Sytuacja na rynku kart i procków - dyskusja

Witam. Martwi mnie to co się dzieję w świecie procków i kart. AMD ma około 20% udziałów w procesorach a Radeony 18% rynku kart graficznych. Nawet wyjście Directx12 prawdopodobnie nie uratuje sytuacji. Jeżeli nie wyjdą wkrótce nowe i przede wszystkim lepsze karty/procki to czerwoni niewątpliwie upadną.

Tutaj czas na małą teorię spiskową: Directx12 pozwala na zwiększenie optymalizacji gier ze strony twórców gry(co jest samo w sobie bardzo dobrą nowiną), Nvidia ma pieniądze żeby chodzić do dowolnego studia i dołożyć za ,,lekkie" polepszenie performanc'u na ich kartach.

Jedyne co przemawia za Radeon/AMD to koszt. Bo są przedziały cenowe gdzie bardziej opłacalne są produkty tych marek. Ale i tak większość składanych PC do grania to Intel + Nvidia (GTX970)

Jeżeli czerwoni upadną to będzie monopol na rynku, który może źle się skończyć dla konsumentów. Głównie dlatego że Intel i Nvidia będą mogły ustalać (prawie) dowolne ceny, karty nie będą tanieć, mogą nawet przestać robić nowe.

Słyszałem plotkę o oddaniu przez AMD technologii szybszej pamięci w kartach, nad którą pracowali latami ZA DARMO dla konkurencji, aczkolwiek nie potwierdziłem tego a szybkie wyszukanie tego w google zawiodło.

Chciałbym usłyszeć wasze zdanie na ten temat, fakty, gdybania. Zapraszam do dyskusji :)

~Trochę smutny posiadacz FX'a i R9 380.

procesory są słabe dość. Chyba że mówimy o wielozadaniowości. karty graficzne są w miarę dobre. tylko gdyby nie stary zarząd to nie doszło by do takiego kryzysu. AM4 miał być wydany 2 lata po AM3+ (czyli w 2013roku) ale zarząd uznał że nie nie będą tego robić, i projekt trafił do kosza. Seria 200 i 300 to też ich projekty. Jakby słuchali pracowników zamiast marketingowców i własnego portfela, to obecnie seria 300 była by ponad Gtx 9XX. Ale co było to się nie odstanie.

Teraz doczytałem o nowych procesorach ,,Zen" na podstawce AM4, która ma trafić w 2016 do sprzedaży, może przedłużanie się jednak opłaci?

O samych procesorach napisane przez AMD,,Spełniają wszelkie wymagania" czy coś w ten deseń. Jakby przebiły jakością I5/7 byłoby cudownie, ale Intel mógłby wypuścić wtedy od razu nowe procesory, które np. przygotowane były na zapas.

Pozostaje też kwestia przyszłościowa, procesory zbudowane z krzemu (czyli wszystkie mikroprocesory do tej pory jakie są w sprzedaży) osiągają już swój limit (fizyka i te sprawy, nie pamiętam dokładnie więc nie będę tłumaczył :D ) i jedyne jak można je ulepszyć to poprzez rdzenie. Trwają też testy nad procesorami z grafity (mają być 1,5 razy szybsze od obecnych).

Trzeba czekać na Pascale i Arctic islands. Obie firmy przejdą na 16nm, obie zastoują HBM2, więc tutaj będzie ciekawa rywalizacja. Ja sam z niecierpliwością czekam na nowe karty, bo kto wie... może jakiś GTX 1080TI czy 490X pozwoli na płynną grę w 4k.

Jakby AMD rządziło to i pewnie jeszcze większy monopol od nich zrobiło. Ja się za to czasami nie dziwię dlaczego niektórzy po prostu nie lubią AMD. A to ukradnie się technologie, a to jakaś firma robi dla nich kart graficzne, trochę tak za mało tej samodzielności, czasami nic dziwnego, że ktoś kupi GTX po prostu ze względu na firmę lub procesory ma tylko intelowskie.

@up

,,Składając komputer kieruj się osiągami i portfelem, nigdy sercem"~Redzik

To czy ktoś lubi firmę to sprawa trzeciorzędna no chyba że się nie zna i weźmie to bo mu się logo podoba. Ale świadomi członkowie PC Master Race, kierują się słowami zapisanymi wyżej :)

dobrze że dzieci mało na tym forum w dziale komputery bo był by stan zagrożenia gówno burzą poziomu 8.

Jestem w szoku, że procesory amd mają jeszcze tak duży udział ale to chyba ze względu na to, że kilka lat temu te procesory były zdecydowanie lepsze niż te od intela bo teraz to dno. Duże nadzieje były związane z nową serią, która okazała się w większości odgrzewanym kotletami. Ja bym się nie martwił o przyszłość amd jeśli upadnie to nawet dobrze bo zarząd tej spółki sam doprowadził do obecnego stanu a taką firmę napewno ktoś wykupi i może to być steam albo microsoft.

Monopolizacja na dłuższą metę nie służy dobrze konsumentom, ale sam fakt zwiększającej się dominacji Nvidii nie świadczy zbyt dobrze o postępie prac w obozie konkurencji. Ja w swoim świadomym, konsumenckim życiu miałem jak dotąd dwie karty i obie wyszły ze stajni "zielonych". Swój ostatni zakup, GTX970, o którym swoją drogą wspomniałeś, został przeze mnie wybrany ze względu na wyniki jakie notowały karty AMD w poszczególnych tytułach. Dany pułap cenowy wyglądał oczywiście podobnie, ale zdarzyło mi się czytać o kilku tytułach, które na kartach AMD tej samej klasy były niegrywalne (20 fps), a u konkurencji działały bardzo płynnie i wyciągały przyzwoite wyniki. Sprawa dotyczy oczywiście pojedynczych tytułów i konkretnych optymalizacji, ale zawsze wydawało mi się, że jeżeli któraś z kart będzie miała problem w podobnej sytuacji, to będzie to Radeon.

@up Ja swoją 380 mam tylko dlatego, że Nvidia nie miała dla mnie nic konkurencyjnego w tej cenie. Przyznaję, że jak słyszę o problemach ze sterownikami to jest to najczęściej Radeon, ale Nvidia też ma problemy, tylko że są bardzo szybko rozwiązywane (uaktualnienia dzień-3 dni po wyjściu danej gry). Sam marzę o 970 ale jako biedny uczeń nie mam na to kasy.

Ostatnio wyszły sterowniki Crimson dla AMD, które miały być przyszłością, a skończyło się na tym, że dociągnięto karty do teraźniejszości (przynajmniej tyle).

Ale może się też skończyć tak: Intel wygrywa razem z Nvidią wszystko. Postanawiają być dobrymi ludźmi i w czasach konsumpcjonizmu, lewactwa i innych strasznych rzeczy nadal robią dobry sprzęt za przyzwoitą cenę. Gry są przygotowywane dużo lepiej, bo pod jeden typ sprzętu. Konsolowcy nadal są biedni i kupują gry za 240zł.

@up Ja swoją 380 mam tylko dlatego, że Nvidia nie miała dla mnie nic konkurencyjnego w tej cenie. Przyznaję, że jak słyszę o problemach ze sterownikami to jest to najczęściej Radeon, ale Nvidia też ma problemy, tylko że są bardzo szybko rozwiązywane (uaktualnienia dzień-3 dni po wyjściu danej gry). Sam marzę o 970 ale jako biedny uczeń nie mam na to kasy. Ostatnio wyszły sterowniki Crimson dla AMD, które miały być przyszłością, a skończyło się na tym, że dociągnięto karty do teraźniejszości (przynajmniej tyle).Ale może się też skończyć tak: Intel wygrywa razem z Nvidią wszystko. Postanawiają być dobrymi ludźmi i w czasach konsumpcjonizmu, lewactwa i innych strasznych rzeczy nadal robią dobry sprzęt za przyzwoitą cenę. Gry są przygotowywane dużo lepiej, bo pod jeden typ sprzętu. Konsolowcy nadal są biedni i kupują gry za 240zł.

crimsony można na razie nazwać betą tak naprawdę. poczekajmy do marca kwietnia aż wyjdzie tych kilka aktualek.

Osobiście uważam, ze w ciągu kilku lat firma nie upadnie, a zostanie po prostu sprzedana jakiemuś gigantowi i najpewniej prowadzona lepiej.

AMD ma dobre karty graficzne, ale jest tragicznie z prockami, mimo to, że ma dobre karty, to i tak nvidia zawsze jest o krok przed nimi w wydajności topowych modeli. czekałem na fury x, ale niestety przegrywał z 980ti no i najgorsze to 4gb vram, to już za mało na współczesne czasy.

dx12 na 100% nie zmieni tu tej sytuacji, mi to tam szczerze obojętne, bo i tak zawsze kieruje się wydajnością, nie ważne czy to zielony, czerwony czy jakiś tam złoty. Ja i tak w przyszłości ulepszenie lub kupienie całego zestawu będzie bazować u mnie na wydajności, więc jeśli AMD będzie lepszy, to AMD u mnie zagości, jak dalej nvidia, to nvidia u mnie zagości tak samo z prockiem, jak amd to amd, a jak intel, to intel.

AMD w Polsce jest dobre głównie z ceny. Inne kraje patrząc na GTX 980, a takiego Radeona 9 380x nie zastanawia się i wybiera to drugie. Polska to malutka namiastka całego rynku i to, że nam jakiś towar podchodzi i nam pasuje nie oznacza, że będzie on pasował innym.

AMD ma dobre karty graficzne, ale jest tragicznie z prockami, mimo to, że ma dobre karty, to i tak nvidia zawsze jest o krok przed nimi w wydajności topowych modeli. czekałem na fury x, ale niestety przegrywał z 980ti no i najgorsze to 4gb vram, to już za mało na współczesne czasy.

4GB bo nie dało rady więcej ,bo ograniczenia architektury pamięci HBM. wydajność mniejsza. ale cena według mnie jest lepsza ,bo furyX ma fabrycznie całkiem dobre i ciche chłodzenie wodne. a jak wiadomo kupno wodnego do 980ti nie jest tanie. + jest cichsza i mniej prądu je. (jak dzieci nvidi mogą używać tego argumentu to czemu tu go nie użyć ;) )

4GB bo nie dało rady więcej ,bo ograniczenia architektury pamięci HBM. wydajność mniejsza. ale cena według mnie jest lepsza ,bo furyX ma fabrycznie całkiem dobre i ciche chłodzenie wodne. a jak wiadomo kupno wodnego do 980ti nie jest tanie. + jest cichsza i mniej prądu je. (jak dzieci nvidi mogą używać tego argumentu to czemu tu go nie użyć )

Zawsze uważałem, że podawanie argumentu o tym, że dana karta graficzna jest cichsza/mniej pobiera prądu jest idiotyzmem w przypadku zestawów tworzonych z myślą o grach komputerowych gdyż dla 99% konsumentów najwazniejsza jest wydajnośc( tutaj można zawsze użyć argumentu, którym się posługiwałeś nie raz a żeby kupić dobrą obudowę i będzie okej :) ). Minęło już pół roku a fury x jest cały czas daleko w tyle z wydajnością a kosztuje prawie tyle samo co 980TI.

Tak, wiem że ograniczanie, dlatego mogli poczekać na HBM2, bo kurde zachrzanili robotę. Oczywiście że się zgadzam, iż to najgłupsze argumenty jakie istnieją, ze aż się śmiać chce. Dla mnie liczy się wydajność grafiki, nigdy jeszcze nie zawracałem sobie głowy jak głośnio działa, a tym bardziej pobiera prądu, bo w skali roku to są grosze. Można być w panice jakby pobierały po 3000 watów, a nie po 200-300.

tak naprawdę z FuryX chcieli pokazać że dalej coś robią. i był to taki test. jak się sprawdzi. czy nie ma usterek. bo większość takich rzeczy wychodzi właśnie ,gdy te karty trafią do konsumentów. Było spoko. wydajność znośna. więc teraz i nvidia i amd mają większą motywacje by zaopatrzyć się w jak najwięcej HBM2

Oby tylko nvdia nie schrzanił roboty z HBM2, nowa technologia, nowe wyzwania. Jeśli karta będzie naprawdę sporo wydajniejsza niż 980 TI to z przyjemnością wymienię ze względu na oculusa rift. Chciałbym mieć zawsze pełną płynność w 90hz xD No ale jeśli 20-25% to nie ma opcji, musi być od 50% wzwyż :D

Do oculusa nVidia będzie mieć za małą szynę pamięci. Muszą zwiększyć ją.

Speed chyba nie rozumiesz jak działa rynek. Nawet jeśli opracują taką kartę to i tak nigdy jej nie wydadzą bo sami by sobie strzelili w kolano bo nikt nie kupowałby wcześniejszych modeli ze względu na aż tak duża różnice wydajności.