Szukam MMO za dawnych czasów

Witam
Poszukuję MMORPG na dłuższą metę
No niestety ale gatunek MMO upada i mimo że jest tych MMO niemało no to niewiele można się po nich spodziewać, wszędzie to samo albo nawet gorzej.
Przeszukując internet z każdej możliwej strony w poszukiwaniu “tego” MMO nie natknąłem się na nic ciekawego, ba co ja mogę wiedzieć o grze w którą nie zagrałem ale no bez przesady opinie recenzje i gameplaye z gry jednak mają rację
Dlatego proszę o wasze propozycje sprawdzonych MMO a nie jakiś namalowanych minekraftuf w paincie

Do rzeczy
Poszukuję MMORPG takiego który mnie pochłonie
Grałem w:

Metin2 - tutaj spędziłem najwięcej czasu, miło wspominam grę ale p2w i kompletny brak zainteresowania wydawców gry jest nieznośny i nie jest taki jak kiedyś i do tego dochodzą boty co powoduje we mnie odruchy wymiotne
Margonem - może przegladarkowy, ale pochłoną mnie na dłużej jednak już dziś to nie to samo głównie przez to że gra już w to mało osób i kompletnie zatraciła ta gra swoją przyjemność
Tera - grałem w nią z 15h ( nawet niedawno). Fajna gra ale wdlg mnie jest nudna i mało ludzi a do tego gra jest wydana przez słynnych bobów od Metina którzy srają na swoje złoto
Path of Exile(Poe) - nawet przyjemna , da radę przełknąć ale czuję się jak bym grał single player i gra się robi trochę nudna przez ciągłe przechodzenie lokacji z aktu do aktu itp
Warframe - grałem w to g*wno z 50 h i nie wiem dlaczego tak drastycznie zmieniłem zdanie ale to jest po prostu kurde nudnee, latacie z łukiem czy tam innym czymś i strzelacie do botów jak dzieciaki do tego miałem nadzieję że to minie ale to się powtarza z każdą misja no szanujmy się. Nie pasuje mi to, robi się ciągle to samo, nic nowego, krótko
Tibia - Wczoraj nawet pobrałem tibie bo już nie miałem pomysłu ale to nie to, wyłączyłem , może kiedyś wrócę bo nie dałem grze nawet szansy ale ten system walki i grafika to nie moje klimaty

Ogólnie to mam świadomość że tak naprawdę to g*wno wiem o MMORPG owych grach bo grałem tylko w kilka ale po to o tym piszę . Proszę o propozyje bo już nie mam co wymyśleć. Wstawiam jeszcze takie wymagania co do gierki i to wszystko.

Bez p2w - to jest obrzydliwe, jak już to IS ze skinami, kosmetycznymi dodatkami
Grafika - nie jakiś badziew chociaż grałem w takie syfy że może to przełknę jak gra będzie fajna ale jednocześnie nie za mocna bo komputer nie jest wysokiej klasy.
Popularność- dużo ludzi na serwerach ale nie tyle żeby wywalało co 5 minut czy po prostu lagi bo to jest niegrywalne .
Abonament- bez abonamentu , najlepiej też żeby gra była f2p ale jak by było coś fajnego to moglbym kupić ostatecznie
Questy- żeby nie było sytuacji jak w metinie że mamy zabić dziki by uzyskać glinę ( jeżeli dobrze pamiętam to była taka misja) czy podobnie, nie wiem ile jest gliny w dziku i nie chce wiedzieć ale zeby te questy były chociaż zrobione na poziomie powiedzmy realnym :slight_smile:
Ekran? - Szkoda mi klawiatury, bo ostatnio grałem w jakieś badziewie i na tym ekranie się tyle działo że się prawie zrzygalem, przepraszam ale po prostu łeb mnie boli jak patrzę na tony magii że nie widzę nawet paska życia lub many
Endgame- żeby nie było sytuacji że na max lvl będę siedział w mieście i nic nie robił, chociaż jakieś wojny gildyjne, no cokolwiek

No to chyba wszystko, mam nadzieję że ktoś mnie zrozumie i doradzi coś do pogrania, szczególnie że niedługo wakacje a nie ma w co pograć.
Przepraszam za błędy ortograficzne, językowe i jakiekolwiek inne
Proszę się też nie sugerować zbyt bardzo tym w co grałem bo próbowałem wszystkiego
Za wszystkie propozycje dziękuję

Jestem na tym samym etapie poszukiwań od ponad 2 lat. Przykro mi ale możesz sobie równie dobrze odpuścić. Obecnie żadna gra nie ma nic ciekawego do zaoferowania. Jeśli gra jest f2p albo b2p to jeśli jeszcze nie ma tam p2w to zapewniam Cię że lada moment się pojawi.
Testowałem każdy tytuł o jakim pojawiła się chociażby wzmianka na tym portalu w przeciągu ostatnich kilku lat.
Czasy dobrych mmo już nie wrócą. Teraz liczy się tylko kasa.

1lajk

Moge polecic Black Desert Online. To nie jest gra na pol roku tylko jak szukasz na dluzej. System RNG,Market ktory ustala ceny, craft ogromny( od lowienia po hodowle koni, alchemia, gotowanie, zbieranie, wytwarzanie, i duzo duzo wiecej) ogromy swiat, bardzo dobra optymalizacja, swietne klasy, Co tu duzo mowic zdradzilem Ci tylko czastke tego co tam sie znajduje, co do IS bo pewnie to Cie najbardziej interesuje hmm. powiem ze moim zdaniem nie ma. w Markecie jest zakladka Pearl Items(czyli rzeczy z IS) ktore sa bardzo tanie ale tu jest haczyk, cholernie ciezko je kupic bo popyt na to jest niesamowity. Jedyna sprawa to pety, ktore sa niezbedne do expienia ale mozna je kupic w IS, sa czasami za nagrody ktore dostaje sie za regularne logowanie sie do gry i ostatecznie kupic w is ^^ ale IS jest drogi jak na PLN.

Czyli Black Desert w pełnej okazałości.
Dodatkowo nie dość że grę musisz kupić to jeszcze wydawać dodatkowy hajs w IS.

Secret World Legends
Fabuła - Bardzo dobra wciągająca przy tym wszystkim ogromna ilość questów(ogólnie wszystko na wysokim poziomie trudności).
p2w - Nie istnieje IS, w sumie także nie istnieje. Możesz tam wszystko zdobyć za free. Gra też jest F2P.
Ekran -Spokojnie bez takich bajerów że po paru efektach nic nie widać.
Endgame- Dodatkowe questy, dungony, raidy, scenariusze, lairy, znajdźki itd.
Grafika- Taka przeciętna nic pięknego, ale nie wygląda też jak badziew.

1lajk

Mechanika walki jest tak sztywna i drętwa, że ciekawiej wygląda Gothic 2. Polecam obejrzeć gameplay przed stratą czasu.
Gra jest F2P bo nikt by tego crapa nie kupił.

Zacznę od tego że masz rację mechanika walki nie jest za ciekawa, ale gra ma naprawdę ciekawą fabułę, questy i endgame.
Jeśli gra jest dla ciebie, jest crapem tylko dlatego że ma słabszą mechanikę walki to chyba ci się troszkę w głowie poprzewracało. Polecam zagrać przejść fabułę, a potem oceniać pod każdym kontekstem a nie tylko po mechanice walki

Tacy są właśnie dzisiejsi “gracze” mmo. Dlatego nasz ukochany gatunek schodzi powoli na psy. Włączył grę zobaczył, pograł przez 15 min, odinstalował= crap xD nie ma więcej co tu dyskutować.

3lajki

Stawiam na to, że aby fabuła go wciągnęła musiała by być po polsku. TSW:L wymaga znajomości angielskiego przynajmniej na poziomie B2/C1.

Final Fantasy 11 - klimat niezmieniony od 2002 roku, robiony jeszcze za dawnej szkoły MMORPG, także nie oczekuj że cokolwiek poprowadzi Cię za rękę :wink: Klimat, trudność, niespotykana atmosfera - i satysfakcja jakiej pewnie od dawna nie uświadczyłeś po skończeniu questa.

Korzystaj, bo właśnie trwa promocja, na Steam za 35zł, z oficjalnej strony za około 40zł (normalnie ponad 100zł). Ewentualnie możesz na 14 dni pobrać triala, co także polecam. Serwer Asura, tylko tam głównie jest ruch.

Ew. zostały ci jeszcze prywatne serwery WoWa z Vanilli (ale to już taki mrok dawnych czasów, że może za duży xD), TBC no albo Wotlk.

Raczej nic z “nowszych” rzeczy nie spełni twoich oczekiwań i w sumie się nie dziwię. Sama ostatnio nie gram w żadnego MMORPG, od święta odpalę sobie GW2 czy TESO, ale nie uważam tych gier za wybitne i też nie będę ci ich polecać bo twoich wymagań zbytnio nie spełniają.

Sam zaczynałem swoją przygodę z MMORPG od takich klasyków jak MU Online, Metin2, 2Moons i WoW (oficjalny), więc dzisiejsze MMORPG kompletnie niczym mnie nie przyciągają. Są nudne, powtarzalne, robione na ilość. Od lat nie jestem w stanie zagrać dłużej w nic innego niż w wowa (na starych wersjach).

Dlatego rozwiązanie to prywatne serwery wowa vanilla/tbc/wotlk. Najbardziej kompletny MMORPG i jeszcze w starym dobrym stylu. Osobiście polecam Kronos 3.

To nie MMORPG jest beznadziejne, tylko ten gatunek taki jest i zawsze byl, ba, kiedys byl biedniejszy i mial o wiele mniej do zaoferowania niz dzis, co sie jednak zmienilo ? MY, gracze. Doroslismy, zobaczylismy juz prawie wszystko, dostajemy coraz to lepsze gry, a wiec przez to wymagamy coraz wiecej. Jezeli chcesz aby cos Cie zachwycilo, to przykro mi, ciezko Ci bedzie tego dokonac grajac w gry MMO. MMORPG albo sie kocha albo nie, i jak je kochasz to za wszystko co w nich fajne i wkur**.
Grind ? Od zawsze byl i bedzie, no chyba ze wolisz wydawac real kase na itemki z boxow rng.
Powtarzalnosc aktywnosci ? Przykro mi, ale nawet jak zrobisz gre rozbudowana jak BD pod wzgledem ilosci rzeczy do robienia, to predzej czy pozniej wykoncza Ci sie mozliwosci i znowu poczujesz powtarzalnosc.
To tak tytulem wstepu. Zastanow sie czy na pewno szukasz MMORPGa, czy moze po prostu juz nie masz ochoty na ta forme rozgrywki i moze lepiej warto poszukac w innym gatunku ?

Co do samego tematu, ja polecam:
PoE - pomimo tego, ze napisales “ciagle przechodzenia actow”. Nie jest juz tak, teraz przechodzisz act 1-10 raz i nie tykasz tego gowna nigdy wiecej, bo zaczyna sie prawdziwa gra. Czyli mapy, crafting, buildy, handel, rozmowa z graczami, prohpecy farming, uber laby, a niedlgo podroz w czasie, ktora zrobi z tej gry naprawde skomplikowane gowno :wink: Jednak musisz lubic grind, inaczej nie dasz rady.

Blade and Soul - free to play mmorpg, gdzie skille nie sa na pol ekranu, ba, sa nawet postacie ktore glownie machaja mieczykiem bez wiekszych efektow specjalnych. Gra opiera sie bardzo na PvP, gdyz system walki zostal generalnei pod to stworzony. JEst naprawde bajeczny, ale w 1v1, nigdy nie probowalem mass PvP wiec sie nie wypowiem.

Black Desert na privie- tak, sa takie i jest nawet jeden, ktory jest dokladnie tej samej wersji co Global. Masz go za darmo i dostajesz pearly (walute premium) za bycie online. Nie podam Ci gdzie go znalezc, to jest zabronione.

Guild Wars 2. Pomimo ze chcesz f2p, to GW2 jest jakby f2p. Znaczy sie mozesz go sciagnac i grac bez ograniczen jakis ogromnych i zdecydowac nawet na max lvlu, czy dalej chcesz sie bawic czy raczej masz to gdzies.

No i jest jeszcze WoW, ktory nie jest f2p, i nie dosc ze placisz co miesac to tez za dodatki. Tak wiec to juz jest spory wydatek, szczegolnie dla polakow, tak wiec nie polecam go dla Ciebie, jednak tylko przypominam, ze wciaz jest to jeden z najlepszych MMORPG na rynku pomimo tego, ze ma 13 lat.

Pozdrawiam.

Od siebie powiem że ZDECYDOWANIE odradzam wszelakie prywatne serwery różnych gier - i to z wielu powodów : nierzetelność (grasz 2 miesiace… a 3 zamykają serwer a ty tracisz wszystko co osiagnales, to nie jest fajne), udziwnienia (rate x5, x10, czy inne “własne modyfikacje”), mała populacja (ile na takim privie siedzi osób? Koło 500? Na tych popularniejszy może w porywach 2k, a u ruskich/azjatów 5k). Aczkolwiek to moje zdanie, możesz mieć inne, tylko weź to pod uwagę jeslibyś się zdecydował na jakiś prywatny serwer, żebyś potem nie był zaskoczony.

=============================================================================

Z tytułów obecnie wartych sprawdzenia i takich które by spełniały twoje wymagania przychodzi mi na myśl chyba tylko guild wars 2.

Questy są w formie “serduszek”/przysług. I tak gdy np gdy pójdziesz na farmę to rolnik prosi cię o pomoc, a to jak ty mu pomożesz to twoja broszka. Możesz zbierać warzywa z pola, zabijać okolicznych bandytów, albo np poczekać na event gdzie pole nawiedzają wielkie robako-dżdżownice które jak zabijesz to też pomagasz farmerowi i zaliczasz w tym czasie nie dość że event, to zabijasz bossa (dodatkowa nagroda) i jeszcze wykonujesz questa :smiley:

Podstawka jest za darmo z niewielkimi blokadami (np niektórych itemów z AH, czy whisper tylko do znajomych), wiec możesz sprawdzić czy ci takie coś odpowiada, a nawet wbić max lvl. Aczkolwiek jeśli chodzi o endgame to praktycznie obowiązkowe jest posiadanie jakiegoś dodatku (a najlepiej obu).

A co mamy w end-game?

• world bossy
  • meta eventy (o zasięgu na całą mapę, np w Verdant Brink jest meta-event gdzie ludzie (i inne rasy) starają się przeżyć w dżungli i na całej mapie pojawiają się pomniejsze eventy z eksortowaniem rannych żołnierzy, zbieraniem zapasów, umacnianiem obozów, obroną ich, polowaniem na wielkie i straszne monstra itd)
  • dynamic eventy (typu atak centaurów na wioskę, albo wyruszenie z łowczym na polowanie na grubego zwierza by mógł się wykazać przed swoim plemieniem)
  • daily questy
  • arenki (niedawno miałem walkę gdzie przez 12 minut sam broniłem środkowego punktu przed 4 przeciwnikami i zabilem ich wiecej niż zliczę… aż padłem, patrzę na czas i takie “o kur… 12 minut minęło”, niektórzy ludzie serio nie powinni być w tym diamencie, jakbym jeszcze wziął jakąś klasę z mety (condi), ale niee, gralem elkiem pod power i healing xD)
  • siege aka World vs World
  • osiągnięcia (tak, ktoś powie że bez sensu, ale tylko przez system osiągnięć można zdobyć masę rzadkich i przydatnych przedmiotów + tytuły wiec jest sens je robic)
  • mapki do farmy (czyli w zasadzie wszystkie mapy z Living World Story, na kazdej jest masa eventów, meta eventów i innych pierdółek, a farmi się je dla zdobycia ichniej waluty za którą kupujesz np surowce do craftu i jak masz farta to można na tym nieźle zarobić)
  • farmienie golda na gemy (waluta premium, jest system wymiany walut, co też znacznie wydłuża żywotność gry, ponieważ zawsze możesz sobie farmić golda na jakiś strój, czy inną skórkę do mounta)
  • odblokowanie gryfa (nie jest to proste ani tanie ale warto, dzięki niemu możesz przelecieć całą mapę bez dotykania ziemi jak nabierzesz wprawy :smiley:)
  • fractale (1-100, kazdy kolejny jest trudniejszy ale lepsze nagrody)
  • craft legendarki/legendarek (zajęcie na miesiące, albo i lata jeśli liczymy razem z przygotowaniem się do tego, a legendarka oprócz zmiennych statystyk i boosta do nich ma swój specjalny efekt wizualny, np jest tarcza strażnika wiedzy która zmienia wygląd skilli, że zamiast rzutu tarczą z tarczy wylatuje książka i kartki :D, albo miecz Bolt który naładowuje postać elektrycznością itd)
  • raidy (aczkolwiek tu zalecam posiadanie przynajmniej tego ascended eq i odrobiny znajomości mechanik panujących w gw2 i jeszcze chociaż poczytanie o bossach, gdyż są mega ciężkie i wipe x10 nie jest niczym dziwnym, ponieważ starczy by sie healer zagapił czy nie przewidział skilla bossa (i tego że musi po nim party wyleczyc) i już wipe xD)

Coś bym pewnie jeszcze nawymyślał ale nie chce mi się :stuck_out_tongue:. Co do przejrzystości to gw2 jest chyba najbardziej przejrzystą grą w jaką grałem (a grałem w chyba wszystko). Ładny, “malowany” interfejs, piękne skille, ale jednocześnie proste (tzw minimalizm, też ma swój urok), do tego niskie wymagania (grane na laptopie z kartą graficzną intela i nawet World vs World chodziło bez spadków fps poniżej “minimum”). Myślę że pod tym względem nie znajdziesz powodu do narzekania.

Generalnie rzeczy do robienia jest sporo, ale nie jesteś zmuszany do niczego - nie musisz tutaj robić 2 dungeonów w kółko by móc iść na raidy. Ba, jak masz kaprys możesz iść na raidy nie robiąc nic innego tylko bawiąc się np w crafting (aczkolwiek nie gwarantuje ze bys nie padl w przeciagu 5 sekund z powodu braku praktyki w walce pve). Większość ludzi wbrew pozorom woli być do czegoś przymuszana gdyż inaczej się gubią, stąd argumenty że gra jakoby nie ma end-game :stuck_out_tongue:

polecam the division :slight_smile: sporo osób gra, szybko znajduje team :smiley: masa zabawy :smiley: ale minus musisz troszkę wydac na zakup

Niestety nie ma MMO jak za dawnych czasów. Casualizacja i klony WoW-a zabiły gatunek. Też tak czekam od jakiś 8 lat i widzę że się nie doczekam.

Są tylko 2 wyjścia:

1. Dać sobie spokój z MMO
  2. Grać w klasyki jak Lineage 2 classic czy EVE online.
1lajk

Mozesz spróbować swoich sił w TESO, grafika jak i sama fabuła jest niczego sobie, marka też jest wyrobiona więc gra szybko nie upadnie, dodatki wychodzą cały czas, więc świat się powiększa, IS na tę chwilę nie jest inwazyjny, dzieci płaczą na temat cen pakietów i loot boxów, ale to co dostajesz w zamian jest stricte kosmetyczne (nie licząc przyśpieszaczy do nauki craftingu, które i tak w dalszym etapie gry nie będą miały większego znaczenia), gra jest w formie b2p z opcjonalnym premium (dobrym na początek, bo masz osobny bag bez dna - do craftingu, dostęp do wszystkich pierdół które trzeba dokupić osobno [dlc i dungi], w late game jest nie istotny, swoją drogą kupując premium dostajesz tez walutę z is i to więcej niz jakbyś kupował osobno za te same pieniądze :smiley: )

Ja osobiście tez wyczekuję takiego mmo, które wciągnie mnie na setki godzin, jednak od jakichś 7 lat nic nie było w stanie zapewnić mi rozrywki na dłuzej jak 2-3 miesiące…
Swoje nadzieje zawieszam na Ashes of creation, ale to tez jest wielka niewiadoma ;/
Dla mnie bardzo istotna w grach jest jednak grafika, ludzie mówią ze fabuła, ale nie oszukujmy się, nawet jeśli gre macie po polsku, to ilu z was się w to zagłębia ? Problem jest jednak tej maści, ze gdy gra zaczyna powstawać, to robiona jest na aktualnie popularnym silniku graficznym i z góry opartych kryteriach, zanim taka gra wyjdzie to minie kilka lat, bo gra mmo to jednak spory kawałek kodu, a w tym czasie jak wszystko inne grafika tez idzie do przodu, ot przykład xyz produkują grę od końcowego okresu panowania gtx z serii 9, teraz niebawem doczekamy się już serii 11, przełęcz jaka powstanie między 980 a 1180 jest nie do opisania, a trzeba zwrócić uwagę, ze producent zakładał iz 980 to będzie maximum pod ultra setting, gdzie tez przecie powinno się zapewnić wygodną rozgrywkę Januszo ze słabszym sprzętem jak i Andrzejo z nieco lepszym, ale nie mozna zrobić tego w taki sposób, ze jeden będzie miał na ekranie “tibię”, a drugi jakby żywcem patrzył przez okno a nie w monitor.

Bardzo dziękuję wszystkim za wypowiedzi pod tematem, sprawdzę wszystko co i jak i może znajdę tego MMO :slight_smile:

Co do pewnej odpowiedzi, w Poe gram i mi się spodobało jednak jak mówiłem trochę mnie nudzi to że gram tak na prawdę sam i przechodzę mapy, ma to swój urok ale to raczej nie dla mnie. Doszedłem do 33 lvl i mogę powiedzieć że zabawa z tej gry dopiero się zaczyna ale nie mam na to siły bo to wymaga bd czasu przynajmniej dla mnie jest to męczące a mały błąd w rozwijaniu postaci potrafi sprowadzić postać do kosza

No nic nie poradzimy na to że nasz gatunek upada a słuszne jest to że są po prostu robione pod kasę. Na zbyciu mamy tylko że tak powiem koreańskie obsrane skarby bo gameforge ( oczywiście jest dużo więcej takich ) producentem który nie rozumie prostej rzeczy że zarobiłaby więcej gdyby zrobiła kosmetyczne itemy w IS

Ktoś jeszcze napisał że mogę nie koniecznie szukać MMO i jest to prawda, bo szukam czegoś co by mnie pochłonęło, a muszę przyznać się że MMO jest moim ulubionym gatunkiem gier i sprawia mi przyjemność ( o ile jest dobry) dlatego tutaj a nie na jakimś portalu o majnkraftach i fortnajtach

Co do BDO, zastanawiałem się nad tym, akurat jakiś czas temu załapałem się na free weekend i muszę powiedzieć że przypadła mi trochę, jednak z tym pierdzielnikiem na ekranie nie da się wytrzymać.

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, piszcie śmiało, nawet jakieś zażalenia z tym związane bo to trochę uspokaja człowieka jak sobie pogada jak to jest z tym MMORPG

Miłego dnia/wieczora

jedyne co mogę polecić i już były wymieniane to GW2 i TESO moim zadnim system B2P bez jakiegoś kosmicznego IS jak w BDO jest najlepszym rozwiązaniem w grach gatunku MMORPG. Obie gry mają ciekawe rozwiązania co do buildów postaci nie masz schematów którymi musisz się kierować grasz czym chcesz (schematy są jedynie na metach pvp i pve). TESO ma niesamowitą fabułę a GW2 nieziemskie World Bossy które robią wrażenie nawet na dzień dzisiejszy. Trzecim tytułem który mi wpadł do głowy do Blade and Soul który wiem tylko tyle że rozwija się prężnie i ma na prawdę bardzo częste dodatki update itp które rozwijają grę ku lepszemu. Decyzja i tak należy do Ciebie. Musisz sam przetestować gry a wyborze i tak nikt tak na prawdę nie pomoże :slight_smile:

GF nie jest producentem, ale wydawcą, dlatego tez takie gry jak WOW, TESO czy BDO biją produkcje wydane przez GF o głowę, nie wiem czy pamiętasz jak w MT2 był bug z tzw. “czarną dziurą”, ile czasu zajęło nim został naprawiony ?? W takim TESO, jak coś nie działa, na 2gi dzień jest łatka i nie ma problemu, to samo support, piszesz bezpośrednio do dev teamu, tak jak miałem w BDO, problem z wersją steam, 5 minut i była odpowiedź, nie mówiąc o tym, ze dostałem jeszcze gratis z przeprosinami, a kultura jaką pochwalił się support - 1sza klasa.
Podsumowując, najlepiej wybierać produkcje bezpośrednio wydane przez twórców, bo oni, jeśli są ogarnięci, to gra szybko nie upadnie, a co za tym idzie nie stracisz swojego czasu - bo tego szkoda najbardziej.