Szukam MMO z dużą ilością skilli (raczej w starym stylu)

To znaczy, że poniżej pewnego poziomu postaci, nie spotkasz żywej duszy na terenach, na których expisz. I mnie to też odrzuciło - ostatnio jak grałem, to w głównym mieście minąłem z 6 osób, poza nim - nikogo nie spotkałem.

A co do drugiego - koleś zaczyna grę, więc nie jest super pro elo graczem, który ogarnie jak w pięć godzin wbić maks level. I co to w ogóle za przyjemność skipnąć wszystko i potem nie wiedzieć w co ręce włożyć? No chyba, że Aion jest tak nudny, że podczas expienia i tak się niczego np. względem skilli nie nauczysz, więc można wbijać maksa w 5 godzin i nic się nie traci. Wybacz, ale w według twojego opisu, to właśnie tak źle brzmi. Ja się nie czuję zachęcony do gry w to.

DDO to spoko giera, jeśli masz ekipę - to sieciówka, której najbliżej do klimatu papierowych RPG, samemu gra się nieco gorzej.

GW2 jest spoko jako MMO z doskoku, oczywiście z dodatkami, problem w tym, że gra nie angażuje cię za bardzo, więc polecam w miarę szybko ogarnąć sobie jakąś przyjazną gildię. Do grania solo jest to świetna gra.

Masz jeszcze Archage Targetowy z ogromna liczba … klas/kombinacji zaawansowanym craftingiem… gra niby tez ma w sobie p2win(podobnie jak aion) ale bez placenia też się da grać ale rozwój będzie powolniejszy .

1lajk

szybki przyklad:
https://www.cdkeys.com/pc/games/guild-wars-2-path-of-fire-pc-cd-key?utm_currency=PLN&gclid=CjwKCAjw1f_pBRAEEiwApp0JKOkvq4l0qsnhhkkLpSqP40k_1KOItooGou4lzJoMOCF3_TCVZO80vBoC6TgQAvD_BwE

Nie wiem czy Cie taka grafika zainteresuje, ale ragnarok online. Jakiś prywatny serwer, topowe privy stoją już ładnych parę lat i są stabilne.

Archeage ma masę klas a craft to endgame a p2w jest taki że masz wszystko wolniej bez płacenia i to wszystko.
Perfect world byłoby ok ale ma swoje lata ale animacje skilli są fajne.
BDO ale craft tam jest słaby w opór I też trzeba wydać trochę kasy z czasem.
DDO jest uber ale masa grindu na DLCki.
Hmmm z takich gier f2p ciężko coś wymyślę teraz

Archeage, buildów postaci masz ponad 100. Tak ponad STO. Nie ma p2w, ktos sobie to wymyslil. Tyle w temacie.

1lajk

Moze nie tyle co martwa ale to juz nie jest Aion ktory byl za czasow katalamow, zniszczyli ta gre totalnie dodajac jakies gowna ktore tylko maja wyciagac coraz wiecej kasy od ludzi… Z minimalnego p2w( w sumie to nawet go nie bylo przed 5.0) to pozniej coraz wiekszy nacisk byl na kase zeby ulepszyc itemy i dalej jest to samo z dobrej gry stal sie p2w crapem…

Pytanie czy nadal istnieje ta stamina w archeage ktora deprymuje ile czynnosci mozesz zrobic w grze? Pytam z ciekawosci bo kiedys sie intetesowalem ta gra

Ta nadal, żeby cokolwiek osiągnąć musisz mieć 10 kont, noi to zombiak. Mała populacja a i tak servery lagują jak by miliony tam grały…

Tak system laboru dalej istnieje
Gamigo w weekly rewardach daje na to potki ale tak naprawde jak juz kupisz patrona po wbiciu 55 (bo nafarmisz na niego na pewno) to masz nabijanie labora offline

PS najlepszy najłatwiejszy sposob na wbijanie hajsu ? kupic rude przerobić sprzedac

Tak powtórz to na 35 accountach to tylko po 3 latach takiej gry zdobędziesz sensowną broń ^^^^
Topic:
Najbliżej tego co chce op to pewnie jakieś BDO.
Albo olewamy fakt, że nie ma non target combatu i fakt, że jest abonament to ff14.

Ale OP nie chce abonamentu a w bdo masz gender lock i gówniany craft co opisałem juz
W AA ? ostatnio grałem moze z 6 tyg moze 7 cos takiego i wbiłem prawie 6k GSu z czego ostatnie dni grałem jak duch xd dalej mam itemów na sell na 20k a a za to juz mozesz sobie cos kupic
Hiramowy gear jest za darmo wystarczy robic daily

Przecież RUNESCAPE jest mega rozwiniętą grą, tam masz wiele skili :smiley: jako - możliwości rozwijania czegoś

Tak to prawda ale bez efektownych skilli klas itp plus bez premki no nie pograsz…

Podsumowując jesli lubisz duzo skili i klas zostaja Ci tylko 2 tytuly wow i final fantasty niestety ja tak samo jak ty przetestowalem wszystko prawie i eso bylo by idealne ale 5 skili na pasku dla mnie to zdecydowanie za malo tak samo odpada gw2 neverwinter. Teraz wrocilem do wowa ok nie jest to to co bylo w czasach wotlk ale dalej sa klasy jak naprzyklad feral druid gdzie skili masz pierdylion, ale sa i tez takie jak dk gdzie uzywasz 3 skili max.

Ja Ci polecę Archeage ale na prywatnym serwerze ArcheRage - Nie ma tego pieprzenia się z laborem całego co dla mnie było na globalu chore - nawet z patronem musiałem wybierać czy chcę za labor otwierać pouche czy może sobie pozbierać surowce albo pocrafcić, chore :smiley:

ArcheRage jest obecnie nazywany tym, jak powinien był wyglądać global i nie bez powodu, gra sama w sobie jest faktycznie bardzo ciekawa, możliwość szybowania, mounty, pety bojowe, wieeeeeleee klas i możliwości mieszania ich skilli aktywnych z pasywnymi itp. itd. crafting również mocno rozbudowany włącznie z możliwością posiadania swojego domku nie instancjonowanego ale normalnie na mapie gry który można ozdabiać różnymi bajerami, jest nawet specjalny właśnie crafting do tego.

No i czuć jeszcze “stary” klimat gier.

Z innych gier poleciłbym Ci dwa izometryki ( uwielbiam izometryki czyli kamera jak w diablo np. ) chociaż tutaj wymóg graficzny może nie przypaść do gustu :

Albion online - totalny brak klas, skille masz na sprzęcie który nosisz. Dodaj do tego, że cały rynek i prawie każdy przedmiot w grze jest wycrafcony przez graczy. Chociaż moim zdaniem sama rozgrywka jak i crafting na chwilę obecną jest bardzo prosty czy wręcz prymitywny, wynika to jednak prawdopobnie ze specyfiki gry ( full loot pvp od pewnego etapu - w albionie nosi się nie najlepszy sprzęt, a taki na którego stratę możesz sobie pozwolić )

No i druga gra mój faworyt przez wieeeele lat lecz już dość stara więc graficznie może Ci nie siąść - Ultima Online lub jej duchowy następca Legends of Aria ( chociaż w tego za długo nie grałem ) Gra w której można naprawdę ostro pobawić się buildami postaci - W skrócie skille których używasz rosną, możesz ich mieć określoną ilość i mieszać dowolnie ze sobą. Bardzo rozbudowany system craftingu i lootu - Losowe właściwości na przedmiotach jak i podczas craftingu jak w diablo czy poe.

Do tego bardzo dynamiczna i skillowa walka - przez różne opcje leczenia pasek hp przez większość czasu waha się między 100% a 10%. Jednak gra jest i zawsze była mocno specyficzna, obecnie może Ci być ciężko się odnaleźć - przez tą grę również nie jestem w stanie się odnaleźć w obecnych mmorpgach które mimo tylu lat są po prostu nudne chociażby nawet przez sam system lootu.
Alternatywą dla Ultimy Online może być właśnie Legends of Aria - Czyli taka Ultima Online z odświeżoną grafiką jednak zachowując jej klimat mniej więcej.

Doskonale Cię rozumiem i pewnie wielu graczy ma ten sam problem co Ty - Ja osobiście przez ponad 12 lat grałem w ultimę z racji na jej ogrom i wolność w samej grze jednak w końcu się przejadło i obecnie pogrywam w ArcheRage oraz Albiona - Jednakże też mega mnie żaden mmorpg z obecnych nie “zassał”

Podsumowując ode mnie polecam :

1. ArcheRage - Priv Archeaga bez śmiesznych udziwnień jak na globalu ( dość powiedzieć że na globie masz dopuszczony multiacc i jest niezbędny do gry często - na priv jest kategorycznie zakazany multiacc, słyszałeś kiedyś o takiej sytuacji?:stuck_out_tongue: )
  2. Albion Online - Full Loot PvP bezklasowy izometryczny mmorpg gdzie całą ekonomie napędza crafting graczy, chociaż jest prosty i nie ma unikalnych właściwości na przedmiotach
  3. Ultima Online lub jej młodszy “odpowiednik” Legends of Aria - Izometryczny mmorpg z wolnością niespotykaną w innych mmorpgach chociaż specyficznym klimatem.

W razie pytań służę pomocą :slight_smile:

Tree of Savior masa klasa, masa skili

Cabal lub cabal 2 (choć ten drugi mi zbyt nie podszedł) targetowy Stary MMORPG dużo czasu przy nim spędziłem i dalej się rozwija. Brak housingu ale craft exp drop na przestrzeni lat rozwinęli.

Może Everquest 2 ? W piguły klas i skillów. Totalny oldschool :slight_smile:

Dzięki za kolejne odpowiedzi. Myślę, że zajmie mi to trochę czasu, ale chętnie posprawdzam propozycje :wink:
W Everquest 2 kiedyś miałem próbować, ale on nie jest (był) czasami płatny? To samo w sumie Ultima Online.
W Albiona próbowałem… Ale trochę mnie zraził brak questów (chyba, że coś przeoczyłem, ale w pewnym momencie się urwały) i ciągłe gromadzenie surowców… Troszkę nużące jak dla mnie, szczególnie, że system craftu nie jest specjalnie rozbudowany w praktyce, więc tylko zbierasz, przerabiasz, tworzysz i tak w kółko.

Jeśli chodzi o WoW to kiedyś próbowałem jak był jakiś darmowy tydzień czy coś (teraz weszło freemium chyba czy coś w tym guście, ale o ile się orientuję to chyba nie warto?), ale szczerze mówiąc jakoś mnie nie zachwycił…
O FFXIV czytam ciągle wiele dobrego tylko ten abonament mnie zraża…
Cabala kiedyś próbowałem… Ale wtedy w ogóle nie kojarzę, żeby tam craft był (może mi się myli) więc spróbuję :wink: