. Mógłbym sobie wtedy skonfigurować wszystko od nowa bez przycinania właśnie na takich rzeczach jak zasilacz czy płyta główna, które mi już nie obsłużą w przyszłości ani SLI ani nowych procesorów. No ale na szczęście wydajność procesorów rośnie w żółwim tempie, więc do gier wystarczy raz dobrze kupić i starczy na prawdę na lata.

Co do tej karty graficznej to właśnie też mam teraz dylemat. Kupiłem niedawno 980tkę Strixa, ale piszczały mi cewki po paru dniach więc oddałem na gwarancję, ale że się tam niesamowicie opierdalają i od 1 lipca nie mam od nich żadnych informacji, to stwierdziłem że nie będę płacił firmie, która się tak obchodzi z klientem i odstąpiłem od umowy. Już prędzej bym pojechał rowerem po dnie oceanu do USA, wymienił kartę i wrócił wpław. No i teraz jest pytanie czy kupić 980ti czy czekać na nowe karty. Ale raczej kupię 980ti, bo już i tak się niecierpliwię bez tej karty, a co dopiero jeszcze czekać kilka miesięcy. Nie po to się pracuje i oszczędza żeby potem siedzieć bez karty:)

No ale co do tematu to dobrej zabawy. Hejt zawsze będzie od nieudaczników, którzy zamiast się czymś zająć to siedzią cały dzień na forum i zaśmiecają tematy swoimi chaotycznymi postami pozbawionymi wszystkiego, od jakiejkolwiek składni i interpunkcji po wartość merytoryczną, tacy jak nasz forumowy agent 008 wylewający jad wszędzie gdzie się da. Gdyby ten czas zmarnowany na smarowanie tych wypocin przeznaczyli na pracę, to sami by sobie kupili taki sprzęt za 8000. Nie ma sensu z takimi rozmawiać, skoro nie ma administracji na tym forum to leci ignore i po sprawie.

Jeszcze co do tych nowych kart, pewnie nie ma na razie żadnych sensownych informacji?

Kolejena kwestia to zasilacz, który jest przeciętny... osobiscie zaopatrzyl bym sie w zdecydowanie lepszą konstrukce pod względem trzymania napięc oraz tętnienia napięc (550/650/750W względem uznania).

Podasz jakieś przykłady? Też się przymierzam do zmiany zasilacza, a rynek jest tak zawalony zasilaczami z certyfikatami, że bądź tu mądry...

@majster008Nie mierz każdego swoją miarą @DeskaJeśli masz już te gotówkę to moim zdaniem nie warto czekać na nowe karty graficzne tylko lepiej kupić 980Ti. Teraz masz jeszcze możliwość sprzedania twojej obecnej grafy za całkiem dobre pieniądze.

Muszę jeszcze skonsultować wszystko z księgową, ponieważ chce wrzucić kompa w koszta firmy. Jednak ostatnio trochę już dodałem do kosztów, w tym tego GTX970, nowy TV i inne bajery.

Jutro bądź pojutrze będę wiedział jaką kwotą mogę dysponować na wymianę jednostki. Pieniądze w mojej sytuacji to nie jest jakiś wielki problem, ponieważ posiadam spore oszczędności oraz całkiem nieźle zarabiam jak na swój wiek :). Problemem jest skarbówka, żeby się nie doczepili do mnie że tyle dodaje w koszty firmy, dlatego muszę uważać.

Wstępną decyzję podejmę po ustaleniach z księgową, a gdy już wszystko będzie dostępne do zakupu, postaram się zmontować jakiś filmik jak to wszystko wygląda w zestawie.

Bardziej nastawiam się nad wymianę na 980Ti, jednak jeśli okaże się że nie będę mógł dodać w koszta karty, to wtedy wstrzymam się do nowego roku podatkowego.

Kwestie oplacalnosci pomine, chlodzenie do zmiany.Jak chcesz semi wode to Alphacool Eisberg 240 albo FD Kelvin S24, ten corsar to slaby pomysl. Swoja droga chyba nie musze mówić że na klejonym procku nieodczujesz znaczących różnic względem coolera powietrznego za 200/250zl?Kolejena kwestia to zasilacz, który jest przeciętny... osobiscie zaopatrzyl bym sie w zdecydowanie lepszą konstrukce pod względem trzymania napięc oraz tętnienia napięc (550/650/750W względem uznania).No i nad obudową bym się zastanowił, bo nie jest to najlepsza konstrukcja pod względem temperatur na podzespołach, ale zgaduje że pasuje tobie ze wzgledu na wygląd.

Własnie tym się kierowałem, wyglądem bo ładnie się komponuje z obudową, grafiką i GTX980Ti MSI. Wszystko w tych samych czerwono/czarnych barwach

Ale kwestie chłodzenia i zasilacza (tego koniecznie) przemysl ;d

Tzn tak, komputer ma też ładnie wyglądać, osobiście nie lubię wielki wież na procesor. Wymieniam proca bo mam strasznie lichego, a dodatkowo chciałbym streamować na tym kompie. Moja i5, ledwo daje rade w najnowszych tytułach, chyba że odpalę ShdowPlay.

Zastanawiałem się też na X99 i i7 6 Rdzeni/12 wątków. Jednak budowa takiego zestawu będzie znacznie droższa, a efekty znikome.

Co do zasilacza oraz obudowy sugerowałem się tym filmikiem tutaj:

Ten typ to youtubowy idiota.

Powie to tobie prawie kazdy ogarniający te tematy...

Corsair zly nie jest, ale tamte coolery sa po prostu lepsze :)

Zas zasilacz... uwierz mi lepiej to wymienić, zwłaszcza że będziesz miał topowe podzespoły.

Przykładowo: Antec TruePower Classsic, XFX XTR, FD Edison M, Seasonic G-series (wszystkie oparte sa na tej samej konstrukcji) będą lepszym wyborem, ewentualnie mozna pomyślec nad SilentiumPC Supremo M1.