TES vs. Gothic

RedOcean to zależy dla kogo- jeśli lubisz wczuć się w postać i grać z klimatem to Morrowinda bierz w ślepo. Tak samo jeśli oczekujesz gry, która starczy na kilka miesięcy. Poza tym- jeśli lubisz modować gry, to również Morrowind ci się spodoba. Jeśli nie lubisz bugów to niestety Morrowind nie jest dla ciebie.

Hmm...Mac70 czy ktoś w ogóle lubi bugi? :P bo ja z pewnością nie :/mało bugów mogę przeboleć ale jak gra składa się z mnóstwa (czyt. na każdym kroku)to ja dziękuję. Zakończmy ten lekki spam :D

Hmm pewnie temat dawno przekopany, ale co zaszkodzi dodać pare słow..

TES:

Morrowind: Piękna grafika (patrząc na datę wydania gry), zjechany system walki (sztywno, brak dynamiki), ogólnie powolna rozgrywka. Ciekawe i nie liniowe zadania, mnóstwo modów i ..magia (tworzenie zaklęć i ich mnogość:P)- to są główne zalety i wady tej produkcji.

Oblivion: Piękna grafika (nawet jak na te czasy :P, wliczam w to wszystko), dynamiczny system walki jak i ogólnie szybki gameplay, Nudnawe zadania i kopnięta fabuła (tak tak uratuj świat przed czarnym zuem, zamykaj bramki do śmierci i zabij złego dagona ;F), no poboczne zadania jak i gildyjne są dobre. (ale nie świetne). Tak jak wyżej, mnóstwo modów i ta magia ( choć latać nie można :/emoticons/default_serce.png" alt="<3">) i grafika kosztem fabuły. no cóż ;F

Gothic:

I: Dobra grafika jak na te czasy, świetny, choć prosty, system walki, świetna fabuła. Jednak mody do gry (te dobre) można policzyć na palcach u rąk... ( Mroczne Tajemnice ftw :> i do tego polskie!), gra ma świetną grywalność..

II: Jeszcze lepsza grafika, taki sam system walki (podrasowany, stary silnik graficzny hm), lekko skopana fabuła ( no taka dziecinna walka ze smokami, jak z bajeczek ;F), ale dalej dobra i grywalna, ogólnie wszystkie cechy jedynki -fabuła

III: Skopane, zła optymalizacja, bardzo dobra grafika, dynamiczny choć uproszczony do bólu system walki i naciągana fabuła (ale plus za to, że mamy dwie drogi w jakie chcemy iść, zuo i dobro[pshh]. Może i się uwziąłem, ale nie spodobała mi się ta gra..

Podsumowując:

TES: Rozbudowanie (i mody)

Gothic: Fabuła i grywalnośc...

Sam nie wiem co jest lepsze :F

Dodam tylko jeszcze, że w gothicu III mamy trzy drogi, a nie dwie :).

Pojedynek dwóch prawdobodobnie najbardziej różniących się od siebie RPG: TES-ów i Gothicków.

Ja osobiście wybrałem TES-y. Dlaczego? Mają lepszą grafikę, muzykę, historię- w sumie wszystko.

Zacznijmy od świata. Gothic- kontynent Myrtana, orkowie, zły król, kolonia górnicza, 1 wyspa. I nic więcej. Książki to towar deficytowy. Oblivion- świat Nirn, kontynent Tamiel (i taka sama nazwa cesarstwa), kilkanaście prowincji (w tym Morrowind, Hegathe, Skyrim, High rock, Cyrodiil), 2 krainy zewnętrzne (1 zwiedzalna- Oblivionowa Pustka). Do wyboru masa ras, z modami przychodzą kolejne. Znaki zodiaku. Własne klasy. Setki książek, każda ma od 3 do 41 stron. Oczywiście jest tego więcej, ale na tym skończę.

Grafika- tu wyjaśniać nie trzeba. Grafika Gothicka 3 wygląda lepiej od grafiki w Oblivionie. Ale tylko przez 6 miesięcy po premierze. Kolejny dowód na to, że gry z lekko baśniową grafiką (Oblivion) starzeją się wolno albo wcale (vide HOMM 3).

Muzyka- tu kilka słów. Bethesta Softworks Game Studio+ Jeremy Soule= najlepsza muzyka w historii komputerowego RPG

Klimat- jedyne miejsce, gdzie wygrywa Gothic, ale najnowsza część (Gothic 3, nie zmierzch bogów!) przegrywa klimatem z Oblivionem.

Społeczeństwo- ludzi z Gothicka można porównać do barbarzyńców- tylko chwilę będą cię straszyć, po czym rzucą się na ciebie. W TES-ach (na przykładzie Obliviona)- paradujesz z bronią- OK, ale lepiej tak z nikim nie rozmawiaj. Atakujesz kogoś- strażnicy proszą cię o zapłacenie grzywny albo pójście do więzienia. Jeśli się nie zgodzisz- ludzie uciekają, a ty walczysz ze strażnikami (co nie jest mądre, bo lvl-ują razem z tobą)

Sprzedaż- Gothic to gra- fenomen- prawie we wszystkich krajach poza Polską spodobała się średnio albo w ogóle, a w Polsce jest to chyba najpopularniejszy RPG. Z Oblivionem na odwrót- jest popularny wszędzie, tylko nie w Polsce. A z resztą- zobaczcie na youtube ilość filmów z Gothicka Polskich i zagranicznych. Jaki stosunek? 50 Polskich filmów na 1 z pozostałych państw? Do Obliviona powstało o wieeele więcej filmów- praktycznie codziennie jest z 10 premier "ważniejszych" filmów na scenie Obliviońskiej. A ile Polskich filmów? Ja znam tylko 6.

Modowalność- tu sprawa jest prosta. Seria TES ze swoim edytorem jest tak modowana, że praktycznie powstały już mody na wszystko. Ja najbardziej czekam na wielki mod autorstwa Clockwork City. A Gothic? Mody są słabe, zazwyczaj tylko zmieniają pancerze. Większych modów jak na lekarstwo.