Tera - Mam zamiar zacząć tylko NA czy EU?

@michal

Tera na steamie to amerykanska wersja gry czyli NA i grac mozna dopiero po pobraniu gry, pingi tam to cos okolo 150.

Najwiecej graczy ogolnie? Na serverach amerykanskich, ale placi sie za to cene pingu.

Najwiecej polskich graczy na EU killianie, ale teraz to też nie wiem jak tam sytuacja wygląda bo ponoć jedna gildia odeszła.

Podsumowując wypowiedzi kolegów..

Graj gdzie chcesz, ale !

NA :

Plusy: Wszystko pięknie, fajnie. Mało polaków (traktuje to jako plus, bo polskie gildie skończyły się dla mnie na L2), wydawca przyzwoity, ekonomia również.

Minus: Ping, wszystko powyżej 90-100 to koszmar, koniec tematu. Mało polaków (no jak kto lubi)

EU :

Plusy : Dużo polaków <3, małe pingi.

Minusy : Gameforge, dużo polaków, przesada z Itemshopem.

RU:

Plusy : Nowe serwery = wszyscy zaczynają od zera, ping w granicach 60-90 (zdatne, choć mało stabilne)

Minusy : Ruski wszędzie, gdzie nie spojrzysz cyrylica. Mało graczy inter/pl

I więcej nie trzeba pisać. Koniec ze śmieć tematami plz ^.^

Przed chwilą wbiłem testowo gunnerem 20 lvl na EU Killian. Wczoraj wbiłem 28 lvl na NA Mount Tyrannas, dlatego pozwolę sobie wynotować swoje spostrzeżenia:

1. Na wersji US od wydawcy dostajemy na początek jakiegoś fajnego mounta (ja dostałem tygrysa) + sporo charmów, potionów a co najważniejsze boosterów do exp. Na EU failforge nie daje NIC.
  2. Tera NA to przyjemniejsza rozrywka - najśmieszniejsze jest to, że strasznie ciężko mi się tłukło moby na EU, jakby poziom trudności był zawyżony. Na NA idzie to płynnie, lekko - maksimum zabawy z gry gunnerem.
  3. Alkahesty i avatar weapony - to jest dopiero porażka - by uzbierać awatar weapon trzeba się nieźle na EU napocić. Na NA wypadają zauważalnie częściej.
  4. Ogólne wrażenie biedy w stosunku do NA oraz połowę mniej ludzi na początkowych lokacjach niż w NA.
  5. Co prawda ping na NA wynosi u mnie średnio 130 a na EU 50 no ale cóż...

Ogółem to w TERA EU dalej podświadomie czuć jakby wydawca sugerował nam item shop. Na NA można skupić się na zabawie, bo wydawca dostarcza co jakiś czas bonusy, które pozwalają urozmaicić rozrywkę. To by było na tyle.

Wystartowalem na NA, na razie nie zaluje. Duzo ludzi i nie odczuwam lagow w czasie walk, co prawda to na razie tylko PvE jest... :)

Czy na EU zmieniło się coś z alkahest'ami i ogólnie? Miały wejść zmiany, dlatego pytam, a dawno nie śledziłem oficjalnej strony.

PS. Odpowiedzi bez "hejcenia" EU :)

Czy na EU zmieniło się coś z alkahest'ami i ogólnie? Miały wejść zmiany, dlatego pytam, a dawno nie śledziłem oficjalnej strony.PS. Odpowiedzi bez "hejcenia" EU

NIe nic sie nie zmienilo :)

Jak tam sytuacja na Kilianie dalej duzo ludzi gra? czy wszyscy uciekli na NA?

EU ma bardzo mało graczy. Wszystkie serwery oprócz Kiliana to martwe serwery. Z tego co widziałam kolejka na FWC trwa nawet godzinę.. Pewnie zależy od godziny.

Tutaj post z forum TERY EU

Tłumaczenie :Cytuje od exorNie widzę teraz żadnego problemu. Po prostu zrób gg 3x (taka instancja ^.^) i rg 4x na każdej postaci którą maszNie wiem czego oczekujesz, dla mnie jest okej z 10-20 mesami (master enigmatic scroll) dziennie.--------------Co jeśli mam tylko jedną postać ?MES-y kosztują teraz 500 golda każdy, wcześniejsza cena była około 200 goldaTa sytuacja musi być rozwiązana.Dodajcie MES Boxy do Vanguarda (Daily) / Dodajcie MES z battlegroundów lub jakiekolwiek inne rozwiązanie, o którym można pomyśleć. MES-y z dungeonów nie wystarczają by masterworkować itemy

więc jak widać nie ciekawie. Ceny gigantyczne, ludzi mało. No ale jak kto woli.

Zapraszam na MT(Tera NA), sam uciekłem z EU sprzedajac moj 3 miesieczny dorobek 720k i po 2 miesiacach przerwy zaczalem na NA serwie MT.

Z całego serca polecam NA :)

jak sytuacja z pingiem? bo juz duzo legend slyszalem az tak laguje?

Aktualnie gram i mam 150-170 ale nie jest odczuwalny taki wysoki.

Macie tam jakąs gildie? Bo tez zaczołem od paru dni na NA ( MT ) i jeszcze nie mam do kogo sie tam odezwac ;p

Sama psioczyłam na pingi, ale jak się przestawiłam z EU na NA, to nie ma dla mnie żadnej różnicy. Reaguje tak samo.

Nie wiem jak na MT, bo gram na Highwatchu, ale tam nie ma Polskiej gildii.

Macie tam jakąs gildie? Bo tez zaczołem od paru dni na NA ( MT ) i jeszcze nie mam do kogo sie tam odezwac ;p

Są polskie gildie 2 tyg temu zacząłem tam grę i widziałem na Globalu ogłoszenia z 2-3 gildii. Musisz popatrzeć na global czat albo sam pospamować.

Gra ktoś z tego forum na EU? :)

Ja zaczynam przygodę ale na NA tylko trochę trudno jest mi znieść fakt, że mała dziewczynka posługuje się 3 krotnie większą od siebie bronią ...

Edit

Dobra ta gra jednak nie jest dla mnie bo jak dla mnie to patola, że 90% ludzi których widziałem to małe dziewczynki z ogromnymi siekierami albo pistolet wielkości samochodu :/

]EditDobra ta gra jednak nie jest dla mnie bo jak dla mnie to patola, że 90% ludzi których widziałem to małe dziewczynki z ogromnymi siekierami albo pistolet wielkości samochodu :/

Jakoś nie przypominam sobie żeby klasa berserkera kiedykolwiek cieszyła się dużym zainteresowaniem. Nie wspominając o 90% populacji serwera.

Mówisz o że pistolet wielkości samochodu to patola? To popatrz na swój avatar.

@ForgottenGod

Naucz się czytać to Ci pomoże w życiu. Napisałem, że 90% ludzi których widziałem a nie 90% populacji serwera ... Teraz wyszedł patch dla berserka to dlatego widziałem tak dużo berserków oraz sporo gunnerów. Odnośnie broni to jest minigun a i tak jest od zdecydowanie mniejszy niż ten pistolet w terze, który jest 2 krotnie większy od postaci. Po prostu jest pewna granica, która gdy zostanie przekroczona sprawia, że gra staje się komiczna i tak jest tutaj. Oczywiście jest to moja opinia i możesz się z nią nie zgadzać tylko nie rozumiem tego ataku na mój avatar ;).

@Aranruth jesteś jedną z tych osób co nie rozróżnia fantastyki/fantasy od rzeczywistości. Chcesz czystych realiów to wyłącz komputer i wyjdź z domu :)

Ps. Jakieś coś z minigun'em bardzo realne :)