Poszukuję jakiejś ciekawej strategii polegającej głównie na budowaniu budynków, całej osady, ulepszaniu i rozbudowywaniu. Nic nowoczesnego, żadnych robotów, czołgów itd. najlepiej klimat średniowiecza ewentualnie z elementami fantasy. Oczywiście nie może zabraknąć walki z komputerem itd. najlepiej gdyby był do dyspozycji duży obszar terenu pod właśnie bitwę i rozbudowę.
Z tych co grałem i mi się spodobały lecz czegoś brakowało to lotr: bitwa o śródziemie, bardzo fajny start kiedy trzeba gromadzić surowce i rozbudowywać bazę jednocześnie tworzyć wojska. Minus to głównie taki, że trzeba wszystko robić bardzo szybko, omija się połowę rzeczy żeby zrobić spam i jak najszybciej skończyć mapę. Tak samo warcraft 3 itd. fajne strategie, ale nie chcę takiej gierki gdzie liczy się aby jak najszybciej zniszczyć wroga.. chyba, że rozgrywka na prawdę jest długa. Grałem też w settlers 7, ale te punkty zwycięstw czy coś takiego mnie odrzuciły. Nie chcę nic na czas. Tzar ciężar korony bardzo fajna, ale już strasznie stara.
Grafika, hmm.. nie chcę małych pixelowych ikonek z lotu ptaka, grafika najlepiej mniej więcej taka jak w boś
Szukam RTS strategiczno/eko
Może coś z seri stronghold, ew. spellforce. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Myślę, że możesz spróbować "Heroes of Might and Magick V Dzikie Hordy" sam mam i gra całkiem fajna spróbuj może ci przypadnie do gustu.
Spróbuj Strongholda. Myślę, że naprawdę może Ci się spodobać.
A jeśli nie to może spróbuj Knights and Merchants. Stara gierka więc grafika może Cię trochę zrazić, ale kiedyś pogrywało się naprawdę fajnie, a dwa lata temu podobno wypuścili remake.
Może Anno ? Jest to gra głownie skierowana na ekonomie ale bardzo przyjemna i grywalna, Stronghold i Stronghold Crusader to klasyki, jest tu wszystko co potrzebujesz lecz rozgrywka jest też dość szybka ale nic nie stoi na przeszkodzie aby się nie spieszyć a spokojnie rozbudowywać swoją armie. Settlersi to wszsytko porzed 7 jeszcze jakoś 6 w tłoku ujdzie ale nie ma porównania do wcześniejszych wersji. Może kultowe Age of Empires wszystkie 3 części są bardzo dobre.
Jak dla mnie Bitwa o Śródziemie II była genialna.
Od siebie dodam do listy trochę już zapomnianą strategię Rise & Fall: Civilizations at War oraz wspaniałego Rome: Total War, a jak średniowiecze to oczywiście Medieval II: Total War.
W TW nie można budować a napisałem, że chodzi o stawianie budynków na mapie bitewnej, rozbudowywanie całej wioski, zbieranie surowców i jednocześnie walka. Nie chcę trybu mapy kampanii. Rise & Fall za stare. Might and Magic nie jest RTSem, nie pasuje do opisu, z resztą grałem w to może z 2h w ogóle mnie nie ciągnie do tej gierki mimo, że sama w sobie nie jest zła.
Na tę chwilę zobaczę na Stronghold i Age of Empires chociaż grałem w jakieś starsze części obu tych gier. Polecacie jakąś szczególną? Bo zapewne sprawdzę najnowszą. Szkoda, że nie ma żadnego nowego tytułu właśnie podobnego do takiego lotra czy warcrafta3.
Sprawdź Cultures: The Saga, albo samą wersję gry Northland, gra mojego dzieciństwa. Kierujesz wioską wikingów, ale przyjdzie Ci się zmierzyć np z rycerzami, eskimosami. Rozbudowujesz osadę, przyznajesz zawody mieszkańcom tz, że mogą stać się rybakami, strażnikami wioski, mogą wydobywać surowce, a jeśli będą wojownikami to z tego co pamiętam będą mieli własne eq, które możesz zastąpić znalezionymi przedmiotami, oczywiście mieszkaniec też człowiek i skądś się musiał wziąć, więc mieszkańcy dobierają się w pary, mają dzieci więc budujesz szkoły, by potem mogły wyrosnąć na prawdziwych wojowników i by mogły przysłużyć się jakość wiosce. Eksplorujesz świat gry, budujesz okręty by łatwiej zasiedlić nowe rejony, nawiązujesz sojusze, albo niszczysz wszystko - według uznania. Moim zdaniem chodź gra ma już swoje lata i nie każdemu przypasuje jest naprawdę warta uwagi
Może Crusader Kings 2, coś z serii Age of Empires albo Rise of Nations?
Spellforce 2
Polecam Ci: Anno, Twierdzę, Kozacy, Empire Earth, Medieval Total War (turowa), Age of Empire, Europa Universalis, Shogun Total War
To może spróbuj Gra o tron: Początek nie jest to może tytuł zbyt wybitny, ale pograć się da, ew. Król Artur II, ale nie pamiętam czy dało się w nim budować cokolwiek.
Ja polecam Tzar: Ciężar korony. Klasyka sama w sobie i na dodatek bardzo grywalny RTS.
Anno, Settlersy, Knights and Merchants. Stare serie, ale powinny mieć wszystko czego szukasz.
Niektórzy chyba nie czytali posta bo o tzarze już mówiłem to samo o Total Warach tu w ogóle nie ma budowania na mapie bitewnej zacznijmy od tego, lubię TW gram od kilku lat, ale to całkiem inny typ strategii. Stare gierki też odpadają, nie chcę pixeli, przecież to się mija z celem żeby grać w coś co wyszło i w co się grało ponad 10 lat temu jak są nowsze produkcje.
W Stronghold bym zagrał lecz z tego co patrzyłem to każda część jest pixelowa a ja jednak chciałbym widzieć każdą jednostkę z osobna i cały przebieg bitwy a nie biegające kropki z góry. Nie wiem czy to mi się nic nie podoba czy na prawdę sytuacja na rynku gier jeśli chodzi o tego typu strategie jest aż tak tragiczna. Sprawdzam po kilka razy te tytuły i nawet mi się nie chce filmików do końca obejrzeć bo to kompletnie nie to czego szukam. Chciałbym najlepiej nowszą gierkę gdzie będą minimum te dwa elementy czyli stawianie budynków na mapie (ogólnie rozbudowa) i tworzenie jednostek do walki.
http://images8.gry-online.pl/galeria/galeria_duze3/13907921.jpg
http://i2.pinger.pl/pgr333/b7c63bc30018b0a64b8a7b9c/starcraft_2_5.jpg
Nie chcę mapy kampanii, elementów rpg i nic z przestarzałą grafiką. Fajnie jakby ktoś podał choć jeden najbardziej zbliżony tytuł do tego. W Settlers jak grałem odrzuciły mnie te punkty zwycięstw gdzie trzeba coś zrobić na czas albo przegrywamy.
Sorry nie zauważyłem Tzara. Ciężko znaleźc coś nowszego co by pasowąło do twojego wzoru. Co powiesz o Armies of Exigo i Rising Kingdoms (gra twórców Tzara).
Nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi z tym ze w Strongholdzie widzisz jakieś pixele.
Tam przecież możesz śledzić przebieg bitwy każdej pojedynczej jednostki i każdą jednostkę z osobna.
Pamiętam, że grałem w stronghold pewnie jakaś podstawka, ale to już dawno było. Mniejsza o to, na grafice lub na filmach jak patrzę, to wszędzie w każdej części tej gierki jednostki są jak małe ikonki biegające to wygląda jak tzar z 2000 roku a nawet gorzej. http://www.youtube.com/watch?v=ass4Atw6PWA Jak skaczące mrówki po ekranie.
Armie of Exigo to już bardziej ten klimat co mnie interesuje, ale nieco za stare i te sztywne animacje.
No sorry. Ostatnim klasycznym RTSem był StarCraft II. Po nim nic nie wszyło i raczej przed nim też za dużo się nie pojawiło. Masz raczej skrępowane ręce.
Revar to zagraj sobie w wersję HD.