Fakt, szkoda, że nie ma polskiej wersji. Czytanie po angielsku mnie zwyczajnie męczy zresztą to chyba normalne, że w ojczystym języku zawsze lepiej. Co do gry to podchodzę do niej trzeci raz, trochę ten drętwy combat mi przeszkadza po przesiadce z BDO ale z czasem może mi przejdzie. Nie wiem tylko jak wygląda end game? Ciągły grind tych samych dungeonów w poszukiwaniu gearu jak w wow'opodobnych grach czy są jakieś inne aktywności, które mają realny wpływ na naszą postać a nie tylko zrobić by zrobić bo można?
The Elder Scrolls Online - czy warto zagrać?
Nie mam zbyt dobrego sprzętu i5-2400, gtx 660, 8 gb RAM, ale sensownie się gra. Poza miastem 60 fps, sporadyczne dropy do 50, w mieście zazwyczaj koło 40, przy większej ilości efektów w dungeonach też koło 40. Ustawienia własne, ale +/- wychodzą na średnie. Kolega wyżej widać nie zna nawet za dobrze języka polskiego, więc nie jestem przekonany czy angielski także zna. ESO ma masakrycznie dużo tekstu i przetłumaczenie potrwałoby, a i wątpię, żeby którejkolwiek z firm chciało się to tłumaczyć. Część z nas zapewne kojarzy tłumaczenie Guild Wars 1... Masa błędów, a i później patchów nie chciało się nikomu tłumaczyć i gra została w połowie po polsku, a w połowie po angielsku. Nie dziękuję ;). Nie spotkałem się z jakimś specjalnym rage ze strony ludzi, dungeony mają poziom, nie są zbyt łatwe, nie za trudne.
polski to ja znam ale nie chce mi sie nawet sprawdzać pisowni a co do firmy swego czasu CD Project "jeszcze nie Red" podjeła sie tłumaczenia "Morrowind" to okolo 5-7 tysieciy stron rekopisu , poradzilo z tym sobie w dosyć nie długim czasie i już niedłuo po swiatower premierze Morrowind my polacy cieszylismy sie polską wersją wiec się da
polski to ja znam ale nie chce mi sie nawet sprawdzać pisowni a co do firmy swego czasu CD Project "jeszcze nie Red" podjeła sie tłumaczenia "Morrowind" to okolo 5-7 tysieciy stron rekopisu , poradzilo z tym sobie w dosyć nie długim czasie i już niedłuo po swiatower premierze Morrowind my polacy cieszylismy sie polską wersją wiec się da
Tylko jest ale... ale to jest MMORPG do którego stale dochodzą jakieś DLC, a to już stały wydatek na tłumaczów itd.
I ktoś by musiał ich opłacić, masz pomysł kto? I skąd by wziął na to pieniądze? Bo na pewno nie od wydawcy ani producenta bo im takie spolszczenie jest do niczego nie potrzebne. Także drogi Twilight zrobić to nie problem ale zapłacić nie ma kto.
Bestshada i Zinemax to firmy o miliardowych kapitałach jak by chcieli spolszczyć dla nich to wszystko to jak pierdnąć dla was
@up - super, ale.... odpowiedz mi ilu graczy by im to dodalo? Ile zysku by z tego mieli? Czy choćby połowa kosztów się zwróciła? Bo mi się wydaje że nie. Bo angielskiego w dzisiejszym świecie nie rozumieją 3 typy ludzi : za młodych (więc tym bardziej nie kupią gry i nie będą co miesiąc dokupywać za 20 euro DLC), za starych (a więc nie przepadających za technologią, internetem etc więc też nie będą płacić po kilkadziesiąt złotych), oraz za głupich/leniwych (a ci to tym bardziej nie kupią bo przez lenistwo nie mają też pewnie za co kupić). Więc sam widzisz że ta opcja odpada.
Jakby był choćby milion potencjalnych klientów... to by zrobili i spolszczenie. A tak nie zrobią bo dla ilu osób? 1000? I to jeszcze takich co kupią tylko podstawkę za 3 dychy i tyle, podczas gdy amerykanie, niemcy, brytyjczycy opłacają im abonament, a nawet dodatkowo jeszcze dopłacają by sobie np jakiś fajny strój czy peta dokupić. To teraz się zapytaj sam siebie : czy warto?
ja rozumiem ale ja tylko mówie że fajnie by było jak by było pełne spolczenie i że firme na to stać wcale nie walcze o to żeby ono było ale polaków wiele gra populacja by sie zwiekszyla na 100% xD
No z tego co wiem to w innych krajach nie chodzi o zyski tylko o to, że ustawowo nie można wydać w niemczech czy francji gry, która nie jest przetłumaczona na ich język. Więc twórcy są zmuszeni to robić a całą resztę mają gdzieś. Co do tych trzech typów ludzi masz rację ale np mi się nie chce czytać tych ścian tekstu po angielsku co sprawia, że questy stają się przeklikane, nudne i przez to nie kupię eso+ a do dodatku nie wiem czy dotrwam. Także to ma sens tylko polacy się nie domagają tego, zresztą widzieliście pewnie ankietę na stronie o polskim języku. Ile było napuszonych gimnazjalistów, którzy twierdzili, że polski język jest do d*py, oni to znają perfekt angielski i w ogóle już wyprowadzili się z tego głupiego kraju robiąc przy tym dziesięć błędów ortograficznych. Taka młodzież.
Ja jeszcze czytam questy ale ze wszystkich ograniczyłem się już do tych główniejszych (mam 15lvl) a zaraz pewnie żadnego nie będę czytał
Fakt, szkoda, że nie ma polskiej wersji. Czytanie po angielsku mnie zwyczajnie męczy zresztą to chyba normalne, że w ojczystym języku zawsze lepiej. Co do gry to podchodzę do niej trzeci raz, trochę ten drętwy combat mi przeszkadza po przesiadce z BDO ale z czasem może mi przejdzie. Nie wiem tylko jak wygląda end game? Ciągły grind tych samych dungeonów w poszukiwaniu gearu jak w wow'opodobnych grach czy są jakieś inne aktywności, które mają realny wpływ na naszą postać a nie tylko zrobić by zrobić bo można?
Hm ten drewniany kombat w sumie nie jest taki drewniany, sam fakt, że musimy się czasem rolować daje nam o tyle więcej frajdy bo na przykład w WoWie stoisz w miejscu i tylko napier** w klawiaturę xd
Kolejny argument to dla mnie fakt, że w grze liczy się dps dajmy na to 30k+ żeby wyciskać tyle dps musisz mieć przede wszystkim dobrze ustawioną rotacje i tu już sie zaczyna zabawa. A co do farmy i tylko farmy, możesz kupić dom kraficić do niego meble u nas Guild Leader po prostu zrobił z największego guild house mamy tam merchanta bank craftingi, zbieranie achiwmentów, progresowanie veteranów, nodead runy na skiny, gra ma to do siebie, że jest dosyć sporo rzeczy sam tekst trochę nuży nie przeczę, Areny -Mealstorm solo (moje pierwsze podejście do ostatniego bossa trwało 10h niestety na konsoli pc za słaby na całe eso) arenę robi się samemu lecą na niej bardzo dobre itemy BiSowe staffy łuki, itd itd, Dragon Star Arena robisz to w party 10 osobowym oczywiscie posiada to różne mechaniki, które wymagają bycia zgraną grupką, naprawdę gra ma mega sporo do zaoferowania. Sama podstawka jest na tyle duża, że na początku każdemu starcza a jak się spodoba polecam eso+
Wytłumaczcie mi jedną rzecz której nie mogę pojąć w ESO, a dokładniej chodzi o system zabezpieczeń. Po co wymyślili sobie ,że twój User ID który służy do logowania się do gry będzie jednocześnie widoczny dla każdego użytkownika który na ciebie spojrzy. To tak jakby zabrać 1/2 bezpieczeństwa konta i zmusza poniekąd do zastosowania dodatkowych opcji logowania co zabiera dodatkowo tylko czas i nie ważne jak skomplikowany User ID byś nie wymyślił każdy może go zobaczyć w dowolnym momencie trzeba tylko "zgadnąć hasło" i wiem to wciąż dużo ale dla mnie to troszkę żart ze strony twórców. A druga sprawa jak zmieniłem swoje user ID od teraz te nowe będzie tylko pokazywane znajomym a starego nie da się nigdzie sprawdzić?
Za każdym x jak sie logujesz z innego pc musisz wejsc na maila i przepisac kod , nieznam sie na zabezpieczeniach ale specyfikacje pc ciezko podrobic by bylo haxerowi(choc pewnie jest to mozliwe) chyba ze ma twoje haslo do maila wtedy to juz inna sprawa , ja juz sie w cabalu online naogladalem znikajacych kont i itemow z kat, mimo ze nikt nie znal subpassword (3x rozne) + hasla w stylu 'Dz1FkI11146mNIeNieO*RADniE/cie123 ' a konta w raz znikaly ^^ na to niema rady nieraz to wina tworcow nieraz wlasna glupota ,a zlodziej zawsze cie okradnie jak znajdzie taka sposobnosc^^
Za każdym x jak sie logujesz z innego pc musisz wejsc na maila i przepisac kod , nieznam sie na zabezpieczeniach ale specyfikacje pc ciezko podrobic by bylo haxerowi(choc pewnie jest to mozliwe) chyba ze ma twoje haslo do maila wtedy to juz inna sprawa , ja juz sie w cabalu online naogladalem znikajacych kont i itemow z kat, mimo ze nikt nie znal subpassword (3x rozne) + hasla w stylu 'Dz1FkI11146mNIeNieO*RADniE/cie123 ' a konta w raz znikaly ^^ na to niema rady nieraz to wina tworcow nieraz wlasna glupota ,a zlodziej zawsze cie okradnie jak znajdzie taka sposobnosc^^
Masz rację mi chodzi tylko o to czy jak zmieniłem swoje User ID na inne to czy obecne będzie mi się wyświetlać czy te które użyłem podczas zakładania konta innym graczom? I czy można dawne user ID jakoś sprawdzić?
najesna to pytanie nie moge ci odpowiedziec sam ostatnio zmienialem nick na TarczaSzmato i mam taki sam login jedyna nadzieja w moim hasle ktore jest dosyc skomplikowane i raczej niepowtarzalne wiec sie nie martwie .Pc tez mam raczej dobrze zaktualizowany i chroniony ale jak mowie na hackmentow niema rady jak bedą chcieli cie okrasc to i tak znajda jakis exploit czy luke w systemi
Pozdrawiam
Co do spolszczenia, to takowe powstaje cały czas, jest o tym na forum, gdzie i skąd można je pobrać jako addon. Wygląda świetnie i wszystko działa, ale jest jeszcze sporo do zrobienia.
Hej!
W tym tygodniu TESO przeszło na model b2p, w związku z tym zastanawiam się nad zakupem gry. Czy warto zainwestować w ten tytuł? Moje obecne doświadczenie z grami MMORPG to WOW (bardzo mi się podobał), Guild Wars 2 (zdecydowanie mniej mi się podobało). Jak zoptymalizowane jest TESO i dlaczego gra waży aż 60 Gb. Warto zaczynać zabawę?