Tera będzie p2p czy f2p?

Pytanie jak w tematcie

Tera będzie Darmowa czy płatna ? i czy jest jakaś szansa granie za free ?

Będzie płatna i raczej nie liczyłbym na f2p

P2P, of course. :)

P2P, ale możliwe że kiedyś tam będzie f2p.

P2P, ale możliwe że kiedyś tam będzie f2p.
Kiedyś, czytaj za 8-12 lat. :D
Kiedyś, czytaj za 8-12 lat.

Chciałeś powiedzieć, 8-12 miesięcy? :D

nom 8-12 miesięcy ... i nie hejtuje tery tylko wystarczy o niej poczytać i o graczach :P

Jest możliwość grania za darmo jak w każdej płatnej grze.

Tylko zależy od tego ile dziennie grasz.

Zależy też od tego jak zrozumiesz poniższe:

Inwestujesz tylko na początku w pudełko i abonament jakoś na 2 miesiące +1 miesiąc gratis z pudełka i masz 3 miesiące na rozkręcenie istnego biznesu, co następuje:

1) poznaj grę i możliwości najlepiej pasujacego ci zarobku jak np granie na giełdzie (aukcja), zbieranie czegoś i handel tym lub zwykłe granie

2) poznaj i zdobądź zaufanie ludzi, którzy nie mają tyle czasu na grę a chętnie kupią golda od zaufanej osoby niż tańszego ale mniej bezpiecznego źródła jakim są farmy. Te osoby to zazwyczaj zapracowane głowy domów, relaksujących się 1-2h dziennie w grze, chętnie kupują golda bo mają pieniądze a nie mają czasu by je farmić. Z pomocą twojego golda jako-tako dogonią pozostałych graczy.

3) jeśli nie potrafisz wmieszać się w towarzystwo potencjalnych kupców pozostaje ci handel na Allegro a tam konkurencja może być spora i zyski już nie takie atrakcyjne.

Jak byłem młodszy tak właśnie grałem, 8h dziennie NORMALNEJ GRY wystarczyło w zupełności by raz na miesiąc kupić 2 miesiące grania. Dawało mi to miesiąc zapasu i w końcu miałem tak długo opłacony abonament na żaś, że kase zarobioną z golda wydawałem na prawdziwe rzeczy, kupiłem z niej nowy monitor za 600zł i później kompa za 2500zł.

Dziś pracuję, gram mniej (max 5-6h) ale jestem w stanie robić tak jak wcześniej czyli nie płacić ani grosza - to co zainwestujesz na start zwróci się po 5-6 miesiącach grania nie licząc abonamentu, który będziesz miał cały czas opłacony na dobry miesiac w przód.

Jeśli ogarniasz to miłego grania za darmo w płatne gry jak TERA.

Pozdrawiam

z TERA bedzie gorzej niz ze swtorem...zeby ktos sie nie rozczarowal...bo sporo ludzi odeszl oz powodu nagminnego berfienia i upraszczania gry.

Bladek to są śmieszni ludzie, aktualnie trwa płacz o to, że usunęli nadmiar krwi w europejskim kliencie - oh straszna tragedia warta natychmiastowego wywalenia gry do kosza. Debile i tyle, mnie nie obchodzą takie pierdoły i będę grał.

Ja na krew mam wyje... gra jest za***ista w każdym detalu i będę na pewno przy niej spędzał miło czas a co do płatności gry to daje jej ok 3lat może potem będzie jako tako za free jak Age of Conan coś w tym stylu.

Co?!, krew już wyłączyli nawet?! oMg!, a mówił EnMasse lub Frogster że nie mają zamiaru wyłączać krwi w którymś z wywiadów.

No tak na TERE już krzyżyk postawiłem... niech cenzurują dalej tę grę to będzie totalną kaszaną -,- i ją ułatwiają do noobskiego poziomu, dobrze że nie kupiłem pre-ordera bo tylko bym się na tej grze przejechał..., a rok temu zapowiadała się ta gra na Hit a teraz mi wygląda na kolejny Casuoalowaty sweetaśny produkt Azjatycki..., p***dziele w takim razie TERE wracam do L2 GoD.

Co do płatności założe się że TERA przeżyje miesiąc lub 2 miesiące po premierze na p2p i potem przejdzie na f2p, bo jak tak dalej pójdzie to ludziom odechcę się płacić za produkt który wyróżnia się tylko non-targetem, piękną grafiką, dynamiką i otwartym światem i pięknymi postaciami wypuszczonymi prosto ze SPA

Taka za***ista gierka i p2p ;<

Temat mozna zamknąć

@Aero - Nie wyróżnia się non-targetem, już są darmowe odpowiedniki, więc na chwilę obecną TERA nie oferuje niczego nadzwyczajnego. Nie wiem czy pamiętacie, ale wspominałem już przed tym całym zamieszaniem z CBT że będzie to fail tego roku. Jak na razie moje przypuszczenia się sprawdzają. W tytuł poszło tyle kasy przy reklamowaniu niż było to potrzebne, niby dlaczego ? Skoro to fail, najlepiej nakręcić społeczność do pre-orderów i innych tego typu zagrań [nie zapominajmy że są tacy napaleńcy którzy wykupują sobie już roczny abonament zanim wyjdzie OB].

W tych czasach gdy wychodzi piękne MMO od razu nasuwa się mi powiedzenie Bila Gatesa "jeśli coś źle działa, to przynajmniej niech dobrze wygląda", niestety zgadzam się z tym w 100% i patrząc na te wszystkie obecnie wychodzące gry tak jest. Jedyną nadzieję zostawiam w Age of Wulin, którą wydaje gPotato w wersji f2p oraz p2p, więc jakaś alternatywa wyboru zawsze jest. Dodatkowo w grze nie ma lvli, ani innych beznadziejnych systemów zmuszających do robienia q/grindu oraz nowość w tym gatunki, przy wylogowaniu z serwera [czy to dc czy zamierzone wyjście z gry] Nasza postać zostaje i tętni życiem. Jak to z tym będzie okaże się w praniu, jeśli i to będzie failem, słabo widzę rynek mmo. Cabal osłabiony, Lineage2 osłabione, Aion osłabiony, każdy klasyk zostaje przerobiony do takiego stopnia, aby nawet 5-cio latek dał sobie radę bez problemu. To ma być MMO ? Chyba tylko z nazwy. ;s Myślałem że w wyrazie "multi" kryje się zależność graczy między sobą, ale jakie z obecnych gier multi skoro nawet solowanie nie jest trudne ? Oo

nie chodzi o krew....ale o pvp , latwosc gry , latwosc zdobywania sprzetu , enchant zrobili z niej shit dla neokidow

Jak byłem młodszy tak właśnie grałem, 8h dziennie NORMALNEJ GRY

Normalnej gry? Jak mozna w jednym zdnaiu umiescic "8h" i okreslenie "normalnej gry"? Juz sam czas spedzony przy produkcji sprawia, ze ni jak nie da sie zakwalifikowac tego do normalnosci. Toc to mozna podciagnac pod zaburzenia psychiczne... Ja wiem o co tobie chodzilo, ze grasz tak, jakbys gral normalnie (czyli tak jak wtedy, kiedy nie zalezy ci na kasie, bez meczenia sie i powtarzania stale pewnych czynnosci), ale sam czas spedzony na to, aby udalo wyciaganc sie z tego pieniadze jest tak horrendalny, ze stawia takie sposob gry w najczaniejszym swietle. Czy gra jest tego warta? Czy oplacenie abonamentu jest tego warte? Wybacz, ale ten wymagany czas spedzony jest przerazajacy.

I nie pisz, ze grac bedzie sie za darmo w platnej grze, bo czas jest cenniejszy od zlota, a wiec skupianie sie na zarobku, siedzenie po 6-8 godzin, aby moc cos tam zdobyc i potem to sprzedac, a wszystko po to, aby oplacic abonament, aby miec przyzwolenie do dalszej gry... To sie mija z celem przyjemnosci, jaki przynalezny jest do terminu grania na komputerze. To ma byc rozrywka, a nie sleczenie po 6-8 godzin dziennie, aby moc oplacic przyszly abonament. Juz lepiej pojsc do dorywczej roboty ze dw arazy w tygodniu i miec kase na oplacenie tych 50 zl miesiecznie (a potem i tak troche pieniedyz zostanie), niz siedziec w grze i sie meczyc. Oczywiscie to tylko wtedy, jesli meczy cie siedzenie tyle godizn przed kompem, bo jelsi sprawia komus radosc maltretowanie gry przez tak dlugi czas... To niech taka osoba zapomni o moim wywodzie.

Normalnej gry? Jak mozna w jednym zdnaiu umiescic "8h" i okreslenie "normalnej gry"? Juz sam czas spedzony przy produkcji sprawia, ze ni jak nie da sie zakwalifikowac tego do normalnosci. Toc to mozna podciagnac pod zaburzenia psychiczne... Ja wiem o co tobie chodzilo, ze grasz tak, jakbys gral normalnie (czyli tak jak wtedy, kiedy nie zalezy ci na kasie, bez meczenia sie i powtarzania stale pewnych czynnosci), ale sam czas spedzony na to, aby udalo wyciaganc sie z tego pieniadze jest tak horrendalny, ze stawia takie sposob gry w najczaniejszym swietle. Czy gra jest tego warta? Czy oplacenie abonamentu jest tego warte? Wybacz, ale ten wymagany czas spedzony jest przerazajacy. I nie pisz, ze grac bedzie sie za darmo w platnej grze, bo czas jest cenniejszy od zlota, a wiec skupianie sie na zarobku, siedzenie po 6-8 godzin, aby moc cos tam zdobyc i potem to sprzedac, a wszystko po to, aby oplacic abonament, aby miec przyzwolenie do dalszej gry... To sie mija z celem przyjemnosci, jaki przynalezny jest do terminu grania na komputerze. To ma byc rozrywka, a nie sleczenie po 6-8 godzin dziennie, aby moc oplacic przyszly abonament. Juz lepiej pojsc do dorywczej roboty ze dw arazy w tygodniu i miec kase na oplacenie tych 50 zl miesiecznie (a potem i tak troche pieniedyz zostanie), niz siedziec w grze i sie meczyc. Oczywiscie to tylko wtedy, jesli meczy cie siedzenie tyle godizn przed kompem, bo jelsi sprawia komus radosc maltretowanie gry przez tak dlugi czas... To niech taka osoba zapomni o moim wywodzie.

eeeeeeeeeeeeee? wiekszosc graczy siedzi te 6h-8h dziennie wiec nie wiem o cotaki placz , ze 6-8 h dziennie to tak duzo:| jeden gra tyle drugi mniej wiec nie wiem po co takie porownania robisz....madre to w ogole?

50zł to masz 10h pracy po marne 5zł/h. Dużo ? Raczej nie. Wątpię że ktokolwiek nawet w 20h jest w stanie zarobić w grze itemy/gold o równej wartości. Co do samej TERY, nigdy nie zapłaciłbym tak wysokiego abonamentu na tak średni tytuł. Na chwilę obecną chyba ArcheAge oferuje najwięcej możliwości jako innowacja, jednakże zanim wyjdzie angielska wersja to ten tytuł będzie już kolejnym średniakiem, jak chyba większość tytułów wchodzących na rynek EU.

Normalna gra czyli nie zajmuję się przez ten cały czas farmieniem kasy na abonament tylko spędzam go normalnie idąc na expa, pvp, instancje itp. a kasa leci sama w międzyczasie. Pod koniec dnia idę tylko na aukcję i tam handluję tym co zdobyłem lub robię przekręty zwane "graniem na giełdzie".

To że poświęcałem 8h na grę nie jest niczym nadzwyczajnym, miałem tyle wolnego czasu to czemu nie?

Koneser nie może być przecież graczem niedzielnym, trzeba ostro napierdzielać w gry.

Co tu dużo mówić aby coś osiągnąć w TERA online trzeba płacić i grać a najlepiej mieć do takiej gry zgraną ekipę wtedy wszystko jest łatwe i proste. Kto nie chce płacić ten nie gra kto ma taką możliwość(ja mam) to będzie grał w najlepsza gre MMORPG tego roku(moje zdanie),a dla reszty mogę tylko współczuć no i czekajcie na moment kiedy TERA będzie za FREE(daje 2 lata). Może nie jest jakiś tam innowacyjnym MMO ale ma to coś w sobie co mnie do niej przyciąga i to jest najważniejsze dla gracza MMORPG aby gra dawała mu satysfakcje z spędzonego przy nim czasu oraz w tym przypadku pieniędzy. TERA na pewno jest grą którą polecam wszystkim bo każdy w niej znajdzie coś dla siebie.