Tree of Savior - Temat ogólny

Market raz działa raz nie działa(po prostu za duże obciążenie i czasami sie zacina)Shout chat przestał mi działać wczoraj, a gram już koło 41 godzin(może dziś już będzie działać)Party i whisper nie działają, ogólnie party ma parę bugów kilka które da się rozwiązać podczas gry i z parę których się nie daTo kup sobie tp jak ci te skille nie działają,problem solvedSystem friendów może działa może nie, ale ludzi zazwyczaj nie przyjmują zaproszeń od nieznajomych.Ja akurat nie mam żadnych problemów z grą, tylko 1 dnia były mega lagi i masa błędów,następnego grałem bez problemów z 30-120 fps.optymalizacja jest ok,bo nie mam jakiegoś super pro kompa a gra się nawet nie zacina na maks detalach.Kod zamiast dialogów sporadycznie jest,w ciągu 41 godzin widziałem chyba z 3-4 itemy z kodem.żadnych tekstur skopanych nie widziałem.Wszystkie Questy działają, zrobiłem od 1 do 65 wszystkie questy po drodze.Z złymi opisami się nie spotkałem.Coś jeszcze panie testerze od 7 boleści?

Jeden gorszy od drugiego, ręce się załamują jak się patrzy na takie komentarze :C....

Dlaczego ludzie którzy nie mają nic sensownego do napisania w ogóle się udzielają...?

- AH (marketplace jak kto woli) jest sprzężony z czatem i jak czat pada, to pada AH. I nie, nie pisz bzdur 'raz działa a raz nie'. Nie działa jak cytowany kolega napisał 90% czasu.

- System friendów nie działa od początku.

- Optymalizacja jest w porządku, jeżeli masz słabego kompa = masz lagi. Zawsze tak było i nie wiem co w tym dziwnego. (Ja gram na 4 letnim laptopie i gram na około 60 fpsach, więc nie płaczcie więcej o optymalizacje).

- Jest kilka zbugowanych questów, kilka z nich nawet od czasów pierwszej iCBT, niestety nic z tym nie można zrobić, możecie ewentualnie poszukać 'tymczasowych fix'ów' na forum czy reddicie.

- Włączanie gry jak i opisy wynikają z błędów przy tłumaczeniu plików krCBT na angielską. Nic się na to nie poradzi, trzeba czekać na hotfixy. Poza tym to nie są jakieś istotne błędy, wbić się spokojnie da bez żadnych poważnych problemów.

Jak ktoś ma jeszcze potrzebe na klucz, zapraszam na priv, i nie róbmy z tego tematu jakiegoś 'szukam/kupie/zamienie/oddam'...

Ta gra nijak ma się do ragnaroka. Nie ma sensownego pvp i po prostu ssie. Optymalizacja leży i kwiczy. I7,8gb ram,GTX 860m i nie daje rady komfortowo grać.

Ta gra nijak ma się do ragnaroka. Nie ma sensownego pvp i po prostu ssie. Optymalizacja leży i kwiczy. I7,8gb ram,GTX 860m i nie daje rady komfortowo grać.

Ty nawet oficjalnego forum nie czytasz...

ta gra nie jest dla Ciebie, community dziękuje Ci za Twoją opinię :)

Na razie w niczym Dzisiaj dostałem klucz, do 20 muszę przemęczyć się w robocie a później będzie można pograć. Pytanie padło z czystej ciekawości bo coś tam czytałem że niby ma być taka możliwość Rozumiem że gra wspiera pada i nie potrzeba żadnych innych programów?

Dokladnie 3 opcje masz do wyboru : pada , mysz+ klawa , klawa

Mial ktos moze taki blad podczas wybierania serwera "the client has been shutdown due to broken ipf" ?

Dokladnie 3 opcje masz do wyboru : pada , mysz+ klawa , klawa

No to bajka :) dzięki za odpowiedź :)

@magnum

Ja też mam ten błąd, do tego występuje on nawet po tym jak ponownie pobrałem i zainstalowałem grę.

Mial ktos moze taki blad podczas wybierania serwera "the client has been shutdown due to broken ipf" ?

Ja też miałem ten problem gdzieś na forum znalazłem takie info "Go to: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\TreeOfSavior\patch and delete all the .ipf files" jedni pisali że im pomogło inni że nie (mi osobiście nie pomogło) odnalazłem też info że to błąd który raz wyskakuje a raz nie i po prostu trzeba próbować (mi weszło za 4 próbą).

Teraz z innej beczki :D

Czytałem że maksymalne wymagania ToS to:

Intel i3, 8GB Ramu, Geforce GTS450

Posiadam lapka:

Intel i5 4gen 4200H 2,8 - 3,4 GHZ

Geforce GTX 950M + Intel HD 4600

4GB Ramu

System Win7

Podczas gry mam średnio 30 - 40fps, wydaje mi się to trochę mało. Czy winą może być brakujące 4GB Ramu? Laptop jest nowy i mam nadzieję że podczas uruchamiania gry nie muszę nigdzie ustawiać aby działała mi grafika GTX a nie ten intel? Oczywiście sterowniki mam zainstalowane.

Na jakim serwerze gracie i jakie family name macie?

Ja też miałem ten problem gdzieś na forum znalazłem takie info "Go to: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\TreeOfSavior\patch and delete all the .ipf files" jedni pisali że im pomogło inni że nie (mi osobiście nie pomogło) odnalazłem też info że to błąd który raz wyskakuje a raz nie i po prostu trzeba próbować (mi weszło za 4 próbą).Teraz z innej beczki Czytałem że maksymalne wymagania ToS to:Intel i3, 8GB Ramu, Geforce GTS450Posiadam lapka:Intel i5 4gen 4200H 2,8 - 3,4 GHZGeforce GTX 950M + Intel HD 46004GB RamuSystem Win7Podczas gry mam średnio 30 - 40fps, wydaje mi się to trochę mało. Czy winą może być brakujące 4GB Ramu? Laptop jest nowy i mam nadzieję że podczas uruchamiania gry nie muszę nigdzie ustawiać aby działała mi grafika GTX a nie ten intel? Oczywiście sterowniki mam zainstalowane.

Gra automatycznie będzie korzystała z grafiki zintegrowanej, mimo ustawienia Nvidii w global settings.

Aby to ustawić :

Włącz Nvidia Control Panel / Manage 3d settings / Program settings / Add / znajdz w folderze ze steamem client gry i ustaw preferowany procesor graficzny Nvidia.

Odnośnie broken IPF files - Włączasz gre do skutku, zmiana rozdzielczości czy usuwanie plików z folderu gry nie pomaga, nie widziałem jeszcze żadnego rozwiązania które pozwala się pozbyć tego problemu. W tym momencie próbuje zainstalować grę od nowa, jednak nie wierzę by to jakoś pomogło.

Wczorajszego dnia przechodziłem dungeon na lv 90 i niestety znowu jest gorzej - Założenie party udaje się nielicznym osobom, natomiast wejście do dungeona wymaga czasami spamienia spacji 100 razy, ludzie wychodzili z party bo nie wierzyli, że w końcu to zadziała. Wszelkie socjalne funkcję na ten moment leżą, na forum też nie jest łatwo wejść ( Co zapewne się łączy )

Reinstalacja gry nie pomaga, a przynajmniej u mnie nie zadziałało.

Jak juz klikniesz na serwer na którym chcesz grać szybko nacisnij exit game w prawym dolnym rogu ale nie wychodz z gry.

Co do gry dziala mi stale na 60 fps

Jeden gorszy od drugiego, ręce się załamują jak się patrzy na takie komentarze :C....Dlaczego ludzie którzy nie mają nic sensownego do napisania w ogóle się udzielają...?- AH (marketplace jak kto woli) jest sprzężony z czatem i jak czat pada, to pada AH. I nie, nie pisz bzdur 'raz działa a raz nie'. Nie działa jak cytowany kolega napisał 90% czasu.- System friendów nie działa od początku.- Optymalizacja jest w porządku, jeżeli masz słabego kompa = masz lagi. Zawsze tak było i nie wiem co w tym dziwnego. (Ja gram na 4 letnim laptopie i gram na około 60 fpsach, więc nie płaczcie więcej o optymalizacje).- Jest kilka zbugowanych questów, kilka z nich nawet od czasów pierwszej iCBT, niestety nic z tym nie można zrobić, możecie ewentualnie poszukać 'tymczasowych fix'ów' na forum czy reddicie.- Włączanie gry jak i opisy wynikają z błędów przy tłumaczeniu plików krCBT na angielską. Nic się na to nie poradzi, trzeba czekać na hotfixy. Poza tym to nie są jakieś istotne błędy, wbić się spokojnie da bez żadnych poważnych problemów.Jak ktoś ma jeszcze potrzebe na klucz, zapraszam na priv, i nie róbmy z tego tematu jakiegoś 'szukam/kupie/zamienie/oddam'...

No wybacz, ale mnie market działał, i market nie pada razem z kanałami, oddzielnie padają

od 2 dni mi market nie działa ale shouty widziałem i normalny odpowiedzi nad głową też więc nie wprowadzaj ludzi w błąd

Nie pisze się cały chat tylko wybrane kanały, bo chat normalny działa.

Czego nie rozumiesz w zdaniu "wszystkie questy działają od 1 do 65"???

Napisałes to samo co ja i twierdzisz że ja bez sensu napisałem a ty z sensem? brawo ty.

I jeszcze sępisz o klucze, może nawet nie masz swojego i możliwe że wypowiadasz sie na temat nie grajac gre, brawo ty x2

Gra automatycznie będzie korzystała z grafiki zintegrowanej, mimo ustawienia Nvidii w global settings.Aby to ustawić :Włącz Nvidia Control Panel / Manage 3d settings / Program settings / Add / znajdz w folderze ze steamem client gry i ustaw preferowany procesor graficzny Nvidia.Odnośnie broken IPF files - Włączasz gre do skutku, zmiana rozdzielczości czy usuwanie plików z folderu gry nie pomaga, nie widziałem jeszcze żadnego rozwiązania które pozwala się pozbyć tego problemu. W tym momencie próbuje zainstalować grę od nowa, jednak nie wierzę by to jakoś pomogło.Wczorajszego dnia przechodziłem dungeon na lv 90 i niestety znowu jest gorzej - Założenie party udaje się nielicznym osobom, natomiast wejście do dungeona wymaga czasami spamienia spacji 100 razy, ludzie wychodzili z party bo nie wierzyli, że w końcu to zadziała. Wszelkie socjalne funkcję na ten moment leżą, na forum też nie jest łatwo wejść ( Co zapewne się łączy )

Rozwianie tego problemu odnosnie plikow ipf podałem wczesniejszym filmiku

jak ktoś ma problem dalej z odpaleniem tosa specjalnie dla was szukałem.

założenie party działa, ludzie nie wprowadzajcie tu fałszywych informacji,spokojnie można robic questy w party,zapraszac innych do niego, na dungu jeszcze nie byłem więc sie nie wypowiem.

Myśle że na każdym serwerze jest inaczej odnosnie problemów wyżej wymienionych przez nas, ja gram na tym 1 i aż takich problemów nie ma.

Na jakim serwerze gracie i jakie family name macie?

Zapraszam na serwer Laima :D Nick Shiroo.

Co do ludzi narzekających oraz tych którzy gnoją tamtych za narzekanie - takie podejście zrodziło się

z tego, że od dłuższego czasu większość "beta testów" to nie tyle testy, co zwykłe podbicie hype.

A na serwery wrzucają praktycznie gotowy release. Jasne, większe bugi które zostaną wyłapane naprawią, ale to na tyle.

Tymczasem beta "Tree of Savior" nie jest typową masówką, tylko faktycznym testowaniem

wytrzymałości serwerów, wykrywaniem bugów. Oni oczekują na feedback ludzi którzy chcą w to grać.

Nie od osób którym nic się tam nie podoba. Jeśli wolny exp i masa grindu nie przypadła Wam do gustu, widocznie nie jest to tytuł dla Was. Teksty w stylu "omg market się popsuł #olabogajaktakmożna" doprowadzają mnie do śmiechu i drgawek. Gdy ładnych parę lat temu Dragon Nest wychodził dopiero na rynek zachodni uczestniczyłem w zamkniętych testach gry. Gra podobnie jak tree of savior była

oparta na instacjach. Loading screeny na przejściach przez KAŻDĄ instancję z miasta do miasta czy na jakąkolwiek instancję trwały dosłownie (bez żadnego wyolbrzymiania) po 15 minut. 15 minut czekania na każdej lokacji, a żeby wejść na jakiś dungeon trzeba było przejść przez minimum 3 insty, i nikt nie narzekał. Poszedł post na forum, ludzie potwierdzili. Problem był grubszy ale ziomki z devu przeprosili graczy i po paru dniach to naprawili. Dali pograć przed premierą, dali upominki z IS za pomoc w testach i jeszcze przepraszają za to że gra się jebie w Alphie. WTF

Cieszcie się że w ogóle możecie grać :D Niektóre pół-mózgi wciąż żebrzą o klucze na facebook'owej stronie ToS'a bo "tak strasznie chcą zagrać", a wy nie macie tego problemu :P Więc ogar tam

warn_ico.png
Użycie wulgaryzmów na forum jest karane. Zapraszam do zapoznania się z regulaminem. ~Slodx

nie pomogla mi ta solucja na broken ipf

nie pomogla mi ta solucja na broken ipf

"clam down & slow process can help you bypass this error .. and/or read optional method for more fix. then do it again for next login every time."

A jak jesteś niepełno sprytny zawsze możesz pobrać gre jeszcze raz lub skasowac wszystkie pliki ipf z folderu tosa(działa w 50%)

i user oraz user_c

Na broken ipf u mnie działa ponowne odpalenie gry. Aż do skutku, zazwyczaj 2-3 razy.

masz odpowiedz gtx860m plus caloksztal Laptopa. Grasz na pseudo gamingowym sprzecie i masz pretensje o optymalizacje>? Laptopy nie sa do grania, ilez to mozna wałkować. Po za tym zauwazylem ze gra mnóstwo ludzi z malezji i singapuru, to tez moze byc wina przeciazenia. Po za tym spotkalem paru brazylijczykow i innych nacji ameryki lacinskiej na serwerach nie przeznaczonych dla nich. Dostali swoj wlasny serwer a i tak w tylku maja lagi.

No wybacz, ale mnie market działa, i market nie pada razem z chatem, oddzielnie padająprzed 2 dni mi market nie działał ale shouty widziałem i normalny odpowiedzi nad głową też więc nie wprowadzaj ludzi w błądNie pisze się cały chat tylko wybrane kanały, bo chat normalny działa.Czego nie rozumiesz w zdaniu "wszystkie questy działają od 1 do 65"???Napisałes to samo co ja i twierdzisz że ja bez sensu napisałem a ty z sensem? brawo ty.I jeszcze sępisz o klucze, może nawet nie masz swojego i możliwe że wypowiadasz sie na temat nie grajac gre, brawo ty x2Rozwianie tego problemu odnosnie plikow ipf podałem wczesniejszym filmikuzałożenie party działa, ludzie nie wprowadzajcie tu fałszywych informacji,spokojnie można robic questy w party,zapraszac innych do niego, na dungu jeszcze nie byłem więc sie nie wypowiem.Myśle że na każdym serwerze jest inaczej odnosnie problemów wyżej wymienionych przez nas, ja gram na tym 1 i aż takich problemów nie ma.

-Market nie działa nikomu, z tego co widze nie działa przynajmniej na 2ch serwerach. Na Gabija i na LA nie grałem więc nie wiem.

-z czatu stabilnie działa tylko zwykły. Shout jest najprawdopodobniej sprzężony z marketem (crashują w tym samym momencie)

-Jest co najmniej kilka zbugowanych questów w przedziale 1-65, w tym jeden główny "Release Goddess Saule"

-napisałem że jak ktoś ma potrzebę na klucza, to niech się zgłosi. Zrozumienie języka polskiego jest kluczowe do zrozumienia tego zdania. Nikt kto do mnie napisał z tym problemu nie miał

Nie wiem czy jesteś tzw. forumowym trollem i po prostu musisz pisać głupoty bo to Ci sprawia radość, czy też robisz to nieświadomie, ale w obu przypadkach proszę Cię żebyś przestał to robić... przynajmniej w tym temacie. Ludzie tu piszą z nadzieją że dostaną rzetelną odpowiedź/pomoc/poradę. Po prostu się tu nie wypowiadaj jak masz pisać swoje durnoty.

Uwaga!

@Wszyscy Ci którzy mają problem z IPF, nie usuwajcie żadnych user.xml czy innych plików które kolega Lindow czy inny 'pseudo znawca' wam kazał. [wyjątek stanowi fakt kiedy faktycznie coś ręcznie namieszaliście i brakuje wam plików, bądź są 'corrupted', wtedy wystarczy zwykła weryfikacja plików na steamie.]

Póki co są 2 100% skuteczne sposoby rozwiązania tego problemu.

1. po starcie gry spróbowanie wejścia na serwer na którym nie mamy postaci. Po czym wychodzimy z ekranu tworzenia postaci (log off/out) i tym razem logujemy się już na właściwy serwer.

2. Po pierwszym wystąpieniu błędu z plikami IPF, należy uruchomić ponownie grę i po pokazaniu się ekranu wybierania serwera, wybieramy nasz i zaczynamy spamować klawisz connect (bądź enter jak kto woli).*

*tutaj jest małe 'ale', nie będzie to działać ludziom którzy mają grata a nie komputer. Jeżeli szybkie klikanie connect/enter powoduje u was ścięcie komputera to ten sposób u was nie zadziała.

Problem leży oczywiście po stronie clienta i wynika z błędu kodu lub tłumaczenia (jak już pisałem). Nie ma na niego trwałego fix'a (póki co).

-Market nie działa nikomu, z tego co widze nie działa przynajmniej na 2ch serwerach. Na Gabija i na LA nie grałem więc nie wiem.-z czatu stabilnie działa tylko zwykły. Shout jest najprawdopodobniej sprzężony z marketem (crashują w tym samym momencie)-Jest co najmniej kilka zbugowanych questów w przedziale 1-65, w tym jeden główny "Release Goddess Saule"-napisałem że jak ktoś ma potrzebę na klucza, to niech się zgłosi. Zrozumienie języka polskiego jest kluczowe do zrozumienia tego zdania. Nikt kto do mnie napisał z tym problemu nie miałNie wiem czy jesteś tzw. forumowym trollem i po prostu musisz pisać głupoty bo to Ci sprawia radość, czy też robisz to nieświadomie, ale w obu przypadkach proszę Cię żebyś przestał to robić... przynajmniej w tym temacie. Ludzie tu piszą z nadzieją że dostaną rzetelną odpowiedź/pomoc/poradę. Po prostu się tu nie wypowiadaj jak masz pisać swoje durnoty.Uwaga!@Wszyscy Ci którzy mają problem z IPF, nie usuwajcie żadnych user.xml czy innych plików które kolega Lindow czy inny 'pseudo znawca' wam kazał. [wyjątek stanowi fakt kiedy faktycznie coś ręcznie namieszaliście i brakuje wam plików, bądź są 'corrupted', wtedy wystarczy zwykła weryfikacja plików na steamie.]Póki co są 2 100% skuteczne sposoby rozwiązania tego problemu.1. po starcie gry spróbowanie wejścia na serwer na którym nie mamy postaci. Po czym wychodzimy z ekranu tworzenia postaci (log off/out) i tym razem logujemy się już na właściwy serwer.2. Po pierwszym wystąpieniu błędu z plikami IPF, należy uruchomić ponownie grę i po pokazaniu się ekranu wybierania serwera, wybieramy nasz i zaczynamy spamować klawisz connect (bądź enter jak kto woli).**tutaj jest małe 'ale', nie będzie to działać ludziom którzy mają grata a nie komputer. Jeżeli szybkie klikanie connect/enter powoduje u was ścięcie komputera to ten sposób u was nie zadziała.Problem leży oczywiście po stronie clienta i wynika z błędu kodu lub tłumaczenia (jak już pisałem). Nie ma na niego trwałego fix'a (póki co).

1.Mam 70 lvl, wszystkie questy mi działały, a szczególnie ten z uwolnieniem bogini, więc tu jesteś w d*pie ;pp

2.Na forum reddit pisali by usunąć user i user_c i post miał z chyba kilkaset pkt więc musiał się sprawdzić(było też na portalu mmorpg) więc tu też jesteś w d*pie(Po włączeniu gry te pliki znowu sie pojawiają)

3.Shouty i Market nie są połączone. Nie mam zamiaru znowu tego samego wyjaśniać, to jak zabawa z dzieckiem "nie ty, nie bo ty, nie ty"(i tak w kółko)

4.spamowanie enterem już nie działa od 2 dnia testów,kiedy to był błąd całkiem inny, tez w tej kwestii jesteś w d*pie

5.gra prawdopodobnie ma zawyżone wymagania

6. nie jestem znawca, po prostu korzystam z wiedzy internetu,sprawdziła się to znaczy że jej metody które pisze sa sprawne

7.dostają rzetelna pomoc, ale przychodzi jakiś filip z konopi i twierdzi że jest inaczej, i reddit się myli razem z innymi graczami którym te sposoby pomogły

8.Bład ipf nie jest fixed,nawet jak ściągniesz grę nie wiadomo ile razy czy dasz sprawdzenia plików na steam, jedyny sposób na pominiecie go to ten filmik, działa zawsze

9."Na Gabija i na LA nie grałem więc nie wiem." na Laima ja gram, i pisze jak tam jest, masz coś do dodania skoro tam nie grałeś?

przyszedłeś bronić poprzedniego "znafce" który wypowiedział się a gówno wiedział?