Witajcie jest to mój pierwszy tekst, więc proszę o wyrozumiałość, ale krytyka jest tu mile widziana, bo jak wiemy człowiek uczy się przez całe życie. ;>
Tibia ogólnie
Pewnie wielu z was na pytanie "co sądzisz o Tibi ?" odpowiedziałaby, "OMG, to jest gufno i wgl, LOL", niestety nie ma co się okłamywać, tak jest, a na dodatek 3/4 z tych "znawców" w ogóle w Tibie nie grało, ale przejdźmy do rzeczy.
Grafika:
I tutaj zaczyna się niesława Tibi, bo kto w dzisiejszych czasach gra w gry z taką grafiką? Co to w ogóle jest? Ja wam powiem że jeżeli Cipsoft chciałby grafikę jak w Lineage2, World of warcraft, czy też innych nowszych MMO, to by ją zrobił, ale to zepsułoby całą Tibie. Poza tym spójrzmy na Minecrafta, którego zapewne za grafikę nie obrzucacie błotem, chociaż wygląda jak Tibia w 3D. Jeżeli chodzi o animacje, to fakt że animacja walk w Tibi nie powala, cała walka opiera się ja chmurkach, żółtych i czerwonych gwiazdkach, ale co wam to przeszkadza? W innych MMO niby widać jak postać uderza, ale oglądanie 10000000 razy jednego, max pięciu ruchów postaci może być nudne.
Dzwięki:
No tak Tibia nie ma dźwięków, ale od czego jest Winamp, WMP? Wystarczy włączyć playliste i nawet nie zauważymy, że nie słyszymy uderzeń mieczem, kroków postaci itp.
Świat:
Jeżeli chodzi o świat w Tibi, to tutaj gra ma się czym pochwalić, piękne góry Kazzodronu, wspaniała pustynia Ankrahmun, czy też leśna osada Ab'dendriel. Idąc przez świat widzimy zróżnicowany, starannie wykonany świat. Expowisk na pewno nam nie zabraknie, praktycznie na każdym lvl mamy wybór potworów na których możemy wbić doświadczenie, zaczynając od szczurów w podziemiach miast kończąc na demonach, warlockach, czy też na innych potężnych potworach.
Klasy i skille:
W grze mamy do wyboru:
- Knighta, który może pełnić role tanka, jak i DMG dealera
- Palladyna, który jest łucznikiem, czyli DMG dealerem na odległość
- Sorcerera, czyli typowego maga
- Druida, który jest zarówno magiem ( oczywiście z mniejszym DMG niż sorc ), jak i healerem
Skilli jest naprawdę dużo, zaczynając od wave'ow ( fala przed nami ) idąc przez AoE, po single target spelle.
Społeczność:
Niestety społeczność, to w 70% boty. Ale pozostałe 30% populacji, to przeważnie wspaniali ludzie, których warto poznać. Pamiętam czasy, gdy szedłem specjalnie do kafejki internetowej, by pograć wśród innych, porozmawiać z nimi, poszpanować knightem ze skillem 83 w swordzie, mam nadzieję, że ludzie wrócą do Tibi i znowu normalnie będzie można powiedzieć: gram w tibie, bez zbędnych wyzwisk.