Widzę, że szukaliśmy tam gdzie nie trzeba było.
Sleepers Game
O boże, czuję się jak idiota w sumie.
My tu o filmie gadamy, a chodziło o Underworld z GW.
- http://wiki.guildwars.com/wiki/Dhuum
"Dhuum's tower was shattered"
"gaining power every time a creature dies"
"forces led by King Frozewind were able to defend the Reapers long enough for them to perform a ritual to return him to his dormant state"
"The Ender of All"
"his power was transferred to Grenth"
Robi sens.
Kurczę 3 mi tu pasuje : Saul Perlmutter i Adam G. Riess oraz Brian P. Idealnie by pasował Amstrong - nie dostał nobla. No nic wskazówka jest na 1 osobę, więc grupa nie może być. Może tym razem zdążę rozwiązać.
Tak sobie myślę że nie koniecznie musi to być osoba.
Czym on był?
To tylko jednak moje domysły.
"Czym on był?
Jak go nazwali?"
Moje domysły:
"był geniuszem
nazwali go "
Ja myślę trochę inaczej. "Czym" wydaje mi się że chodzi o jakieś przedmiot lub coś w tym stylu (np.satelita). Jakby było "Kim" to mógłbym przyznać ci rację Kakeru, a tak to zostanę przy swoim.
Zaraz zaraz, powtórzę się -
"Czym on był?
Jak go nazwali?"
Był teleskopem
Nazwali go Teleskopem Hubble'a?
Do tej teorii pasuje cała zagadka (jak dla mnie) oprócz podpowiedzi >:{
A może sputnik1?
@Edit @up jednakowoż wątpię, żeby chodziło o rzecz, no chyba, że można przyznać rzeczy nagrodę nobla?
Łajka Jakby nie patrzeć to ona była pierwsza w kosmosie, ale nijak to się nie ma do nagrody Nobla...chyba...
Byku, raczej nie Łajka.
Jest mowa;
"on"
i
"kosmosu"
Łajka była na orbicie okołoziemskiej, a to chyba jako kosmos nie jest liczone, c'nie?
Ja myślę w ten sposób:
"Był satelitą
"Nazwali go Sputnik 1" (coś takiego)
A co do nagrody Nobla to może chodzić o kogoś kto przyczynił się do wysłania (dajmy na to) satelity w kosmos. Ale jak już mówiłem to moje domysły.
dlaczego orbita około ziemska nie jest liczona jako kosmos? skoro to poza ziemską atmosferą? to już jest kosmos, a Łajkę tylko tak zarzuciłem jako skojarzenie
W sumie tylko się pytałem, nie byłem pewien, późno się robi, mam wymówkę :*
Tak sobie teraz myślę, że to faktycznie może być przedmiot, bo ktoś dostał za ten przedmiot nobla, to ma sens.
A teraz spokojnie po cichu wracam do oglądania anime i płakania nad tym, że nie umiem nic na jutrzejszy sprawdzian :<
Jestem prawie pewien że chodzi o jakiegoś satelitę czy coś w tym stylu. Pasuje do całej zagadki. Jutro trochę poszperam.
Wiecie piszecie o rzeczy, jednak ona nie dostaje nagrody Nobla. Ja się skłaniam co, do osoby - Jednak jest ona w pierwszej postaci. Tylko pytanie czy 1-2 wersy rozumieć jako akapit - czy alegorię. Chociaż z drugiej strony - rzecz mogła się przyczynić do otrzymania Nobla, więc teraz mam problem. Chociaż żadna rzecz, nie była w kosmosie oprócz satelity. Mi pasował Łazik (jest rzeczą, był w kosmosie, lądował na marsie, za jego oczami oglądamy gwiazdy).
Nagroda nobla, nie wiem czy podchwytliwe (nie powiedziane, trzeba było ją otrzymać - może też chodzić o nominację).
Więcej pytań niż odpowiedzi.
Jeśli chodzi o osobę to Sergei Korolev stał za Sputnikiem. Wg. wikipedii miał dostać nagrodę Nobla, ale jej nie dostał
Przepraszam was za moją jednodniową absencję jednak jako iż nie oglądałem Underworld nie wypowiadałem się. Jednak po zobaczeniu odpowiedzi jestem załamany gdyż spędziłem sporo czasu grając w GW i nie wpadłem na Dhuum'a. Co do dzisiejszej zagadki bardziej bym się skierował ku przedmiotowi za który ktoś mógł mieć Nobla niż ku konkretnej osobie. Obecnie nie mam chwili na poszperanie w internetach jednak jak takową znajdę podzielę się z wami moimi obserwacjami.
@Qintaro
"The Nobel Prize committee attempted to award Korolev but the award was turned down by Khrushchev in order to maintain harmony within the Council of Chief Designers." - można się kłócić czy odrzucona nagroda wciąż się liczy jako nagroda (wg. mnie jak najbardziej).
Co do GW - pierwsze skojarzenie ze słowem "Underworld" to tylko i wyłącznie Guild Wars, niestety po 2000 godzin grania wciąż wiem tyle co nic ze świata gw1 (kto by się zgłębiał w fabułę ;o ?).
Ja niestety byłem tak zmęczony że nie pomyślałem o UW z GW gdybym tylko odrobinę pomyślał to sama zagadka byłaby strasznie prosta. Co do dzisiejszej zagadki uważam że w podpowiedzi nie ma napisane "otrzymana nagroda Nobla" więc bym się skłaniał ku Sputnika.
Mi również wydaje się że odpowiedzią będzie Sputnik. Zakładając oczywiście, że mój tok myślenia jest prawidłowy i rzeczywiście będzie to satelita.
Ja obstawiam, że chodzi o rzecz (satelitę) a nobel jest powiązany z twórcą tejże rzeczy.