Szukam książek fantastycznych

Jeśli chcesz książkę nieco w stylu Gry o Tron, to polecam te trzy:

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4740/opowiesci-o-krolewskich-fechtmistrzach-tom-1-pozlacany-lancuch

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4918/opowiesci-o-krolewskich-fechtmistrzach-tom-2-wladca-ognistych-krain

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4746/opowiesci-o-krolewskich-fechtmistrzach-tom-3-niebo-mieczy

Nie musisz ich czytać w takiej kolejności, w jakiej je podałem (i jak są oznaczone), bo wszystkie 3 przedstawiają jedną historię opowiedzianą z perspektywy trzech różnych osób. Wszystko pięknie się zazębia i uzupełnia w taki sposób, że nie odnosi się wrażenia w stylu "hej, przecież już to czytałem...". Postacie są wyraziste i zapadają w pamięć (szczególnie bohater tomu pierwszego).

Bardzo polecam książki Trudi Canavan, pisze naprawdę bardzo dobre fantasy, jestem mega wdzięczny mojej dziewczynie że zaraziła mnie nim kupując mi jego książki.

# Bardzo polecam jego trylogię:

Kapłanka w Bieli

Ostatnia z dzikich

Głos bogów

Trochę skomplikowana wydaje się na początku, te wszystkie imiona postaci są inne, ale przywykniesz i naprawdę Ci się spodoba.

eh przez ten temat poszło 140 zł jak w mordę strzelił, zamówiłem 6 pierwszych tomów sagi o drizzt d'urten ;], wcześniej czytałem pięcioksiąg Caderllego i też polecam, nic super ambitnego jak Steaphenosn czy czarna wieża kinga, o tolkienie nie wspomnę, ale rozrywka przednia

Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z tym to polecam coś fajnego, przyjemnego i nietrudnego. Dragon Lance "Legenda o Humie" na allegro masz za 9 zł.

Bardzo polecam książki Trudiego Canavana, pisze naprawdę bardzo dobre fantasy, jestem mega wdzięczny mojej dziewczynie że zaraziła mnie nim kupując mi jego książki.# Bardzo polecam jego trylogię:Kapłanka w BieliOstatnia z dzikichGłos bogów

Trudi Cannavan to kobieta tak btw. :)

Od siebie najpierw polecam przeczytać "Trylogię Czarnego Maga", dopiero potem łapać się za te książki wymienione wyżej. Poza tym "Trylogia Nocnego Anioła", Saga Wiedźmińska, Lewa Ręka Boga i druga część - Anioł Śmierci, Czarny Pryzmat B. Weeksa, Malowany Człowiek i Pustynna Włócznia (to jakby razem tworzy jedną sagę), oraz cykl "Dziedzictwo" - czyli Eragon itp. Oczywiście dokończ sobie "Pieśn Lodu i Ognia", chociaż i tak trzeba czekać na dwie ostatnie części. :)

Maj Bad, nie czytałem wstępu oraz opisu autora, zawsze biorę się tylko za czytanie. :)

wiem że trochę nie na temat, ale nie samym fantasy człowiek żyje jeśli już że tak powiem trochę wyrośniesz ze smoków i ratowania świata ;] obadaj takich autorów jak:

Neal Stephenson

"Zamieć", "Cryptonomicon", cały cykl barokowy, "Diamentowy Wiek", "Reamde"

William Gibson

"Wszytkie Jutra", "Mona Liza Turbo", "Światło Wirtualne"' "Graf Zero"," Neuromancer"

w tych książkach są dopiero historie która nieźle ryją baniak, np. taki Cryptonomicon czytałem przez prawie pół roku i na wszelki wypadek 2 razy, a Zamieć... nie ma 2 takiej książki !

ci autorzy używali w swoich powieściach takich słów jak cyberprzestrzeń czy avatar jak jeszcze ludzie nie słyszeli o internecie

Jak już ktoś wcześniej wspomniał: Malowany Człowiek. Książka bardzo fajna, niebawem ma doczekać się ekranizacji :D

Jak już ktoś wcześniej wspomniał: Malowany Człowiek. Książka bardzo fajna, niebawem ma doczekać się ekranizacji

Serio? Masz jakieś dokładniejsze dane, czy po prostu zasłyszane? :)

Jeśli jakieś masz to podaj linki czy cuś. :P

Jak Ci przypadł Martin i jego Gra to spodoba Ci się Glen Cook i jego Delegatury nocy (Instrumentalities of the Night) także "polityczne fantasy".

Eragon , Zwiadowcy , Władca pierścieni i Igrzyska Śmierci to jedne z moich ulubionych tytułów :P

Czarna kompania, gildia magów:)

Ja ci polecam

Metro 2033 - Dmitry Glukhovsky

Piknik na skraju drogi-Bracia Strugaccy

A ja moge polecic ksiazki z serii Forgotten Realms. Mi najbardziej przypasowaly serie "Wojna Pajeczej Krolowej" i "Piesni i Miecze" :D

1. W "Zwiadowcach" nie ma nic z fantastyki (poza pierwszą książką, ale i tak to jest prawie że nic) Jest to seria raczej dla dzieci/nastolatków, ale całkiem fajna.

2. Trylogia "Czarnego Maga" to również książka dla dzieci, a powiedziałbym nawet, że dla dziewczyn. W dodatku jest cholernie nudna. Czytając to miałem wrażenie, że to kolejny odcinek "Ukrytej Prawdy", tyle że w świecie fantasy.

3. Jeśli chcecie ciekawych książek w klimatach Gothic'a, to polecam "Grę o Tron" oraz jak już pisałem "Conan barbarzyńca". Mi osobiście te książki najbardziej przypominają brutalny klimat fantasy.

Przejrzyj sobie wydawnictwo Fabryka Słów.

Czarna Kompania też dobra, Cook pisze trochę podobnie do Martina.

Jest tyle postów że nie jestem pewien czy ktoś proponował twórczość TRUDI CANAVAN Trylogię "Czarnego Maga", "Zdrajcy" .

Autorka pisze dość prostym językiem co sprawia że czyta się bardzo przyjemnie i płynnie. Książki są tak napisane że czytanie cię nie nudzi. Przeczytasz fragment jesteś ciekaw co będzie dalej. ;) Przeczytałem chyba wszystkie jej książki ale te wyżej wymienione najbardziej mi się spodobały Czarnego maga przeczytałem ze 4 razy :D

Ja moge polecic cykl "Miecz Prawdy" Terrego Goodkinda. Tylko bron boze przed sieganiem po serial na jego motywach :/ to czysta profanacja i kpina tak jak polski serial "Wiedzmin" :/

Również polecam książkę, lecz co do serialu to się nie zgodzę. Mi bardzo przyjemnie oglądało się te 2 sezony, na początku jest dość nudno, ale po kilku odcinkach się rozkręca. Niezła obsada, jeśli chodzi o spójność z książką to jeszcze nie powstał żaden film i serial, który byłby w 100% zgodny.

Assasin Creed Bractwo

J.w ofc Wiedźmin obowiązkowy.

Ponadto polecam Dziedzictwo Krwi, Królestwo Cienia, Pajęczy Księżyc (w tej kolejności) oraz cykl The Sin War : Robert'a Knaak'a - książki związane z serią Diablo, wg. mnie są genialne.

Czarna Droga Mel'a Odom'a ale mnie już mniej podeszła, jednakże też dobra, no i o Diablo : )