Tibia WTF? A jednak nie

@up buehehhe

Gra była dobra kiedyś, bo wtedy nie było wielu MMO, a tym bardziej z takim klimatem, dodając mounty i te duperele znisczyli tą gre. Z tego rozmawiałem z ludźmi, wiekszość wbija na serwer tylko po to żeby kogoś pozabijać.

Minusy:

-0 fabuły

-bez PACCa nie ma gry czyli gra P2P

-po 150 ludzi na serwerze...

-teraz 0 klimatu

-wbijanie skilla(boty na afku)

-w ogole masa botów

-społeczność niedorozwinięta emocjonalnie (neokidy)

-no-life'y miały kolosalną przewagę nad casualami albo semi-hardcore(grają dla skilla ale nie poświęcają całego dnia grze)

-brak max LVL

Plusy:

-epickie questy(musze przyznać że były one lepsze niż end-lvl instancje w wielu grach)

-otwarte pvp

-grind, bez narzuconego miejsca expienia(brak questów)

Grafa jak dla mnie jest spoko, wole ją bardziej niż tą z ultimy i diablo, choć mogliby zmienić przynajmniej to, że na full hd rozdziałce nie widać pikseli więc neutral.

Największe odejścia graczy zanotowałem podczas przełomowych patchów 7.7 i 8.1

Podsumowując:

Gra na 2000 rok była w porządku jednak teraz to jest żenada. Gra nie ma już nic do zaoferowania straciła klimat,

nie ma graczy, więc i nie ma PVP, wprowadzili system questow z expem, stała się za łatwa, większość pozostałych graczy to high lvle(300+) bo nawet tacy z 200 zaczęli odchodzić. Do tego trzeba płacić aby do czegoś dojść.

Jeśli tak to ja też się wypowiem. W tibie gram/grałem około 3 lata. Nie lubiłem grać na real tibi, gdyż to po prostu było nie dla mnie.

Wbiłem na mój 1 ots 7.6 WOW byłem zachwycony! Później 8.0 było inaczej ale dało się grać i tak coraaz wyżej do najnowszej wersji która dla mnie mało się różni od 8.0. Tak, są dodane mounty i inne rzeczy ale klimat ten sam i jak wchodzę na serwer i widzę masowe PVP z ogarniętymi ludźmi wall runy i te sprawy to aż się banan na twarzy robi ; p

osobiście najbardziej lubiłem OTS'y tibii 7.6 ale teraz to już przeszłość bo nawychodziło dużo nowych MMORPG .

Bardzo fajny tekst. Tylko jedno mi się nie podoba, a mianowicie :

Grafika:

...

Klasy i skile:

...

Chyba wiesz o co mi chodzi. Wolę czytać jeden zwięzły tekst oczywiście staranie napisany, niż te podpunkty.

Tibia to była dobra gra.

No właśnie, BYŁA i chociaż patrząc na te wszystkie Wasze posty (jedni obrażają ją za grafikę, drudzy w ogóle za nic, a jeszcze inni za to, że jak padną to wszystko stracą, postów brody, to już postaram się ogólnie spróbuję powstrzymać od komentarza, chociaż jak widzę takiego pana, który myśli, że w Tibię grają same dzieci neo, to już naprawdę nie wytrzymuję), ale nikt nie wspomniał o tym co zrobiła i robi z Tibią sama FIRMA czyli c*p-soft. Jak dla mnie praktycznie nikt, kto nie grał w Tibię między aktualizacjami 7.4 no i najważniejszy przełom czyli z 7.5, na 7.6, nie oceni tej gry tak jak powinna być oceniona, ponieważ Tibia tak już PO aktualizacji 7.6, była krótko mówiąc gównem i dalej jest, a wszyscy odpowiecie, że z powodu dzieci neo. Co racja to racja, tzw. dzieci neo zniszczyły tą grę, ale nie w takim stopniu jak sama firma wydająca tą grę. Wprowadzili jakieś staminy, limity na runy, i tysiące (naprawdę tysiące) innych rzeczy, o PACC (premium w grze) to już w ogóle nie wspomnę, bo teraz bez PACC, to nawet nie polecam zaczynać gry, gdyż do prawie niczego nie dojdziecie. A kiedyś? Kiedyś Tibia, to była gra wspaniała, cudo i nie wiem jeszcze jakby to opisać. Nie było jakiś wymyślnych stamin, nie było też 5 mln opcji dla premium, nie było takiego czegoś jak automatyczne nawalanie z run za pomocą hotkeyów, oj tak, wszystko trzeba było samemu przesuwać myszką, leczyć się lub nawalać w kogoś runami. Krótko mówiąc Tibia, kiedyś miała mega dobry klimat, świetnych graczy i była pięknie wykonaną grą, ale tak jak z innymi grami się działo, po aktualizacjach schodziła co raz bardziej na psy, aż po dni dzisiejsze praktycznie NIKT ze starych graczy, którzy pamiętają starą Tibię nie chce teraz grać i nawet jeśli jakoś magicznie (żarcik) pojawiło się 7.4/7.5/7.6 to i tak klimat już nie powróci, bo przepadł przez tzw. dzieci neo i c*p-Soft.

Też grałem w tibie i powiem wam, że wcale taka zła nie jest... gdyby było mniej dzieciaków, mniej botów, a także został by wprowadzony patch ulepszający (chociaż w małym stopniu) grafikę, to myślę, że wiele starszych osób by się zaciągnęło.

Popieram.

Ale większości osób ma problem tylko z grafą.

Gdyby miała ,,Crysis'ową" grafikę tłumy by się zlatywały.

Czy w dzieciństwie przeszkadzała wam grafika na pegazusie/amidze ?

No raczej nie...to czemu teraz ma się to zmienić ?

I ci co dają tej grze ocenę 1 zapewne w nią nie grali tylko oglądali jakieś durne filmiki na YT.

Gra ma tak wiele do zaoferowania...Moje pierwsze MMO po którym są wspaniałe wspomnienia.

PoZdr.

Jak dla mnie, jakby zmienili grafikę w Tibii to nie będzie już Tibii, tylko całkiem inna gra, tak samo z Minecraftem. Trzeba odróżniać takie typy grafiki, a nie mówić, że Minecraft ma złą grafikę. Ma taką grafikę, ponieważ mu tak ładnie, tak samo w Tibii.

Po ch*j odświeżacie ten durny temat?

Przecież każdy już dawno powiedział co myśli na temat Tibi.

Ale i tak najlepszy jest typek co wyskoczył z tym lol'em! (Wizzardius) Pozdro! Jesteś moherowym beretem a Twój bóg to Lol.

warn_ico.png
Za słownictwo. - Cree

"Tibia to była moja pierwsza gra MMO" - O to właśnie chodzi, każdego kto już w nią grał cały czas do niej ciągnie bo to była ta pierwsza gra i ma znią najlepsze wspomnienia, cała filozofia. Cipsoft mógłby wreszcie pójść po rozum do głowy i postawić ze dwa serwery na Tibii 7.6 i 7.92 i ludzie by do gry wrócili masowo.

"Tibia to była moja pierwsza gra MMO" - O to właśnie chodzi, każdego kto już w nią grał cały czas do niej ciągnie bo to była ta pierwsza gra i ma znią najlepsze wspomnienia, cała filozofia. Cipsoft mógłby wreszcie pójść po rozum do głowy i postawić ze dwa serwery na Tibii 7.6 i 7.92 i ludzie by do gry wrócili masowo.

Zastanawiałem się, dlaczego tego do cholery nie zrobią, odkąd przestałem grać w tibie. Odpowiedzi do tej pory nie znalazłem, chyba osoby pracujący w Cipsofcie to banda pierdo*onych kretynów. Nie wiem jak ich innaczej nazwać. Stoi chyba za 100 jebliwych serwerów, więc kase na pewno mają by 2 czy 3 postawic na 7.6

He. Tibia to wspaniała gra. 2 dni temu zacząłem grać nową postacią, mam 16 lvl (Candia). W sumie bardzo dużo botów, więc nigdy nie gram nocek w Tibie :) Ale na grę nie narzekam bo to jest prawdziwy klasyk. Tyle mam do powiedzenia na ten temat.

He. Tibia to wspaniała gra. 2 dni temu zacząłem grać nową postacią, mam 16 lvl (Candia). W sumie bardzo dużo botów, więc nigdy nie gram nocek w Tibie Ale na grę nie narzekam bo to jest prawdziwy klasyk. Tyle mam do powiedzenia na ten temat.

Kopacz.(archeolog.) Zamknijcie temat.

Co ja tu widzę...

Wszyscy hejtujecie Tibie ponieważ?

No właśnie narzekacie na coś czego nie musicie mieć:

Mounty - ktoś Ci każe je mieć? ja osobiście nie mam mounta i nie płacze jeśli kumpel go ma.

Boty - No to co??? na expach 80+lvl bota nie spotkałem bo wątpie że na high class lizardach albo dl'ach ktoś postawi bota myślcie, a jeśli wam się nie podoba to śmigajcie na pvp server i zabijajcie ich!

Społeczność - a co Cie obchodzi społeczność? Tibia to exp albo solo albo w grupie, ja mam swój vip list z 20 osobami i to są naprawde zróżnicowane osoby pod względem charakteru od typowego maniaka po ciekawych wystarczy porozmawiać... A tak wogóle istnieje opcja "ignore"

Pustki na serverze? - Ajj zawsze są ale to ma swoje plusy bo na expie nie ma 10 osób tylko sam tyrasz sobie a osobę do zabicia zawsze się znajdzie ;)

Market place - oooo nieee dodali możliwość kupienia szybko itemów ojj jak źle wole pisać na trade 2h żeby z kumplem iść na questa bo niemam 3 nailów...

Padanie i tracenie skillów - Narzekacie na to masakrycznie to padajcie nauczcie się leczyć robić up-downa a co do AoL(jak padniesz nie wypadają itemy) i Blessy to nie jest za darmo(dobra akurat teraz pare dni jest) ale normalnie to kosztuję grubą kasę, na moim 114ms to bodajże 110k.

Ochrona przed trapowaniem i prostsze przechodzenie - Jeśli wam się nie podoba wypad na pvp.

Ja NIGDY nie użyłem bota i jestem z tego dumny jeśli wam się nie podobają one to po co ich używacie?

Powiem tyle..Nie lubie cipsoftu za to co zrobili z tibią..Pamiętam czasy kiedy druidem sie najlepiej zarabiało na runach..Jak sorc na 8 lv i 15 mlv mógł walić z sd..Teraz to nie..Potrzebujemy 15 mlv 45 lv >.< Pozatym już malo ludzi kupuje Np.Uhy.. Tylko same poty......

Jednak tibie kocham za ten system PvP który naprawde jest chyba najlepszy z gier mmorpg ..

Nie gram w tibie na RL za co ? Za to że dodali wierzchowce ..

ElfBot to podstawa na OTSach ;p

Nie znajdziesz servera gdzie jest ktos kto nie boci ;s

W Tibii mogliby połączyć światy jak to miało miejsce w innych produkcjach. Co z tego, że gra 22k online osób, skoro na serwer przypada tylko 200-350 ;/ Tibia do 8.0 była dobra :) teraz to już nie to samo ;/

P.S

Nie zamykajcie tematu :)

Witajcie jest to mój pierwszy tekst, więc proszę o wyrozumiałość, ale krytyka jest tu mile widziana, bo jak wiemy człowiek uczy się przez całe życie. ;>

Tibia ogólnie

Pewnie wielu z was na pytanie "co sądzisz o Tibi ?" odpowiedziałaby, "OMG, to jest gufno i wgl, LOL", niestety nie ma co się okłamywać, tak jest, a na dodatek 3/4 z tych "znawców" w ogóle w Tibie nie grało, ale przejdźmy do rzeczy.

Grafika:

I tutaj zaczyna się niesława Tibi, bo kto w dzisiejszych czasach gra w gry z taką grafiką? Co to w ogóle jest? Ja wam powiem że jeżeli Cipsoft chciałby grafikę jak w Lineage2, World of warcraft, czy też innych nowszych MMO, to by ją zrobił, ale to zepsułoby całą Tibie. Poza tym spójrzmy na Minecrafta, którego zapewne za grafikę nie obrzucacie błotem, chociaż wygląda jak Tibia w 3D. Jeżeli chodzi o animacje, to fakt że animacja walk w Tibi nie powala, cała walka opiera się ja chmurkach, żółtych i czerwonych gwiazdkach, ale co wam to przeszkadza? W innych MMO niby widać jak postać uderza, ale oglądanie 10000000 razy jednego, max pięciu ruchów postaci może być nudne.

Dzwięki:

No tak Tibia nie ma dźwięków, ale od czego jest Winamp, WMP? Wystarczy włączyć playliste i nawet nie zauważymy, że nie słyszymy uderzeń mieczem, kroków postaci itp.

Świat:

Jeżeli chodzi o świat w Tibi, to tutaj gra ma się czym pochwalić, piękne góry Kazzodronu, wspaniała pustynia Ankrahmun, czy też leśna osada Ab'dendriel. Idąc przez świat widzimy zróżnicowany, starannie wykonany świat. Expowisk na pewno nam nie zabraknie, praktycznie na każdym lvl mamy wybór potworów na których możemy wbić doświadczenie, zaczynając od szczurów w podziemiach miast kończąc na demonach, warlockach, czy też na innych potężnych potworach.

Klasy i skille:

W grze mamy do wyboru:

- Knighta, który może pełnić role tanka, jak i DMG dealera

- Palladyna, który jest łucznikiem, czyli DMG dealerem na odległość

- Sorcerera, czyli typowego maga

- Druida, który jest zarówno magiem ( oczywiście z mniejszym DMG niż sorc ), jak i healerem

Skilli jest naprawdę dużo, zaczynając od wave'ow ( fala przed nami ) idąc przez AoE, po single target spelle.

Społeczność:

Niestety społeczność, to w 70% boty. Ale pozostałe 30% populacji, to przeważnie wspaniali ludzie, których warto poznać. Pamiętam czasy, gdy szedłem specjalnie do kafejki internetowej, by pograć wśród innych, porozmawiać z nimi, poszpanować knightem ze skillem 83 w swordzie, mam nadzieję, że ludzie wrócą do Tibi i znowu normalnie będzie można powiedzieć: gram w tibie, bez zbędnych wyzwisk.