QQi
Niestety ale nie zgodze się z Tobą.
Gra nie ma klimatu. Grać grałem około miesiąca temu i z tej perspektywy swoje 3-4 grosze wrzucam (pewnie wyszedł jakiś patch sprawiający że jest grywalna, ale produkt "goły" wyglądał dla mnie tak a nie inaczej)
- System survivalu popada w skrajność - po godzinie moja postać jest wycieńczona, zjada paczkę chipsów i znów jesteśmy pełni siły i wigoru
- Największym zagrożeniem w grze (poza zombie czy innymi graczami) są niskie, lekko pochyłe górki (ileż to razy po "osunięciu" się w dół 3-4 metrów prawie padłem) oraz woda (owszem, tak, płytka rzeczka jest nieosiągalna)
- Gdy gra jeszcze była na steamie ciężko było znaleźć server gdzie nie ginęło się zaraz na spawn poincie od "camperów" - szczerze wątpie czy po odłączeniu od steama uległo to poprawie (a nawet czuje że wręcz przeciwnie)
- System walki wręcz (do której niestety trzeba się przyzwyczaić ponieważ AI zombich "widzi" do tyłu na 150+ metrów przez ściany a o strzelanie bez płacenia ciężko) jest koszmarnie źle wykonany i wiele z walk kończy się właściwie niewiadomo dlaczego
- Klimat jest, ale tylko jeśli spojrzymy oprawę audio - tutaj akurat do niczego nie można się było przyczepić. Tak to po prostu wbiegamy, zabieramy co się da, uciekamy przed zombie (oczywiście uważając na wszelkiego rodzaju górki!) aż AI nagle stanie, zawróci i jesteśmy bezpieczni. O grafice (w sumie jest to nieważne, ale jak na produkt końca roku 2012 wygląda... jak nieco lepiej graficznie wyglądający Operation Flashpoint z 2007)
Kto pierwszy ten lepszy, można tak powiedzieć. Ale to nie zmienia faktu że gra jest nieskończona (20% z reklamowanej przez twórców graczy mapy jest dostępne do grania, koszmarna optymalizacja itp) i widać to na każdym kroku. Już sam fakt że gra z powodu gigantycznej liczby skarg, żadań zwrotów kosztów itp została zdjęta ze Steama o czymś świadczy. Oceny różnych serwisów także.
Wiadomo, każdy ma swój gust, nikt nie powiedział że ślepo trzeba wierzyć w oceny innych ale... mimo wszystko bardzo, ale to bardzo poważnie polecam przemyślenie tego zakupu.