Średniej klasy laptop vs. PS 4

Witam,

2 tygodnie temu w wyniku poważnego wypadku samochodowego zniszczeniu uległ mój PC. Aktualnie jestem bez żadnego sprzętu do grania i ze złamaną nogą. ;)

Stoję przed dylematem: czy wybrać średniej klasy laptopa, czy konsolę. Chciałbym przedstawić Wam mój punkt widzenia i poprosić Was o pomoc w podjęciu tej decyzji.

Specyfikacja laptopa:

untitledxxzlu.png

W przypadku gdybym chciał kupić konsolę musiałbym dokupić jeszcze tv + laptopa do przeglądania internetu/skype i kilka gier (Jestem bardzo nakręcony na Bloodborne, DriveClub, Destiny, itp.).

Generalnie nie zastanawiałbym się dłużej, tylko, że w przypadku laptopa moją ulubioną grą jest Diablo 3. Wiem, że w przeciągu następnego roku nie będę w stanie sobie pozwolić na tego typu zakupy, a najgorsze jest to, że do D3 w ciągu roku wyjdzie kolejny dodatek i masa patchy. :/

Jestem też strasznie nakręcony na The Crew. Przeglądałem w testy karty z laptopa i nie wypadała ona zbyt najlepiej. 40 fps na niskich ustawieniach i rozdzielczości...

No nic, nie wiem. Biję się ciągle z myślami, dlatego bardzo proszę Was o pomoc. :)

Podsumowanie:

Laptop:

+ Mobilność

+ Całkiem niezła specyfikacja

+ Do wszystkiego

+ Możliwość grania w mmorpg, na które wcześniej nie mogłem sobie pozwolić, bo mi nie szły

+ Diablo 3!

Konsola:

+ Bloodborne!

+ Kupuję raz i mam na wieki

+ Destiny!

+ Wygoda

+ Nie martwię się wymaganiami gier

Pomożecie? ;-)

Diablo 3 jest też na konsolę. Odpowiedź na pytanie czy zabawka ma być tylko do gier, czy również potrzebujesz do pracy. Jeśli to pierwsze to konsola, jeśli to 2 to laptop. A gdzie się 2 bije, 3 korzysta więc ja bym ci radził komputer stacjonarny. Dostaniesz większe osiągi, niż w laptopie.

Ja od jakiegoś czasu jestem posiadaczem PS4 i jak najbardziej jestem zadowolony. Również byłem w podobnej sytuacji pc albo ps4 jednak po przemyśleniu paru rzeczy wybrałem to drugie, pc poszedł w odstawkę a zamiast niego mam lapka do neta i pracy. Jedyny minus jaki mnie razi strasznie w ps4 to oddzielne serwery dla tej i poprzedniej generacji... Co do gier Diablo masz na konsoli więc pod tym względem nic Cie nie ominie, Bloodborn miażdży grywalnością i grafiką a Destiny jest powoli niszczone przez bungie. Z mojej strony polecam konsole, granie kanapowe a przy tym często ze znajomymi przy piwku jest naprawdę przyjemne.

Weź ps4 bedziemy mogli razem grac w niektóre tytuły ;) no i na ps4 bedziesz mogl miec wiedźmina 3 a na lapku nie bardzo :P

Weź ps4 bedziemy mogli razem grac w niektóre tytuły

Jak już się zdecyduję (poczekam jeszcze na komentarze), to z przyjemnością!

W co grywasz? Ja na ps4 koniecznie będę chciał (jak już będę ją miał) ograć Bloodborne, Driveclub, Naruto UNS 4, Diablo 3, GTA V, Wiedźmin 3. :)

Mam DB xenoverse, GTA V, FF XIV, The order 1886. Bede kupować mortal kombat x i wiedźmina 3 na 100%.

Nie jestem pewien jak ma się sprawa z PS4, ale myślę, że tak samo jak z XO, czyli pozwala na bezproblemowe przeglądanie neta, korzystanie ze Skype, posiada aplikacje YT, Twitch i wiele innych, czyli nawet nie potrzebujesz laptopa do neta przez jakiś czas.
Tak czy inaczej, jeśli się mylę, niech ktoś mnie poprawi :)

zależy czego wymagasz od sprzętu. Jeśli tylko grania to weź konsole, a jak nie czujesz potrzeby grania we wszystko na uber detalach, a chcesz przeglądać neta i robić całą masę innych "codziennych" rzeczy laptop wypada lepiej.

Weź konsolę bo Bloodborne :/

PS4 ja bym się nie zastanawiał jak bym miał teraz taki wybór :)

Temat trochę bez sensu bo sam powinieneś wiedzieć czy jesteś 2/3 dnia w drodze i potrzebujesz sprzętu do pracy pod chmurką czy 2/3 dnia spędzasz w domu na kanapie. Laptop tylko wtedy gdy naprawdę masz jakiś zawód który wymaga od ciebie mobilnego sprzęcicha :)

Laptop - praca

Konsola - rozrywka

Poza tym branie laptopa pod gry to trochę głupi pomysł, grzanie się, mały ekran i wgl. to się mija z celem.

Jeśli do grania to PS4 oczywiście!

Kilka MMO jest też na PS4.. Planetside2 na przykład.

Jestem też strasznie nakręcony na The Crew. Przeglądałem w testy karty z laptopa i nie wypadała ona zbyt najlepiej. 40 fps na niskich ustawieniach i rozdzielczości...

Co do The Crew ... Też się napaliłem na tę grę kupiłem ją jakoś w styczniu pograłem troszke i ... i dalej nic, fabuła nudna ulepszasz samochód a potem tylko PvP które jest tak samo nudne jak fabuła.. jak dla mnie 130zl za taka grę to oo wiele za dużo

"Średniej klasy laptop" to trochę niesprecyzowane zdanie. Celniej byłoby podać cenę. Jeśli jednak masz zamiar kupić laptop o podanej specyfikacji, to lepszym wyjściem będzie kupno konsoli. Jeden z laptopów z których korzystałem miał podobne podzespoły, to w Diablo 3 na minimalnych ledwo się grało przy większej ilości mobków na ekranie (pomijam The Crew - 3 fps'y na minimum w mieście).

Dobrym wyjściem byłby zakup konsoli PS4 (polecam!) + TV oraz tablet zamiast laptopa. Tablety które teraz wychodzą i są w cenie taniego laptopa, są naprawdę dużo silniejsze i lepiej wyposażone niż te, które wychodziły jeszcze 2 lata temu.

jak masz więcej kasy imo warto obczaić lenovo y50-70 całkiem ciekawa i w miare tania opcja do laptopowego grania

Zamiast konsoli kup PC zwykłego i zamiast TV monitor za 2,5k wykręcisz już dobrego pieca.

Zamiast konsoli kup PC zwykłego i zamiast TV monitor za 2,5k wykręcisz już dobrego pieca.

Wszystko co mu potrzebne jest w PS4, więc po co ma przepłacać za sprzęt, który nie nadaje się do prawdziwych gier AAA podbijających top listy? Nie oszukujmy się, nie ma już żadnych porządnych gier AAA na PC, a jedyne co się zapowiada na tą platformę to GTA V i to zobaczcie po jakim czasie... Czasy świetności grania na PC niestety przeminęły :(

Wszystko co mu potrzebne jest w PS4, więc po co ma przepłacać za sprzęt, który nie nadaje się do prawdziwych gier AAA podbijających top listy? Nie oszukujmy się, nie ma już żadnych porządnych gier AAA na PC, a jedyne co się zapowiada na tą platformę to GTA V i to zobaczcie po jakim czasie... Czasy świetności grania na PC niestety przeminęły

hmmmm ?? przez dwa lata na ps4 ukazał się jeden ekskluzywny hit --> bloodborne reszta średnia, lub poniżej , w każdym razie zostają multiplatformy w gorszej jakości od pecetowej. Pomijam fakt ile świetnych eksów wyszło przez ten czas na pc =D

Jedynymi konsolami, które można brać na tę chwilę jest wiiu/ps3/3ds tony świetnych tytułów.

@btw w diablo3 na konsoli gra się o wiele fajniej ;D

hmmmm ?? przez dwa lata na ps4 ukazał się jeden ekskluzywny hit --> bloodborne reszta średnia, lub poniżej , w każdym razie zostają multiplatformy w gorszej jakości od pecetowej. Pomijam fakt ile świetnych eksów wyszło przez ten czas na pc =DJedynymi konsolami, które można brać na tę chwilę jest wiiu/ps3/3ds tony świetnych tytułów.

Ehhh... Fanom PC chyba nie da się przemówić, poczytaj blogi restinpc i suckmyjoystick, bo nie chce mi się wszystkiego przepisywać.

Multiplatformy w gorszej jakości niż na PC? Wszystko wygląda prawie tak samo na PS4 i PC, a do tego jest stabilniejsze, chociażby Far Cry 4. Konsole posiadają coś takiego jak OPTYMALIZACJA, czego teraz na PC nie uświadczysz i możliwe, że o tym zapomniałeś. To może wymień mi 5 exów AAA, które wyszły na PC w ciągu ostatnich 2 lat. Na PS4 masz: Killzone, inFamous, Bloodborne, The Order, The Last of Us R, (wciąż) GTA V, DriveClub, Destiny

Dobra, mniejsza z tym. Żyj dalej w świecie, który deweloperzy mają w 4 literach. Komentarz z kodu Watch Dogs, który został odkryty "To dotyczy PC, kogo to obchodzi?".

Ja staram się doradzić autorowi tematu najlepszą opcję na ten moment i jak widać wiele osób poleca mu PS4, bo pieniądze są tego warte.

Ehhh... Fanom PC chyba nie da się przemówić, poczytaj blogi restinpc i suckmyjoystick, bo nie chce mi się wszystkiego przepisywać.Multiplatformy w gorszej jakości niż na PC? Wszystko wygląda prawie tak samo na PS4 i PC, a do tego jest stabilniejsze, chociażby Far Cry 4. Konsole posiadają coś takiego jak OPTYMALIZACJA, czego teraz na PC nie uświadczysz i możliwe, że o tym zapomniałeś. To może wymień mi 5 exów AAA, które wyszły na PC w ciągu ostatnich 2 lat. Na PS4 masz: Killzone, inFamous, Bloodborne, The Order, The Last of Us R, (wciąż) GTA V, DriveClub, DestinyDobra, mniejsza z tym. Żyj dalej w świecie, który deweloperzy mają w 4 literach. Komentarz z kodu Watch Dogs, który został odkryty "To dotyczy PC, kogo to obchodzi?".Ja staram się doradzić autorowi tematu najlepszą opcję na ten moment i jak widać wiele osób poleca mu PS4, bo pieniądze są tego warte.
Większość gier AAA wychodzi na wszystkie platformy, z tą optymalizacją bywa różnie (np. unity), lecz nigdy nie jest tak źle, żeby konsola przebijała w grafice znacznie droższy PC. Tak, czytałem te blogi, większość to informację wzięte praktycznie znikąd, pełno przeinaczeń, a najbardziej irytuję mnie "profesjonalizm" prowadzących bloga, ten z suckmyjoystic wyzywa i prowokuje wszystkich którzy podzielają inne zdanie, i boi się walki na racjonalne argumenty bo to on decyduje jakie akceptuje komentarze. Brak słów. Gry to kwestia dyskusyjna. Wiesz że PC ma najwięcej exów (ale przecież większość z nich to marne gry indie dla casuale, prawdziwi gracze grają w [tu wstaw dowolny tytuł AAA]). Niestety, dla mnie wszystkie gry co podałeś nie interesują mnie wcale, a argument można w prosty sposób odwrócić, to konsole nie mają większości gier co mnie interesują. Już nie wspomnę że PC lepiej nadaję się do gier kompetetywnych takich jak Starcraft czy CS:GO, w które ostatnio gram często. Platformę lepiej wybrać dla gier, w tym budżecie do gier AAA lepiej się spisze konsola, lecz do gier starszych, kompetetywnych, czy ogólnie hardcorowych (Bloodborne hardcorowe? Grałeś kiedyś w Touhou?), komputer zawszs będzie lepszy

https://youtu.be/8FYyeas1Thw

Polecam sobie obejrzeć ten filmik, zgadzam się w nim w zupełności

A co do tych developerów

- Twórca gry star citzen powiedział kiedyś, że nie będzie wersji na konsole, bo one sobie nie poradzą z tą grą? Mało? Sporo gameplayów przedpremierowych z konsolowych exclusivów było nagrane właśnie na pc, a potem rozczarowanie że grafika gorsza niż w oryginale. Już nie wspomnę o pamiętnych stanowiskach xboxa one, gdzie niektórych wywalało do pulpitu windowsa 7