Skyrim może być zarówno hitem jak i porażką , dużo zależy od tego jak twórcy podejdą do sprawy. Jak większości nie spodobał mi się system świata opierającego się według głównego bohatera. Ja akurat nie czekam na niego (sprzęt nie domaga), ale chętnie zobaczyłbym jak wyjdzie
Schemat prowadził do abstrakcyjnych sytuacji, mamy herosa na XX poziomie z Mieczem Żywiołów (-99 od Ognia,-99 od Mrozu,-99 od Elektryczności i jeszcze potężna trucizna) z pancerzem i dodatkami o podobnie przegiętych statystykach, a i tak jesteśmy zmiażdżeni przez Regularnego strażnika cesarskiego legionu po paru uderzeniach... Taka sama sytuacja miała się ze sprzętem przeciwników (zanim mogliśmy kupić mocne bronie,pancerze zazwyczaj zdobywaliśmy je na coraz to silniejszych bandytach, Mithrilowy pancerz).
Fabuła (przynajmniej główna) jest tandetna, a z dodatkiem absurdu w postaci tych dostosywujących się przeciwników, możemy być mistrzami areny na poziomie... jednocyfrowym.
Podobnie z zachowaniem sztucznej inteligencji nie jest dobrze (Co ode mnie chcą ci Przywoływacze, skoro jestem w gildii magów do diaska!)
Grafika, zresztą jak optymalizacja gry nie była dobra (Oblivion chodzący na jednym rdzeniu to bolesne doświadczenie...), co potwierdza garść modów optymalizacyjnych (Oldblivion,Oblivion Script Optimization,StreamLine,OpenCities,CitiesFPSOptimizer,NoRefractionSpells...) i graficznych (Natural Enviroment Pack,Oblivion Graphics Extender...).
Obliviona ratuje mnoga ilość modów zmieniających mechanikę gry,dodające miasta,zadania,postaci etc. (Oblivion Obscuro Overhaul,Francesco Leveled Items/Creatures,Marti Monsters Mod,Supreme Magicka,Unecessary Violence [iI podobno będzie rządzić],Deadly Reflex [średnio wygląda, choć nie wyrzuca z gry],War Cry,Mounted Combat [od FlyFightFlea],Darnified UI,Midas Spells of Aurum,Kobu's Character Advancement System,Auto Recharge,), a jak ktoś nie lubi dużo ściągać to niech poszuka FCOM : Convergence .
Gra na trzeźwo w Obliviona jest nie do przyjęcia (moim zdaniem , w końcu każdy ma swoje gusta), choć trzeba przyznać że z pomocą usprawnień bywa ciężko... pokonać tych diabelnych bandytów (jezu... Dolina Hrotny to była jakaś rzeźnia, mimo że wpadała na pułapki to Liderka bandytów musiała dostać z 40 strzał zanim się wykrwawiła [używam Deadly Reflex]) , o zabiciu strażników nie ma mowy jak narazie.
Z tego co widzę w Skyrimie z Gameplaya to praktycznie niewiele nowego doszło. Wygląda jak poprawiony Fallout New Vegas (pod względem silnika graficznego) z nieco bardziej doszlifowanym wykonaniem mechaniki z modów. 21 umiejętności w Oblivionie to za mało, brakowało możliwości walki włóczniami,pikami itd. W Skyrimie ma być ich 18. Level-Scaling (mam nadzieje , że w znacznie mniejszym stopniu).
@Strejok : Gdyby fabuła była na poziomie zadań z Mrocznego Bractwa , to by dawało mocno radę.
@Dzz: Co do smoków, pewnie masz racje.
@Broda81: Zależy jak to będzie...
@PlainLazy: Czyli będzie łatwiej, mam nadzieję że możliwości modowania będą równie wielkie jak w Oblivionie, bo jeśli nie...