Ja Ci polecę Archeage ale na prywatnym serwerze ArcheRage - Nie ma tego pieprzenia się z laborem całego co dla mnie było na globalu chore - nawet z patronem musiałem wybierać czy chcę za labor otwierać pouche czy może sobie pozbierać surowce albo pocrafcić, chore 
ArcheRage jest obecnie nazywany tym, jak powinien był wyglądać global i nie bez powodu, gra sama w sobie jest faktycznie bardzo ciekawa, możliwość szybowania, mounty, pety bojowe, wieeeeeleee klas i możliwości mieszania ich skilli aktywnych z pasywnymi itp. itd. crafting również mocno rozbudowany włącznie z możliwością posiadania swojego domku nie instancjonowanego ale normalnie na mapie gry który można ozdabiać różnymi bajerami, jest nawet specjalny właśnie crafting do tego.
No i czuć jeszcze “stary” klimat gier.
Z innych gier poleciłbym Ci dwa izometryki ( uwielbiam izometryki czyli kamera jak w diablo np. ) chociaż tutaj wymóg graficzny może nie przypaść do gustu :
Albion online - totalny brak klas, skille masz na sprzęcie który nosisz. Dodaj do tego, że cały rynek i prawie każdy przedmiot w grze jest wycrafcony przez graczy. Chociaż moim zdaniem sama rozgrywka jak i crafting na chwilę obecną jest bardzo prosty czy wręcz prymitywny, wynika to jednak prawdopobnie ze specyfiki gry ( full loot pvp od pewnego etapu - w albionie nosi się nie najlepszy sprzęt, a taki na którego stratę możesz sobie pozwolić )
No i druga gra mój faworyt przez wieeeele lat lecz już dość stara więc graficznie może Ci nie siąść - Ultima Online lub jej duchowy następca Legends of Aria ( chociaż w tego za długo nie grałem ) Gra w której można naprawdę ostro pobawić się buildami postaci - W skrócie skille których używasz rosną, możesz ich mieć określoną ilość i mieszać dowolnie ze sobą. Bardzo rozbudowany system craftingu i lootu - Losowe właściwości na przedmiotach jak i podczas craftingu jak w diablo czy poe.
Do tego bardzo dynamiczna i skillowa walka - przez różne opcje leczenia pasek hp przez większość czasu waha się między 100% a 10%. Jednak gra jest i zawsze była mocno specyficzna, obecnie może Ci być ciężko się odnaleźć - przez tą grę również nie jestem w stanie się odnaleźć w obecnych mmorpgach które mimo tylu lat są po prostu nudne chociażby nawet przez sam system lootu.
Alternatywą dla Ultimy Online może być właśnie Legends of Aria - Czyli taka Ultima Online z odświeżoną grafiką jednak zachowując jej klimat mniej więcej.
Doskonale Cię rozumiem i pewnie wielu graczy ma ten sam problem co Ty - Ja osobiście przez ponad 12 lat grałem w ultimę z racji na jej ogrom i wolność w samej grze jednak w końcu się przejadło i obecnie pogrywam w ArcheRage oraz Albiona - Jednakże też mega mnie żaden mmorpg z obecnych nie “zassał”
Podsumowując ode mnie polecam :
- ArcheRage - Priv Archeaga bez śmiesznych udziwnień jak na globalu ( dość powiedzieć że na globie masz dopuszczony multiacc i jest niezbędny do gry często - na priv jest kategorycznie zakazany multiacc, słyszałeś kiedyś o takiej sytuacji?
)
- Albion Online - Full Loot PvP bezklasowy izometryczny mmorpg gdzie całą ekonomie napędza crafting graczy, chociaż jest prosty i nie ma unikalnych właściwości na przedmiotach
- Ultima Online lub jej młodszy “odpowiednik” Legends of Aria - Izometryczny mmorpg z wolnością niespotykaną w innych mmorpgach chociaż specyficznym klimatem.
W razie pytań służę pomocą