The Elder Scrolls Online - czy warto zagrać?

Proszę cie, nie kieruj się opinią jednej czy dwóch osób. Teso jest na prawdę dobre, ma swój swoisty klimat który nawet przemówi do osób które nie znają lore eso. Nie wymyślaj, bo już widzę że skreśliłeś z góry teso bo tam napisali że gra jest beee. Ja osobiście gram w gw2 ale to tylko z powodu że teso ma 2, 3 razy większe wymagania i nie mam zamiaru grać na 5 fpsach. Powiem więcej, Teso ma chyba najlepszy skill build, to nie jest wow, gw czy coś innego gdzie masz z góry założone skille. W Teso nie tylko levelujesz na przykład Dual wielding ale również czary które używasz

Trochę martwi mnie to, że uważasz, że wymagania TESO są jeszcze większe od Guild Wars 2. Zawsze myślałem że to GW2 ma zawyżone wymagana i złą optymalizację.

Proszę cie, nie kieruj się opinią jednej czy dwóch osób. Teso jest na prawdę dobre, ma swój swoisty klimat który nawet przemówi do osób które nie znają lore eso. Nie wymyślaj, bo już widzę że skreśliłeś z góry teso bo tam napisali że gra jest beee. Ja osobiście gram w gw2 ale to tylko z powodu że teso ma 2, 3 razy większe wymagania i nie mam zamiaru grać na 5 fpsach. Powiem więcej, Teso ma chyba najlepszy skill build, to nie jest wow, gw czy coś innego gdzie masz z góry założone skille. W Teso nie tylko levelujesz na przykład Dual wielding ale również czary które używasz

to tak samo jakbym ja napisał "prosze nie kieruj sie opinią jednej czy dwoch osób, ktore twierdza ze teso jest genialnym mmorpg nextgen 2014 roku"

prawda jest taka ze sa zle i dobre opinie nie wazne ile osob je wygłasza.

btw mam teso i gw2, wygladaja tak samo pod wgledem graficznym.

Ja gram w TESO i uważam że jest o wiele lepsze od GW 2(mimo iż nie ma nic lepszego od gw 1) i za każdym razem powiem że teso jest świetną gra i warto zagrać.

Ja mam i gw2 i teso, w gw2 mam 25fps w teso 10 Xd więc sami wiecie.

też mam teso i gw2, w obu mam 60 fpsów na ultra

w gw2 pograłem tydzień i nie mogę się zmusić pograć więcej

w teso gram od 1,5 miesiąca codziennie i trzeba mnie pługiem odrywać

a porywać się z wooden pc na nową grę, i winić optymalizację, to trzeba mieć fantazję.

Ale ja nie winiłem optymalizacji, po prostu wymagania są większe :)

TESO bardziej obciąża procesor czy kartę graficzną?

Łatwiej odpowiedzieć co mi się podobało. A odpowiedź to nic.Questy nudne, jak miałem robić questa odechciewało mi się wszystkiego. Sposób rozwoju postaci też nie do końca mi się podobał aczkolwiek fajne jest to, że czym więcej używasz danej dziedziny magii/broni/typu uzbrojenia to skill własnie w nim Ci rośnie.Lokacje mogłyby być lepsze, głównie puste pola z drzewkami, skałami, jedynym wyjątkiem są miasta i zamknięte lokacje (instancje).Więcej biegasz niż walczysz... gdzie walka również jest po prostu nudna.

Odnośnie questów, jest ich tak dużo że nawet niewskazane jest ich generalizować.

Tak to jest, jak zamiast próby zrozumienia fabuły stara się przez nią bezmyślnie przeklikać (jak w WoW'ie, czy masie jego klonów).

Ja osobiście mogę polecić pvp, da się w nie fajnie wciągnąć, oraz, jak już się wkręcisz to w twojej świadomości otwiera się masa rzeczy które możesz zrobić ze swoją postacią, style walki, używane bronie, dobór skilli (bo z ich masy możesz wybrać tylko pięć zwykłych oraz jeden ultimate)itd.

Nie jest to pozycja dla każdego, bo jak mówiłem, jeżeli nie starasz się wbić w historię otaczającego się świata, to zwyczajnie gra ci się znudzi.

Niemniej jednak jeżeli lubisz zabawy postacią, pvp, oraz jesteś w stanie się zainteresować się otaczającym cię światem to Eso powinna trafić w twój gust.

teso jest dalej tak nudny jak był podczas premiery,grałem na becie(kupiłem w wtorek za 16 funtów, normalnie grosze jednak dalej sie opłacało), jesli szuka sie dobrego mmorpg to jedynie realm reborn jest swietny,nie ma lepszej pozycji obecnie, jedyne mmo ktore mnie przytrzymalo na dłużej, aż chciało sie płacic by grać dalejquesty sa wporzadku, można też gridnowac na fate czy dungeonach, wybór nalezy do ciebie.teraz pojawily sie jakies typy co pisza ze teso jest jak eso tyle ze z multi a to gówno prawda, w czasie premiery zdanie było takie ze TA gra ma tylko nazwe zwiazana z eso i tylko tyle, pewnie dalej tak jest, no ale jak gra przeszła na b2p i jest za grosze to trzeba zmienic zdanie.....

Skoro sądzisz ,że ESO jest tak bardzo gówniane to powiedz mi który level wbiłeś ,że już jesteś w stanie tyle pomyj na tę grę wylać? 5-10-15 i pewnie na tym się Twoja kariera skończyła :)

Skoro sądzisz ,że ESO jest tak bardzo gówniane to powiedz mi który level wbiłeś ,że już jesteś w stanie tyle pomyj na tę grę wylać? 5-10-15 i pewnie na tym się Twoja kariera skończyła

nie trzeba wbijac lvl capa by wiedziec czy dana gra jest gównem.

Założyłem koto na forum tylko by tu odpowiedzieć,

Grałem miesiąc przed B2P pierwszego dnia mi się nie spodobało, a następne 24 dni było super (5 było epickie!).

Potem musiałem się rozstać z tą genialną produkcją aż na 3 tygodnie bo nie chciałem kupować PRE-PAID 60 dni.

Każdego dnia odliczałem ile zostało do 17 marca...

Moja ocena:

Grafika: Low - Taka jak High w Oblivonie, Medium - High w Skyrim, High - High w TESO, nic dodać nic ująć (nie umiem ocenić, co kto lubi)

Optymalizacja: Rzadkie lagi, można grać spokojnie nawet na masowym PVP, czaspem tylko drobna ścinka 9/10

PvE: Ciekawe, dużo niespotykanych w poprzednich TES stworzeń. Nieco mniej czuć moc ciosu. 7,5/10

PvP: Masówki, epickie uczucie jak niszczysz w pył mury, albo strzelasz w twarz tańczącego na murach norda z balisty . (Tak, jest broń oblężnicza!) 9/10

Questy: Bardziej przejmujące niż te w Skyrim, np. Khajiicka rodzina uprawia trzcinę cukru księżycowego, w pożarze ginie ojciec, a reszta trafia za kratki za to że on przerobił księzycowy cukier na skoome (narkotyk). Idealnie zrobione nawet płaczące khajiity i te gesty... Po prostu super. 10/10

Inne ciekawe rzeczy:

- Rożne czynności naszej postaci przez komendy np. ./eat - je , ./dance - tańczy taniec swojej rasy , ./dancenord/dancekhajiit - tańczy taniec norda/khajiita , ./sit1-6/chair - siada w danej pozie lub na krześle , ./drink1/2 - pije 1 - piwo/2 - wino , /dancedrunk - taniec pijaka! , postać może też grać na lutni i bębnach ./lute - gra na lutni losową pieśń , ./drum - gra na bębnie rytm

- Wampiryzm i Wilkołaczyzm - możesz się zarazić nawet od innych graczy

OCENA KOŃCOWA:

9/10 , warto się zainteresować tym tytułem!

Najpierw info że nie gram krótko- moja postać ma 2 poziom weterana (50lvl + 2lvl "mistrzowskie")

Fabuła:
Jest to pierwsza gra MMO od dawna w której fabuła mnie zainteresowała. Wyżej ktoś napisał, że misje są nudne. Według mnie w żadnej nie widziałem tak ciekawych i rozbudowanych misji (nie licząc TSW). Nie są liniowe i praktycznie w każdym wątku dokonujemy wyboru.

Rozwój postaci:
Wybierając klasę nie wybieram tak właściwie roli postaci. Z każdej możemy zrobić DD, tanka czy healera. Każda klasa ma 3 drzewka rozwoju i korzystając z umiejętności tych drzewek, rozwijamy samo drzewko jak i skille. Każdy skill może być przeobrażony na dwa sposoby, wzmacniając jego efekt, lub dodając nowy. Nasza postać może nosić każdą broń i zbroje. Możemy stać się wampirem lub wilkołakiem- co daje nam dodatkowe umiejętności.

Craft:
Ciekawie zrobiony. Trzeba wpakować trochę czasu aby rozwinąć. Każda rasa ma swój styl- przedmiot zrobiony przez każdą z ras wygląda inaczej, stylów można się nauczyć. W grze są style specjalne (np. krasnoludzki).

Walka:

Na pasku możemy umieścić 5 umiejętności podstawowych oraz jedną specjalną. Walka przypomina trochę tę z GW2- uniki, przełamanie CC, poruszanie się podczas starć. Ważnym czynnikiem jest tu unikanie ponieważ system walki zaklasyfikowałbym do half-target, czyli podstawowymi atakami trafiamy jeden (najbliżej kursora) cel, ale większość umiejętności wykonujemy na postać a nie w konkretne miejsce.

PvE:

Bossowie dla klas typu DD stanowią wyzwanie, a nawet praktycznie są nie do zabicia (przy odpowiedniej taktyce może się udać). Eventy grupowe są naprawdę grupowe- samemu nie dasz radę bez przewagi 10-20 poziomów.

Dungeony są świetne. Na poziomie veteran bez ogarniętych graczy wręcz niemożliwe do przejścia. Nie zapomnę pierwszej walki z bossem, który co chwile permanentnie (do jego śmierci) podpalał kawałek terenu, co ograniczało pole ucieczki.

PvP:

Nie brałem udziału ponieważ wciągnąłem się w fabułę i na niej się skupiam na razie

Grafika:
Przyjemna dla oka według mnie mocne 8/10 (albo nawet 9/10)

Podsumowanie:

Gra przypadła mi do gustu i szczerze polecam każdemu aby spróbował. Ciekawy wątek fabularny mi się nie znudził i wiele razy mnie zaskoczył. Misje poboczne zrobione ciekawie i jak w każdy TES one wprowadzają najwięcej . Walka przyjemna, nie nudzi się i niektóre starcia wymagają od gracza wielu prób. Przyjemna grafika i oprawa dźwiękowa (w tym utwory z wcześniejszych części) ułatwiają wczucie się w klimat. Dzięki unikalnemu rozwojowi postaci każdy może stworzyć postać unikalną i grać nią jak tylko chce. Co prawda nie sprawdziłem jeszcze PvP, ale tylko przez to, że skupiłem się na świetnym wątku fabularnym

nie trzeba wbijac lvl capa by wiedziec czy dana gra jest gównem.

Ale przez pierwsze 20-25 leveli tak naprawdę niewiele zobaczysz. To tak jak ocenianie książki na podstawie dwóch pierwszych stron więc tak naprawdę Twoja ocena jest taka sama jak zdanie na temat tejże gry ,czyli gówniana ;)

Najpierw info że nie gram krótko- moja postać ma 2 poziom weterana (50lvl + 2lvl "mistrzowskie")Fabuła:Jest to pierwsza gra MMO od dawna w której fabuła mnie zainteresowała. Wyżej ktoś napisał, że misje są nudne. Według mnie w żadnej nie widziałem tak ciekawych i rozbudowanych misji (nie licząc TSW). Nie są liniowe i praktycznie w każdym wątku dokonujemy wyboru. Rozwój postaci:Wybierając klasę nie wybieram tak właściwie roli postaci. Z każdej możemy zrobić DD, tanka czy healera. Każda klasa ma 3 drzewka rozwoju i korzystając z umiejętności tych drzewek, rozwijamy samo drzewko jak i skille. Każdy skill może być przeobrażony na dwa sposoby, wzmacniając jego efekt, lub dodając nowy. Nasza postać może nosić każdą broń i zbroje. Możemy stać się wampirem lub wilkołakiem- co daje nam dodatkowe umiejętności.Craft:Ciekawie zrobiony. Trzeba wpakować trochę czasu aby rozwinąć. Każda rasa ma swój styl- przedmiot zrobiony przez każdą z ras wygląda inaczej, stylów można się nauczyć. W grze są style specjalne (np. krasnoludzki). Walka:Na pasku możemy umieścić 5 umiejętności podstawowych oraz jedną specjalną. Walka przypomina trochę tę z GW2- uniki, przełamanie CC, poruszanie się podczas starć. Ważnym czynnikiem jest tu unikanie ponieważ system walki zaklasyfikowałbym do half-target, czyli podstawowymi atakami trafiamy jeden (najbliżej kursora) cel, ale większość umiejętności wykonujemy na postać a nie w konkretne miejsce.PvE:Bossowie dla klas typu DD stanowią wyzwanie, a nawet praktycznie są nie do zabicia (przy odpowiedniej taktyce może się udać). Eventy grupowe są naprawdę grupowe- samemu nie dasz radę bez przewagi 10-20 poziomów.Dungeony są świetne. Na poziomie veteran bez ogarniętych graczy wręcz niemożliwe do przejścia. Nie zapomnę pierwszej walki z bossem, który co chwile permanentnie (do jego śmierci) podpalał kawałek terenu, co ograniczało pole ucieczki.PvP:Nie brałem udziału ponieważ wciągnąłem się w fabułę i na niej się skupiam na razieGrafika:Przyjemna dla oka według mnie mocne 8/10 (albo nawet 9/10)Podsumowanie:Gra przypadła mi do gustu i szczerze polecam każdemu aby spróbował. Ciekawy wątek fabularny mi się nie znudził i wiele razy mnie zaskoczył. Misje poboczne zrobione ciekawie i jak w każdy TES one wprowadzają najwięcej . Walka przyjemna, nie nudzi się i niektóre starcia wymagają od gracza wielu prób. Przyjemna grafika i oprawa dźwiękowa (w tym utwory z wcześniejszych części) ułatwiają wczucie się w klimat. Dzięki unikalnemu rozwojowi postaci każdy może stworzyć postać unikalną i grać nią jak tylko chce. Co prawda nie sprawdziłem jeszcze PvP, ale tylko przez to, że skupiłem się na świetnym wątku fabularnym

To ja może pozwolę sobie wspomnieć kilka słów na temat PvP chociaż niewiele jeszcze na ten temat udało mi się ustalić. Mamy Cyrodill ,które jest jedną wielką areną gdzie można po prostu chodząc sobie napotkać kogoś z wrogiej frakcji i go zabić bądź samemu zginąć, są również oblężenia zamków gdzie dane strony konfliktów toczą bój o wpływy na danym terenie ,podczas tychże oblężeń możemy korzystać z szeregu broni oblężniczej (trebusze, katapulty, balisty i kilka innych) PvP jest ciekawe sporo radości daje polowanie na innych graczy można się zaczaić gdzieś zza krzaczka i pakować strzały w oponenta ,ale można też wskoczyć w ferwor walki i ciachać wszystko co się rusza. Niestety nie ma systemu PK ,a szkoda ,bo niekiedy by się przydał na wyjątkowo uciążliwych graczy ,ale i tak moim zdaniem PvP jest ciekawe i daje naprawdę sporo funu.

Panowie dajcie na siebie jakies namiary bo ja ciskam solo a pograł bym z kimś:(

Ale przez pierwsze 20-25 leveli tak naprawdę niewiele zobaczysz. To tak jak ocenianie książki na podstawie dwóch pierwszych stron więc tak naprawdę Twoja ocena jest taka sama jak zdanie na temat tejże gry ,czyli gówniana

Jakbyś w każdej grze miał wbijać lvl capa by przekonać sie jaka jest brakło by ci zycia...

Nie trzeba grac nie wiadomo ile by zobaczyć ze gra jest słaba,i nie porównuj książek do gier bo to co innego.

@Anaden mój nick to Maelzis

Żeby to nie był offtop- Największą frajdę w PvE jednak dają dungeony robione grupowo. Ostatnio spodobała mi się zabawa w... złodzieja

Założyłem koto na forum tylko by tu odpowiedzieć,Grałem miesiąc przed B2P pierwszego dnia mi się nie spodobało, a następne 24 dni było super (5 było epickie!).Potem musiałem się rozstać z tą genialną produkcją aż na 3 tygodnie bo nie chciałem kupować PRE-PAID 60 dni.Każdego dnia odliczałem ile zostało do 17 marca...Moja ocena:Grafika: Low - Taka jak High w Oblivonie, Medium - High w Skyrim, High - High w TESO, nic dodać nic ująć (nie umiem ocenić, co kto lubi)Optymalizacja: Rzadkie lagi, można grać spokojnie nawet na masowym PVP, czaspem tylko drobna ścinka 9/10PvE: Ciekawe, dużo niespotykanych w poprzednich TES stworzeń. Nieco mniej czuć moc ciosu. 7,5/10PvP: Masówki, epickie uczucie jak niszczysz w pył mury, albo strzelasz w twarz tańczącego na murach norda z balisty . (Tak, jest broń oblężnicza!) 9/10Questy: Bardziej przejmujące niż te w Skyrim, np. Khajiicka rodzina uprawia trzcinę cukru księżycowego, w pożarze ginie ojciec, a reszta trafia za kratki za to że on przerobił księzycowy cukier na skoome (narkotyk). Idealnie zrobione nawet płaczące khajiity i te gesty... Po prostu super. 10/10Inne ciekawe rzeczy:- Rożne czynności naszej postaci przez komendy np. ./eat - je , ./dance - tańczy taniec swojej rasy , ./dancenord/dancekhajiit - tańczy taniec norda/khajiita , ./sit1-6/chair - siada w danej pozie lub na krześle , ./drink1/2 - pije 1 - piwo/2 - wino , /dancedrunk - taniec pijaka! , postać może też grać na lutni i bębnach ./lute - gra na lutni losową pieśń , ./drum - gra na bębnie rytm- Wampiryzm i Wilkołaczyzm - możesz się zarazić nawet od innych graczyOCENA KOŃCOWA:9/10 , warto się zainteresować tym tytułem!

Super, wielkie dzięki :)

Po tylu dobrych ocenach, chyba się skuszę i zagram :)

Ja kupiłem grę jak była w listopadzie w Biedronce i zacząłem teraz znowu po przejściu gry na B2P. Questy są naprawdę mocną stroną tej gry. Ich zaletą (tak jak w SWTOR) jest to, że nie dostajemy ściany tekstu tylko prowadzimy dialog z NPC, który ma swój glos, więc ciekawiej to wygląda. W questach dokonujemy wyborów np. jest napad na jakąś osadę i musimy wybrac albo bronimy forstu, albo doków. Tam gdzie nie pójdziemy ludzie zginą.

Ja kupiłem grę jak była w listopadzie w Biedronce i zacząłem teraz znowu po przejściu gry na B2P. Questy są naprawdę mocną stroną tej gry. Ich zaletą (tak jak w SWTOR) jest to, że nie dostajemy ściany tekstu tylko prowadzimy dialog z NPC, który ma swój glos, więc ciekawiej to wygląda. W questach dokonujemy wyborów np. jest napad na jakąś osadę i musimy wybrac albo bronimy forstu, albo doków. Tam gdzie nie pójdziemy ludzie zginą.

Bardzo podoba mi się takie rozwiązanie. Ubolewałem nad tym że w WOW, kiedy dostawałem questa klikałem ok,ok,ok, a następnie kierowałem się gdzieś żeby na ogół coś pozbierać/zabić/zanieść.

Tutaj oprócz wyborach w misji zdarzają się zagadki (na pierwszy rzut oka trudne, jednak nie ma z nimi problemów) Do gry zanim zaczniesz polecam ściągnąć kilka addonów. Najważniejsze według mnie to:

• AwesomeInfo- pokazuje nam ile zostało nam wolnych skill point'ów, czy coś się psuje oraz wiele innych (do ustawienia)
  • Destinations- po przejściu kampanii swojej nacji uznałem to za niezbędny ponieważ pokazał mi gdzie jeszcze nie byłem (w swoim sojuszu ominąłem grając 3 miejsca)
  • Dustman- do robienia porządku w eq. Ustawia przedmioty jako "junk" i automatycznie sprzedaje jak zagadamy do handlarza
  • LootDrop- ustawiamy sobie AoE loot i automatyczne podoszenie a addon pokazuje nam co podnieśliśmy, rzeczy warte 0 niszczy
  • LoreBooks- do nabicia achiva, zaznacza książki na mapie
  • LostTreasure- pokazuje nam miejsce z mapy skarbu
  • PublicDungeonChampion- zaznacza na mapie bossów z publicznego lochu- za zabicie wszystkich jest achiv i skill point
  • SkyShards- pokazuje na mapie wszystkie sky shard'y. Za "wchłonięcie" 3 dostajemy skill point
  • VampireStatus- jeśli jest się wampirem pokazuje nam ile zostało do następnego stopnia (każdy ma swoje zalety i wady, przejście na wyższy stopień wymaga czasu spędzonego w grze)

@EDIT

Jeśli potrzebna by była jakaś pomoc w grze to z chęcią pomogę w miarę możliwości. Mój nick to Maelzis