TES IV: Oblivion

Oblivion to czwarta z serii gier cRPG The Elder Scrolls autorstwa Bethesdy Softworks. Data premiery to 21 marca 2006 roku.

Wstęp

Gra została zbudowana na silniku Gamebryo i Havok, Zapewniają one m.in dzięki opcji SpeedTree bardzo bogatą roślinność, realistyczną fizykę i smaczki typu Ragdoll które poprawiają wrażenia z gry. Skok technologiczny w stosunku do poprzednich części jest ogromny, jednak przez to połowa fanów TES'a nie może sobie pozwolić na płynną rozgrywkę. Jak u poprzedników- istnieje masa modyfikacji utworzonych przez graczy, dodających nowe lokacje, powiększające arsenał czy upiększające wygląd gry. Mamy tu do czynienia z grą, która nawet dzisiaj, po trzech latach zachwyca grafiką i dalej jest uważana za jedną z najlepszych gier cRPG na świecie.

Co tu robimy..?

Zaczynamy w więzieniu, gdzie wybieramy nasze początkowe statystyki i stawiamy pierwsze kroki w grze. Oh losie, akurat w naszej celi było sekretne wyjście na zewnątrz i akurat to wyjście wybrał król Septim. Jak już można się było spodziewać, zostaje on zamordowany przez Asasynów, a my mamy dostarczyć jakiemuś skrybie jego amulet. Największym złem czającym się w krainie Tamriel są wrota tytułowego Oblivionu, otwierają one przejście różnej maści szkaradom, fabuła po części opiera się właśnie na zamykaniu ich, chociaż wcale nie jest to potrzebne do ukończenia gry. Ogólnie główny quest wieje nudą i jest dość przewidywalny, musimy po prostu uratować krainę przed złem... Na szczęście, istnieje masa zadań pobocznych które wydłużają czas gry kilkakrotnie. Możemy dołączyć do Gildii ( Wojowników, Magów, Złodziei, Zabójców [Dark Brotherhood]), w której możemy awansować na wyższe stanowiska poprzez wypełnianie zadań. Są one bardzo różnorodne i ciekawe, więc rzadko spotkamy się z nudą.

Sprawy materialne...

Tutaj twórcy gry przeszli samych siebie- liczba rzeczy które nasza postać może założyć jest przeogromna. Mamy tu szaty, ubrania normalne, zbroje lekkie i zbroje ciężkie. Broni jest bardzo dużo - Łuki, Wielkie dwu-ręczne miecze czy młoty, kostury magiczne, sztylety i wiele innych. Ogólnie Bethesda tutaj się postarała i za to należy się jej wielki plus.

Świat gry

Kawał ziemi którzy przyjdzie nam przemierzyć jest po prostu przeogromny. Mamy tu kilkanaście dużych miast, obozowiska, wioski i inne. Niezliczone katakumby, grobowce czy jaskinie w których możemy odnaleźć cenne przedmioty potęguje ogrom świata gry. Na nogach raczej ciężko gdziekolwiek dojść, więc twórcy zaserwowali nam system (wykorzystany także w Falloucie 3), który pozwala nam na szybką podróż z miejsca na miejsce, pod warunkiem, że je wcześniej odwiedziliśmy. Jeśli preferujemy ,,ręczne'' przemierzanie świata, możemy dosiąść jakiegoś wierzchowca! Koni jest tu dużo, różnią się one szybkością, ładownością i wytrzymałością. Bardzo przyjemnie się na nich jeździ. Świat jest otwarty, więc praktycznie nie ma miejsca w które nie da się dojść.

Nasza postać

Tu również jest świetnie, nie ma tu jako takich klas, sami je tworzymy. Mamy tu tony statystyk do podniesienia.

Po zdobyciu określonej ilości doświadczenia wskakujemy na następny poziom, gdzie możemy podnieść trzy spośród siedmiu statystyk głównych. Resztę z nich zdobywamy poprzez praktykę. Na przykład- jeśli dużo walczymy mieczem jednoręcznych po czasie nasza umiejętność władania nim wzrośnie. Jeśli chcemy być magiem- nie ma problemu. Mamy kilka szkół specjalizujących się w różnych dziedzinach Magii, od mistycyzmu do destrukcji. Zaklęć uczymy się od nauczycieli, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy sami sobie zaklęcie stworzyli. ( co jednak trochę już kosztuje).

Soundtrack

Muzyka jest wpasowana w klimat, NPC rozmawiają z nami swoim własnym głosem, po prostu nic dodać nic ująć. Jeśli wkroczymy do ciemnego grobowca muzyka zmienia się na stosowną. Jeśli jesteśmy w zagrożeniu, czyli jakieś stworzenie bądź człowiek chce nas zaatakować, muzyka również się zmienia co raczej uniemożliwia ciche ataki na nas.... Tu jest dobrze, ale mogło być lepiej.

Słowa końcowe

Oblivion był, jest i będzie świetną grą RPG. Główną wadą tej gry jest to, że dosyć szybko się nudzi. Głównie przez tą ,,otwartość'' świata, kiedy nie wiemy co dalej robić, gdzie iść, czego szukać...Jeśli jesteśmy fanem gier RPG gra wciągnie nas na bardzooo długie godziny. Jeśli nie- też dłużej przysiądziemy.

Plusy:

+Otwarty świat

+Mnóstwo zadań

+Bogata roślinność

+Mnogość lokacji

+Ilość ekwipunku

+Ścieżka dźwiękowa

Minusy:

-...Muzyka ostrzegająca nas przed zagrożeniem

- Wieje nudą po kilku godzinach

- Wątek główny jest po prostu nie ciekawy...

A te recki kiedy usuniesz?

2+/5

"Oblivion to czwarta z serii gier cRPG The Elder Scrolls autorstwa Bethesdy Softworks. Data premiery to 21 marca 2006 roku"

Czy nie mozna ciekawiej? Znowu podajesz mase suchych informacji tego tyypu. Wszystko mozna ubrac w inne slowa. Bardziej "opowiadac", bo ty piszesz tak bez serca.

jednak przez to połowa fanów TES'a nie może sobie pozwolić na płynną rozgrywkę

Bez przesady. Minelo juz pare lat od premiery tego klopsa. Dzisiaj wymagania sa raczej niskie.

Mamy tu do czynienia z grą, która nawet dzisiaj, po trzech latach zachwyca grafiką

Zachwycala grafika przez pierwszy rok. Przez drugi byla fajna. Teraz jest raczej sredniawka.

król Septim

Dosyc dawno gralem...On chyba byl cesarzem? Nie jestem pewien.

Jak już można się było spodziewać

"Juz" zbedne.

a my mamy dostarczyć jakiemuś skrybie jego amulet

Bez "jakiemus" bedzie zgrabniej. Jak chcesz zaznaczyc plytka fabule, to zrob to troche inaczej, bo w ten sposob srednio wyszlo.

Największym złem czającym się w krainie Tamriel są wrota tytułowego Oblivionu, otwierają one przejście różnej maści szkaradom, fabuła po części opiera się właśnie na zamykaniu ich, chociaż wcale nie jest to potrzebne do ukończenia gry

To zdanie to zlo. Jest za dlugie. Walnij ze dwie kropy i bedzie ok. To co pogrubione niezgrabnie brzmi. To zreszta powinno byc osobne zdanie. Zmien je troche (przy zachowaniu sensu oczywiscie), bo zle sie czyta i czlowiek musi sie na chwile zastanowic, o co chodzi.

Są one bardzo różnorodne i ciekawe, więc rzadko spotkamy się z nudą.

"Bardzo" daj do drugiego epitetu. Mozesz zamienic kolejnosc "roznorodne" i "ciekawe", ale zeby "bardzo" bylo przy drugim. Dlaczego? Bo lepiej sie czyta. Troche zle wyglada to spotkanie z nuda . Moze lepiej bedzie: wiec nuda nas nie czeka. (to tylko moje rady. Tak jak ja to odbieram. Lepiej mi sie czyta moja wersje, ale twoja jest oczywiscie poprawna).

zbroje lekkie i zbroje ciężkie.

Powt.

Zbroje lekkie i ciezkie.

"...miecze czy młoty, kostury magiczne..."

To "czy" nie moze byc w srodku "wymieniania".

Świat gry

Piszesz, ze jest duzy, ale nic o tym, ze jest strasznie monotonny. Wszytskie jaksinie wygladaja podobnie. To samo lasy i inne obszary. Po 2h gry widzielismy juz wszytsko, z tego ogromnego swiata.

Muzyka jest wpasowana w klimat, NPC rozmawiają z nami swoim własnym głosem, po prostu nic dodać nic ująć. Jeśli wkroczymy do ciemnego grobowca muzyka zmienia się na stosowną. Jeśli jesteśmy w zagrożeniu, czyli jakieś stworzenie bądź człowiek chce nas zaatakować, muzyka również się zmienia co raczej uniemożliwia ciche ataki na nas.... Tu jest dobrze, ale mogło być lepiej.

Muzyka, muzyka i muzyka.

Do tego brakuje paru przecinkow, a pare jest zbednych. Widzialem jednego orta. Moze jest ich wiecej. Nie wymieniles wielu wad gry. Piszesz znowu zupelnie tak samo jak poprzednio. Jest nudnawo. Ale musze przyznac, ze minimalnie ciekawiej niz przy recenzji fallout3 (w ktorej nie dotrwalem do konca). Troche bezbarwnie.

Nie pozostaje Ci nic innego, jak cwiczyc dalej:).

nie pozostaje mi nic innego jak pisac o grach ktore mi sie spodobaly, a nie cwiczyc bo i tak w reckach przyszlosci nie ma

@up przeczytalem tylko koniec twojego posta bo reszte mi sie nie chcialo

@all

jak juz *kocham Was* macie oceniac to chociaz cale przeczytajcie, wystawiacie ocene po przeczytaniu 1/3 recki, zachowanie godne nooba

no dalej rzucac sie jak psy na zarcie , zbesztajcie mnie albo cus

Jak dla mnie może być przynajmniej piszesz lepsze recki po ponownym urodzeniu na forum :> 4/5

jak juz *kocham Was* macie oceniac to chociaz cale przeczytajcie, wystawiacie ocene po przeczytaniu 1/3 recki, zachowanie godne nooba

Przeczytalem cale.

nie pozostaje mi nic innego jak pisac o grach ktore mi sie spodobaly, a nie cwiczyc bo i tak w reckach przyszlosci nie ma

Nie chcesz sie rozwijac? Chcesz siedziec na tym samym poziomie? No to ok. Wiecej nie bedziemi pisac pod twoimi reckami. Chyba, ze jara cie gdy ktos napisze 10/10! brawo, super! Jakos do takich uwag nic nie masz...:).

up przeczytalem tylko koniec twojego posta bo reszte mi sie nie chcialo

Zauwazylem, ze ty siebie uwazasz za boga pisania recenzji. Nie przyjmujesz krytyki, ani rad. Moze w paru przypadkach sie myle (bo sie na tym nie znam...), ale w paru na 100% mam racje, wiec moglbys przyjac krytyke, a nie udawac wielkiego recenzenta...

po przeczytaniu 1/3 recki, zachowanie godne nooba
przeczytalem tylko koniec twojego posta bo reszte mi sie nie chcialo

Ktoś tu jest niekonsekwentny...

ja wiem ze nie jestem wielkim recenzentem ale wiem ze pisze je lepiej niz 95% ludzi na tym forum, wiec mam prawo odrzucac czesc bezsensownej krytyki, jednak ta sensowna przyjmuje. posty w stylu widzialem orta bez wskazania go na serio mnie nie naprawia. jak ktos mi poprawia zwrot ktory ja uwazam za dobry to tez ciezko mi to przyjac. to tak jakbys tlumaczyl neokidowi zasady uzywania internetu, i tak nie poslucha

@up

ktos tu nie rozumie ironii

Moj drogi, dlatego to sa rady. Zreszta, zaznaczylem to w pewnym momencie posta:

(to tylko moje rady. Tak jak ja to odbieram. Lepiej mi sie czyta moja wersje, ale twoja jest oczywiscie poprawna).

Bys przeczytal cale, bys wiedzial:P.

Miejsca, gdzie na bank mam racje dotycza: powtorzen, orta, przecinkow. Poszukaj sobie, dobrze ci zrobi.

ale wiem ze pisze je lepiej niz 95% ludzi na tym forum

A skad to wiesz? Mama Ci powiedziala? Moze sam to wymysliles? Ciekawe, kto jest w tych 5 % lepszych od Ciebie:).

ja wiem ze nie jestem wielkim recenzentem ale wiem ze pisze je lepiej niz 95% ludzi na tym forum

Troche pokory kolego ;] Chyba po to tutaj piszesz recenzje żebyśmy to MY ją ocenili :] A jeśli nie po to, to pisz je na kartce którą potem wyrzucisz - proste :)

moze ktos chcial sie czegos dowiedziec o tej grze, dlatego pisze te recki.

Mamy 6,156 zarejestrowanych użytkowników
zalozmy 50 wchodzi jeszcze na forum, ile na te 50 osob pisze recki? Tak na serio to tylko kozak

Żebyś jeszcze pisał recki o mmorpgach...

Sam przecież napisałeś że na to forum wchodzi góra 50 osób. Wątpie czy ktoś z tych osób przez długie już istnienie Obliviona nie dowiedział się czegoś o nim ;]

Na max detalach dalej 1/2 ludzi nie jest w stanie pograć, a to daje do myślenia (nie wciskaj kitu że cały świat ma już core 2 duo w skrzyni i karte 386mb+)...

Zgadzam się z zoookerem 70 % moich kumpli nie ma takiego kompa żeby im TES poszedł.

Moze i nie maja takich PC, ale zeby odpalic obliviona na max, to wystarczy pc za 1500-2000 zl.

Ale i tak nie warto;p.

ja mam za 2400 i odpalam wszystko na full co teraz jest dostepne (lacznie z gta 4), mojemu kumplowi zlozylem na esc.pl kompa za 700 zł- Core 2 Duo e5200, GF 9600GSO 384mb, 2gb ram'u goodram. Odpala na max obliviona bez AA w 30-40 fps (spada do 25 jak duzo npc itp), ale plynnosc jest nadal wiec 1500-2000 to spora przesada

Nie no Zooker tu mnie rozbroiłeś :D Piszesz, że nie każdy może mieć taki sprzęt że Oblivion na maxie idzie, a 2 posty później sam mówisz, że starcza blaszak za 700zł żeby ładnie Obliviona ciągnąć :D Albo to ja tu czegoś nie rozumiem, albo...

+ napęd dvd +skrzynia + zasiłka+ płyta gł=1200zł i do tego trzeba kupic w tym roku