Tera będzie p2p czy f2p?

Co tu dużo mówić aby coś osiągnąć w TERA online trzeba płacić i grać a najlepiej mieć do takiej gry zgraną ekipę wtedy wszystko jest łatwe i proste. Kto nie chce płacić ten nie gra kto ma taką możliwość(ja mam) to będzie grał w najlepsza gre MMORPG tego roku(moje zdanie),a dla reszty mogę tylko współczuć no i czekajcie na moment kiedy TERA będzie za FREE(daje 2 lata). Może nie jest jakiś tam innowacyjnym MMO ale ma to coś w sobie co mnie do niej przyciąga i to jest najważniejsze dla gracza MMORPG aby gra dawała mu satysfakcje z spędzonego przy nim czasu oraz w tym przypadku pieniędzy. TERA na pewno jest grą którą polecam wszystkim bo każdy w niej znajdzie coś dla siebie.

I żeby w ogóle grać trza płacić ;/

Sorry ale ten post dla mnie jest bezsensowny.

mogę tylko współczuć no i czekajcie na moment kiedy TERA będzie za FREE(daje 2 lata)

2 lata?? Ja daje na to 3-6 miesięcy od premiery dlatego nie zamierzam płacić abonamentu w grze która i tak za niedługo przejdzie na f2p bo to marnowanie kasy. Mogli zrobić przynajmniej b2p z IS tak jak GW2

Tera nie ma abonamentu 50 zl eh...dalej widze nie rozumiecie...abonament bedze kosztowal max 40 zl .....sklepy kupuja ogromne ilosci i dostaje tez spore znizki na pre-paidach , abonament w pl po paru tygodniach bedzie wachal sie w granicach abonamentu swtora 30-40 zl , kazdy woli dac nizsza cene niz w ogole nic nie sprzedac...eh

2 lata?? Ja daje na to 3-6 miesięcy od premiery dlatego nie zamierzam płacić abonamentu w grze która i tak za niedługo przejdzie na f2p bo to marnowanie kasy. Mogli zrobić przynajmniej b2p z IS tak jak GW2
Niech sobie grają, żałujesz im ? Ja np. nie. (: Z gry produkowanej jako p2p, wyszedł zwykły średniak, dlatego też robiąc z niej f2p+is także byłby średniak.

Przecież to nie oferuje nic jak na te czasy, ni to nowy system, ni to nowe uniwersum, ani to nawet klimat, ni to b2p/freemium. Zwykły przejściowy tytuł który na tle D3/GW2 zostanie szybko zapomniany, jeśli nie zostaną podjęte odpowiednie działania, czyli prawdopodobnie uratuje ją tylko przejście na freemium. I myślę że jest na to czas max do pół roku. Tytuły p2p, które wyjdą w niedługim czasie będą oferowały coś swojego, niestandardowego, za które już jest sens płacić nawet te 50zł/mc.

Niech sobie grają, żałujesz im ? Ja np. nie. (: Z gry produkowanej jako p2p, wyszedł zwykły średniak, dlatego też robiąc z niej f2p+is także byłby średniak. Przecież to nie oferuje nic jak na te czasy, ni to nowy system, ni to nowe uniwersum, ani to nawet klimat, ni to b2p/freemium. Zwykły przejściowy tytuł który na tle D3/GW2 zostanie szybko zapomniany, jeśli nie zostaną podjęte odpowiednie działania, czyli prawdopodobnie uratuje ją tylko przejście na freemium. I myślę że jest na to czas max do pół roku. Tytuły p2p, które wyjdą w niedługim czasie będą oferowały coś swojego, niestandardowego, za które już jest sens płacić nawet te 50zł/mc.

Hmmmmm tak bardzo starasz sie przekonać wszystkich do swojego zdania, że to aż trochę przykre :P Jak nie interesuje Cię Tera i napisałeś to 100000 razy to nie rozumiem czemu nadal piszesz kolejne posty w których jest to samo.... Tera to non target z ogromnym otwartym światem, co już jest czymś innym. Na serio nie mam czasu aby pisać teraz o wszystkim nowościach które widziałem. Przypominam ze d3 to hack and slash gdzie mozna grać w chyba 5 osób max, d3 jest dobre ale przechodząc pierwszy akt miałem wrażenie to robiłem to już 10 razy... tak bardzo ta gra była już reklamowana. Co do GW2 jak na chwile obecną potrzebna jest maszyna z nasa aby pograć a do tego płacisz 200zł i dalej masz cs co jest jakimś żartem, 20zł za powiększenie baga :] GZ dla ludzi którzy zapewne nawet nie grali w bete GW2 a już są zakochani ponieważ jest btp, a Ty już czujesz klimat gw2 nawet przed wyjściem :]. Nie stać Cię na Tere ?? to nie musisz być "hejterem" tej gry, mnie też na nią nie stać i co ? Piszę że Tera to syf a gw2 i d3 są "cool" ? raczej nie :] Każdy może napisać swoją opinie na temat gry ale błagam niech da jakiś dobry argument a nie Tera to "gufffno" i koniec. Ludzie trochę rozumu.... D3 to hack and slash, gw2 to mmorpg a Tera to mmoArpg. D3 to cały czas to samo uniwersum, Gw2 to samo.... z tych 3 gier to właśnie Tera ma nowe uniwersum które jest całkiem ok. Rozumiesz znaczenie słowa uniwersum ? podając taki przykład jak Twój to chyba nie za bardzo :P Gdybyś napisał że "uniwersum podobne do innych produkcji" lub coś takiego to bym zrozumiał gdybyś podał przykład do czego jest podobna Tera. Dodam tylko na koniec że nie jestem fanboyem Tery lecz po sprawdzeniu tych 3 gier o których jest tu mowa to Tera wypada najlepiej. Wybaczcie mi moją fatalną pisownie ale Polski to trudny język dla kogoś kto się go nadal uczy :](jestem z za granicy) przy okazji jakie tytuły ptp wychodzą w "niedługim" czasie ?? słyszałęm tylko o blade and soul i archage ale nie jest jeszcze podana nawet wstępna data chyba.

nie chodzi o krew....ale o pvp , latwosc gry , latwosc zdobywania sprzetu , enchant zrobili z niej shit dla neokidow
eeeeeeeeeeeeee? wiekszosc graczy siedzi te 6h-8h dziennie wiec nie wiem o cotaki placz , ze 6-8 h dziennie to tak duzo:| jeden gra tyle drugi mniej wiec nie wiem po co takie porownania robisz....madre to w ogole?
Tera nie ma abonamentu 50 zl eh...dalej widze nie rozumiecie...abonament bedze kosztowal max 40 zl .....sklepy kupuja ogromne ilosci i dostaje tez spore znizki na pre-paidach , abonament w pl po paru tygodniach bedzie wachal sie w granicach abonamentu swtora 30-40 zl , kazdy woli dac nizsza cene niz w ogole nic nie sprzedac...eh

Człowieku tobie koza pół klawiatury zżarła? Jak masz tak bełkotać to nie pisz wcale, bo jak się to "czyta" to oczy bolą...

Nie ma na to jakiegoś paragrafu na tym forum?

TERA będzie P2P, ale zapewne niedługo... Chyba, że koneser opłaci swoje konto na 20 lat do przodu :lol:

Jakby ktoś z was jeszcze pamiętał to będą chronoscrole więc bedzie mozna grać za darmo (jak znajdziesz gracza który ci sprzeda te scrole).

Tak można grać za darmo :P, ale najpierw żeby można było grać za free trzeba mimo wszystko grę kupić i pre-paid i potem farmić cały miesiąc min. 12h by ktoś kupił od ciebie jakiś item za tego chronoscrolla byś ty mógł grać za darmo potem xD.

nie rozumiem narzekań ludzi f2p zile bo sa dokoszone itemy w is p2p zile bo abonament dodam ze abonament w terze jest śmiesznie niski

kupując pre-paid na 60 dni wychodzi że gra kosztuje 1,15zl dziennie czy to naprawdę tak wiele :P wystarczy sprzedać butelki po codziennym wypitym piwie i jest an gre bez żadnego bzdurnego item shopu

nie rozumiem narzekań ludzi f2p zile bo sa dokoszone itemy w is p2p zile bo abonament dodam ze abonament w terze jest śmiesznie niskikupując pre-paid na 60 dni wychodzi że gra kosztuje 1,15zl dziennie czy to naprawdę tak wiele wystarczy sprzedać butelki po codziennym wypitym piwie i jest an gre bez żadnego bzdurnego item shopu

Stary chodzi o to że "tera to ptp i ch...." takie jest rozumowanie niektórych graczy. Tera to shit a GW2 jest za***iste bo btp. Niestety mało kto jest w stanie podać normalne argumenty czemu nie podoba mu się Tera.

Ja podam 1 argument...Frogster, a skoro już wspomniałeś AoEden o GW2 to tam jakoś bez abonamentu umieją się obejść...Zagram w Tere jak przejdzie na f2p a tak na pewno się stanie...

chyba sobie śnisz że tak się stanie F2P heheh to chyba miał być joke roku i udał ci się serwery są full a ten chce za free grać pomyśl trochę logicznie jeżeli możesz i masz trochę oleju w głowie

chyba sobie śnisz że tak się stanie F2P heheh to chyba miał być joke roku i udał ci się serwery są full a ten chce za free grać pomyśl trochę logicznie jeżeli możesz i masz trochę oleju w głowie

Powiedz jeszcze, że się nie uważasz za fanboya.

Każdy kto grał w mmo od Żabstera ( nie mówię o 5min ale o trochę dłuższym stażu), po zobaczeniu loga wydawcy padnie ze śmiechu, myśląc, że znów udało im się przyciągnąć graczy, żeby znów wydoić kasę.

Ja tam nie mam nic przeciwko, chcecie grajcie, niech się dzieje wola wasza, tylko, żebyście się nie przejechali bo Żabster to nie firma która wyznaje: "Wszystko dla graczy" tylko "J***ć graczy, chcemy kase". Jeszcze jedno ci co mówią, że można nie płacić za abonament, farmiąc kilka hr dziennie, niech lepiej otworzą okno bo coś mają z głową, jaki sens non stop farmić, żeby potem znów farmić.

btw.

Coś mi się obiło o uszy tu na forum, że Żabster miał wydać jeszcze IS'a.

Bo jest nagła fascynacja tą grą więc każdy chce zagrać i jak kupiłe to miał za free 30 dni bodajże... Pomyśl trochę...

btw. Coś mi się obiło o uszy tu na forum, że Żabster miał wydać jeszcze IS'a.

Info albo przestań gadać , mi się obiło o uszy , że cukier jest słony. Placzecię , że tera przejdzie na f2p i wtedy pogracie nawet jeśli to się stanię bedzie jak wiekszośći gier które przechodzą na f2p gdzie f2p to rozszerzony trial i jak nie płacisz jestes poprostu zwykłym zerem. Duzo osób którę tu piszę widz, że uważają gw 2 będzie cud grą ,a też nic nie wnosi rewelacyjnego.

Tak jak mówiłem była dyskusja na ten temat na forum ( nie pamiętam czy było to temat o IS czy ogólnie o TERZE) także jak chcesz to sobie poszukaj mi się nie chcę, nikomu nie musze udowadniać, zwłaszcza fanboyom.

Pozatym nikt nie może zabronić "gadać", dopóki pisze na temat.

no i co z tego że jestem fanboyem TERA online przeszkadza to komuś chyba nie a tym bardziej dla mnie i bynajmniej z tym się nie ukrywam gra mi się podoba w 100% i będę tak uważał przez dłuższy czas. Co to filmy Frogstar może jest słaba a może i nie ale jedyna firma europejska którą stać na takie rzeczy i jak na razie nie wyobrażam sobie w tej roli żadnej innej firmy zajmujące się dystrybucją gier. Ja jak na razie jestem zachwycony grą i będę polecał ją każdemu kogo na nią stać bo wolę wydać 300zł na cały rok niż do gw2 dokupować dodatki o mniej więcej takiej samej wartości a dodatki do TERA online to tylko update i nic więcej więc moje drobie dzieci co wam bardziej się opłaca fakt połowa to nawet nie umie matury z matmy zdać więc po co pytam.

Ja podam 1 argument...Frogster, a skoro już wspomniałeś AoEden o GW2 to tam jakoś bez abonamentu umieją się obejść...Zagram w Tere jak przejdzie na f2p a tak na pewno się stanie...

Heh GW2 jest bez abonamentu ale za to musisz zapłaćić za pudełko i masz jeszcze cash shop co jest śmieszne wręcz. Ja osobiście uważam że ptp = równość. Po starcie GW2 w 1 dień ktoś wbije max lvl ponieważ jedzie na cash shopie :] będzie miał bag 10000 miejsc a Tobie zostanie używanie baga 20 :D Jak na chwile obecną frogster nie pokazał swojej nieudolności w Terze a wręcz przeciwnie, po wysłaniu ticketu do suportu czekasz na odp 1 dzień lub 2. Kolejne co mnie zdziwiło to darmowe skiny i itemy dla ludzi którzy kupili grę z oficialnej strony. Servery były stabline gdy testowałem grę i każdy dobrze się bawił poza kilkoma trollami jak w każdej grze to ludzie chwalili tą gre. Czy Tera przejdzie na ftp ? Owszem, każda gra prędzej czy później przejdzie na ftp więc w czym problem ? Każdy to wie, było tak z Aionem, L2 a nawet Ragnarokiem. Tylko WoW który jest królem mmo zostanie ptp do czasu aż będzie komu w to grać. Więc nie rozumiem czemu każdy pisze o tym ftp ? Myślicie że w ten sposób dopieczecie komuś kto gra w Tere ? Jak ktoś zapłacił 100zł za gre i ma zamiar płacić co miesiąc to myślicie że interesują go wasze dogryzanie. Ten kto płaci za gre zapewne robi to z własnej kieszenie i nie musi prosić się mamusi o zakup gry więc chyba wie co robi :] Frogster może i jest zachłanny na kase ale tu dotają hajs za abonament więc powinni być zadowoleni i dbać o swoją złotą kure. Ja wolałbym(wolałbym ponieważ nie stać mnie na tere:)) zagrać na modelu ptp pobawić się na równi z innymi niż potem mieć coś takiego jak w aionie :] ale skoro większość ludzi woli dostawać w dupe od cash shoperów to ok wasza sprawa. Kochacie GW2 za btp i cash shop który nie wpływa na pvp :] tylko jak ktoś wbije szybko lvl to potem złapie gear, kase to będzie farmił pkt z pvp na innych graczach. Osobiście mam nadzieje że Tera zostanie jak najdłużej ptp aby większość ludzi typu "tera to shit bo ptp" nie zaczełą w to grać ^^ Cofając się do kilku postów Keyi masz totalną racje a Ty brejdak zastanów się troche co piszesz Keyi nawet nie napisał/napisała że gra z Tera a Ty już od fanboyow ciśniesz :D odrobinke rozumu ok ? nie mówie że dużo ale chociać odrobine. Jeszcze jak piszesz takie coś jak to z IS to powinieneś podać link czy coś ponieważ pisanie że nie musisz nikomu nic udowadniać śmierdzi trochę kłamstwem. To tak jakby ktoś kto ma 1 post i nick "trololololo" napisałe na forum że guru umarł ale nie poda skąd to wie ponieważ nie musi nikomu nic udowadniać. Ja mogę napisać że widziałęm notke o tym że GW2 jednak nie wyjdzie ale nie będe szukać tej notki ponieważ nie muszę udowadniać FANBOYOM GW2 że tak będzie. Wybaczcie mi moją fatalną pisownie ale Polski to trudny język dla kogoś kto się go nadal uczy :](jestem z za granicy)

bo wolę wydać 300zł na cały rok niż do gw2 dokupować dodatki o mniej więcej takiej samej wartości a dodatki do TERA online to tylko update i nic więcej więc moje drobie dzieci co wam bardziej się opłaca fakt połowa to nawet nie umie matury z matmy zdać więc po co pytam.

A skąd masz info że duże dodatki do tery będą za free??

AoEden a pudełko z Terrą jest za free?? :P

A skąd masz info że duże dodatki do tery będą za free??

Nik nie może tego potwierdzić ale jak do tej pory wszystkie większe updaty na Ktera były darmowe(lvl cap, gvg system, nowe dungi i wiele, wiele innych) więc możemy się tym sugerować.