Szkoła po gimnazjalna

Witam serdecznie.

Uczeszczam do 3 klasy gimnazjum w Krakowie, bliskimi krokami zbliża się koniec roku szkolnego, czyli tego czego tak bardzo lubiłem.

Dlatego teraz się pojawia pytanko do ludzi ktorzy mieszkaja w krakowie, najlepiej pełnoletnich by dopomogli mi z wyborem szkoły do jakiej powinienem sie udać.

Mierze wysoko, bo chce próbować swoich sił w Krakowskim technikum łączności.

Pytania:

-Jak myślicie czy szkoła ma wysoki poziom nauczania?

-Od ilu pkt, szkoła przyjmowała uczniów w tamtym roku? Bo nie moge uwierzyć ze 90 pkt, to próg prawdziwy.

-Powinienem pójść na dzien otwarty w tej szkole? O co powinienem pytać, jak wygląda taki dzień otwarty?

-Prosił bym o wypowiedz na temat tej szkoły jakiegoś ucznia, nauczyciela, a może już wykształconą osobę.

Witam serdecznie.Uczeszczam do 3 klasy gimnazjum w Krakowie, bliskimi krokami zbliża się koniec roku szkolnego, czyli tego czego tak bardzo lubiłem.Dlatego teraz się pojawia pytanko do ludzi ktorzy mieszkaja w krakowie, najlepiej pełnoletnich by dopomogli mi z wyborem szkoły do jakiej powinienem sie udać.Mierze wysoko, bo chce próbować swoich sił w Krakowskim technikum łączności. Pytania:-Jak myślicie czy szkoła ma wysoki poziom nauczania?-Od ilu pkt, szkoła przyjmowała uczniów w tamtym roku? Bo nie moge uwierzyć ze 90 pkt, to próg prawdziwy.-Powinienem pójść na dzien otwarty w tej szkole? O co powinienem pytać, jak wygląda taki dzień otwarty?-Prosił bym o wypowiedz na temat tej szkoły jakiegoś ucznia, nauczyciela, a może już wykształconą osobę.

A po co ci technikum nie rozumiem , was. Idz do liceium przynajmniej szybcije pojdziesz na studia a technikoum i tak nic ci nie da eh..

Tylko i wyłącznie Liceum. Zaraz ktoś mnie napadnie z techników że nie, ale Liceum to jedyna szkoła która Cię czegoś nauczy.

A po co ci technikum nie rozumiem , was. Idz do liceium przynajmniej szybcije pojdziesz na studia a technikoum i tak nic ci nie da eh..

Dlaczego takie tematy zawsze przyciągają trolli?

Taka prawda.

Skoro napisalem technikum to wymagam odpowiedzi na tamat.

Chce informacji, ale informacji dotyczących tego technikum.

PS: po technikum mam zawód + jakieś styczności z tym co chcialbym robić w życiu.

Myślisz ze do pracy wezmą takiego licealiste bez jakichkolwiek praktyk?

Pss proszę Cie.

Bo taki troll był w liceum i kozaczy. Ja przyznam się że także byłem w liceum, ale już nie popełniłbym tego błędu ponownie. Po technikum przynajmniej masz zawód, jeśli decydujesz się na studia na pewno szybciej znajdziesz pracę aby sobie dorobić po technikum niż po liceum. Tak jest było i będzie, nikt nie przyjmuje nikogo za ładne oczy. Papier, papier i jeszcze raz papier. Kto mi powie co potrafi absolwent liceum oprócz materiału książkowego i jakichś tam "standardów" maturalnych ? Nic! Po technikum przynajmniej masz jakieś pojęcie o pracy.

Liceum cię czegoś nauczy genialny post kogoś kto nie uczęszczał do Liceum,chłopcze drogi idz do technikum nie dość ze po skończeniu tej szkoły masz zdaną maturę to jeszcze technika w danym zawodzie.Zawsze po ukończeniu technikum możesz wybrać się na Studia :)

Dobrze trafiłeś. Mam zaszczyt być uczniem ZSŁ i powiem Ci tak: Jest to bardzo, naprawdę bardzo dobra szkoła, jednak co za tym idzie poziom jest trzymany wyjątkowo wysoko.

Jeżeli nie jest Ci straszne uczenie się (w końcu trzeba zacząć ^^) to bardzo polecam Ci tą szkołę. Ludzie są bardzo mili, a nauczyciele są świetnie pilnowani przez

dyrektorów (trzech vice)i statut szkoły, więc żadne sytuacje typu upieprzenie się na ucznia nie mają miejsca.

Jak masz jeszcze pytania to chętnie udzielę Ci odpowiedzi.

Tylko i wyłącznie Liceum. Zaraz ktoś mnie napadnie z techników że nie, ale Liceum to jedyna szkoła która Cię czegoś nauczy.

Chyba sobie żartujesz. Liceum nie nauczy Cię niczego co Ci się w życiu przyda. Technikum nie dość że uczy do przyszłego zawodu, to nie wyklucza kontynuacji nauki na studiach.

/Edit A mogę wiedzieć jakie gimnazjum kończyłeś?

A ja sie trzymam zlotej zasady: mozg > szkola. Od gimnazjum jechalem na dopach i jakos wyszedlem na ludzi.

A ja sie trzymam zlotej zasady: mozg > szkola. Od gimnazjum jechalem na dopach i jakos wyszedlem na ludzi.

Tu się zgadzam. Co nie zmienia faktu że dobra szkoła zawsze się przyda.

Ale tak, najlepiej uczyć się w praktyce, a nie w ławce.

Dobrze trafiłeś. Mam zaszczyt być uczniem ZSŁ i powiem Ci tak: Jest to bardzo, naprawdę bardzo dobra szkoła, jednak co za tym idzie poziom jest trzymany wyjątkowo wysoko.Jeżeli nie jest Ci straszne uczenie się (w końcu trzeba zacząć ^^) to bardzo polecam Ci tą szkołę. Ludzie są bardzo mili, a nauczyciele są świetnie pilnowani przezdyrektorów (trzech vice)i statut szkoły, więc żadne sytuacje typu upieprzenie się na ucznia nie mają miejsca.Jak masz jeszcze pytania to chętnie udzielę Ci odpowiedzi.Chyba sobie żartujesz. Liceum nie nauczy Cię niczego co Ci się w życiu przyda. Technikum nie dość że uczy do przyszłego zawodu, to nie wyklucza kontynuacji nauki na studiach./Edit A mogę wiedzieć jakie gimnazjum kończyłeś?

Gimnazjum w Zielonkach im. Jana Pawła II.

Mogę wiedzieć z jaką ilością pkt, wbiłeś w skład tej szkoły?

Albo najlepiej, odpowiedz mi na moje pytania.

Będę Ci wdzięczny :0

Gimnazjum w Zielonkach im. Jana Pawła II.Mogę wiedzieć z jaką ilością pkt, wbiłeś w skład tej szkoły?Albo najlepiej, odpowiedz mi na moje pytania. Będę Ci wdzięczny :0

Nie wiem jak jest z nowym systemem nauczania ale ja się wbiłem z wynikiem 152/200pkt. Najniższy wynik był bodajże 126 więc to był taki stricte próg na klase informatyczną.

Odp na pytania:

-Tak zdecydowanie ma wysoki poziom. Na początku może to być trudne a nawet dołujące, ale nie martw się. Całej klasie zawsze idzie źle na początku ^^

-Zależy gdzie, w końcu to zespół szkół. W poprzednim roku do klasy informatycznej był 126 do teleinformatycznej i elektronicznej nieco niższy. Jest tam też liceum i zawodówka ale nie sądzę by były warte uwagi.

- Nie wiem... Nigdy nie byłem na dniu otwartym. Przede wszystkim ja bym się zapytał jacy wychowawcy będą mieli klasy w tym roczniku. Jak się dowiesz mogę Ci powiedzieć na których uważać ;]

Jeżeli chcesz się wybrać na informatykę to zapewniam Cię że nauczą Cię wszystkiego co trzeba. Ja mam ponad 13 godzin zawodowych w tygodniu. 4 Oprogramowania Biurowe, 3 Sytemy Operacyjne, 2 Urzędzenia Technologii Komputerowej, 2 Technologie Informacyjne i 2 Mikroprocesory.

Nie wiem jak jest z nowym systemem nauczania ale ja się wbiłem z wynikiem 152/200pkt. Najniższy wynik był bodajże 126 więc to był taki stricte próg na klase informatyczną.Odp na pytania:-Tak zdecydowanie ma wysoki poziom. Na początku może to być trudne a nawet dołujące, ale nie martw się. Całej klasie zawsze idzie źle na początku ^^-Zależy gdzie, w końcu to zespół szkół. W poprzednim roku do klasy informatycznej był 126 do teleinformatycznej i elektronicznej nieco niższy. Jest tam też liceum i zawodówka ale nie sądzę by były warte uwagi.- Nie wiem... Nigdy nie byłem na dniu otwartym. Przede wszystkim ja bym się zapytał jacy wychowawcy będą mieli klasy w tym roczniku. Jak się dowiesz mogę Ci powiedzieć na których uważać ;]Jeżeli chcesz się wybrać na informatykę to zapewniam Cię że nauczą Cię wszystkiego co trzeba. Ja mam ponad 13 godzin zawodowych w tygodniu. 4 Oprogramowania Biurowe, 3 Sytemy Operacyjne, 2 Urzędzenia Technologii Komputerowej, 2 Technologie Informacyjne i 2 Mikroprocesory.

Może spotkamy się jeszcze w tym roku ^^

Dziękuje Ci ze poswieciles mi sporo swojego czasu.

Ciesze sie ze do tej szkoly chodza ludzie, z podobnymi zainteresowaniami jak ja. :)

Może spotkamy się jeszcze w tym roku ^^Dziękuje Ci ze poswieciles mi sporo swojego czasu. Ciesze sie ze do tej szkoly chodza ludzie, z podobnymi zainteresowaniami jak ja.

Spoko. Trzeba sobie pomagać ;]

Z takich ciekawostek jeszcze powiem że jeżeli należysz do grupy preferujących wypady na piwo czy chociażby palisz, to jest

nawet miejsce gdzie wszyscy z łączności razem chodzą po szkole co tworzy bardzo miłą atmosferę.

Jeżeli jeszcze nie wiesz to w łączności wybierasz swoją specjalizację na 3cim roku więc masz sporo czasu,

żeby zobaczyć czym się interesujesz. Z tego co pamiętam to są to grafika, programowanie i aplikacje internetowe.

Pytanie z czystej ciekawości (też jestem uczniem technikum, ale nie tego), łącznościówka ma powiązania z teleinformatyką?

Mój kolega mówił to samo, poszedł na Mat-Fiz do liceum. Na chwilę obecną, będąc w klasie mechatronicznej, umiem więcej niż on z matematyki czy fizyki.

@Iraasta, down

Dzięki, idę nawrzeszczeć na kumpla za wciskanie mi ciemnoty.

Pytanie z czystej ciekawości (też jestem uczniem technikum, ale nie tego), łącznościówka ma powiązania z teleinformatyką?

Od niedawna tak. W poprzednim roku albo dwa lata temu (nie jestem pewien) powstała klasa teleinformatyczna,

Mój kolega mówił to samo, poszedł na Mat-Fiz do liceum. Na chwilę obecną, będąc w klasie mechatronicznej, umiem więcej niż on z matematyki czy fizyki.

To zależy od waszego liceum i technikum, ale techników dobrych jest mało.

Liceum cię czegoś nauczy genialny post kogoś kto nie uczęszczał do Liceum,chłopcze drogi idz do technikum nie dość ze po skończeniu tej szkoły masz zdaną maturę to jeszcze technika w danym zawodzie.Zawsze po ukończeniu technikum możesz wybrać się na Studia

Jeszcze mi powiedz że technikum przygotuje Cię lepiej od liceum... Ahhhhh... No tak "ambicje" słówko obce.

W sumie prawda, ze w dzisiejszych czasach wszystko zalezy od tej bialej karteczki,ktora jest w pewien sposob "dowodem" . Technikum posiada pewien stereotyp mowiacy ze jest to " szkola dla gorszych uczniow itp itd " Tak jak mowie jest to stereotyp, ktory mija sie z rzeczywistoscia ;-) Sa dobre technika i zle;)

p.s oh fucking why:)

Technikum z jednej strony jest bardzo korzystne ale ale nie przygotuje cię do matury tylko do zawodu. Jak już ktoś wcześniej pisał, że po technikum masz maturę, otóż to, że nie masz tylko masz szansę jej napisania. A w liceum przez 3 lata polonistka będzie cię dręczyć, katować, dobijać itp. i nie tylko ona ! Matma, angol też strasznie dręczą. A w technikum maja to w nosi i tyle, tam na 1 miejscu stawiany jest zawód, nauczyciel nawet se nie pomyśli, że będziesz chciał zdawać maturę. A nawet jeśli to i tak cię nie przygotuje ponieważ ma plan dla technikum i musi go wykonać w ciągu roku, dodatkowe lekcje by go spowalniały. Sam teraz jestem w 2 klasie liceum (prof. soc.), nie narzekam. Wole mieć pieprzoną maturę i pieprzone studia. :)

Ale jak komuś nie zależy na studiach to technikum stoi otworem. ;d

Wole mieć pieprzoną maturę i pieprzone studia. Ale jak komuś nie zależy na studiach to technikum stoi otworem. ;d

Wkleił bym facepalma, ale nie chce mi sie szukac w google.

Widze, że masz zerową wiedze o technikum. Przygotowuje ono do matury w nie mniejszym stopniu niż LO, a dodatkowo po tej szkole masz wieksze szanse na znalezienie pracy bez studiów. A osoby które twierdzą, że technikum wyklucza studia, niech sobie przeczytają drugie zdanie mojego komentarza.