Travian

Przejdźmy do sedna.

O Travianie dowiedziałem się z jednej z atakujących mnie reklam. Postanowiłem spróbować i...

Początek jest niezły. Rozbudowujesz wioskę przechodząc rozbudowany samouczek, trenujesz pierwszych piechurów. Tych wysłałem na kilka opuszczonych wiosek by przynieśli surowce. Cała zabawa jednak w pewnym momencie się kończy...

Bo po siedmiu dniach od startu możesz być celem ataków. Żeby nie było nieporozumień - próbowałem trzy razy. ZAWSZE po siedmiu dniach atakowało mnie kilka(naście) farmerów licząc na łatwe surowce. I nie ma jak się przed nimi bronić. Nie ma tu żadnego ogranicznika - najmocniejszy może zaatakować najsłabszego.

Jedyną szansą wybicia się to zaczęcie od nowa na świeżo zrestartowanym serwerze. Problem w tym że rzadko jest taki do wybrania, a spóźnienie się o choćby tydzień to już masowy atak farm na wioskę.

Czy ta gra ma przyszłość? Tak reklamowana na pewno ma. Ma również stałych graczy grających od restartu do restartu. Jeżeli załapiecie się na start serwera - polecam zagrać, bo założenia są miodne. Jeżeli nie załapiecie się - nie próbujcie, bo po tygodniu gra się skończy.

Ocena:

+ Wykonanie gry

+ Dobry samouczek

+ Intuicyjny interfejs.

- Wsparcie dla gracza, a raczej jego brak.

- Mała szansa supportu od strony forum gry.

- Farmy

6+/10

Recenzja dosyć ciekawa. Mało, i tyle wystarczy bo gra na prawdę to wielkie nic, monotonna i bez celowa gra.

Cała zabawa jednak w pewnym momencie się kończy...

... kiedy to budynki budują się po 10h ,a co dzień atakują Twoją wioskę. Jak ktoś znajdzie dobrą stronę tej gry dostanie cukierka ;P

ZAWSZE po siedmiu dniach atakowało mnie kilka(naście) farmerów licząc na łatwe surowce. I nie ma jak się przed nimi bronić. Nie ma tu żadnego ogranicznika - najmocniejszy może zaatakować najsłabszego.
Tu się nie ma co wnerwiać fan/atyku/ie L2 ( :lol: ) po prostu życie :P W historii naszej planety, też nikt się nie przejmował tym, że jakaś wioska jest słaba i bezbronna tylko rabował ile się dało. Suma sumarum- doza realizmu na plus, grywalność na minus, hehe.

Plemiona są 100x lepsze, a premium tam dużo nie daje tzn. Nie wspomaga w surowcach... jak np. w khanwars (to chyba z wp) mozesz sobie kupuic surowce, odrazu mi sie odechcialo w to grac..

Kozak twoja recenzja o RoM była nawet całkiem dobra pomijając kilka niezgodności. Czytało się ją dosyć dobrze i można było się czegoś dowiedzieć na temat gry jak i jej jakości w przeciwieństwie do tych kilku zdań tutaj. To raczej przypomina króciutki opis w którym wspominasz coś o samouczku i o częstych atakach, a niżeli profesjonalną recenzje. Nie jest to twoja pierwsza praca tak wiec będę szczery i brutalny. Tekst wygląda jak wypracowanie z podstawówki zawierające opis, jak to nie przyjemnie jest być atakowanym. Ogólnie widać ze nie chciało Ci się za bardzo tego pisać i postanowiłeś wrzucić coś na szybko.

Podsumowując jestem zwiedzony poziomem artykułu.

Plusy

+ Lista wad i zalet

+końcowa ocena

+Gramatyka

+Interpunkcja

Minusy

- Nie recenzja !

- Brak informacji na temat gry

-Ogólny poziom artykułu

-Lenistwo autora

Kozak twoja recenzja o RoM była nawet całkiem dobra pomijając kilka niezgodności. Czytało się ją dosyć dobrze (...)Plusy+ Lista wad i zalet+końcowa ocena+Gramatyka+InterpunkcjaMinusy- Nie recenzja !- Brak informacji na temat gry-Ogólny poziom artykułu-Lenistwo autora

Napisz lepszą, jak sie tak znasz :)

Popieram b3ri7h.

Kozak, wez poczekaj na start nowego serva, zagrasz wtedy dluzej i bedziesz mogl napisac lepszy tekst.

Gram w Traviana od 2 lat i mogę śmiało stwierdzić że to najlepsze MMO via WWW w jakie grałem. Przede wszystkim dlatego, że gra się KOŃCZY i ma jakiś cel (który można osiągnąć tylko dzięki współpracy), w odróżnieniu od Ogame i innych podobnych. Co do tego, że jest "farmienie" - jak się nie umie grać albo nie umie się z ludźmi dogadać to stajesz się farmą, ale w końcu ktoś musi farmić. A czemu? Bo jest lepszy. Przecież to normalne że w grach są lepsi i gorsi (CS też jest głupi bo zabija Cię taki powiedzmy Team Pentagram?).

Gram w Traviana od 2 lat i mogę śmiało stwierdzić że to najlepsze MMO via WWW w jakie grałem. Przede wszystkim dlatego, że gra się KOŃCZY i ma jakiś cel (który można osiągnąć tylko dzięki współpracy), w odróżnieniu od Ogame i innych podobnych. Co do tego, że jest "farmienie" - jak się nie umie grać albo nie umie się z ludźmi dogadać to stajesz się farmą, ale w końcu ktoś musi farmić. A czemu? Bo jest lepszy. Przecież to normalne że w grach są lepsi i gorsi (CS też jest głupi bo zabija Cię taki powiedzmy Team Pentagram?).

a co powiesz na zwiekszenie surowcow przez kase:)?

a co powiesz na zwiekszenie surowcow przez kase:)?

Nie wydałem ani grosza, nie wciągnąłem nikogo do gry, do gry wchodzę jakieś dwa, góra trzy razy dziennie i nie narzekam na swoją pozycję. Oczywiście, bez tego najlepszy na serwerze nie będziesz ale w tej grze chodzi o WSPÓŁPRACĘ, dzięki niej można spokojnie rozwalić koksów którzy wydają na tą grę kupę kasy.

Hania a na jakim servie grasz?? Bo zaczął bym grać i byś mi dał pare rad ;]

... kiedy to budynki budują się po 10h ,a co dzień atakują Twoją wioskę. Jak ktoś znajdzie dobrą stronę tej gry dostanie cukierka ;P

Budynki budują się od wtedy kiedy ci co te gry robili tak se wymyślili (z punktu widzenia gościa, który to robił).

Daje przykład: w plemionach (wiem to nie travian) kuźnia na dwudziest buduje się ile... o to pytanie to bedzie zagadka (stworze owy temat więc m w tym nie odpowiadać!) bardzo długo (powyżej 10h).

Ale rzeczywiście. W dawnych czasach (starożytność, średniowiecze, ?jaskiniowcy? [raczej nie], ale neandertalczycy [chyba tak] to sie budowało nie 10h tylko 10 lat

Napisz lepszą, jak sie tak znasz smile.gif

lizus ;P

Raczej jak inni wolę gry turowe typu Red Dragon lub FoA. Plemiona itp nie potrzebują dużo do myślenia chyba jak i Travian. A tak pro po robi się tam wystawki na wojnę lub wsteczną jak w RD?

Ja w traviana gram już 3 lata i nie narzekam na nic . Poczytaj FAQ i poradniki zanim przystąpisz do gry - to pomaga .

Nie trzeba wydawać pieniędzy na monety - można je zdobywać za darmo przez reflinki lub grać bez . Gra ma zakończenie co jest bardzo ważne - wiadomo jaki jest cel gry ( w przeciwienstwie do Plemion , Ogame itp. ) . Chcesz dobrze grać ? Wystarczy trochę chęci . Kazdy zaczynał od zera , ja też byłem farmą - krótko ale byłem :P . Teraz gram wśród najlepszych , wygraliśmy server międzynarodowy jako pierwszy Polski sojusz , planujemy kolejne podboje - a każdy z nas zaczynał tak samo . Łatwiej jest popytać na forum czy Ci ktoś z doświadczonych graczy pomoże niż wypisywać takie bzdury ( jak to bywa wśród farm ;) ) .

lizus ;PRaczej jak inni wolę gry turowe typu Red Dragon lub FoA. Plemiona itp nie potrzebują dużo do myślenia chyba jak i Travian. A tak pro po robi się tam wystawki na wojnę lub wsteczną jak w RD?

Ja lizus? xdd

Wyrażam swoją opinie i próbuje być nie miły Hyhy xD

No to czekam od niego na recke :rolleyes:

Recka jak recka, choć jednak Kozak powinieneś poczekać z recenzowaniem po dłuższym graniu.

Sam grałem w Travian dość krótko, więc się nie wypowiem, a przerwałem grę, bowiem nie jest to mój typ gry. ;)

Gusta, guściki.

( jak to bywa wśród farm ) .

To mi coś przypomniało. Topic na forum Traviana pt. "Czego nie lubisz w Travianie". The best:

"Nie lubię jak moje farmy kasują konta"

"Np. jak moja farma pisze do mnie żebym ją przestał atakować"

"albo np. jak farmy się kryją po kryjówkach"

Czy to nie oddaje zerowego sensu tej gry? :)

To mi coś przypomniało. Topic na forum Traviana pt. "Czego nie lubisz w Travianie". The best:"Nie lubię jak moje farmy kasują konta""Np. jak moja farma pisze do mnie żebym ją przestał atakować""albo np. jak farmy się kryją po kryjówkach"Czy to nie oddaje zerowego sensu tej gry?

co w tym dziwnego ? Travian dzieli sie na graczy i farmy . Jesteś słaby , nie potrafisz czytać ( poradniki ) , piszesz jak płaczący 10 latek ( np : twój temat na forum był komiczny :D ) to się nie dziw , że tak Cię traktowano . Chcesz dobrze testować grę najpierw ją poznaj a później zakładaj konto ;) Znam wielu graczy , którzy na pierwszym koncie osiągnęli bardzo dużo a tylko dlatego ,że potrafili prosić o pomoc i czytali to co mieli do powiedzenia doświadczeni gracze . Płakać potrafi każdy , grać - nieliczni .

To twoja wypowiedź z forum traviana :

Zaczynając grę w Traviana myślałem "O, wreszcie jakaś porządna gra strategiczna". Grałem od półtorej tygodnia i co widzę? Gdy ja miałem 60 mieszkańców, zaatakował mnie inny gracz z 150 mieszkańcami i OCZYWIŚCIE zrobił sobie ze mnie farmę. I co mam niby teraz zrobić? Niestety, twórcy gry nie postarali się, i to uwzględnię w recenzji gry która jest w przygotowaniu.

Nie rozumie tego : "zaatakował mnie inny gracz z 150 mieszkańcami i OCZYWIŚCIE zrobił sobie ze mnie farmę"

Dlaczego piszesz 'Oczywiście' ? Gdybyś zajrzał do FAQ to pewnie grałbyś dalej , przy 150 mieszkańcach katapult nie miał więc co to za problem go pokonać ? Nawet gdyby miał 10 x więcej populacji od Ciebie to żaden problem .

kryjówki to klucz do sukcesu^^

...dostanie cukierka ;P

Dawaj cuksa!!! ;)