Tree of Savior - Temat ogólny

Psssyt nie tu napisałem xD :P

Jeśli chodzi o EU serwery to na bank postawią, ale przy starcie F2P. Czekać tylko na transfery i można się przenosić :) Póki co trzeba startować na INT

Miejmy nadzieje jeśli by eurotos powstał opiekunem nie będzie  gameforge

Obsługiwał by je raczej nexon, co by było w sumie logiczne. Btw - skąd masz dane nt. POTENCJALNEJ ilości graczy?

Obsługiwał by je raczej nexon, co by było w sumie logiczne. Btw - skąd masz dane nt. POTENCJALNEJ ilości graczy?

https://forum.treeofsavior.com/t/the-early-access-needs-an-eu-server/145356/233 niby nieoficjalne statystyki z icbt2 ale zawsze można się tym podpierać . Gdzieś jeszcze jeden temat był ale przy obecnym zamieszaniu na forum ciężko cokolwiek odszukać .

36.4% is BR voters
28.6% is NA voters
19.3% is EU voters
15.8% is SEA voters

Jeśli już dadzą możliwość transferu postaci na nowe/nowy serwer/y, to z cała pewnością nie podczas startu F2P, tylko trochę później, ponieważ było bo to niesprawiedliwe wobec osób dopiero zaczynających grę, więc zapomnij , że się "wykoksisz" i od razu przeniesiesz, aby siać zniszczenie xD.

20% to trochę mało póki co. Równocześnie trzeba brać pod uwagę iż postawienie jednego serwera pewnikiem spowoduje kolejki duże do gry . Postawienie większej ilości serwerów spowoduje pustki , bowiem gracze będą porozrzucani po serwerach. Dodatkowo zawsze jakiś procent graczy europejskich zostanie na serwerach NA, i to wszystko się jakoś tak rozdrobni, więc nie miejmy za złe iż firma dobrze kalkuluje, bowiem to pokazuje iż nie robią kolejnego chińskiego crapa, ale mają jasne plany i znają swoje możliwości póki co. Kupiłem foundera najtańszego obawiając się, że PVP może troche kuleć, szczególnie przy masówkach o ile będą.

Mam szybkie pytanie, więc nie chciałem zakładać nowego tematu. Da się gdzieś zakupić klucz za pomocą przelewu(na allegro niestety brak tej gry, na steamie brak możliwości takiego wysyłania)?

Mozesz zaplacic karta platnicza. Zero problemu. Prosta opcja, jak nie mozna uzyc przelewu.

Mam szybkie pytanie, więc nie chciałem zakładać nowego tematu. Da się gdzieś zakupić klucz za pomocą przelewu(na allegro niestety brak tej gry, na steamie brak możliwości takiego wysyłania)?

Jak nie masz na steamie takiej opcji to podepnij sobie kartę do konta na paypal i wtedy zapłać

Jakieś info/ploteczki odnoście serwera na którym będzie najwięcej polakko? :v

Kupiłem sobie dostęp, na wariata sprawdzę o co tyle szumu, jakby ktoś szykował jakiś klan(gildię) to chętnie spróbuję :)

Nick najprawdopodobniej taki jak na forum.

@Eresv6

Aktualnie nie ma jakichkolwiek informacji o ani jednym serwerze :P Wiemy, że będzie server dla Founderów, ale to tyle.

https://forum.treeofsavior.com/t/details-on-the-founders-server-and-regional-servers/154507

troszkę biednie 12% EU nasz server się oddala:D

12% z dotychczasowo wykupionych founder packów - w sumie to nie wyklucza serwera. Wiadomo, że spora część europy rzuci się na tytuł dopiero, jak będzie free2play.

No to bieda z nędzą. Granie na wysokim pingu nie jest przeze mnie nawet brane pod uwagę. Trzeba dodać jeszcze do tego fakt, że wszelkie eventy będą organizowane z czasem USA.

Skusiłam się na takie coś w przypadku Aura Kingdom i Cabala 2 i potem żałowałam niesamowicie, a servery EU dla tych tytułów i tak nie powstały (mimo, że wydawca "rozważał" servery regionalne). Podobnie będzie z ToS, bo chcą tylko od was wyciągnąć kasę obiecankami.

No to bieda z nędzą. Granie na wysokim pingu nie jest przeze mnie nawet brane pod uwagę. Trzeba dodać jeszcze do tego fakt, że wszelkie eventy będą organizowane z czasem USA.

Skusiłam się na takie coś w przypadku Aura Kingdom i Cabala 2 i potem żałowałam niesamowicie, a servery EU dla tych tytułów i tak nie powstały (mimo, że wydawca "rozważał" servery regionalne). Podobnie będzie z ToS, bo chcą tylko od was wyciągnąć kasę obiecankami.

jak nie będzie to mówi się trudno ale na razie na straty nie można spisywać....ogólnie prawda jest taka ze nie ma gdzie grac w ta grę albo na koreańskiej wersji albo International....o europejskiej nawet się nie słyszy...co do pingu tak naprawdę to możesz o nim dowiedzieć się po otwarciu gry i to nie we wtorek tylko po 1-2 tygodnia jak już ustabilizują serwer...co do eventow rzadko się teraz zdarza by były one godzinne raczej dniówki albo nawet kilka dni bo nie każdy ma czas grania w konkretnych godzinach a o tym producenci wiedza...tak naprawdę problem ze strefa czas pojawi się jak będzie coś takiego jak WoE co będzie włączane o odpowiedniej godzinie.

Skoro dało sie grac na iCBT, wiec nie mamy na co narzekać. Ping nie przeszkadzal wgl. Natomiast lagi, dosconecty to wina przeciazenia serwerow. jak poprawia serwery i zwieksza ilosc slotow nie mamy sie o co martwic. 29 marca nie musimy sie martwic bo maja wyliczona ilosc founderow.

Super. Ale co ich obchodza gracze f2p? Sory, ale taka prawda. Tworcy tez chca ZAROBIC. I nie beda stawiac nowego serwera i go utrzymywac (co caly czas kosztuje) dla garstki ludzi ktorzy nawet nie zaplaca za to :P. Po za tym nie wiem co wy tak narzekacie na ten serwer international... Gralem podczas closed bety i sie dalo normalnie pograc, nie liczac bugu z tekstura twarzy (tam nieraz jakies herezje byly, ale to nie wina pingu, zapewniam xd).

Bardziej martwilbym sie juz o czasy - czasy przerw technicznych, jakis wydarzen/eventow na ktore mozna wejsc o okreslonych porach itd :P

Pisali że podczas icbt wyliliczyli sobie optymalne ratio slotów na serw, a teraz maja je nawet obniżyć podczas otwarcia, dodatkowo maja serwy w rezerwie które będą otwierać z 1 h wyprzedzeniem jeśli dojdzie do jakichkolwiek przepełnień, więc nie powinno być źle. Co do eventow to to nie jest serwer NA tylko INT wiec raczej będą dostosowane, szczególnie że ponad 40% EA jest spoza strefy czasowej NA. Co do pingu to jak inni pisali te 100-130 nie jest taką tragedią żeby je odczuwać podczas PvE, może w PvP na arenkach bo w mass nie będzie miało żadnego znaczenia.

Super. Ale co ich obchodza gracze f2p? Sory, ale taka prawda. Tworcy tez chca ZAROBIC. I nie beda stawiac nowego serwera i go utrzymywac (co caly czas kosztuje) dla garstki ludzi ktorzy nawet nie zaplaca za to :P. Po za tym nie wiem co wy tak narzekacie na ten serwer international... Gralem podczas closed bety i sie dalo normalnie pograc, nie liczac bugu z tekstura twarzy (tam nieraz jakies herezje byly, ale to nie wina pingu, zapewniam xd).

Bardziej martwilbym sie juz o czasy - czasy przerw technicznych, jakis wydarzen/eventow na ktore mozna wejsc o okreslonych porach itd 

Hehe ok czy ty naprawdę myślisz ze na grach F2P się nie zarabia ba czasami zarabia się więcej niż na B2P czy P2P a dlaczego to bardzo proste bo ludzie kupują dużo rzeczy w IS patrz na to z tej strony dajmy na przykład ze strój jest podzielony na 5 części które kosztują 3-4$ ręce, ramiona, buty, głowa od 7-10$ chest i spodnie...czyli cały set będzie szedł po ok. 28$ do tego jakieś pety itp i nagle się robi duża kwota ...dla nas wydaje się to dużo dla obcokrajowców wydanie 3--10 $ to są drobniaki wiec już sam IS daje sporo kasy...dlaczego np nawet płatne gry maja przynajmniej fashion item w IS albo mounty bo na tym się zarabia...no i pamiętajmy ze zawsze są dodawane jakieś nowe rzeczy itp. Jakby się F2P nie opłacało robić to by gry które były b2p nie zmieniały się na f2p jak nie wyrabiają swoich kosztów bo najważniejszy dla takich firmy jest posiada jak największe liczby graczy by oni kupowali rzeczy w IS.

Kolejna sprawa utrzymanie takiego serwera znowu nie jest aż takie drogie w szczególności ze oni dzierżawią serwery z Amazon a nie mają swoje własne a ta firma ma serwery rozłożone w kilka miejscach na świecie dlatego jedynie co muszą zobaczyć to ze liczba graczy przekroczy odpowiedni pułap dla mnie na przykład jest śmieszne ze rozłożyli EU i Rosję na osobno bo jakby połączyć to by się ukazało ze jest duża liczba graczy a Rosja miałaby także odpowiednie ping jakby np łączyli się z serwerami Amazon w Europe (Frankfurt) ja myślę ze jest duże prawdopodobieństwo ze będzie serwer w EU bo sprzedaż EA w europie była niższa z tej przyczyny ze nie było jasno powiedziane ze będzie możliwość transferu później jak powstanie takowy serwer...bo gracze mogą przeboleć nawet kilka miesięcy na słabszym pingu

Podziwiam wasz optymizm. Ja za dużo już grałam na takich "international" serverach, żeby nie wiedzieć jak to będzie wyglądało jeżeli chodzi o czas eventów itd. To jedna sprawa, a co się tyczy pingów to nie wiem jak daleko w grze się posunęliście, ale później są mobki co biją bardzo mocno i trzeba używać skilli w odpowiednim momencie, tyczy się to w szczególności supportów. Wtedy opóźnienia zaczynają być silniej odczuwalne i denerwować.

Wykres przedstawiający sprzedaż na steamie, którym wydawca raczył wytłumaczyć swoją decyzję jest niedokładny, bo wiele osób w tym i ja czekało z zakupem packa właśnie na decyzję o EU serverze. IMCGames musiało o tym wiedzieć, bo czytają przecież komentarze EU społeczności. Ta sprawa, oraz to jak wyglądały z początku packi z 3 miesięcznym wcześniejszym dostępem mówi bardzo dużo o tym wydawcy.

Dodam jeszcze, że ToS nie jest aż tak super tytułem żeby sprzedaż później ciągle wzrastała, dlatego jeżeli nie zrobią EU servera teraz, albo w najbliższym czasie to nie macie co marzyć o jego powstaniu. Później się wytłumaczą "No przecież mówiliśmy, że otworzymy jak będzie wystarczająco duże zainteresowanie grą w EU, a skoro nie ma to przykro nam."