Tibia - przekleństwo czy wybawienie

Non stop wszędzie poruszany jest temat Tibii , jako gry , jako tragicznego przykładu oprawy itd . Założyłem ten temat aby porozmawiać o tym czym Tibia jest dla gatunku MMORPG . Tu staram sie wymienić plusy i minusy związane z Tibią , chociaż nie oszukujmy sie większość ma związek ze społecznością tej gry

+

DLA KAŻDEGO COŚ ŁATWEGO

W/g mnie Tibia jest jedną z najprostszych gier MMO na rynku dzięki czemu nadaje sie jako wprowadzenie do gier tego typu . Można narzekać na komendy typu : utevo paznokieć , ale i tak bindujemy je pod klawiszami F1+ więc nie ma z tym problemu. Mechanika jest tak skonstruowana , że nawet gracz nie mający wcześniej kontaktu z RPG błyskawicznie łapie o co chodzi. Żadnego plusowania , craftowania , w sumie prawie sam grind . Na początek ideał .

NAWET NA KALKULATORZE TIBIA SZYBKO CHODZIĆ MOŻE

Dzieki wymaganiom systemowym ( o ile można nazwać to wymaganiami ) gra rusza na każdym typie rzęcha , dzięki czemu nawet najmniwej zamożna cześć społeczności fanów MMO ma dostęp do gry tego typu ( chociaż czy wysokiej jakości to już kwestia dyskusyjna ) . Nie oszukujmy sie , za sumy które wydajemy na samą karte graficzną , można kupić kilka pełnych komputerów obsługujących Tibie . Mówie tu o kartach średniej klasy.

A NOOBY SIEDZIAŁY GDZIEŚ DALEKO OD NAS

Tibie Można traktować niejako filtr gier MMO , takiego poziomu chamstwa i prostactwa , nie zobaczysz w żadnej innej MMO. No może jeszcze kuźnia kadr , dla klanu prostaków to polskie servery Metin 2 , ale to już inna historia . Właśnie dzięki Tibii grając w inne możemy czuć ie w miare spokojni o kulturalne egzystowanie z innymi graczami . Dlaczego? Bo ciągnie swój do swego

-

Z JAKIM PRZESTAJESZ TAKIM SIE STAJESZ

Tibia jest niejako punktem wyjściowym do innych gier MMO i tu zaczyna sie problem . Po kilkumiesięcznej/letniej przygodzie z Tibią nabierasz typowo Tibijskich nawyków . Niestety w wiekszości gier MMO zachowania znane z Tibii nie są tolerowane przez społeczność . Wyjścia są trzy: upór w chamstwie , próba przystosowania sie do nowej rzeczywistości , powrót do Tibii . Nie musze dodawać że tylko jedno z tych rozwiązań jest pozytywne z punktu widzenia zwykłych graczy.

JAK BY TO BYŁO GDYBY TIBII NIE BYŁO

Ktoś sie z was nad tym zastanawiał? Ja tak i oto moje wnioski

Zacznijmy od moich prywatnych obserwacji . Liczba graczy chamskich , prostackich itd w Tibii oscyluje w okolicy 40-50% . W innych tytułach tego gatunku od 0% ( RoM , PT2 , Tantra gdzie sytuacje i słowa powszechnie uznane za niewłaściwe praktycznie nie mają miejsca , można je mierzyć w promilach )po 5-8% ( tu niestety rządzą prywatne servery LIneage2 , a niekwestionowanymi królami chamów są Polacy , Turcy i w troche mniejszej skali Rosjanie) . No więc c*p Soft wycofuje swój produkt z rynku i co sie dzieje ? Część graczy zapewne rezygnuje z gatunku , niestety spora część przy nim zostaje . Nie ma powodu myśleć że ci gracze rozłożą sie równomiernie po wszstkich grach i niejako zostaną wchłonięci przez system . Wybiorą te gry które są najpopularniejsze . CO to oznacza ? Albo sprostaczenie kolejnych tytułów , albo rozłamy na serverach , wreszcie możliwość pozostwienia tych gier przez starych wyjadaczy , którzy nie akceptują takich zachowań , ale z powodu braku doświadczenia nie wiedzą jak z nimi walczyć . Niestety jest to równoznaczne z odpływem sporej kasy z danej gry co po pewnym czasie może zaowocować jej plajtą . Dlatego ja życze Tibii 100 lat .

ps NIm wściekłe hordy Tibijczykow , razem z zaciężnymi hufcami Metinian zaatakują niezdobytą twierdze Brodar , przemyślcie co napisałem , może mam troche racji?

Zgadzam się z tym opisem grałem w tibie 2 h i miałem odczucia takie jak na opisie broda odpieram z tobą oblężenie twierdzy Brodar :D

Nie rozumiem po co obrazasz wszystkich forumowiczow, ktorzy graja w tibie ( w tym i mnie) <_<

P.S. Probowales kiedys zarobic na Tibii??? Grasz, grasz, grasz, a pozniej sellasz konto i plywasz w kasie :lol:

Matiixs jeśli czujesz sie obrażony to znaczyże sam siebie zaliczasz do tych 40-50% , a zarabianie na naiwnych 10 latkach srednio mnie bawi

Boooorda nie wiedziałem że tyle Ci się chce pisać ładnie, że wreszcie coś co nie obraża tibijczyków ja do nich nic nie mam może dlatego że sam nim kiedyś byłem, ale trzeba też zauważyć, że tibia z update na update ma podobno coraz większe wymagania (nie zmienia się o dużo ale zawsze coś) większość zaczyna od tibi (bynajmniej tak było w moim przypadku) pewnie dlatego, że otoczenie go do tego nakłania zapewne jakby wszyscy z podwórka grali w coś innego niż tibia to nie zaczął od niej, tyle od mnie ;)

Broda... Powiedzialem, ze obrazasz graczy grajacych w Tibie... A jesli chodzi o NOOBY, to sa w kazdej grze, a nie tylko w Tibii...

P.S. Mnie zarabianie na grze bardzoo kreci :lol:

Broda, zgadzam się w pełni z tym co napisałeś. Zgłaszam się do obrony twierdzy, najlepiej gdzieś na wieży z łukiem lub kuszą :D

Zgadzam sie w zupełności z tobą na temat tibi.Nie mówie że jest aż taka straszna tylko że Tibia to jest początek dla wielu graczy(w moim przypadku nie ja zaczołem od flyffa).Ale z tym zarabianiem to troche :/ mojego kolegi kumple sprzedali jakies itemy z innych gier do tibi na allegro i co...Teraz siedzą w wienzieniu :)

// ó a nie u :) - Spawn

Broda... Powiedzialem, ze obrazasz graczy grajacych w Tibie... A jesli chodzi o NOOBY, to sa w kazdej grze, a nie tylko w Tibii...P.S. Mnie zarabianie na grze bardzoo kreci

No no i tobie bym pokazal L2 to bys powiedzial ze to syf bo... bo za trudne :)

Co do tematu dla mnie tibia to pokemony na gameboya. Gra jest poprostu... jaka gra to jest pixeloza... Nie chce mi sie wypowiadac na temat tej gry... kazdy zna moje zdanie o Syfi ;)

Tylko że Tibii juz nie można traktować jako innych gier ona jest niezbędna a jednocześnie niepotrzebna . Jutro to wyjaśnie nie mam dzis siły na kolejny długi wywód :D

Spora czesc graczy zaczyna przygode z MMO od Tibi- tak jak ja. Sama gra mi sie podobała(choc teraz nie moglbym raczej do niej wrocic z dnia na dzien). Gre psuje polityka CipSoftu ,kazdy kolejny update i "madre dzieci" <_<

Brońmy Brodaru i nowicjuszom wskazujmy Tibie :P

może mam troche racji?

Trochę? uff święta prawda. Przez tą grę stałem się nerwowy. Hackowanie, blokowanie, pk i obrażanie właśnie te argumenty tej gry mnie wkur*****. Mogę powiedzieć głośno do wszystkich ,że Tibia to jest durna gra. Gracze stają się chamami do potęgi. Mogę zrozumieć ,że każdy ma inny gust ,ale z tym gównem się nie obędzie i będę ją trącił aż zamknął te cholerne servery.

crracked zmartwie cie serverów w tibi napewno nie zamkną bo:

1 gra w to z 60tyś osób po

2 po co mają zamykać skoro pełno noobów kupuje pacc a oni w ch*J zarabiają na tym

Widzę ,że nie zrozumiałeś bo kto by zamykał servery przez mącenie jednej osoby? Czepiasz się żartu eh...

A ja się nie rozpiszę, grałem w Tibie rekordowe 2 dni daaaaaaaaaaaaaawno temu.

Pamiętam, że zacząłem bić jakiegoś orka, a jakiś dzieciak powiedział, " ON JEST MÓJ SPADAJ GUPKU "

Z tą pisownią nie ściemniam... Potem coś biadolił, że będzie mnie zabijał, jak wyjdę z początkowej fazy gry ( rock czy jakoś tak, naprawdę nie wiem ).

Tibia = Shitol

Mogę bronic Brodaru, lecz oni są uzbrojeni w krzesła... :P

ONi mają krzesłą drewniane pałki , nawet procxe , ale czym to jest wobec zakutych w stal legionów żelaznej argumentacji?

Racja, zdrowe i mądre, a zarazem prawdziwe argumenty są siłą ;)

Poważnie ale ja założyłem ten temat żeby poważnie rozmawiać o tym czynm jest Tibia dla MMO , a nie o tym czy nam pasuje czy nie

Zacznę od tego iż w Tibię grałem 4 lata a skończyłem ponad rok temu.

Widzę brodo że tej gry naprawdę nienawidzisz... Może w tym co napisałeś jest trochę racji ale uwzględnijmy że Tibia stała się taką jaka jest teraz przez graczy. Tibia sama w sobie nie jest grą złą - Grałem w Tibię długi czas i chyba wiem co mówię.

Prawda - jeżeli chodzi możliwości dostępne w grze, można powiedzieć że Tibia jest gorzej niż przeciętna ale nie owijając w bawełnę gra posiada trochę rzeczy których w innych grach się nie znajdzię.

Grafika - Zauważcie że w czasach jakich Tibia była jeszcze tworzona grafika 3D nie istniała i istnieć prawa nie miała, a że wielu ludzi do pixelozy przywykło (w tym i ja) zostawili ją na tym etapie.

I wszyscy dobrze wiemy że nie każdy człowiek gra w MMORPG dla grafiki, niektórzy (w tym i ja) grają dla klimatu jaki te gry posiadają. Według mnie ta gra kiedyś (z naciskiem na "kiedyś") klimat posiadała niesamowity.

Gdy zaczynałem grać w MMORPG miałem do wyboru Tibia / Ultima... Jako iż cała okolica grała w Tibię długo się nie zastanawiałem nad wyborem. Po jakimś czasie gry w Tibię, postanowiłem wypróbować Ultimę gdyż słyszałem same dobre rzeczy o niej. Przed ultimą spędziłem około 2-3 dni? - Stwierdziłem iż ta gra nie ma "tego czegoś" i znów powróciłem do Tibi.

Teraz się powtórzę - Kiedyś (z kolejnym naciskiem na kiedyś) Tibia miała klimat jakiego nie mogę znaleźć do tej pory w innych grach - Czy to 2D czy 3D.

Ponad 2 lata temu w tibię nie grało tyle (jak to wy ich nazywacie) "dzieci neostrady" (oczywiście takowi zdarzali się ale można było ich policzyć na palcach jednej dłoni) Ludzie byli przyjaźnie nastawieni i gdy potrzebowałeś pomocy otrzymywałeś ją.

Teraz chociaż tą grę wspominam dobrze do tej pory muszę powiedzieć że to co się z nią stało jest po prostu Straszne.

I zgadzam się z brodą jeżeli chodzi o Tibię teraźniejszą ale jeżeli chodzi o Tibię jaka była kiedyś nie zgadzam się w żadnym procencie.

To tyle - I przepraszam że tak chaotycznie napisane (być może dla niektórych nie zrozumiale) ale jestem chory i nie śpię już 26h.

Moim zdaniem lepiej, aby Tibia istniała. Dlaczego? Ponieważ jest to pewnego rodzaju filtr. Zatrzymuje nooby, a resztę przepuszcza dalej. Gdyby nie było Tibii, to ofiarą noobów stałyby się inne gry.