[Szukam] Gra wciągająca fabularnie

Witam.

Otóż, poszukuję jakiejś gry, by pograć o poranku, czy też w południe (Wildstar żyje tylko wieczorem, ze względu na dorosłe community), która byłaby na tyle ciekawa, by móc sobie w nią grać o wczesnej porze.
Mierzę głównie w RPG, lecz może być to też RTS z elementami RPG.

Grałem w sporo gier singleplayer, podam tylko niektóre z nich, gdyż wszystkich tytułów nie jestem w stanie zapisać :D
- Dragon Age (cała seria)
- Sacred (1 & 2)

- Kingdoms of Amalur
- Dark Souls (1 & 2 + dodatki)
- Dungeon Siege (wszystkie części)

- Wiedźmin (wszystko co się da :P )

- TES (wszystkie części)
- i wiele wiele innych

Być może będzie trudno coś znaleźć, lecz chciałbym zagrać w coś nowego, gdyż rynek gier z obecnego roku jakoś nie przykuwał mej uwagi. :P

Dobrą fabułę to ma Mass Effect, w którym się zakochałem :wub: możesz zaczynać od 2 to w niczym nie przeszkadza. Bardzo dobrą fabułę i klimat ma też Mafia 2 ale to typowy shooter, jeśli jednak sie podejmiesz ukończenia tej gry to Twoje życie już nie będzie takie same :o

No to legenda the elder scrolls v skyrim a i może gothic (1,2,3).

Właśnie, zapomniałem dodać całej serii TES :P Osobiście, Morrowind podoba mi się bardziej niż Skyrim, ale to kwestia gustu :P

Co do Mass Effect, chyba w nocy ściągnę i spróbuję zagrać w każdą część :)

Risen Ci polecam. Co prawda trzecia część mnie zawiodła, bo nadal ma piracki klimat, a twórcy obiecali, że się go pozbędą. Ale pierwsza część jest miodna

KOTOR 1 i 2 też jest dobry. Chyba najlepsza gra w świecie Gwiezdnych Wojen

Jade Empire fajny cRPG w we wschodnich klimatach.

Co do RTS z elementami RPG, to jedyne co mi przychodzi do głowy to Spellforce. W jedynke grałem dawno temu, ale dwójka się w sumie nie postarzała. Jest jeszcze Warcraft 3, ale w niego pewnie grałeś.

W Gothiki, Baldury, Tormenty pewnie grałeś, także nawet nie będę o nich pisał.

Fable the lost chapters
The Walking Dead - to nie rpg ale fabuła pierwsza klasa.

Legacy of Kain Blood Omen, Soul Reaver itd.

Shadowrun returns

Bardzo dobra fabuła, przeszedłem całość od początku do końca (gdzie w tych nowych cRPG na ogół nudze się na samym początku), historia na prawdę wciąga, postacie są barwne i zapadają w pamięć, dialogi są bardzo dobre - walka jest turowa (coś ala fallout tactics, chociaż na ogół są to walki w bardziej ograniczonej przestrzeni).

Klimat cyberpunkowy, spory miszmaszm, moim zdaniem grafika jest świetna, ale to bardziej kwestia gustu:
srr_screen11_touristville_1.jpg

Tibia ma wciągającą fabułę, ale cebulaki nie rozumią jej.

warn_ico.png
Spam ~ blaumro

Divine Divinity

Gothic 1-3
Risen
Fable, bardzo dobra gra, którą miło wspominam :) Polecam.
Asc wszystkie części, bardzo dobra gra, dynamiczna lecz wymaga tego lepszego kompa, ale historia w każdej części jest dobra. Polecam bardzo część 2,3,brotherhood jak dlamnie najlepsze części, 1 jak dla mnie, nie pasuję chodź też grałem, w Revelations jak dobrze pamięam nazwę nie grałem tak samo i jak w Black Flaga.
Słyszałem, że Bioshock jest godny polecenia.
Max payne, ale nie wiem czy nie jest tylko na konsole.
Może też Crysis?

Ja osobiście polecam trylogię Prince of Persia (Piaski Czasu, Dusza Wojownika, Dwa Trony) przyjemna rozgrywka i wciągająca fabuła, ewentualnie Beyond Good & Evil - świetny klimat, fabuła i grafika jak na tamte czasy wcale się nie zestarzała.

Tomb Raider

No to legenda the elder scrolls v skyrim

Przeciez koles chce dobra gre fubalrnie.

Padlo kilka dobrych tytulow, to ja dodam Gre o tron rpg. Nie jest to wybitna pozycja, fabula jest jednak calkiem dobra. Mozna narzekac na sama rozgrywke, ktora jest niestety sztywna i srednio dopracowana, a wszystko troche razi bieda. Widac niestety, ze zabraklo pieniedzy (i czasu?) na rozwiniecie dobrego pomyslu, ale gra sie calkiem przyjemnie. Nie trzeba byc tez fanem ksiazki ani tym bardziej serialu, aby czerpac przyjemnosc z gry. Nie trzeba nawet znac tych pierwowzorow, gra wszystko dobrze tlumaczy.

Planescape torment. Dosc stara gra z 1999 roku, ale z niesamowitym klimatem i fabula. Nigdy w grze nie uswiadczylem tak niesamoitego klimatu jaki tam jest.

Neverwinter Nights 1 i 2 stare produkcje ale fabuła palce lizać :)

Mass Effecta zacznij od pierwszej części koniecznie. Pomijając jedynkę pomiń całą serię, bowiem to tak jak czytać np Władcę Pierścieni pomijając pierwszą część. Ta gra jak i książka posiada wstęp, rozwinięcie i zakończenie inaczej się nie wkręcisz.

Divinity 2 - Ego Craconis POLECAM!

Na rozgrzewkę seria Bioshock.

Osobiście najbardziej ujęła mnie jednak inna gra, Dust: An Elysian Tale , płakałem jak grałem (w dobrym sensie).

Świetną fabułe oraz muzykę ma (według mnie oczywiście) Remember me- Pod koniec XXI wieku ludzkość korzysta z rozpowszechnionej technologii umożliwiającej cyfryzację wspomnień, a co za tym idzie handlowanie nimi, zmienianie, a nawet usuwanie ich. W tym celu każdy posiada wszczepiony do mózgu czip o nazwie Sensen (skrót od Sensation Engine). System przechowywania i wymiany myśli kontroluje korporacja Memorize, której sprzeciwiają się ścigani przez lokalne władze erroryści. Nic więcej nie wkleję, zagrasz, dowiesz się więcej, zachwycisz się. Nie jest to RPG do końca, a raczej zręcznościowa grą akcji, ale fabuła wymiata :)