Tree of Savior - Temat ogólny

Jakby ktoś był zainteresowany, a zbyt leniwy żeby sprawdzić, to serwery startują o 8 rano we wtorek. Choć wiadomo jak to z reguły bywa z startami MMO :P

Siemka, przyjmę kluczyk do gierki,jeżeli ktoś był by tak dobry i wysłał to z góry dziękuję :)

Jako że otwierany jest dodatkowy serwer, IMC znów przyjmuje rejestracje do obecnej bety. Nie wiadomo ile kluczy jest do rozdania, ale jak ktoś jeszcze nie ma, nie straci nic na zapisaniu się do loterii.

https://treeofsavior.com/

(Jakby ktoś mniej leniwy ode mnie zrobił newsa, byłbym wdzięczny :P)

Tak serwer otwierany jest nowy, ale dla Ameryki Łacińskiej, dla Europy aktualnie brak planów na otwarcie :/

Z ciekawosci, lepsze to od Ragnaroka? W Korei planuja dodac jakies GvG itd. ?

Wiesz czy lepsze/gorsze to za wcześnie powiedzieć. Póki co gra nie ma endgame'u i szczerze powiedziawszy się na niego nie zanosi.

Grind grind i jeszcze raz grind. Questowanie tutaj polega na grindzie a dungeony są zupełnie nieopłacalne (stosunek czasu/wysiłku do uzyskanego dropu).

Troche to wygląda tak jakby twórcy przygotowali całą ładnie zrobioną podstawę (klasy, rozwój 'drzewek' itp itd.) ale póki co nie ma jeszcze pomysłu na jakieś urozmaicenie grindu do tego docelowego 500 lvl'a.

@Sheitah, to jaki serwer otwierają jest nieistotne, i tak będzie wipe, ja po prostu dałem informację dla tych którzy jeszcze nie są w becie, że można znowu się zapisać i będzie jeszcze jedna fala kluczy. Szkoda że nie podali dokładnie ile kluczy wyślą...

Podzielę się wrażeniami > . <

Jak do tej pory dobiłem 63lvl klasą Archer->Ranger->Ranger.

Miałem w planach Schwarzer Reiter'a, ale gra powoli daje do zrozumienia, że z balansem tutaj średnio.

Klasa ta ma o wiele gorszy start niż taki przykładowo Swordsman. (Przede wszystkim ma AoE autoattack, a przez priorytet statystyk siły i życia, dobrze radzi sobie i bez skilli). SP schodzą strasznie szybko, skille mają ogromne cooldowny.

Przez brak losowych punktów spawnu mobów specjalnych, ostatnio praktycznie każdy spot z takowym mobem jest oblężony przez

bandę swordsman'ów/kleryków na afk z ustawionym auto-atakiem. Co sprawia że ciężko o jakiekolwiek ich farmienie.

Serwery lagują prze okrutnie. Friend list i szept do graczy są zbugowane od dobrych paru dni. Wyłączyli serwery na parę godzin żeby to naprawić (razem z czatem i paroma błędami które crashowały klienta gry), aczkolwiek nie widzę żadnej poprawy - dalej to samo.

Rozumiem że masa ludzi logująca się na raz może zmasakrować kondycję serwerów. Ale mieli czas na przygotowanie, sami ustalają date cbt. Do tego liczba kluczy była ograniczona. Do tego nic nie tłumaczy błędów w plikach gry i crashy. W końcu koreańska wersja gry chyba śmiga normalnie, czyż nie?

Jak wspominałem, bugi. Gra rozłącza z serwerem w trakcie walki z bossami (z tego powodu byłem zmuszony powtarzać jedną walkę 3 razy).

Gra ma ładną rysowaną grafikę. Kiedy ma się sporo skilli do spamu, grinduje się przyjemnie. Dużo lokacji, kostiumy do postaci. Jako taka możliwość custom'izacji build'ów. Generalnie są plusy. Aczkolwiek nie widzę tu endgame'u. Chyba że takowy będzie po dobiciu tego 500 czy któregoś poziomu, czego też nie za bardzo widzę, 3/4 graczy odpadnie przed półmetkiem. A wtedy co? Z końcem grindu skończy się gra. Wojny gildii? Różnica w sile między postaciami z choćby 30lvl różnicą wyłącza z automatu zdrową rywalizację.

Jeśli masz paczkę znajomych, wchodzicie na 2-3 godziny, tłuczecie moby w party i wychodzicie - ok. Dla solo graczy i maniaków nie widzę tu świetlanej przyszłości.

Mimo to że skupiłem się głównie na minusach, to gra się przyjemnie. A że to dopiero cbt, nie ma jeszcze co skazywać na ścięcie. Kiedy wypuszczą grę na głębokie wody podczas premiery, wtedy się zobaczy.

Liczba kluczy w tej becie nie była ograniczona, każdy kto się zapisał dostał klucz.

Nic nie tłumaczy błędów? To może jak to takie proste, sam napiszesz grę bez błędów.

Koreańska wersja śmiga na zupełnie innych plikach i balansie. Jak na dzień przez przypadek ustawili takie ceny jak na serwerze KR, to ludzie dostali białej gorączki.

End-game nie ma na razie w planach, żadna stara gra nie potrzebowała czegoś takiego. I to właśnie solo maniacy najlepiej się tutaj odnajdą, pomijając fakt, że w przeciwieństwie do klasyków nie ma jak bronić spota przed konkurencją.

I BTW cap to 600 na tą chwilę, ale najpewniej zanim skończymy bety to wzrośnie :P

@ShiroEu w 99% grind-mmo czas spędzony ingame górował nad ,,skillem'' co nie oznaczało że się żle ludzie bawili i dalej bawią w takich grach . Nie przypominam sobie grindówki , a chyba grałem w większość gdzie low lvl walczył na równi z hlvlem . Nigdy mi to nie przeszkadzało i dalej nie przeszkadza że gra wynagradza gracza za czas spędzony w niej . Co do endgame raczej ToS nie jest przystosowana do siegów czy olbrzymich pvp ale guild potyczki 10vs10 , 20vs20 są możliwe do zrobienia i biorąc pod uwagę różnorodność class całkiem fajnie mogło by to wyglądać . Uważam że motorem napędowym będzie pvp jak to w farmerskich produkcjach bywało jak nie to samodoskonalenie postaci w zupełności wystarczy . W flyffie , rose , rapplezie , priston tale , mapplestory itp też farmiłeś by tylko postać ulepszać . Engame nie istaniał bo był nieosiągalny albo bardzo odległy dla większości graczy a i tak się wszyscy świetnie bawili . Teraz ludzie są nauczeni że coś się musi stać na tym magicznym capie i najlepiej niech się to wydarzy do miesiąca . Czytam jakie ludzie problemy mają na ToS forum to się łapie za głowę i mam wątpliwości że z takimi testerami gra wystartuje przed 2017r , ostatnio ktoś błysnął by world bossom znerfić hp i dmg bo się nie da ich solo farmić ... GGWP

Co do problemów ze stabilnością serverów też ubolewam nad tym i mam nadzieje że zrobią 1 server eu bo te oczekiwanie na dodanie skilla niekiedy po 5min jest mega frustrujące.

Mnie zaś irytuje fakt że pomimo iż mamy tak olbrzymią pule postaci i umiejętności to ludzie są za głupi by coś samemu wymyśleć i w większości grają tym co pokazują streamerzy czy wyczytają na forum od speców , zamiast grać swoim playstyle . Zauważyłem że po cbt1 wysyp swordmanów bo niby op , pare osób pokazało jak grać archerami i jak przyjemnie się farmi nagle wysyp flech i rogali .. Jak tak śledze przebieg tej bety i info jakie jest dostarczane publicznie to kor cbt 3 była dużo lepsza . Koreance grali wszystkim i dość ciekawe hybrydy wychodziły a tu jak mrówki ..

@bvbdy problem jest taki, że do efektywnego farmienia i w miare luźnego grania tylko garstka buildów się nadaje ;). Reszta jest zbyt słaba na płynną grę (płynna gra = nie siadanie co chwile przy ognisku).

skoro poruszany był temat rangera to i na jego przykładzie: ranger jest bardzo łatwą klasą do expienia, trzeba tylko użyć mózgu i znajdować odpowiednie spoty. Żaden boss nie stanowi problemu a solowanie bossa zajmuje max 2-3 minuty.

no ale po rangerze (i dzięki temu że dali już Vipera to jeszcze ewentualnie Wugshi) tylko Fletcher jest optymalnym wyborem. Reszta jest zupelnie niegrywalna na wyższych lokacjach. (sprawdziłem)

Skąd ściagnę klienta? Mam kluczyk i jestem zalogowany na ich stronie.

@miroll masz racje ale jest też masa postaci pod grę w party , a tego ludzie niedocenianą bo się przyzwyczaili do solo . U kr dość często widziałem Sappera na int jest dośc unikalny . Fakt że sapper średnio się nadaje do expienia solo ale na big spoty do gry w party super działa . U clerica to samo same priesty , clery i monki . Gdzie Dievdirby ( ani jednej osoby chyba nie widziałem co by tym grała a jaka za***ista postać co napie.. posażki ) , Bokor (Steparu pokazał jak sie da tą postacią wypas expić więc pewnie już ktoś podłapał i też zrobi ) , Pardoner albo u warka Squire :P ( pewnie z 150k graczy 149k nawet nie wie co to za classa :D )

Sporo jeszcze do zbalansowania pozostało tylko szkoda że większośc feedbacków na forum dotyczących class jest na temat : sword op , ranger nodmg , wizz nie ma many i jak tu grać .

,,problem jest taki, że do efektywnego farmienia i w miare luźnego grania tylko garstka buildów się nadaje ;). Reszta jest zbyt słaba na płynną grę (płynna gra = nie siadanie co chwile przy ognisku).'' Zakładam że wszystkie buildy testowałeś grając solo ? By nie było sam nie jestem znawcą bo jedyne co ogarnąłem to postać którą będę grał , ale widziałęm masę oryginalnych buildów i filmików wygrzebanych z kr forum jak można super efektywnie expić dziwnymi kombinacjami .

Wydaje mi się że to kwestia indywidualna i tam mają podejście cieszyć się grą i bawić postacią jaka mi się podoba , a u nas odnoszę takie wrażenie że ludzie dążą do tego jak zmaxymalizować exp/gold na godzinę .

@Lyenn kluczyk aktywujesz na Steam następnie w bibliotece grę ściągasz .

Dievderbys u nas jest zbugowany i w połowie przypadków posągi nic nie robią, jest to według IMC najpilniejszy bug do naprawienia, dlatego nikt nim nie gra. No i muszę się zgodzić z tym maksymalizowaniem xp/h, taka bolączka dzieci WoWa, ogromna ilość tematów to "Jak wolno leci XP, w takim tempie nigdy nie dojdę do end-game'u". Kompletny facepalm :P

Oprócz problemów technicznych jedyne na co narzekałem to chory drop rate na uszy chupacabry xD Come on... 0,2%? Tłukę je już 3 dni a uszu ani widu ani słychu. A to tylko item kosmetyczny.

Przesadzasz z tymi uszami. Gralem roznymi postaciami i szybko dropily. Kwestia 5-10 min. Zalezy od szczescia i kreatywnosci gracza. Bo chyba nie stoisz na jednym spocie i nie czekasz na respawn?

Ja gram archer ranger range(zamierzam 3 range,fletcher,falcon) 60 lvl, 0 grindu, zrobiłem wszystkie questy, bossy(moby na hita) padaja szybko na barrage(obecnie na 10 lvl z 15% bonusem do dmg)

gra nie laguje ani nie zacina sie, 0 problemów podczas gry, tak jakbym grał w normalna wersje, są tylko sporadyczne bugi, party chat nie działa, no i to tyle.

grałem tez swordmanem,wolno,za wolno.

Pierwsze levele 200: https://www.reddit.com/r/treeofsavior/comments/3rm6wo/first_200s_zemyna_server_corsairdruidwugushi/

O dziwo nie highlander/barb, a Corsair, Druid i Wugushi w CP

Można tylko panom pogratulować wolnego czasu :P

Dostal juz ktos moze klucz z tej dzisiejszej fali ?

Poki co moi znajomi jeszcze nie. Kwestia 2-3 dni raczej.