Pojedynek dwóch prawdobodobnie najbardziej różniących się od siebie RPG: TES-ów i Gothicków.
Ja osobiście wybrałem TES-y. Dlaczego? Mają lepszą grafikę, muzykę, historię- w sumie wszystko.
Zacznijmy od świata. Gothic- kontynent Myrtana, orkowie, zły król, kolonia górnicza, 1 wyspa. I nic więcej. Książki to towar deficytowy. Oblivion- świat Nirn, kontynent Tamiel (i taka sama nazwa cesarstwa), kilkanaście prowincji (w tym Morrowind, Hegathe, Skyrim, High rock, Cyrodiil), 2 krainy zewnętrzne (1 zwiedzalna- Oblivionowa Pustka). Do wyboru masa ras, z modami przychodzą kolejne. Znaki zodiaku. Własne klasy. Setki książek, każda ma od 3 do 41 stron. Oczywiście jest tego więcej, ale na tym skończę.
Grafika- tu wyjaśniać nie trzeba. Grafika Gothicka 3 wygląda lepiej od grafiki w Oblivionie. Ale tylko przez 6 miesięcy po premierze. Kolejny dowód na to, że gry z lekko baśniową grafiką (Oblivion) starzeją się wolno albo wcale (vide HOMM 3).
Muzyka- tu kilka słów. Bethesta Softworks Game Studio+ Jeremy Soule= najlepsza muzyka w historii komputerowego RPG
Klimat- jedyne miejsce, gdzie wygrywa Gothic, ale najnowsza część (Gothic 3, nie zmierzch bogów!) przegrywa klimatem z Oblivionem.
Społeczeństwo- ludzi z Gothicka można porównać do barbarzyńców- tylko chwilę będą cię straszyć, po czym rzucą się na ciebie. W TES-ach (na przykładzie Obliviona)- paradujesz z bronią- OK, ale lepiej tak z nikim nie rozmawiaj. Atakujesz kogoś- strażnicy proszą cię o zapłacenie grzywny albo pójście do więzienia. Jeśli się nie zgodzisz- ludzie uciekają, a ty walczysz ze strażnikami (co nie jest mądre, bo lvl-ują razem z tobą)
Sprzedaż- Gothic to gra- fenomen- prawie we wszystkich krajach poza Polską spodobała się średnio albo w ogóle, a w Polsce jest to chyba najpopularniejszy RPG. Z Oblivionem na odwrót- jest popularny wszędzie, tylko nie w Polsce. A z resztą- zobaczcie na youtube ilość filmów z Gothicka Polskich i zagranicznych. Jaki stosunek? 50 Polskich filmów na 1 z pozostałych państw? Do Obliviona powstało o wieeele więcej filmów- praktycznie codziennie jest z 10 premier "ważniejszych" filmów na scenie Obliviońskiej. A ile Polskich filmów? Ja znam tylko 6.
Modowalność- tu sprawa jest prosta. Seria TES ze swoim edytorem jest tak modowana, że praktycznie powstały już mody na wszystko. Ja najbardziej czekam na wielki mod autorstwa Clockwork City. A Gothic? Mody są słabe, zazwyczaj tylko zmieniają pancerze. Większych modów jak na lekarstwo.