Szkoła(technik organizacji reklamy)

Witam, przystąpiłem teraz do 3 klasy gimnazjum i chciałbym wybrać następną szkołe ale jest ten typowy problem : Liceum czy Technikum? U mnie w mieście jest 1 techinkum które posiada ten kierunek ale też 2 szkoły policealne. Jak nazwa wskazuje musiał bym iść do liceum aby móc do nich przystąpić(szkoł policealnych), może jescze nie wiem wszystkiego na ten temat ale proszę was o pomoc dalszego kształcenia, zastanawiam się nad liceum bo jestem pewny że bede sie dalej uczyc po liceum/techikum, a słyszałem że jeżel i tak chce to lepiej liceum. A co po technikum i zawod technik organizacji reklamy? Prosze o odp :)

Chodzę do 4 klasy technikum i to jest tylko jedna kwestia. Po ukończeniu go masz tytuł technika i jesteś w stanie iść od razu do roboty, a nadal możesz studiować. Do tego masz 4 lata nauki, więc jest ten rok więcej do matury. Po liceum bez studiów nie znajdziesz 'dobrej' pracy.

a jak wyglada w technikum procent zdawalności matur? Jeżeli technikum jest słabe, to nawet nie ma sensu tam sie pchać, chyba że sam bedziesz uczył sie do matury czy zawodowych w domu.

Sam chodze do Łączności w Krakowie, gdzie zdawalnosci są niemal 100 procentowe.(technikum)

I nigdy przenigdy, nie wymienil bym sie za liceum(chociaż mam wiecej lekcji i pozniej kończe)

A liceum po studiach? ;p

To zależy jakich studiach, albo chcesz robić co lubisz, albo szukasz na co jest zapotrzebowanie, z tym, że studia ukończysz za ok. 8 lat(liczę z liceum), więc wiesz.

A co to jest, bo znalazłem sieć szkoł bodajże http://www.technika.teb.pl/ i w rożnych miastach są te szkoły

ok ok już rozwiązany problem:)

W takim razie dzieki za pomoc. I życze udanej edukacji jak i pracy każdemu.

To jest sieć szkół policealnych, w których można uzupełnić wiedzę lub poszerzyć wykształcenie. Z ich usług korzystają głównie osoby, które z różnych przyczyn musiały przerwać np. naukę w liceum, a po jakimś czasie chcą ją nadrobić i zyskać maturę. Znajomy kończył tam kierunek związany z informatyką i bardzo sobie chwalił.

Z tym, że masz technika i że niby od razu możesz iść do pracy to nie jest zawsze tak ;p Niestety, ale po większości kierunkach w technikum i tak musisz iść na kierunek studiów w tym fachu, więc lepiej czasem iść nawet do zawodówki na kierunek typu kucharz, mechanik samochodowy niż pchać się w coś co będziesz potem tego żałował.

Jeśli chcesz mieć dobre wykształcene i od razu iść do pracy - polecam technikum a jeśli od razu po szkole planujesz studia to idź do liceum ale jest jedna uwaga jeśli np po 2 latach studiów jednak zrezygnujesz jesteś w ciemnej du*ie bo nic nie masz (mówię tu o sytuacji jeśli wybierzesz liceum) a jeśli po technikum pójdziesz na studia to nawet jeśli zrezygnujesz masz jednak "technika" i możesz dostać prace .

Jak od razu do roboty to technikum/zawodówka. Jak studia to LO lub LP. No po technikum możesz też iść studiować (polibuda etc.)

No po technikum możesz też iść studiować (polibuda etc.)

Po technikum można iść nawet na prawo lub medycynę.

Ale gunwo będzie jeżeli po kierunku elektryka pójdzie na medycynę.

mod_ico.png
Uważaj na niecenzuralne słowa :* - Alpha

A niby dlaczego? Lepiej chyba, żeby był lekarzem, niż elektrykiem, a wiedza wyniesiona z technikum zawsze mu się przyda ;).

Nawet nie wiesz ile porządny elektryk zarabia. A ja akurat wiem bo ojciec nim jest B) Lekarz bez dobrego kontraktu ma marne grosze. Kończę ten OT.

Z tego co mi znajomy mówił, to na medycynę można iść tylko po liceum bio-chem, ale za bardzo go nie lubię i twierdzę, że jest idiotą to nie wiem czy mówi prawdę. ;D

I powiem Ci, że jak po liceum/technikum nie znajdziesz pracy zawsze możesz wybrać się ostatecznie do wojska, myślę, że np. po takim technikum elektrycznym wzięli by kogoś to wojska z większą "chęcią" niż po liceum.

@Up Mój ojciec też jest elektrykiem i też dobrze zarabia. ;p

Z tego co mi znajomy mówił, to na medycynę można iść tylko po liceum bio-chem, ale za bardzo go nie lubię i twierdzę, że jest idiotą to nie wiem czy mówi prawdę. ;D

Nie słuchaj znajomego. Na medycynę możesz iść po każdej szkole, tylko maturę musisz zdawać z określonych przedmiotów.

mod_ico.png
Ale nic po rozszerzonej np. fizyce nie będzie umiał na rozszerzoną maturę z biologi. No chyba, że jest super uber człowiekiem, że da radę się tego uczyć mając inne rzeczy na głowie.

Na medycynę trzebz zdawać rozszerzoną biologię i chemię. To, że jest na profilu z rozszerzoną fizyką nic nie robi, bo fizykę może sobie na 2 zdać na świadectwie i uczyć się przez 3 lata do matury tej biologii i chemii. Może też liczyć na cud, bo np. jak ja zdawałem maturę to geografia rozszerzona była tak łatwa, że powinna być podstawową.

tak żeby nie otwierać nowego tematu to tutaj zadam pytanie:

Co sądzicie o kierunku technik budownictwa? czy jest to kierunek przyszłościowy?

tak żeby nie otwierać nowego tematu to tutaj zadam pytanie:Co sądzicie o kierunku technik budownictwa? czy jest to kierunek przyszłościowy?

Nie bardzo. Aby wykonywać wiekszość czynności których bedą cie tam uczyć potrzebujesz uprawnień. Uprawnienia moga robić tylko osoby z tytułem inż.

Może być taka sytuacja ze bedziesz robił swoją robote, a papiery bedzie zatwierdział inżynier, niewiem tylko czy bedzie ci sie chciało walczyć z taka konkurencją.

Budownictwo i informatyka to najpopularniejsze kierunki na studiach.

LO nie polecam sami koleszcy w rurkach i w przyszłości praca w mc donaldzie.