Zgadzam się z Blath. Grałem baaaardzo długo w FFXIV, po czym w ramach przerwy od abonamentu próbowałem się przekonać do GW2 za zachętą znajomych z pracy. GW2 jest po prostu puste w porównaniu do FFXIV, czuć zdecydowanie słabszą jakość i "droga dalej" po prostu... męczyła, nie bawiła. Ludzie polecają GW2, ale musiałbyś kupić dodatki, bo za darmo gra nie ma sensu (zwłaszcza, gdy zobaczysz, że bez dodatku nie możesz handlować bronią i pancerzem z innymi graczami, ogólnie połową itemów). Przez te kilkanaście godzin wyglądasz tak samo, najwyżej zmieni Ci się element na ciuszku i kolor.
Opcja glamour w FFXIV sprawia, że jeżeli jakiś pancerz lub broń nawet z ilvl 10 wygląda fajnie, to możesz pożyczyć wygląd tego przedmiotu i nałożyć na ten, który nosisz. W ten sposób możesz wykreować naprawdę fajny zestaw ciuszków.
Obecnie trial, o ile się nie mylę, nie ma ograniczenia czasowego i jest do 30 poziomu każdą klasą (tak, na jednej postaci możesz grać czym zapragniesz), a czytałem, że mają zwiększyć limit do 50 poziomu, czyli praktycznie cała podstawka dla Ciebie. Gra zniechęca trochę przez pierwsze 15 poziomów, dungeony wydają się poczatkowo łatwe, a nacisk na fabułę może wydawać się męczący, ale wszystko się szybko zmieni: dungeony zaczną wymagać od Ciebie coraz to bardziej skomplikowanej taktyki i będziesz chciał je farmić, żeby dostać peta, mounta, ciuszek z ładnym wyglądem, rozwijać achievmenta z nagrodą w postaci tytułu czy super ładnych i nieczęsto widzianych ciuszków, a fabuła... fabuła! Będziesz mógł zakochać się w grze i postaciach, które Cię otaczają. Pierwsze MMORPG, które ma tak fajną fabułę i sprawi, że nie powinieneś chcieć przewijać dialogi.
Proszę, garść moich starych screenów:
To tak na przestrzeni może dwóch lat gry, może trzech, szczęśliwi czasu nie liczą
Podstawka jest za grosze do zdobycia, jeśli już ograsz trial, co i tak długo potrwa, a na dodatek dostaniesz miesiąc abonamentu. Drugi dodatek zawiera pierwszy, więc nie wydasz dużo i nawet drugi dodatek z abonamentem (8-9 funtów za jedną postać na miesiac? Nie pamiętam) to i tak wyjdziesz lepiej i koniec końców podobnie cenowo lub taniej niż GW2, na przestrzeni 2-3 miesiecy.