Tibia WTF? A jednak nie

Witajcie jest to mój pierwszy tekst, więc proszę o wyrozumiałość, ale krytyka jest tu mile widziana, bo jak wiemy człowiek uczy się przez całe życie. ;>

Tibia ogólnie

Pewnie wielu z was na pytanie "co sądzisz o Tibi ?" odpowiedziałaby, "OMG, to jest gufno i wgl, LOL", niestety nie ma co się okłamywać, tak jest, a na dodatek 3/4 z tych "znawców" w ogóle w Tibie nie grało, ale przejdźmy do rzeczy.

Grafika:

I tutaj zaczyna się niesława Tibi, bo kto w dzisiejszych czasach gra w gry z taką grafiką? Co to w ogóle jest? Ja wam powiem że jeżeli Cipsoft chciałby grafikę jak w Lineage2, World of warcraft, czy też innych nowszych MMO, to by ją zrobił, ale to zepsułoby całą Tibie. Poza tym spójrzmy na Minecrafta, którego zapewne za grafikę nie obrzucacie błotem, chociaż wygląda jak Tibia w 3D. Jeżeli chodzi o animacje, to fakt że animacja walk w Tibi nie powala, cała walka opiera się ja chmurkach, żółtych i czerwonych gwiazdkach, ale co wam to przeszkadza? W innych MMO niby widać jak postać uderza, ale oglądanie 10000000 razy jednego, max pięciu ruchów postaci może być nudne.

Dzwięki:

No tak Tibia nie ma dźwięków, ale od czego jest Winamp, WMP? Wystarczy włączyć playliste i nawet nie zauważymy, że nie słyszymy uderzeń mieczem, kroków postaci itp.

Świat:

Jeżeli chodzi o świat w Tibi, to tutaj gra ma się czym pochwalić, piękne góry Kazzodronu, wspaniała pustynia Ankrahmun, czy też leśna osada Ab'dendriel. Idąc przez świat widzimy zróżnicowany, starannie wykonany świat. Expowisk na pewno nam nie zabraknie, praktycznie na każdym lvl mamy wybór potworów na których możemy wbić doświadczenie, zaczynając od szczurów w podziemiach miast kończąc na demonach, warlockach, czy też na innych potężnych potworach.

Klasy i skille:

W grze mamy do wyboru:

- Knighta, który może pełnić role tanka, jak i DMG dealera

- Palladyna, który jest łucznikiem, czyli DMG dealerem na odległość

- Sorcerera, czyli typowego maga

- Druida, który jest zarówno magiem ( oczywiście z mniejszym DMG niż sorc ), jak i healerem

Skilli jest naprawdę dużo, zaczynając od wave'ow ( fala przed nami ) idąc przez AoE, po single target spelle.

Społeczność:

Niestety społeczność, to w 70% boty. Ale pozostałe 30% populacji, to przeważnie wspaniali ludzie, których warto poznać. Pamiętam czasy, gdy szedłem specjalnie do kafejki internetowej, by pograć wśród innych, porozmawiać z nimi, poszpanować knightem ze skillem 83 w swordzie, mam nadzieję, że ludzie wrócą do Tibi i znowu normalnie będzie można powiedzieć: gram w tibie, bez zbędnych wyzwisk.

Jako że mam przerwę w tibi lecz gram w nią ponad 9 lat wypowiem się tylko tak:

Pan wyżej ma całkowitą rację, te dzieci co dostają super wypasione kompy od rodziców na dzień dziecka zwyczajnie NIE ROZUMIEJĄ idei takich gier jak Tibia i wartości związanych z nią. Mi osobiście Tibia czasem się nudzi, lecz robię przerwy( tak jak teraz) lecz zawsze wracam. Tibia to jeden z liderów w sektorze gier mmorpg, dzięki niej jest wiele innych mmorpg tworzonych na wzór (tych także 3D).

Możecie się śmiać ale wiele gier F2P i P2P i są w 3D z super grafika, bajerami etc a kończą swoją działalność i co? NIC a Tibia równo trzyma się na rynku od 1997 roku jako 2D, nawet jeżeli grają tam boty

Dzieci XXI wieku (a napisałem XIX = epic fail:s) nie zrozumieją takich gier jak Tibia, Ultima.

Anyway przedłużając temat powiem na przykładzie cs 1.6. Czemu w to gracie? Przecież to same pixele, grafika ze średniowiecznej ziemi wykopana a jednak się trzyma na poziomie przez tyle lat i ma tylu wiernych graczy

(12 czerwca 1999 (mod)

8 listopada 2000 (wersja pudełkowa)

Autor tematu napisał coś o dźwięku w Tibi. OK nie ma go to moim zdaniem plus ja wolę posłuchać inne utwory ale nikt nigdy nie przypieprzył się do csa mimo iż też ma swoje lata a dźwięk strzałów karabinów np m4 przypomina wiercenie zębów u dentysty.

Wiele osób nie powinno w ogóle udzielać się w temacie mmorpg i oceniać starszych gier mmorpg

PEACE

Grafika:Pozatym spójrzmy na Minecrafta, którego zapewne za grafike nie obrzucacie błotem, chociaż wygląda jak Tibia w 3D.

Grafika w KwadratKrafcie (którego zresztą maksymalnie hejtuje) jest o wiele gorsza od tej w Tibii, więc jak bym miał wybierać pomiędzy tymi dwoma grami, wybrałbym właśnie Tibię.

Piękny fanbojski tekst............

Świat:

Jeżeli chodzi o świat w Tibi, to tutaj gra ma się czym pochwalić, piękne góry Kazzodronu, wspaniała pustynia Ankrahmun, czy też leśna osada Ab'dendriel. Idąc przez świat widzimy zróżnicowany, starannie wykonany świat. Expowisk napewno nam nie zabraknie, praktycznie na każdym lvl mamy wybór potworów na których możemy wbić doświadczenie, zaczynając od szczurów w podziemiach miast kończąc na demonach, warlockach, czy też na innych potężnych potworach.

myslalem ze pierdolne ze smiechu jak to czytalem.Jakie ty tam gory widzisz...Nie no widze ze sa jednak jeszcze ludzie ktorzy w to cos graja.

PS.Sorry za interpunkcje, pisalem szybko.

Zaznaczyłem na czerwono błędy do poprawki, poz tym w tego typu tekstach unikach angielskich słów "przerobionych" na rodzimy język. Powodzenia w przyszłych tekstach.

Tibię określę paroma słowami: OMG, to jest gufno i wgl, LOL

Tibię określę paroma słowami: OMG, to jest gufno i wgl, LOL

Jeżeli oceniasz grę/mmo po kilku screenach, filmikach a potem piszesz głupiego posta, na temat mmo o którym nie masz zielonego pojęcia, to śmiało mogę nazwać cię noobem.

Tekst jest krótki, myślę, że napisałeś go bo dostałeś "napadu" jak ja mówie, ze gram w Tibie to tez wszyscy do mnie startują a ja ich wyśmiewam i mówie ze gram w to co chce, poza tym oni nie są lepsi, Farma Symulator rlz i w ogóle, niem? Kilka razy zaczynałem grać w Tibie jeszcze więcej razy kończyłem, ale za każdym razem mnie wciągała i nie mogłem przestać więc oddawałem konta, osobą, które najlepiej poznałem w grze, przez te 2-3 dni. Tibia była jest i będzie najlepszą grą MMO dla mnie

Maqes, myślisz, że nie grałem? Skąd takie wnioski? Miałem bardzo nieprzyjemne doświadczenia z tibią, jak i w grze tak i w życiu osobistym. Stwierdzam więc, że: OMG, to jest gufno i wgl, LOL

Elementy RPG, wysoka balnsacja postaci, uproszczony system poruszania się, "pewność otoczenia"

Jeżeli macie już obwiniać grę i zamierzacie krytykować to proszę o konkretne argumenty. Jak ja pamiętam ze swojej gry to denerwowało mnie gdy zabijali mnie inni i traciłem eq z lvl.

A tekst szczerze, wcale mi się nie podoba.

No to jest też jedna z przyczyn która mnie oderwała od tej gry. Najlepsze - dopiero co wyszedłem z rocka i taki happy, meldunek w Carlin i w podziemia. Co z tego spytacie? Wchodzę a tam jakiś 100+ sorc UE wemnie pyka ^.^ przychodzi pod temple i ryje zemnie...ech :P

Ale ogólnie grę miło wspominam, to ona wprowadziła mnie w gry MMO kilka lat temu.

niezbyt mi się podoba tekst ;/

ta gra jest już po prostu zaśmiecona dziećmi NEO (bez obrazy ;p) i na tym ona poległa

jedyne co podobało mi się w tej grze to to, że przy rzuceniu skila się go wymiawia ;]

Jak czytam takie durne posty o tibi to już mnie nosi i mam chęć wstać i za****ć tej osobie która wypowiada się w ten sposób o tej grze, wgl w nią nie grając. Ja często do niej wracam chociaż dużych lvlów nie osiągam. Gra ma wiele do zaoferowania niż wam się wydaje. Jak ja gram poznaje dużo osób i to nie wcale młodych graczy ale o wiele starszych ode mnie (mam 16 lat).

Tibia nie jest zła. Wszyscy, którzy tą gre hejtują zapewne zapomnieli kiedy i jak powstała. A tekst jest beznadziejny.

Dzieci XIX wieku nie zrozumieją takich gier jak Tibia, Ultima.

Dzieci XIX wieku nie zrozumieją takich gier bo w 1800 roku nie było komputerów. A historię ludzi, którzy "hejtują" tibię wygląda tak: 3 lvl juupi super gra, przychodzi poison spider, dead. OMG 2 LVL GÓWNO JAPIERD*LE CO ZA SZAJS DURNA GRA!!!!! RAGE!!!!!!!!!!!!!!11111111 WTF!!!!!. Drugi wariant wygląda tak: w końcu 8 lefel bjorę dróta i ide do Carlin bo mam tam koleguw. PK - 7 lvl. OMG 5 MANY DURNA GRA JAKI SYF, GŁUPIA GRAFIKA, RAAAAGEEEE!!!!!!!!!!!!!111111%$^@46621226

Ci bardziej cierpliwi, którzy wbili już konkretniejszy lvl, i bardziej poznali grę na pewno do dzisiaj ją wspominają. Ja osobiście gdy grałem w tibię to na OTS się bawiłem. To był szał wtedy. Teraz po prostu nie gram z 2 powodów. Nikt ze znajomych już nie gra, oraz teraz oczekuję troche więcej po grze. Jednak bardzo sobię cenię klimat tej gry.

Dzieci XIX wieku nie zrozumieją takich gier bo w 1800 roku nie było komputerów. A historię ludzi, którzy "hejtują" tibię wygląda tak: 3 lvl juupi super gra, przychodzi poison spider, dead. OMG 2 LVL GÓWNO JAPIERD*LE CO ZA SZAJS DURNA GRA!!!!! RAGE!!!!!!!!!!!!!!11111111 WTF!!!!!. Drugi wariant wygląda tak: w końcu 8 lefel bjorę dróta i ide do Carlin bo mam tam koleguw. PK - 7 lvl. OMG 5 MANY DURNA GRA JAKI SYF, GŁUPIA GRAFIKA, RAAAAGEEEE!!!!!!!!!!!!!111111%$^@46621226Ci bardziej cierpliwi, którzy wbili już konkretniejszy lvl, i bardziej poznali grę na pewno do dzisiaj ją wspominają. Ja osobiście gdy grałem w tibię to na OTS się bawiłem. To był szał wtedy. Teraz po prostu nie gram z 2 powodów. Nikt ze znajomych już nie gra, oraz teraz oczekuję troche więcej po grze. Jednak bardzo sobię cenię klimat tej gry.

Człowieku ty naprawede jesteś jakis nieogarnięty. Grałemw Tibie ponad roku czasu, na przełomie lat 2002/2003 i mam pełne prawo tą greo ceniać jak mi się podoba. Prawda jest taka że ta gra jest słaba. Do grafiki można sie przyczepić i nie jest tłumaczeniem że gra jest stara. Ulitma jest starsza a jednak grafie poprawila(kingdom reborn). Kłamstwem jest też te rewelacyjne pvp które w mass pvp polega na rzucaniu masówek i szybkim klikaniu UH. Dropienie przedmiotów to też bolaczka tylko low lvli i graczy bez paca, reszta śmiga z talizmanami( nie pamiętam nazwy) zapobiegającym wypadaniu dropa. Kolejna "zaleta" to wpisywane ręcznie skille. Oczywiście nikt z was nie binduje skilli na eFach tylko wpisuje je za każdym razem ręcznie.Jasne...... Do tego przegiety pacc, idiotyzmy swiata typu paladyn strzelający z łuku/kuszy, smoki wielkości konia i społeczność złożona właściwie tylko z polaków, szwedów i brazylijczyków( oczywiście są wyjątki). Tą gre nawet wszechobecni rosjanie i turki olali. Zresztą średni online Tibii na wszystkich servach oficjalnych wahający sie miedzy 40-80k graczy mówi sam za siebie. Można sie dalej znecać nad grą, ale po co, nie kopie sie leżącego, zwłaszcza takiego jak ten śmiertelenie chorego.

ps. Nim napiszesz jak Tibia sie przez ten czas zmieniła, to na kafejkach widziałem te "zmiany".

Grałem do 27 lvl z cierpliwością, ale gra to po prostu porażka i nie chodzi tu tylko o grafikę, bo na nią nie patrze, ale ludzi grających w nią, społeczność NEO. Tak naprawdę, to tylko jedna rzecz w samej grze mi się spodobało, mianowicie system lvlowania umiejętności, ale tak poza tym, to szkoda czasu.

Dobry tekst, parę stron zastąpiona paroma linijkami.

Grałem w wiele MMO i śmiało mogę powiedzieć, że to jest moje pierwsze i najlepsze MMO.