Hej
Czy to prawda, że BDO wymiera?
Bo nie wiem, czy opłaca się grać, różne są opinie.
Hej
Czy to prawda, że BDO wymiera?
Bo nie wiem, czy opłaca się grać, różne są opinie.
Skoro jest merge 3 serwerow w 1 ( np na takim Alustinie porzadnej walki o zamki nie bylo juz od 3-4 miesiecy bo nie ma kto sie bic ) ? Odp jest chyba sama w tym zawarta :)?
Czyli nie opłaca się już grać ?
Czyli nie opłaca się już grać ?
Nigdy sie nie oplacalo, tylko nie ktorym po wydaniu setek euro zajelo z 2-4 msc na otrzesienie sie.
obejrzyj sobie streama i obczaj jak w to sie gra, jebiesz moby solo i ci pryska czarnym shitem na calym ekranie. (80% czasu)
Obecnie:
Top tier z aktywna baza graczy ze stricte RPG mmo to WoW, Final Fantasy.
Ew. mozesz pograc w :
Elder scrollsy
GW2
SWTOR
lub poczekac na:
revelation online (ale nic wielkiego to nie jest),
archeage nowy serwer, nie bedzie super pay2win przez 6-7 mc
i poczekac moze cos z Blessem zrobia(combat, tekstury znikajace i optymalizacja do poprawy)
Nie mam ochoty wywoływać gównoburzy czy coś ale napisze jedno: wszystko napisane przez up to GŁUPOTY, bd nie umiera i nie ma zamiaru, a ludzie z niewiedzy o bd hejtują merge, bo nie rozumieją na czym on będzie polegać i jakie zmiany wnosą, znikają servery, ale nie znikają channele z serverów, czyli będzie 1 server i 36 CHANNELI( po 12 na aktualnych 3 serverach. Przynosi to wiele zalet i każdy aktywny gracz BD ocenia pozytywnie te zmiany.
Black Desert jest specyficzną grą( wieczny grindownik) i można ją kochać lub nienawidzić, mimo braku "kochanych" raidów, to w grze jest więcej do roboty nawet na afku niż w 90% znanych mi grach.
Jeżeli autor tematu chce przetestować Black Desert to z chęcią wyśle Tobie quest passa na 7dni, a sama gra kosztuje 10 euro to też majątek nie jest.
Dodatkowo jest free weekend z TESO to masz idealny czas by wybrać sobie coś z tych 2 dla mnie świetnych gier.
W dodatku gracze chcieli ten merge, aby było więcej gildii walczyło o nody tier 2/3 nie mówiąc już o terytorium. A z tym, że gra umiera, kakao generuje 4x większe dochody po wprowadzeniu itemków na marketplace, i szczerze, jak się chce kupić strój/value pack nie ma najmniejszego problemu ponieważ jest dość często wystawiany. A i jeszcze jak sama nazwa mówi ta gra to grindownik, więc gadanie, że większość czasu siedzi się na spocie i bije mobki w kółeczko to idiotyzm, to samo mógłbym powiedzieć, że w wow'ie czy ff14 robi się instancje w kółko aby farmić itemki i hajs. Dziękuje teraz można zacząć gównoburzę.
A i jeszcze jedno, może samo pve jest dość nużące ale za to pvp jest miodne jak się ogarnia swoją klasę i przeboleje do tego 58/59.
HAHA DOBRE, merge bo gracze chcieli. Merge jest bo
a) nie oplaca im sie utrzymywac 3 maszyn
b ) nie ma takiej ilosci graczy, wiec channele sa puste, problem z gildiami tid.
HAHA DOBRE, merge bo gracze chcieli. Merge jest bo a) nie oplaca im sie utrzymywac 3 maszyn b ) nie ma takiej ilosci graczy, wiec channele sa puste, problem z gildiami tid.
Ani A) ani B)...
Gra jest sama w sobie dobra, odnośnie efektów - Można je wyłączyć.
Były gracz, który wbił 55 lvl i nic nie zrobił raczej nie ma zielonego pojęcia o czym pisze @Quaku
Gra jest robiona na mega serwer co ułatwi wszystkim życie. 1 AH, wspólne wojny, większa konkurencja (to jest gra PvP)
W przyszłym roku spodziewajmy się przejścia na F2P
@Aguire Dzięki za chęci wysłania quest passa, ale zakupiłem już grę mimo hejtów
Zawsze uwielbiałem grind, miałem tutaj nawet temat, w ktorym takowego poszukiwałem.
Dlatego zdecydowałem się, że może spróbuję.
W WoW'a grałem swego czasu, ale moim zdaniem kupienie gry i jeszcze placenie za czas grania, to totalne zdzierstwo.
Wiem, że można zarobić na to w grze, ale ja niestety nie poświęcam całych dni, czy nocy na granie, więc nie ratuje mnie takie wyjście.
Kiedyś na maxa wciągnął mnie Flyff.. Tam był tylko grind, chodzenie na Gianty, CW itp.
Coś pięknego... Siedzenie z kumplami na spocie, chodzenie na Bossy i modlenie się, żeby wypadł jakiś Guardian, Historic, Legendary.
Przestałem grać, bo zostałem okradziony przez znajomego, z którym grałem
Także dzięki chłopaki, pobieram już BDO, myślę, że się nie zawiodę.
HAHA DOBRE, merge bo gracze chcieli. Merge jest bo a) nie oplaca im sie utrzymywac 3 maszyn b ) nie ma takiej ilosci graczy, wiec channele sa puste, problem z gildiami tid.
Czyli utrzymanie 3 serwerów jest feee, ale utrzymanie jednego 3x większego jest lepsze i łatwiejsze...
Przeglądnij początki i dyskusje w czasie CBT jak ludzie głosowali i o czym pisali, zdania były podzielone, jedni chcieli wielu serwerów inni jednego wielkiego, inni jeszcze innych podziałów. DEVsi poszli na mega kompromis i zmieszali kilka opcji w jedno - mi się to kompletnie nie podobało, a już w ogóle fee było dodanie 3ciego serwera zamiast dodatkowych channeli.
Każdy gracz, który z góry wiedział iż pogra dłużej niż miesiąc - trzy, miał świadomość że gra sama z siebie zrobi przesiew a rozbijanie całego community na wiele serwerów nie przyniesie pozytywnych rezultatów.
I tak 2 serwery sobie wegetowały, klepały wszystko na spokojnie - jak oglądam markety tych serwerów to normalnie rączki opadają widząc ceny i ile i jakie itemy sobie po prostu leżą na AH. A na Jordinie od samego początku i w dalszym ciągu tak jest, jest walka o spociszcze do expienia a we weekendy to nie ma gdzie kija wcisnąć :P.
// PS: nikt mi nie wciśnie, że na Alustinie czy Croxie było ciężko, oglądałem wiele streamów w czasie pierwszych miesięcy i w obecnym stanie gry.. takich luzów jak na tych serwach nie ma nigdzie. //
Bardzo dobrze, że łączą serwery w jeden wielki, że pozostawiają nam tyle samo miejsca na serwerze - jest realna szansa na spot - market trochę się ugnie ale szybko się wyprostuje
.
Nie ma w tej zmianie nic złego, szkoda że sama gra nie działała tak od samego początku, bo zapewne wiele osób może by nie odpuściło sobie gry a community na serwerach wyglądałoby całkiem inaczej.
Tak czy inaczej liczę iż po połączeniu ludzie napływający do gry, czy już obecni zaczną mobilizować się w większe niż 30-40 osób gildie i będą to aktywni ludzie, przez co wojenek powinno być więcej a i konkurencja będzie ciekawsza.
Odpowiadając.. BDO nie umiera, bo i nie ma powodów do tego. Przesiew graczy już został zrobiony... a ludzie nowi przychodzą już z odpowiednią świadomością do gry i wygląda to już lepiej.
Oczywiście gra umiera...
Haha własnie to samo chciałem wstawić co Dreedzik, zrobiłem juz screeny więc wrzuce przy okazji można porównać sobie:
Nie, gra nie umiera i ma się całkiem dobrze. Świadczy chociażby o tym fakt, że o spoty trzeba powalczyć. Te stękanie, że bdo to crap i umiera to płacz ludzi którzy albo w grę nie zagrali, albo zagrali i oczekiwali od bdo kolejnego wowa z mnóstwem powtarzalnych instancji na których się wyexpisz i zdobędziesz gear. Weszli ludzie i chcieli mieć wszystko podane na tacy bez odrobiny wysiłku. A bdo jest takie, że trzeba tutaj dużo wysiłku żeby coś zdobyć.
No czyli Jordine jako najbardziej faktorowy serwer jako tako sie trzyma, ale reszta lezy po zlaczeniu, bedziecie mieli Jordine+, troche lepiej jak za startu. Czyli ONLINE SPADL, bo w czerwcu to wszystko bylo pomaranczowe+czerwone, Poza tym ide o zakladac, ze wrzuciles ONLINE Z PRIME, ja bym zerknal na screeny robione o godz 12-16 oraz 23-1, bo to pokazuje wiecej, niz tylko pare H w trakcie prime'u gry.
Dodatkowo, fakt ze gre mozna kupic za 10 euro, a nie 30 (gdzie 30 euro to tez nie wydatek), oznacza ze juz nikt nie kupuje gry na dobra sprawe
OFC ZE GRA SIE BEDZIE TRZYMAC, nikt nie mowi ze nie, baa moze nawet sie pobawicie dobrze, jak poleci merge -> f2p (dojdzie miesa armatniego), jak to dobrze z wyprzedzeniem zareklamuja.
Obstawiam, ze MIESIAC po mergu jezeli nie bedzie jeszcze F2P to 20 channeli bedzie z HIGH pop. reszta mid to low.
Ofc, ze nie usuna Wam channeli, bo to cale premium -> zmiana kosztu podstawki = przygotowanie pod F2P, ktory moze OZYWI ta gre, tak jak zostal ozywiony ESO.
Natomiast stan gry jest jaki jest:
Solo grindownik, Bossy stojace w miejscu bez mozgu, balans postaci = brak, nolife wymagany i generalnie to z MMO wiele wspolnego nie ma, bardziej single + MMO plansze ala node'y i siege.
Ja nie bije o to, ze populacja stricte slaba = a o to, ze tworcy to deb***, oszusci i generalnie brak mozgu.
Jak mozna np. dodawac po kolei AWAKENINGI? No jak, w grze @pvp dawac przewage nad innymi na msc...
DRUGA SPRAWA:
Poszukajcie sobie info z korei, jak tam wygladaja dane tytuly, BDO wyglada bardzo kiepsko jezeli chodzi o zyski, wiec wielkich zmian sie nie doczekacie. Tej grze brakuje przede wszystkim:
a ) AI mobow/bossow
b ) balansu
c ) oparciu gameplayu na teamplayu, a nie solowaniu bo to nie single player.
nie jestem pewien czy ten quaku to typowy idiota czy mistrz hejtu xD
a) AI mobow/bossow
tak potrzebujesz AI mobkow w grze gdzuie end gejm opiera sie tylko na pvp.. niedostatki IQ sie klaniaja. No tak widze w wowa grasz to idz sobie bic oskryptowane mobki i bossy 10000 razy
idz sobie po pvpuj na arence czy tam bg tylko zawolaj swojego kumpla rasiaka bo od tego theme parkowanego pvp leci takim drewnem ze nie wiem jak ludzie moga tam pvp robic. no i to targetowanie heheh targetuje rpzeciwnika i samo naprawadzajacy sie fireball leci
b ) nigdy nie bedzie balansu no chyba ze by byla tylko jedna klasa
c) oparciu gameplayu na teamplayu, a nie solowaniu bo to nie single player.
ok widze lubisz rajdziki i bic bosiki, fajnie cos fioletowego czasmi wyleci gitarka.. ale jak juz napisalem end game w tej grze to pvp i to masowe pvp na sidzach a tam teamplay jest kluczowy. no tak co tam wiesz o teampleju w pvp jak jedyne co robisz to uciekasz z AOE bossa jak sie alarm wlaczy hahahahah
ale i tak hejters gunna hejt
zal
Hej Czy to prawda, że BDO wymiera?
Prawda, potwierdzam.
@Aguire Dzięki za chęci wysłania quest passa, ale zakupiłem już grę mimo hejtów Zawsze uwielbiałem grind, miałem tutaj nawet temat, w ktorym takowego poszukiwałem. Dlatego zdecydowałem się, że może spróbuję. W WoW'a grałem swego czasu, ale moim zdaniem kupienie gry i jeszcze placenie za czas grania, to totalne zdzierstwo. Wiem, że można zarobić na to w grze, ale ja niestety nie poświęcam całych dni, czy nocy na granie, więc nie ratuje mnie takie wyjście. Kiedyś na maxa wciągnął mnie Flyff.. Tam był tylko grind, chodzenie na Gianty, CW itp. Coś pięknego... Siedzenie z kumplami na spocie, chodzenie na Bossy i modlenie się, żeby wypadł jakiś Guardian, Historic, Legendary. Przestałem grać, bo zostałem okradziony przez znajomego, z którym grałem Także dzięki chłopaki, pobieram już BDO, myślę, że się nie zawiodę.
Fajnie by było jak bys po zagraniu juz napisał swoją opinie.
Fajnie by było jak bys po zagraniu juz napisał swoją opinie.
Dokładnie, tylko nie ocenę po 3 dniach gry i wbiciu 30 poziomu a po dłuższym czasie, gdzie to poznasz grę bardziej, a nie tylko jej okładkę.
Nie wiem czy gra umiera czy nie, dla mnie liczy się to że mam co robić i gra mi się podoba. Mogę za to stwierdzić, że większość ludzi na tym forum to idioci, którzy zamiast pograć w coś znajdują uciechę w tym by popisać bzdury na forum.
Otóż w wowie masz milion pustych serwerów ale to jest ok bo to wow. Non stop grindujesz te same moby w nadzieji na drop z tą różnicą, że są zamknięte w instancji do której nikt nie może Ci wejść (nie no super w końcu to wow). W innych grach masz sporą populacje ale co z tego jak sama produkcja nic sobą nie reprezentuje. Black desert jest w jakimś stopniu unikalne co sprawia że musisz spróbować. Przed bdo próbowałem super teso i mi nie podszedł a w bdo zostałem mimo iż twierdziłem, że nienawidzę grindu. Okazało się, że nie grind jest problemem tylko stanie w miejscu i strzelanie naprowadzanymi fireballami ;p Tak samo nieistniejące p2w, gdyby nie pieprzenie debili na tym forum to zacząłbym grać dużo wcześniej.
Przeczytaj dwa posty poniżej gdzie ludzie tłumaczą by nie zaczynać samemu i dojść do gildii i zagraj sam. Nie czytaj opinii randomowych gości z internetu, którzy zrobią wszystko by obrzydzić sobie i innym to co dla nich samych jest nieosiągalne.
nie jestem pewien czy ten quaku to typowy idiota czy mistrz hejtu xD a) AI mobow/bossow tak potrzebujesz AI mobkow w grze gdzuie end gejm opiera sie tylko na pvp.. niedostatki IQ sie klaniaja. No tak widze w wowa grasz to idz sobie bic oskryptowane mobki i bossy 10000 razy idz sobie po pvpuj na arence czy tam bg tylko zawolaj swojego kumpla rasiaka bo od tego theme parkowanego pvp leci takim drewnem ze nie wiem jak ludzie moga tam pvp robic. no i to targetowanie heheh targetuje rpzeciwnika i samo naprawadzajacy sie fireball leci b ) nigdy nie bedzie balansu no chyba ze by byla tylko jedna klasa c) oparciu gameplayu na teamplayu, a nie solowaniu bo to nie single player. ok widze lubisz rajdziki i bic bosiki, fajnie cos fioletowego czasmi wyleci gitarka.. ale jak juz napisalem end game w tej grze to pvp i to masowe pvp na sidzach a tam teamplay jest kluczowy. no tak co tam wiesz o teampleju w pvp jak jedyne co robisz to uciekasz z AOE bossa jak sie alarm wlaczy hahahahah ale i tak hejters gunna hejt zal
Z tego co wiem gra nie mam lvl capu, więc jednym z głównych elementów tej gry jest mozolne farmienie i expienie, czyt. grindowanie, więc nie mów że gra opiera się tylko na pvp, zresztą gdyby gra miała się opierać na pvp to musiałby istnieć balans postaci. Owszem balans postaci w grze jest możliwy (gdyby nie było takiej opcji to np. taki lol nigdy by nie miał ponad 120 postaci) i głupotą twórców jest dokładnie to co kolega wyżej napisał, pojedyncze dodawanie przebudzeń do klas postaci jest tylko i wyłącznie głupotą, bo nie dość, ze klasy zbalansowanie nie są to jeszcze bardziej to niszczą tym krokiem, jakoś inne gry potrafią posiadać balans, aczkolwiek każda klasa jest robiona tak, aby myśleć o kontrowaniu innej klasy. Z wowa możesz zejść bo to że piszesz o nim w temacie o bdo i to ty walisz typowe hejty to prawda jest taka iż pvp w wowie jest dużo przyjemniejsze, natomiast sam graczem pve nie jestem, ale grając kilka instancji zauważyłem, że moby mają dosyć ciekawą mechanikę i możesz mówić że robi się jedno i to samo, ale w wowie jest dużo rzeczy do roboty, wychodzą patche/dodatki i gra się będzie trzymać naprawdę dobrze (porównaj sobie ilość graczy wowa do bdo)
Zamiast wyzywać innych od idiotów to najpierw spójrz w lustro i przeczytaj 10x wypowiedź użytkowników jeżeli nie potrafisz się doczytać tego, że osoba nie hejtuje gry, tylko hejtutej tutaj twórców ostro krytykując ich postępowanie, gra ma naprawdę duży potencjał ale jeżeli to wszystko będzie szło w takim kierunku jak teraz to kariera gry może się zakończyć jak diablo 3. Prawda jest taka, że nie wiem jakbyś się starał statystyk nie oszukasz
Żeby nie było internetowy oprawco nie hejtuje tutaj gry, miałem okazję pograć, może kiedyś wrócę, kto wie?
Nie wiem czy gra umiera czy nie, dla mnie liczy się to że mam co robić i gra mi się podoba. Mogę za to stwierdzić, że większość ludzi na tym forum to idioci, którzy zamiast pograć w coś znajdują uciechę w tym by popisać bzdury na forum. Otóż w wowie masz milion pustych serwerów ale to jest ok bo to wow. Non stop grindujesz te same moby w nadzieji na drop z tą różnicą, że są zamknięte w instancji do której nikt nie może Ci wejść (nie no super w końcu to wow). W innych grach masz sporą populacje ale co z tego jak sama produkcja nic sobą nie reprezentuje. Black desert jest w jakimś stopniu unikalne co sprawia że musisz spróbować. Przed bdo próbowałem super teso i mi nie podszedł a w bdo zostałem mimo iż twierdziłem, że nienawidzę grindu. Okazało się, że nie grind jest problemem tylko stanie w miejscu i strzelanie naprowadzanymi fireballami ;p Tak samo nieistniejące p2w, gdyby nie pieprzenie debili na tym forum to zacząłbym grać dużo wcześniej. Przeczytaj dwa posty poniżej gdzie ludzie tłumaczą by nie zaczynać samemu i dojść do gildii i zagraj sam. Nie czytaj opinii randomowych gości z internetu, którzy zrobią wszystko by obrzydzić sobie i innym to co dla nich samych jest nieosiągalne.
Jak ci się ludzie na forum nie podobają to możesz poszukać innego, nikt cię tutaj na siłę nie trzyma. Kolejny fanboy, kolejne hejty na na inne tytuły w dodatku na króla gier mmorpg :D, jakbyś zechciał się dowiedzieć to w wowie istnieje takie cos jak cross realm, więc wybór serwera jest kwestią wyboru na którym serwerze będziesz się bawił w wojny nacji, robił daily q, farmił repkę. Zresztą co wy się tego wowa dopierdalacie? To jest temat o BDO, nazwij innych hejterami i idiotami, po czym pisz hejty o innej grze, graty
Co do twórcy tematu, grę musisz sam ocenić nikt tego za ciebie nie zrobi :P, gra jest dosyć przyjemna, przyjemnym faktem natomiast nie jest to, że twórcy są bardzo skąpi i idzie zauważyć, że nie znają się troche na prowadzeniu takiej gry. Sama gra jest natomiast bardzo przyjemna zwłaszcza jeżeli lubisz grindować bo na pvp póki co nie masz co liczyć chyba, że lubisz niespodzianki-tutaj na pewno wiele rzeczy w tej kwestii cię zaskoczy :D, co do tego czy jest to p2w czy nie to nie warto prowadzić kolejnej dyskusji na ten temat, dla jednego to będzie, dla drugiego nie. Jeżeli będziesz w grze spędzał regularnie czas to na wszystko wyfarmisz sobie podczas rozgrywki, natomiast denerwujący jest fakt istnienia value packa w grze b2p czy dodatkowy udźwig itp. ponieważ np. w takim aionie też jest premium na które też możesz farmić $$ w grze, a gra jest f2p. Jednym gra przypadnie do gustu innym nie, natomiast żałosne jest fakt, ze jeżeli ktoś grał w BDO i nie ma o nim wysokiej oceny to znajdzie się ktoś to nazwie takich ludzi idiotami i hejterami.
POZDRAWIAM FANBOJÓW JA, CZYLI HEJTER I IDIOTA :*
Gdzieś mam fajnbojstwo ale denerwują mnie informacje z d*py, nieprawdziwe i co najważniejsze tak ułożone by wypowiadającemu się to podobało.. tutaj w tym temacie prym wiedzie Quaku.
Śmieszą mnie bardzo jego opinie. Gra solo, może dlatego że większość ludzi ma w d*pie grę w pt ... a i ja mam w d*pie słowo - nie opłaca się.
Do tego Bossy, oczywiście wszystko solujesz, nigdzie nie giniesz a Kuthuma to sobie tankujesz z zamkniętymi oczami. Wybacz ale to samo mogę powiedzieć o każdej innej grze MMO z dungami rajdami itd. kiedy ludzie znają taktykę i mechanikę bosa, kiedy mają gear to boss co kiedyś zabijał wszystko dookoła teraz jest marionetką w rękach graczy. Przypomnij sobie czasy kiedy Kzarka zamiatała pół pokoju ludzi jednym machnięciem ręki... chociaż nie wiem czy w ogóle pamiętasz pewne rzeczy.
Pisanie o sytuacji finansowej w Twoim wykonaniu jest śmieszne, dlaczego... z prostego względu to nasza wersja gry przynosi najmniejsze ZYSKI.. nasza .. a nie KR, JP, czy Rosyjska. Jeśli wejdzie f2p to tylko z powodów finansowych, niestety ceny nasze są prawie 3x wyższe w ISie co przedkłada się na mniejszą ilość zakupów, do tego nie ma tam na co wydawać regularnie kasy co zmniejsza dochody... prosta ekonomia.
Na resztę szkoda mi słów i czasu, raczej sam mam mniej pod kopułką niż wydawca gry.
Tu nie chodzi o ocenę gry, bo wiadomo że jak się komuś gra nie podoba to nie da jej wysokiej opinii... chodzi o to, że ludzie na siłę szukają rzeczy i przedstawiają swoje wyimaginowane teorie na temat gry np. nie grając w nią od kilku miesięcy. To tak jakby ja teraz poszedł na forum o WoWie i zaczął dyskusję jak to dobrze było w czasie CBT :P.
Nie każdy musi lubić grindowniki i gry w których trza poświęcić pierdylion godzin by coś osiągnąć. Jednocześnie nie upoważnia to nikogo do pisania bzdur i informacji wyssanych z palca na temat gry, czy opierając się na jakimś YTberze, który pohejcił grę na yt bo np. dostał bana - i tacy ludki się zdarzali.
Równie dobrze sam mógłbym siąść i lat tonę negatywnych opini, snuć nie wiadomo jakie teorie o Revelation, opierając się na filmikach ludzi :P. Gra mi się nie podoba, nie zagram w nią ani teraz ani później, jednak nie udzielam się w topach i nie piszę jak bardzo wydawca pierdzieli grę