TESO vs BDO

Spójrz na post powyżej - wydaje mi się, że w TESO znajdziesz jednak więcej graczy interesujących się lore. Poza tym w BDO przeszkadza mi pod tym względem fakt, że gra nie ma level capa ani końca wątku fabularnego (tak podejrzewam po tym, co piszesz). Wydaje mi się więc, że w takiej sytuacji ciężko wymyślić dobrą i wciągającą historię, a z fabuły robi się raczej tło do grindu. Popraw mnie, jeśli się mylę.

Spójrz na post powyżej - wydaje mi się, że w TESO znajdziesz jednak więcej graczy interesujących się lore. Poza tym w BDO przeszkadza mi pod tym względem fakt, że gra nie ma level capa ani końca wątku fabularnego (tak podejrzewam po tym, co piszesz). Wydaje mi się więc, że w takiej sytuacji ciężko wymyślić dobrą i wciągającą historię, a z fabuły robi się raczej tło do grindu. Popraw mnie, jeśli się mylę.

Zapewne tak, tym bardziej ze TESO ma za plecami sporo lore z tradycyjnego ES.

BDO nie ma końca fabularnego, bo nie ma pełnej gry... do czasu aż teren kamasilvy nie dopełni kontynentu historia będzie niedopowiedziana. Gra piszę nowa historię nie opiera się na doświadczeniu i lore z innych części.

Co do dalszej części, powiedziałem sobie iż nie będę dyskutował na temat gry z argumentem grind only. Jest to po prostu sprzeczne z całokształtem gry i tyle. Do tego sam grind ma nie jedno oblicze i grindem można też nazwać wiele czynności ;]

Czym jest ES 7?

A ogolnie istnieje jakas grupa na fb teso Polska czy cos takiego? Bo chetnie bym dolaczyl i jednak sprobuje zagrac w TESO :)

jak chcesz pograc i miec fun przez miesiac max dwa to teso

jak planuejsz trzymac sie jednej gry przez rok + to bdo

BDO to dobra pozycja, jeżeli lubisz grindowniki.

Co prawda coś tam oferuje oprócz tego, ale grind to podstawa twoich czynności w tej grze i jeżeli grindu nie lubisz, to nawet nie podchodź.

Jeżeli miałbym coś polecić to TESO, ma świetne questy, ciężkie dungi, crafting, gildyjne triale a'la raidy, żywy świat.

TESO prowadzi dobra firma, a sama gra jest systematycznie patchowana i updatowana.

Oczywiście dochodzi kwestia optymalizacji gier:

TESO działa świetnie nawet na średnim sprzęcie nadal wyglądając zjawiskowo.

BDO teoretycznie uchodzi za grę piękną, ale nie mając super-high-endowego komputera będzie ciężko uzyskać stabilne fpsy na ultra, a sama gra na ultra jest konieczna, by uchronić się przez okropnym renderingiem tekstur.

BDO to dobra pozycja, jeżeli lubisz grindowniki. 

Co prawda coś tam oferuje oprócz tego, ale grind to podstawa twoich czynności w tej grze i jeżeli grindu nie lubisz, to nawet nie podchodź..

Pi@#$ o szopenie... powiedz to topowym Traderom i Crafterom w grze, którzy spędzają aktywnie mniej czasu od grindera a zarabiają podobnie a niekiedy więcej od grindera... dzizz.... jak mnie wpienia brak wiedzy o grze.....

I tak chyba bede zmuszony do kupienia TESO, bo raczej AMD Athlon 4x 2.60GHz, 8GB ram i karta GTX 560 chyba nie dadza rady pociagnac na wysokich gry tak ,zeby jakos przyzwoicie wygladala i w PvP nie bylo spadkow do 5 FPS'ow :P

Teso teso i jeszcze raz teso ta gra nie wymaga dodatkowych zakupów prócz DLC (bez których też można śmiało konkurować z innymi graczami) . Np. w black desert są 4 czy 5 wariantów wyglądu , reszta , dość droga w item shopie ba żeby jakoś normalnie lootowac przedmioty z mobów trzeba kupić pety... W teso też jest item shop gdzie można kupić kostiumy lecz , jest masa wariantów wyglądu jednego setu (tzw. style craftowania przedmiotów ) które wyglądają bardzo fajnie , można jeszcze dużo opowiadać na temat wyższości Teso na black desert , ale już nie chcę mi się pisać.

I tak chyba bede zmuszony do kupienia TESO, bo raczej AMD Athlon 4x 2.60GHz, 8GB ram i karta GTX 560 chyba nie dadza rady pociagnac na wysokich gry tak ,zeby jakos przyzwoicie wygladala i w PvP nie bylo spadkow do 5 FPS'ow 

Powodzonka i miłej gry !!!

@Dreedzik

Dziekuje serdecznie i tez zycze milej gry w BDO :D

P.S Jest jakas gildia, ktora przyjmie zupelnie nowego gracza TESO? Jak jakas bylaby chetna to piszscie tutaj albo Pw :D

U mnie w gildii się miejsce znajdzie (Dążę do zostania pierwszym Imperatorem na co najmniej 2 kadencje), a i finansowo zawsze wspomóc mogę :D

Do mnie też zapraszam, ale w sumie jestem z nim w gildii więc zapraszamy.

Frakcja AD - Ja

albo EP - Marquis

Juz gra sie konczy sciagac. Jak juz bede w grze to sie odezwe :D

Mnie aktualnie nie ma w grze, pisz do @Enthanel

TESO.
Black Desert w żadnym stopniu nie dorównuje poziomem TESO. Może i jest ładniejsza grafika, już na start dostajesz skille, jakich powstydziłby się Cabal, ale co z tego, jak ta gra jest pusta. I przez pusta mam na myśli bez charakteru. Klepiesz moby, wbijasz level, żadnych instancji, raidów, battleground'ów, czy czegokolwiek. Przerost formy nad treścią. Na początku pomyślałem sobie: "Przecież ta gra nie może być aż tak słaba, zapytam się na jakimś forum, co w niej można robić konkretnego", ludzie zachwyceni tą grą odpowiadali: "Możesz łowić ryby, pielęgnować konie i zwiedzać świat". Oczywiście jeżeli tego oczekujesz, to w tej kategorii chyba najlepszy wybór.
Tyle o BDO, teraz opowiem o TESO. W przeciwieństwie do gry powyżej, TESO przyciągnęło mnie nie na tydzień, a na ponad rok. Gra oferuje duży świat, dynamiczną walkę, rozbudowany wątek fabularny, dzielący się na jeden główny i wiele pobocznych (każdy quest jest jak inna przygoda), całkiem przyjemny crafting, instancje, raidy, jedną wielką mapę do pvp (Cyrodil), achievement'y (za ich wykonywanie dostajesz nagrody typu stroje, tytuły i tego typu pierdoły), jest co robić.
Podsumowując, mimo wielkich chęci i trwających tydzień starań doszukania się sensu grania w BDO, nie potrafię wyrazić pozytywnej opinii na temat tej gry, jedynym plusem jest grafika (i autotracker, dzięki któremu w trakcie, gdy moja postać biegła, mogłem sobie pójść zrobić herbatę, przynajmniej tu czasu nie zmarnowałem ^^).
Ode mnie tyle. Życzę satysfakcjonującego wyboru!

Panie, nowie straszna drama

A topik skonczyl sie na 1szej stronie....

Kolega napisal ze ma 30 fps na low graphcie w BDO (podczas farmy), takze nie ma o czym mowic, zostaje mu ESO, bo 30 fps na low na farmie na low lvlach, to bedzie ponizej 20 fps na farmie na susan garisson i wyzej, nie wspomne o jakimkolwiek funie z tej gry - tj nodach itd.

Gralem w BDO i gralem w Teso dosc dlugo. To dwie zupelnie rozne gry i porownywanie ich nie ma sensu. Teso kladzie nacisk na lore, fabule i elementy rpg - to bardziej kladyczny mmorpg z instancjami. BDO to pieknie zrobiony grindownik z totalnie otwartym swiatem (od momentu wejscia do gry zadnych loafing screenow nie ogladamy). Z tych dwoch osobiscie skierowalem sie w strone teso. Teraz mam pytanie : czy sa jakies polskie gildie po stronie AD? Bo zaczalem sobie po tej stronie grac.

Są oczywiście najwiecej EP>DC>AD ale w AD są oczywiście w każdej :)

Osobiście staram się teraz zbierać graczy do gildii ze wszystkich frakcji, taki mój mały plan zjednoczenia całego Tamriel pod jednym berłem -> czytaj moim jako Imperatora :D No i łatwiej ludzi na jakieś PvE zbierać, Dragonstar Arena sama się nie zrobi.